Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 43 / Mayıs 2021

Sizleri, sosyal medyaya damga vuran gelişmelerinden, dijital dünyadaki haberlerden ve yeni güncellemelerinden bahsettiğimiz 43. egegen Trend Raporumuz ile baş başa bırakıyoruz.   

GOOGLE CHROME’A UYGULAMA İÇİ EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ALMA ÖZELLİĞİ GELİYOR

Google Chrome‘un Android sürümüne “ekran görüntüsü alma” aracı ekleniyor. Ayrıca alınan ekran görüntülerinin düzenlenebilmesini sağlayan bir düzenleyici de eklenecek.

Android cihazlarda en çok kullanılan tarayıcı olan Google Chrome, geçtiğimiz günlerde Chrome 91’i sürümünü yayınlanmıştı. Google Chrome, kullanıcısına pek çok kolaylık sağlayan bu yeni sürümüne uygulama içi ekran görüntüsü alma aracını getirerek büyük ilgi topladı.

Sunduğu özellikler ve eklentiler sayesinde günümüzde de büyük bir çoğunluk tarafından tercih edilen Chorme’a eklenen bu özellik oldukça basit çalışıyor. Kullanıcı siteyi paylaşmak istediğinde aşağıdan küçük bir panel çıkıyor ve hangi uygulamada ya da hangi uygulama aracılığıyla siteyi paylaşabileceğini görebiliyor. Linki kopyalama veya cihaza kaydetme gibi bulunan özelliklerin yanında, bir de “screenshot” butonu yer alıyor. Bunun yanında yazı yazılmasına imkân sağlayan bir yazı aracı, 18 renk seçeneği ve 6 farklı büyüklük seçeneği sunan bir çizim aracı bulunuyor.


FACEBOOK VE INSTAGRAM’A BEĞENİ GİZLEME ÖZELLİĞİ GELDİ

En popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram, uzun bir süre önce beğeni gizleme seçeneğini birçok kullanıcıda test etmeye başlamıştı.

Kullanıcılarına hesaplarını kontrol etme konusunda ayrıcalık tanıyan Instagram, beğeni gizleme seçeneğinin artık tüm kullanıcılar için geçerli olduğunu duyurdu. Bu sayede kullanıcılar hem başka insanların gönderilerinin beğenme sayılarını hem de kendi gönderilerine gelen beğenileri gizleme şansına sahip olacak. Bu yeni özelliği kullanmak isteyen kullanıcılar, Instagram‘ın Ayarlar menüsüne gidip Gönderiler kısmında yer alan “Beğeni ve Görüntülenme Sayılarını Gizle” seçeneğini aktif edebilecekler.


KAYBOLMA ALIŞKANLIKLARINA KARŞI YENİ BİR TEKNOLOJİ: AIRTAG

Teknoloji devi Apple, Nisan ayında düzenlediği lansman ile yeni cihazlarını tanıtmıştı. Bu yeni cihazlardan biri olan AirTag artık satışta!

AirTag bir takip cihazı olup diğer Apple cihazlarından herhangi birine Bluetooth ile bağlanıp kullanıcıların eşyalarını takip etmesini sağlıyor. Apple AirTag’in izleme sistemi sayesinde kaybolan eşyalar artık kolaylıkla bulabilir hale geliyor. Tıpkı diğer Apple aygıtlar gibi AirTag de Kayıp Modu’na alınabiliyor. “Bul” ağındaki bir aygıt tarafından tespit edildiğinde ise otomatik olarak bir bildirim geliyor. Ayrıca, NFC özelliği ile bir akıllı telefonla AirTag‘e dokunulduğunda iletişim bilgilerinin görüntülenmesi de sağlanabiliyor.


TIKTOKA ALIŞVERİŞ BÖLÜMÜ EKLENİYOR

Çin merkezli, dünyanın en büyük sosyal medya platformları arasına giren TikTok, yakında yeni bir bölüme daha sahip olacak.

Son yıllarda büyük bir kullanıcı ağına sahip olan TikTok, platformdaki müşteri potansiyelini kullanmak istediğinden yeni bir sekme ile e-ticareti uygulamaya adapte etmeye karar verdi.

Instagram ve Facebook’da da görüldüğü gibi yakında TikTok‘ta da satış kanalları kullanmaya başlanacak. Bu sayede kullanıcılar uygulama üzerinden rahatlıkla alışveriş yapabilecek.

Şimdilik TikTok’taki alışveriş bölümü henüz deneme sürecinde. Süreç tamamlandıktan sonra ise her ülkede bu özellik kullanıma sunulacak.


TWİTTER DM İÇİN SESLİ MESAJ ÖZELLİĞİNİ TÜRKİYE’DE TEST ETMEYE BAŞLADI

Twitter, her geçen gün yeni özellikler ekleyerek kullanıcı memnuniyetini arttırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor!

Son olarak, Direkt Mesajlarda (DM) sohbet etmeyi daha kolay hale getirmek için DM’lere sesli mesaj özelliğini ülkemizde test etmeye başladı. Twitter tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Bu, insanlara ister hareket halinde olsunlar ister yazacak çok fazla şey olsun, kendilerini net ve hızlı bir şekilde ifade etmeleri için daha fazla imkan sağlayacaktır. Hands free yani eller serbest bir deneyim için, bir DM görüşmesinde, hesap sahiplerinin kayda başlamak için yeni ses kaydı simgesine bir kez dokunmaları yeterlidir.”


INSTAGRAM’IN TARAYICI VERSİYONUNA PAYLAŞIM ÖZELLİĞİ GELİYOR

Instagram’a masaüstünden paylaşım yapma özelliği geliyor. Kullanıcılar yakın zamanda web sürümünde Instagram gönderi paylaşımı yapmaya başlayacaklar. 

Şu anda Instagram, masaüstünde tarayıcıdan gönderi paylaşılmasına izin vermiyor. Web tarayıcısında sadece gezinmeye, story izlemeye ve doğrudan mesajlar göndermeye izin veriyor. Bu yeni özellik de birçok testten sonra web tarayıcılarına eklenecek ve artık gönderi paylaşılabilecek.

Akıllı telefonlar üzerinden yapılan paylaşımlarda kalite düşmesi yaşanmakta olduğundan masaüstünden paylaşım yapma özelliği bu duruma çözüm getirecek. Böylece kullanıcılar bilgisayar üzerinden istedikleri gibi değişiklik yaparak telefona aktarma gereği kalmaksızın yüksek kalitede gönderi paylaşabilecek.


SESLİ MESAJLARINIZI “GÖZDEN GEÇİRİN”

WhatsApp sesli mesajları gözden geçirmeye izin veren yeni bir özellik geliştirdiğini açıkladı. Bu özellik sayesinde artık kullanıcılar sesli mesajları göndermeden önce dinleyebilecekler.

Beta test kullanıcıları için sesli mesajları dinlemek için farklı oynatma hızlarının kullanılmasına izin veren WhatsApp şimdi de sesli mesajlar için başka bir özellik geliştirmeye başladı. Sesli mesajları gözden geçirmeye izin veren yeni özellik sayesinde artık mesajlar gönderilmeden önce kontrol edilebilecek. Bu özellik ile sesli mesajı dinlemek için kolayca dokunabilen yeni bir “Gözden Geçir” düğmesi eklenecek bu düğmeye dokunduktan sonra daha önce kaydedilen sesli mesajı dinlenebilecek.


GOOGLE’DAN  NESLİ TÜKENMEKTE OLAN DİLLER İÇİN YENİ UYGULAMA: WOOLAROO

Google Arts & Culture, bir nesnenin nesli tükenmekte olan bir dildeki karşılığını öğrenmeye olanak sağlayan fotoğraf çevirisi Woolaroo uygulamasını hayata geçirdi.

Uygulama, gösterilen öğeleri tanımlamak için Google Cloud‘un makine öğrenimi ve görüntü tanıma yeteneklerinden yararlanıyor.

National Geographic bir makalesinde, her 14 günde bir dilin unutulduğunu ve şu anda dünyada konuşulan 7 bin dilin yarısının gelecek yüzyıla kadar kaybolma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söylemişti. Google’ın yeni uygulaması Woolaroo ise kullanıcılarını, çevrelerindeki nesnelerin giderek daha az kişinin konuştuğu dillerdeki karşılıklarını keşfetmeye davet ederek, bu dillerin ve temsil ettikleri kültürlerin kaybolmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Uygulama, Louisiana Creole, Calabrian Greek, Māori, Nawat, Tamazight, Sicilian, Yang Zhuang, Rapa Nui, Yiddish ve Yugambeh gibi unutulmaya başlayan birçok dilde fotoğraf çevirileri yapabiliyor.


TWİTTER’DAN DİKEY RESİMLER İÇİN GÖRÜNTÜLEME DESTEĞİ

Twitter, iOS ve Android platformları için dikey resimler paylaşabilme desteğini duyurdu. Twitter’da paylaşılan görüntülerin mobildeki görüntülenme biçiminde önemli bir değişiklik yapıldı.

Popüler sosyal medya platformu, dikey resimler için iOS ve Android uygulamalarında destek sağlayarak tweetlerdeki resimleri önceden belirlenmiş bir en boy oranında kırpmayacak ve orijinal boyutu ile paylaşacak. Bu sayede kullanıcılar artık yanlış bir şekilde kırpılmış tuhaf görüntülerle karşılaşmayacak. Bahsedilen uzun resimler tweette tamamen görüntülenemeyecek kadar uzunsa bunların otomatik olarak merkeze kırpılacağı da açıklamalar arasında.

Bu yeni güncelleme iOS ve Android uygulamalarını çalıştıran kullanıcılara sunulurken, masaüstüne ne zaman ulaşacağına dair bir açıklama henüz bulunmuyor.


YOUTUBE OTOMATİK ÇEVİRİ ÖZELLİĞİNİ TEST EDİYOR

YouTube, sahip olduğu küresel bir kitlesini daha da büyütmek için çalışmalarına devam ediyor.

Aktif olarak devam ettiği teste göre YouTube, video başlıklarını ve açıklamalarını otomatik olarak çevirecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Sistem, uygulama hangi ülkede kullanılıyor ise videoları o ülkenin dilindeki başlıkları ile görülmesini sağlıyor. Bazı videolarda yer alan bu sistem şimdilik içerik üreticisinin seçimiyle oluyor. Yeni sistemin gelmesi ile birlikte ise tüm video başlıkları ve içeriklerini otomatik olarak çevirebilecek. Bu sayede platform kullanıcılar için çok daha evrensel bir hale gelecek. Aynı zamanda otomatik çeviriler çoğu kullanıcının dil öğrenmesine ya da dilini geliştirmesine yardımcı olacak gibi gözüküyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu