Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 28 / Ocak 2020

Yeni yılın ilk ayı bizi güzel haberlerle karşılamadı. Üçüncü Dünya Savaşı riski ile başladığımız yeni yılı, durdurulamayan Avustralya yangınları, Kobe Bryant’ın ani ölümü ve ülke olarak kalbimizi tek bir noktada attıran Erzincan Depremi ile karşıladık… Önümüzdeki ayların çok daha güzel haberlerle başlaması dileğiyle sizleri dijital dünyadan haberlerle ve egegen Trend Raporu’nun 28. sayısıyla baş başa bırakıyoruz.     

Marina Abramoviç Akış/Flux Sergisi ile İstanbul’da 

Performans sanatçıları içerisinde dünyaca ünlü olan ve performansları ile adından sıklıkla bahsettiren Marina Abramoviç, İstanbul’da… Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşecek olan sergi 26 Nisan 2020 tarihine kadar gezilebilecek. Sanat severleri oldukça heyecanlandıran ve merakla beklenen sergi üç bölümden ulaşıyor. 

Serginin dikkat çeken diğer bir yanı ise, Marina Abramoviç’in yanı sıra, sergiye davet edilen sanatçılarında performanslarının sergilenecek olması. Üç bölümlük serginin ikinci bölümünde yer alan sanatçı performanslarını 8 saat boyunca canlı olarak izleyebileceğiz. Böyle bir sergiyi asla kaçırmamanız dileğiyle…    


Unicode Konsorsisyumu’ndan 117 Emoji Daha Geliyor

Dilini hiç bilmediğimiz bir insanla emojiler aracılığıyla anlaşabilecek durumdayız. Oldukça sık ve genç yaşlı demeden  kullanılan emojiler bu kadar popüler olunca da sayıları gittikçe artıyor. 2020 yılının emojileri Unicode Konsorsisyumu tarafından oluşturuldu ve bizlerle paylaşılmaya hazırlandı. Tam 117 adet yeni emoji daha whatsapp ekranlarımızda, instagram stpryilerimizde ve diğer sosyal medya platformlarında yerini alacak. 

Yeni emojiler, dünyanın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde düzenleniyor. Bu yıl içerisinde görmekten mutlu olacağımız farklı farklı kimliklerde bulunan bizleri, bir potada buluşturabilecek emojiler var. Örneğin, cinsiyetsiz emojiler, erkek gelin, smokin giyen kadın, bebeğini emziren baba gibi emojilerle kendimizi çok daha eşitlikçi bir bakış açısıyla ifade edebileceğiz. 


IG TV Butonu Ana Sayfadan Kaldırıldı

Video izliyoruz, izledikçe izliyoruz ve her gün daha çok izliyoruz. Hal böyle olunca, Youtube en çok kullanılan sosyal medya platformu olurken diğer platformlar da pastadan aldıkları payın küçülmesi önlemek için yeni hamlelerde bulunuyorlar. Bu hamlelerden birisi Instagram tarafından öne çıkarılan IGTV uygulaması. 

IGTV, Instagram’da video izlemeyi kolaylaştıran bir özellik. Hem Instagram üzerinden kullanılabiliyor hem de ayrı bir uygulaması var ancak beklenen etkileşimi sağlayamamış olacak ki, IGTV geçtiğimiz günlerde ana sayfasından kaldırıldı. Bunun tek sebebi uygulamanın tutmamış olması olmayabilir ve IGTV uygulamasının daha fazla indirilmesi tercih ediliyor olabilir. 


Paris Müzelerindeki Yüzlerce Eser İnternete Açıldı

Birçok ünlü sanatçının eserlerinin yer aldığı Paris Musees, içinde bulunan tüm eserlerini yüksek çözünürlüklü olarak tarattı ve internete yükledi. Paris sanat açısından oldukça zengin bir şehir. Paris Musees ise, Paris’teki 14 önemli müzenin bir çatıda toplandığı bir kurum. Eserlerin yüksek çözünürlü hallerinin internete yüklenmesi ile beraber 321.138 eser ulaşılabilir hale geldi. İçlerinden 150.000’i ise telifsiz. Yüksek çözünürlüklü hallerini herhangi bir neden belirtmeden kolaylıkla indirebilirsiniz. 


Depremden Sonra Yaşanan Kaosa Karşı “Güvendeyim” Uygulaması

Son zamanlarda arka arkaya yaşadığımız depremler bizi alınabilecek önlemleri araştırmaya itti. Deprem anında ne yapılması gerektiği kadar deprem alanında olan yakınlarımıza nasıl ulaşacağımızda oldukça önemli çünkü herkesin sevdiklerini araması üzerine hatlar kitleniyor ve birbirimize ulaşamadıkça gerginliğimiz artıyor. Arama Kurtarma Derneği AKUT, bu sorunu yaşayan bizlere GÜVENDEYİM isimli mobil uygulama ile güzel bir çözüm önerisinde bulunmuş.  

Peki, Güvendeyim uygulaması tam olarak nedir? Öncelikle ücretsiz bir uygulama olduğunun altını çizelim. Herhangi bir doğal afet durumunda, telefon numarasını belirttiğiniz kişilere GÜVENDEYİM mesajını gönderebilecek bir mobil uygulama. Olumsuz durumlarda sevdiklerimize ulaşamama durumunda yaşadığımız endişeyi ortadan kaldıran güzel bir çözüm olmuş. 


Instagram’ın CEO’su Instagram’ı Yorumladı  

Instagram 2019 yılında pek çok değişikliğe gitti. Bu değişiklerin başında takip sekmesini kaldırılması ve beğeni sayılarının gizlenmesi oldu. 2019 yılını hareketli geçirilmesinin üzerine kullanıcıların aklına “2020 yılında ne gibi değişiklikler olacak” sorusunu getirdi. 

Instagram CEO’su Adam Mosseri paylaştığı hikayelerde takipçileriyle soru-cevap yaptı. Kullanıcıların aklındaki soruları cevaplayan Mosseri, 2020 yılı yeniliklerine de değindi. 2020 için yeni değişiklikler üzerinde çalıştıklarının, beğenilerin gizlenmesi ile ilgili olarak yeni çalışmaların da yolda olduğunu belirtti.

Mosseri “Şu anda şirketin karşılaştığı en büyük problem nedir?” sorusuna “En büyük sorumluluğumuz, Instagram kullanan insanların refahıdır. En büyük zorluğumuzsa rekabet.” şeklinde cevap verdi. “Instagram’ın asıl hedefi neydi?” sorusuna ise, “Sizleri sevdiğiniz insanlarla ve şeylerle buluşturmak.” cevabını verdi. “Instagram’ın 2020’deki öncelikleri” sorusuna Mosseri, henüz son şeklini vermediklerini fakat pek çoğunun iyi durumda olduğunu belirtti. ABD’deki seçimler, gizlilik, Hikayeler ve mesajlaşmanın büyümeye devam ettiğini ve yeni değişiklikler üzerinde çalıştıklarını söyledi.


Instagram Filtrelerinden Hangisi Daha Popüler?

Instagram sosyal medya platformları arasındaki popülerliğini 2020 senesi içinde de sürdürmeye kararlı gibi görünüyor. Yeni yıl ile beraber birçok instagram filtresi ile karşılaştık. Yeni yılın senin için nasıl geçeceğini söyleyen, kaç yaşında evleneceğini tahmin eden vb. fltre uygulamaları takipçiler tarafından oldukça sevildi.

Sizinde bilginiz gibi, artık kişiler de instagram filtresi yaratabiliyor. Diğer kişilerin de yaratıcılığı ile beraber ortaya oldukça keyifli instagram filtreleri çıkıyor. En popüler instagram filtresi ise Endonezyalı bir yazılımcı olan  Perdy Ferdiansyah tarafından hayatımıza girdi. Instagram filtesinin adı ise “Kaç yaşında görünüyorum” oldu. Bu filtreyi henüz denememiş olanlarınız varsa, hemen şimdi bu deneyime ortak olabilirler. 


Facebook’tan DeepFake videolarına yasak geldi.

Deepfake ile kişinin yüzünü ve sesini kullanarak söylemediği sözleri söyler gibi videolar oluşturulabiliyor. Facebook’tan yapılan açıklamaya göre yapay zeka ile oluşturulan deepfake ve üzerinde değişiklik yapılan videolar yasaklandı. Şu ana kadar yüklenen videolar ise Facebook tarafından silinecek. Eğer video silinmeden bir başkası tarafından paylaşılmak istenirse, Facebook videonun en kısa zamanda silineceği konusunda kullanıcıya uyarı yapacak. Facebook tarafından yapılan açıklamada eğlence amaçlı oluşturulan deepfake videolarının kapsam dışı olduğu belirtildi. 

Facebook’un Global Politikalar yöneticisi Monika Bickert’ın yaptığı açıklamada, “Bu videolara internette nadir olarak rastlansa da endüstrimiz için büyük engel oluşturuyor.” ifadesini kullandı. Makine öğrenme teknolojisi ve yapay zekadan faydalanarak hazırlanan videolar kötü niyetli insanlar tarafından kullanıldığında toplum için tehdit oluşturabilecek görüntüler ortaya çıkabiliyor. Facebook’un yaptığı hareket ise videoların yayılmasının bir parça önüne geçebilecek.


Kendi Felaketimizi Like’lıyoruz!

Dijital dünyadaki tüm gelişmeleri, gündemin hayatımıza yansımalarını egegen olarak kaleme alacağımız yazı serimize başladık! Trend Raporu’nu sosyal medya ekimizinden Uğur Deral’ın ”Kendi Felaketimizi Like’lıyoruz!” yazısı ile bitiriyoruz. Yazının bütününe buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu