Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 45 / Temmuz 2021

TWITTER SPACE GÜNCELLENDİ!

Twitter’in Clubhouse’a alternatif olarak geliştirdiği Spaces platformunu güncelledi… Mayıs ayında lansmanı yapılan Spaces, Twitter’ı metin tabanlı bir sosyal mecra olmaktan çıkarıp kullanıcıların birbirleriyle odalarda sohbet etmesine izin veriyor. Ancak sohbet odası oluşturmak için en az 600 takipçi şartı talep ediliyor.

Son güncelleme ile Spaces’ın kullanımı iyileştirildi.

Yeni sürümü ile artık Spaces’te sesli sohbet odalarına “tweet oluştur” butonu eklendi. Ekranın sağ alt köşesine konumlandırılan düğme, açılan odanın tek tuşla paylaşılmasına imkân veriyor. Kullanıcılar mevcut görüşmeden ayrılmaksızın Spaces bağlantısını kolaylıkla tweet olarak paylaşabiliyor ve arkadaşlarını davet edebiliyorlar. Bu önceden de mümkündü, ancak birkaç işlemle uğraştırıyordu. Artık konuşmacılar ile söz hakkı talebinde bulunanlar birbirlerinden ayrılacaklar. Odayı oluşturan kişi böylece her iki grubu da birbirinden ayırt etmekte zorluk çekmeyecek.


WHATAPP AERO NEDİR?

WhatsApp altyapısını kullanarak çalışan fakat WhatsApp mobil uygulaması ile hiçbir ilişkisi olmayan WhatsApp Aero uygulaması, normal uygulamaya göre çok daha geniş özellikler sunuyor.

WhatsApp Aero, bir WhatsApp modu olarak tanıtılıyor ve kullanıcılarına normal uygulamada olmayan pek çok farklı özellikle sunması ile farklılaşıyor.

Whatsapp Aero’nun geliştiricileri arasında yer alan Türk yazılımcı hepimizi gururlandırsa da Google Play ve App Store yer almayan bu uygulamanın güvenilirliğini tartışmaya açık hale getiriyor.

1999 doğumlu Hazar Bozkurt tarafından programlanan WhatsApp Aero, 2019 yılında hayatımıza girdi… App Store ve Google Play Store gibi mobil uygulama mağazalarında bulunmayan WhatsApp Aero’yu farklı internet sitelerinden APK olarak indirerek telefonunuza kurabilirsiniz. Ancak Resmi mobil uygulama mağazaları tarafından sunulmamış olan hiçbir mobil uygulama için kesin olarak güvenilir değildir.


Whatsapp Aero’nun özellikleri nedir?

  • Herkesten silinse bile mesajları görebilirsiniz.
  • Silinen mesajları karşı tarafın haberi olmadan görebilirsiniz.
  • Farklı font seçeneklerini kullanabilirsiniz.
  • Silinmiş ya da süresi dolmuş WhatsApp hikayelerini görebilirsiniz.
  • Gizli bile olsa karşı tarafın ne zaman çevrimiçi olduğunu görebilirsiniz.
  • Durum yazısının ve profil fotoğrafının değiştirilme tarihini görebilirsiniz.
  • Mavi tiki kaldırabilirsiniz.
  • Çok daha yüksek boyutlu dosya transferleri yapabilirsiniz.
  • Binlerce farklı tema ile uygulama arayüzünü özelleştirebilirsiniz.
  • Uygulama şifresi ya da parmak izi koruyucusu ekleyebilirsiniz.
  • Veriler, cihazın kendisinde depolanıyor.
  • Çok daha hızlı bir performans sunuyor. 

TWITTER’A ALIŞVERİŞ ÖZELLİĞİ Mİ GELİYOR?

Son dönemde birçok yenilik ile karşımıza çıkan Twitter; şimdi de uygulama içinde alışveriş özelliğini test etmeye başladı.

Daha önce beğenmeme, süper takip, süper thanks ve Twitter Blue özelliklerini geliştirmeye devam ederken platform üzerinden alışveriş yapan kullanıcıları sevindirecek bir gelişme ile karşımızda.

Twitter, üzerinde çalıştığı bu özellikle birlikte uygulamayı terk etmeden alışveriş yapılmasını mümkün kılacak.

Twitter’ın açıklamasına göre alışveriş özelliği, şimdilik sadece uygulamayı İngilizce kullanan iOS kullanıcılarına açık olacak. Twitter tüm kullanıcılar için ne zaman erişilebilir olacağı hakkında ise elimizde henüz net bir bilgi bulunmuyor.


TOKYO SOKAKLARINDA DEV BİR KEDİ

Tokyo‘da bir tren istasyonunun yakınına, 3 boyutlu yanılsaması yaratan bir ekran yerleştirildi ve bu ekranın en dikkat çekici misafiri de bir kedi oldu.

Devasa Calico kedi, Tokyo’da yaşayanların yaşamına renk katıyor. Bu kedi, dünyanın en yoğun tren istasyonlarından biri olan Shinjuku İstasyonu’nun yakınında şehri izliyor, yoldan geçenlerle göz teması kuruyor.

Microad Digital Signage tarafından geliştirilen ekran reklam alanı sağlayıcısı Yunika ve Cross Space iş birliğiyle yerleştirilmiş.

Kedi saat 7.00’de açılışı yaptıktan sonra diğer planlanmış reklamların arasında da periyodik olarak görünüyor. Gece saat 1’de kararmak üzere programlanan ekranın kapanışını da yine bu kedi yapıyor.


SOKAK LAMBASINA DÖNÜŞEN REKLAM PANOLARI

HandsAway, geceleri dışarı çıkmaktan tedirgin olanlar için Paris‘in belirli bölgelerindeki 300 reklam panosunu sokakları aydınlatmak için kullanıyor.

Geceleri ıssız sokaklarda tek başına yürümek birçok insan için tedirginlik vericidir. Kamusal alanlardaki soruna dikkat çekmek isteyen HandsAways; Paris’in karanlık sokaklarına dijital reklam panoları yerleştirerek parlak bir fikri ortaya attı. Parlaklığı artırılmış dijital reklam panolarını karanlık sokakları aydınlatmak için kullanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=FQPwkTLrSfo

TÜRKİYE’DE EN ÇOK HANGİ EMOJİ KULLANILIYOR?

Facebook son 3 ayda ülkemizde en çok kullanılan emojileri açıkladı. Facebook’tan yapılan açıklamaya göre Türkiye’de en fazla kullanılan emoji; mutluluk gözyaşı.

Facebook tarafından yapılan açıklamalar, geçtiğimiz üç aylık periyodu kapsıyor. Konuyla ilgili araştırmasını dünya genelinde yapan ve Türkiye özeline de indiren platform, kullanıcıların en çok mutluluk gözyaşı, kırmızı kalp, katlanmış eller ve kendini beğenmiş emoji kullandıklarını açıkladı.

Facebook tarafından yapılan araştırmada farklı yaş grubunda olan kullanıcılar, farklı emojileri daha fazla kullanıyorlar. 45 yaş ve üzerinde olan X kuşağı daha çok sevgiyle ilişkilendirilen emojileri kullanırken Y ve Z kuşağı, gülme ile ilgili emojileri daha sık kullanıyor.


REKLAM PANOSU DEĞİL YÜZME HAVUZU

adidas, BAE – Dubai’nin en ünlü plajına birebir bir yüzme havuzu işlevinde bir reklam panosu yerleştirdi.

Dubai’nin en gözde plajlarından biri olan Kite Beach’te gerçekleştirdi. adidas bu kampanya ile Beyonce Ivy Park ile iş birliği içinde sürdürdüğü kapsayıcı mayo koleksiyonuna dikkat çekiyor. Haznesinde 11.500 galon su tutan şeffaf akrilik yüzme havuzuna sahip olan interaktif pano, kadınları güvenlerini toplamaya ve kamuya açık bir havuzda dalış yapmaya davet ediyor.

adidas tarafından yaptırılan bir YouGov anketine göre Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kadınların sadece %12’si halka açık bir plajda veya havuzda mayo giyme konusunda rahat hissediyor. Katılımcılar, bunun başlıca nedeni olarak bedenlerinden utanıyor olmalarını ve mahremiyet eksikliğini göstermişler.


GOOGLE’DAN ÜCRETSİZ MEET TOPLANTILARI’NA SÜRE KISITLAMASI

Google, görüntülü iletişim hizmeti Meet‘e süre kısıtlaması getirdi. Google Meet, pandemi döneminde sıkça tercih edilen uygulamaların başında geliyordu. Online toplantıların gerçekleştirildiği uygulamada; 3 ve daha fazla katılımcısı olan toplantıların, en fazla 60 dakika boyunca ücretsiz kullanılabileceği açıklandı. Toplantı için 60 dakikadan fazla süreye ihtiyacı olan kullanıcıların Google’a ödeme yapması gerekecek.

Kullanıcılar bundan sonraki kullanımları için, toplantı sırasında 55. dakikaya gelindiğinde uyarı mesajı alacaklar ve gelen mesajda toplantının 5 dakika sonra otomatik olarak sona ereceği bilgisi yer alacak. Görüşmeyi tamamlayamayan kullanıcıların, yeni bir toplantı başlatması gerekecek; kurumsal müşteriler ise herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmayacaklar.

Google bu kararıyla Meet uygulamasından da gelir elde etmeye başlamış oluyor.


INSTAGRAM STORYLER İÇİN ÇEVİRİ ÖZELLİĞİ KULLANIMDA!

Sosyal mecraların başında gelen Instagram, bir süredir üzerinde çalıştığı storyler için çeviri özelliğini yayına aldı. Kullanıcılar artık hikayelerde karşısına çıkan farklı dillerdeki yazıları, kendi diline çevirebilecek. Alt yapısında ise Türkçe de dahil olmak üzere 90’dan fazla dil bulunuyor.

Nasıl çalıştığına değinilecek olunursa; hikayelerde gezinirken sistem, yabancı dildeki yazıları algılıyor ve üst taraftaki kullanıcı adının altına “Çevirisine Bak” seçeneği ekleniyor. Bu seçeneğe basıldığında ise alt taraftan çıkan ufak pencere hem orijinal yazı hem de yazının çevrilmiş hali görüntülenebiliyor.

Dünyanın her yerinde kullanıma sunulan bu özelliğin, kullanıcılar için uluslararası kitleyle içerik paylaşmayı kolaylaştırması hedeflenmekte!


FACEBOOK ROZETLER ÖZELLİĞİNİ DUYURDU

Facebook internette oluşan bilgi kirliğini az da olsa önleyebilmek adına, Facebook grupları için geçerli olacak yeni özelliğini yayınlamaya hazırlanıyor. Bu özellik sayesinde gruplarda, konularında uzman ve de uzmanlığını kanıtlayan kişilere rozetler verilebilecek. Rozet verme yetkisi ise grubun yöneticisinde olacak.

Platform, yöneticilere gruba hâlihazırda dahil olmayan ama konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişileri de arama yetkisi veriyor. Grup yöneticileri özellik devreye alındıktan sonra üyeleri uzman olarak seçebilecek ve uzmanlar yeni rollerini aldıktan sonra belirlenen uzman rozetine sahip olacak. Diğer bir açıdan bakıldığında ise kullanıcılar, aradıkları bilgiye çok daha kolay erişerek uzman yorumlarını okuyabilecek.

Facebook, özellik hakkındaki açıklamasında verilecek olan rozetinin kişiye herhangi bir özel yetki vermeyeceğinin de altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu