Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 44 / Haziran 2021

Geride bıraktığımız Haziran ayındaki önemli haberlerle uygulama güncellemelerini derlediğimiz 44. egegen Trend Raporumuz ile sizlerle birlikteyiz. Keyifli okumalar dileriz…

INSTAGRAM HİKAYELERE BEKLENEN ÖZELLİK GELİYOR

Sosyal medya denilince akla gelen ilk isimlerden olan Instagram’a beklenen özellik geliyor. Test aşamasında olan özellik kapsamında kullanıcılar, paylaştıkları hikayelere çıkartmalar şeklinde link bırakabilecekler.

Şu anki hali ile Instagram, kullanıcılarının hikâyelerine link ekleyebilmesine 10 bin takipçiye ulaşıldıktan sonra izin veriyor.

Deneme aşamasında olan yeni özellik, şimdiye kadar yalnızca onaylı hesapların ve influencerların kullandığı yukarı kaydırma özelliğinden daha farklı çalışacak. Kullanıcılar, uygulama dışı içeriklere yönlendirme yapan bağlantıları yukarı kaydırarak değil hikâye paylaşımlarına ekledikleri çıkartmalara tanımlayabilecekler.

Instagram’ın ürün müdürü Vishal Shah verdiği bir demeçte yeni özellik için şunları söyledi:

“Bu, gelecekte ulaşmak istediğimiz sistem türüdür ve eğer bunu başarabilirsek, kullanıma sürmeyi umduğumuz şey de bu.”


YOUTUBE İÇİN YENİ ÖZELLİK: HIZLI ARAMA

Son yıllarda en çok vakit geçirilen sosyal medya platformlarından biri olan YouTube, hızlı arama özelliği ile kullanıcılarına kişiselleştirilmiş öneriler sunarak uygulamayı daha keyifli hale getirecek.

Derin öğrenmeye dayanan hızlı arama özelliği ile kullanıcının ilgi alanına dayanan bir algoritma ile arama çubuğunun altındaki bölüme eklenen çeşitli etiketlerle kullanıcıya kişiselleştirilmiş bir alan sağlayacak. Önerilen etiketler, kullanıcıların sıklıkla ziyaret ettiği sayfalardan derlenecek. Henüz yeni başlayan bu özellik kişiselleştirilmiş veriler üzerinde tam olarak doğru sonuçlara ulaşamasa da ilerleyen süreçlerde daha doğru öneriler getirmesi bekleniyor.


FACEBOOK THREADS ÖZELLİĞİNİ TEST EDİYOR

Sosyal medya devi Facebook, Twitter yanıtlama özelliği threads için ilk denemelerini tanınmış hesaplarda devreye aldı.

Facebook, Twitter’da kullanıcılarının flood yapmak için kullandığı yanıtlama özelliğine benzer bir denemeye başladı.

Diğer uygulamalarla olan farkını kapatmaya çalışarak kendini geliştirmeye çalışan Facebook, Twitter yanıtlama özelliğinin bir benzerini kendi bünyesine katmak istiyor. Gelen haberlere göre Facebook, threads için ilk denemelerini tanınmış hesaplarda yapmaya başlamış. Twitter’ın yanıtlama özelliği, kullanıcıların kendi postlarına yanıt vermesi şeklinde iken Facebook, yapılan paylaşımlara daha kolay ulaşılması için threads yani ilişkilendirme özelliğini kullanmayı tercih ederek kendi yorumunu da katmış bulunmakta.


GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ LEGO’LAR

Plastik yerine Biyoplastik kullanarak geri dönüşüme destek sağlayan yeni LEGO’lar lastiğin doğaya verdiği zararı azaltmaya çalışıyor.

Gelişen ve değişen dünyada oluşan çevre kirliliği, ambalaj atıkları ve plastik atıkları gün geçtikçe kötü bir hal almaya başladı. Bunun sonucunda gündeme yeni tanımlarda eklendi; Enerji verimliliği, geri dönüşüm, doğa dostu, organik ürün ve son olarak biyoplastik.

LEGO, çevresel sürdürülebilirlik bakış açısı sayesinde şeker kamışı bazlı plastikten üretilen yeni bir malzemeyle yeni koleksiyon oyuncaklar tasarladı. “Plants From Plants” isimli ilk oyuncak koleksiyonunda biyoplastik malzemeler kullanarak yeni bir konsept oluşturdular.

İlk çevreci LEGO serisi olan bu koleksiyon, plastik ham madde üretimini azaltıp zamanla yok etmeyi planlıyor.


GOOGLE’DAN BİLGİ KİRLİLİĞİNE KARŞI HAMLE

En çok tercih edilen arama motoru olan Google kullanıcılarını bilgi kirliliğine karşı korumak için onları uyaracak yeni bir özellik üzerinde çalışıyor.

Google, aramalarda çıkan güvenilmez veya yanlış olabilecek bilgileri tespit eden bir kontrol mekanizması başlattı. “Gerçek Kontrolü” denen bu sistem, arama motoru aracılığıyla erişilen bilgilerin kalitesini daha da artırarak kullanıcılara doğru bilgi sağlayarak yanlış haberler hakkında uyarıda bulunacak.

Google konuyla ilgili, “Google Arama, sunabileceğimiz en yararlı sonuçlarla her zaman orada olacak olsa da bazen aradığınız güvenilir bilgiler henüz çevrimiçi değil” şeklinde açıklamada bulundu. “Bu, ilk yayınlanan bilgilerin en güvenilir olmayabileceği son dakika haberleri veya yeni ortaya çıkan konular için özellikle doğru olabilir.” dedi.


TIKTOK VİDEO SÜRELERİNİ UZATIYOR

TikTok, kullanıcılarına daha uzun videolar oluşturabilmeleri için yeni bir güncelleme getiriyor. Bu güncelleme ile video uzunluğu 1 dakikadan 3 dakikaya çıkacak.

Videolara 60 saniye sınırı uygulayan TikTok, bu sınırı genişleterek kullanıcılarına daha uzun videoları paylaşma imkanı sunmaya karar verdi. Şirket, yaptığı açıklamada birkaç aydır çeşitli içerik oluşturucularıyla test ettiği 3 dakikaya kadar uzunlukta videolar oluşturma seçeneğini genel kullanıma sunacağını duyurdu.

Şirketi videoları 3 dakikaya uzatma kararının arkasında kullanıcılarının eğitici ve eğlenceli içerikleri çekerken daha fazla zaman ve esnekliğe ihtiyaç duyduğunu ifade eden geri bildirimlerin olduğunu belirtti.


INSTAGRAM ÖNERİLEN GÖNDERİLERİ ANASAYFADA SUNACAK

Instagram’a gelen yeni özellikle artık ana sayfa akışındaki tüm içerikler görülmüş olsa da “Önerilen Gönderiler” adı altında takip edilmeyen kullanıcıların önerilen paylaşımları da listelenecek.

Popüler sosyal medya platformu Instagram, kullanıcıların ana sayfada daha fazla vakit geçirmesini sağlayacağını düşündüğü yeni özelliğini kullanıma sundu. Artık ana sayfa akışınızda takip ettiğiniz hesapların paylaşımları bitse bile “Önerilen Gönderiler” adı altında ana sayfa akışınız “Keşfet”e benzer bir bölüm ile devam edecek.

Ana sayfa akışı, tamamen kullanıcıların takip ettikleri kişilerin gönderilerini listelenirken yeni özellikle birlikte isteyen kullanıcılar Önerilen Gönderiler’e gidebileceği gibi “Daha Eski Gönderileri Gör” seçeneğiyle de önceden paylaşılan gönderileri de görebilecek.


ARTIK INSTAGRAM MASAÜSTÜNDEN PAYLAŞIM YAPILABİLECEK

Instagram, kullanıcı memnuniyetini geliştirmek için yeni özellikler kazanmaya devam ediyor. Bunların en yenisi ve konuşulanı ise masaüstünden paylaşım olacak. Yakın zamanda masaüstünden içerik paylaşılmasına imkan tanıyan altyapıyı belirli kullanıcılar için aktif olarak test edilmeye başlandı.

Öne sürülen haberlere göre şirket mobildeki gibi web sürümünde de fotoğraf filtre özelliklerini sunacak. Fotoğrafın yanında video paylaşımları da yapılabilecek. Bazı kullanıcılar Instagram’ın internet sitesinde sağ üst köşede bir “+” ikonu görmeye başladığını belirtti. Bu ikona dokunulduğunda kullanıcılar içerik paylaşımlarını kolayca yapabiliyorlar. Fakat Hikaye ve Reels formatlarından paylaşım ise şu an için henüz desteklenmiyor.

Sürecin ne zaman tamamlanacağı bilinmese de yeni özelliğin yakın zamanda tüm kullanıcılar için aktif hale getirileceği söyleniyor.


TWITTER’DAN YENİ ÖZELLİK: GÜVENİLİR ARKADAŞLAR

Twitter, “Güvenilir Arkadaşlar” isimli bir özelliğini test etmeye başladığını duyurdu. Bu özellik, tıpkı Instagram‘ın hikaye özelliği içinde bulunan “Yakın Arkadaşlar” özelliğine benziyor. Özelliğin kullanıma sunulmasıyla birlikte kullanıcılar gönderdikleri bir tweeti yalnızca belirlediği kişiler tarafından görmesini sağlanacak.

Özellik uygulamaya geldiğinde öncelikle bir liste oluşturması gerekecek, bu sayede kullanıcı güvendiği arkadaşlarının kimler olduğunu belirleyecek. Güvenilir Arkadaşlar özelliğiyle paylaşılan tweetler de yalnızca bu listedeki kullanıcılar tarafından görüntülenebilecek. Yeni özellikle kullanıcılar, attıkları bir tweeti yalnızca o konuyla ilgilenen kullanıcıların görmelerini sağlayabilecekler.


FACEBOOK ÜZERİNDEN SPOTIFY DENEYİMİ

Şirket’in yaptığı resmi açıklamaya göre Spotify ve Facebook yeni “miniplayer” deneyimini Türkiye’ye de sunuyor.

Miniplayer, dinleyicilerin uygulamalar arasında geçiş yapmasına gerek kalmadan Facebook’un iOS ve Android uygulamalarında doğrudan Spotify üzerinden müzik ve podcast’ler paylaşma ve etkileşim sağlama imkanı tanıyor. Spotify kullanıcıları Facebook‘ta paylaşmak istedikleri bir şarkıyı veya podcast’i dinlerken, mevcuttaki “Paylaş” butonuna bastıktan sonra Facebook veya Facebook Haber Kaynağı‘na dokunarak paylaşabilecekler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu