Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 54 / Nisan 2022

Google Haritalar’dan Beklenen Özelliklere Yeşil Işık

Günümüzde en çok kullanılan yol tarifi uygulamaları arasında başı çeken Google Haritalar, uzun zamandır beklenen birkaç özelliği kullanıma sokmaya başladıklarının müjdesini verdi. 

Dünyada ve ülkemizde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için sürekli yatırım yapan Google’ın trafik durumundan toplu taşımayla seyahate, yürüyüş güzergâhlarına kadar pek çok özellik sunan uygulaması Google Haritalar, şimdi de yeni özellikleriyle gündemde. 

Kullanıcılar, şimdiye kadar uygulamada güzergâh oluşturduklarında yol üzerinde ücretli geçişler bulunduğuna dair bilgilendirme alabiliyor ancak bu geçiş ücretlerinin ne kadar olduğunu göremiyorlardı. Ücretler hesaplanamadığı için yolcular beklemedikleri ücretlerle karşı karşıya kalabiliyor, bu da tatsız deneyimlere yol açabiliyordu.

Google Haritalar; ilk olarak ABD, Hindistan, Japonya ve Endonezya‘da kullanıma sunduğu özelliğiyle tüm rotadaki yol ve köprü ücretlerini hesaplayıp gösteriyor. Alternatif rotalardaki ücretlerin bilgisini de verebilen özellik sayesinde daha ucuz geçişlerin olduğu rotaları tercih etmek mümkün oluyor. Özellik henüz ülkemizde aktif hale gelmedi fakat aktif olduğunda kullanıcı memnuniyetini yükselteceği kesin.

Bir diğer yenilik ise yollardaki hız limitlerinin ve hatta bazı sokaklarda trafik ışıklarının renginin görüntülenebiliyor olması. Yine aynı ülkelerde aktif olan ve henüz ülkemize gelmemiş olan bu özellikler sayesinde hız kontrolü sağlamak ya da yeşil ışığın yandığı yerleri tercih etmek mümkün hale gelecek gibi görünüyor…


Metaverse Evreninde Bir Evsiz: Will

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık yatırım planıyla gündeme gelen Metaverse, internetin gelişimindeki bir sonraki aşama olarak görülüyor. Hal böyle olunca da günümüzde markaların ve yatırımcıların sürekli kaynak aktardığı, eğlence ve pazarlamanın yeni merkezi olarak konumlandırılan Metaverse’e ilgi git gide artıyor. 

Bu ilgiyi farklı ve faydalı olabilecek bir yöne çevirmeyi hedefleyen Fransız sivil toplum kuruluşu Entourage, yeni bir kampanyaya dikkat çekiyor. TBWA\Paris imzası taşıyan kampanyada, sanal dünyadaki sanal varlıklara harcanan meblağların bir yandan gerçek dünyanın gerçek sorunlarına da merhem olabileceği anlatılıyor.

Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre yalnızca Fransa’da bile 300 bin evsiz yaşıyor ve ne yazık ki yoldan geçenlerin yüzde 85’i evsizleri görmezden gelmeyi tercih ediyor. Sonuçlardan yola çıkan Entourage, meta evrende yarattığı ve “Metaverse evrenindeki ilk evsiz” olma unvanını taşıyan Will karakteriyle bu sorunu gündeme taşıyor.

Will tamamen piksellerden oluşuyor. Aslında görevi de Metaverse evreninde var olan ve her biri alıcılarına servete mâl olan mülklerin etrafında dolaşırken insanları ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye teşvik etmek. Bunu da insanları Entourage tarafından yardım etmeyi kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan uygulamaya yönlendirerek yapıyor. Böylece herkesi yatırımlarını sanal varlıklar yerine gerçek yaşamlara yapmaya davet ediyor ve Metaverse büyüsüne kapılıp daha önemli şeylerin unutulmasının önüne geçmeye çalışıyor.


Deezer’dan Çevrimiçi Müzik Rekabetinde Bir İlk

Çevrim içi müzik dinleme uygulaması Deezer, yaptığı yeni bir atakla gündemde. Uygulama, sektörde liderliği elden bırakmayan ve Hİ-Fİ, yani kayıpsız ses teknolojisiyle hizmet sunan Spotify’ın karşısında kullanıcıları kendine çekmek için sürekli yenilikler yapmaya ve yine Hİ-Fİ kalitesinde müzikler sunmaya hız kesmeden devam ediyor.

Spotify’a geçtiğimiz yıl gelen “şarkı sözlerinin çaldığı saniyeyle senkronize şekilde görüntülenebilmesi” özelliği aslında Fransa merkezli Deezer uygulamasında 2014 yılından beri mevcut. Deezer şimdi bu özelliği bambaşka bir boyuta taşıdı ve uygulamaya “gerçek zamanlı şarkı sözü çevirisi işlevi” getirdiğini duyurdu.

Bu özellik sayesinde şarkı sözleri anlık olarak istenen bir dile çevrilebilecek. Şu anda 10.000’den fazla şarkıda çeviriyi destekleyen Deezer, yalnızca İngilizce’den Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Portekizce’ye tercüme imkânı sunuyor fakat yakın zamanda bu özellik için çok daha fazla dil seçeneğinin ekleneceğini belirtiyor.

Şirketin açıklamasına göre telefonunu İngilizce kullananların, desteklenen dillerden biriyle şarkı sözü çevirisi yapabilmek için Deezer ayarlarındaki dil tercihlerini Fransızca, Portekizce, Almanca veya İspanyolca olarak güncellemeleri gerekiyor.

Müzik oynatılırken alt kısımdaki mikrofon simgesine basıldığında, orijinal dilindeki sözlerine erişilebiliyor. Bu aşamada “with translation” yani “çeviri ile” butonuna tıklandığında ise, sözler anında hedef dile çevriliyor. 

Deezer yeni özelliğini Android, iOS ve masaüstü uygulamalarının yanı sıra web sürümünde kullanıma açtı. Ücretsiz, Family ve Premium ayrımı olmaksızın tüm üyelik paketlerinde şarkı sözü çevirisi kullanılabiliyor.


Türkiye’de Erişim Engelinin Ardından Yüzde 120 Büyüyen UBER; İndirme Rekoru Kırdı

Çıktığı günden itibaren en popüler uygulamalardan biri olan Uber, Türkiye’de bir dönem erişime kapatılmış ancak 2020 yılının sonlarında istinaf mahkemesi tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. 

Erişim engelinin kaldırılmasının ardından, 2021 yılı verilerine göre Uber Türkiye’nin indirilme sayısı 5,2 milyona ulaştı.

Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı’nın paylaştığı bilgilere göre 2021 yılında yaklaşık 25 bin taksi şoförü daha fazla kazanç elde etmek için Uber Taksi‘yi kullandı ve kullanıcılar ise uygulamayı 9,2 milyon kez araç çağırmak için açtılar. 2019 yılına, yani erişim engeli öncesine göre yüzde 120’lik bir büyümeye kaydedildi.

Bugün geldiği noktada 71 ülkede, günde 17 milyon yolculuk yapılmasına imkân sağlayan Uber, Türkiye’de aynı zamanda Shell ile bir iş birliği de yaptı. Türkiye’de uygulamayı kullanan ve Uber ile sık yolculuk yapan taksi şoförleri haftada 200 TL’lik özel akaryakıt desteği alacak. Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan kampanyada katılım koşullarını yerine getiren ve yakıt desteği almaya hak kazanan taksi sürücüleri, Uber Sürücü Destek Merkezi’nden alacakları hediye kartlarını Shell istasyonlarında kullanabilecekler.

Sürücüler ve yolcular için yeni projeler geliştirmeye devam eden Uber’in 2021 yılı verilerine bakıldığında, Uber Taksi uygulamasıyla yapılan en uzun taksi seyahati yaklaşık 530 kilometre sürdüğü; bir kullanıcının yıl boyunca uygulama ile 500’den fazla yolculuk gerçekleştirdiği ve bir taksi şoförünün 2021 yılı boyunca uygulama üzerinden 3 binden fazla yolculuk yaptığı görülüyor.


iPhone Kullanıcılarına Youtube’tan Resim İçinde Resim Özelliği Müjdesi

Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının oldukça işine yarayan resim içinde resim özelliği, YouTube tarafından da yıllar önce Android kullanıcılarına sunulmuştu. Oynatılan videonun küçültülüp ekranın bir köşesine atılmasını sağlayan ve bu esnada başka uygulamaları kullanmaya devam etme imkânı sunan resim içinde resim özelliği, iPhone ve iPad kullanıcıları için kullanılabilir değildi.

iPhone ve iPad kullanıcıları için geçtiğimiz yılın haziran ayında duyurulan ve aslında 31 Ekim tarihinde yayımlanması beklenen özelliği erteleme kararı alan YouTube, önümüzdeki haftalarda özelliği yayına alacağını duyurdu.

iPhone kullanıcılarına bir süredir test özelliği olarak sunulan resim içinde resim özelliği, yakın zamanda YouTube testlerinden kaldırıldı. Özelliğin test edilenler arasından çıkarılması da aslında iyiye işaret oldu: Artık geriye kalan tek adım, özelliği tüm iPhone ve iPad kullanıcıları için yayımlamak.

Öte yandan YouTube, Android’de yalnızca Premium üyelerin faydalanabildiği özelliğin iPhone’da hem Premium hem de Premium olmayan kullanıcılar için yayımlanacağını paylaştı.


Video Konferans Görüşmelerinde Otizmlileri Gülümsetecek Gelişme

Otizm spektrum bozukluğu tanısı konan kişilerde en çok zorlanılan konuların başında yüz tanımada, göz göze ilişki kurmada ya da yüz ifadelerinden duyguları tanımlamada yaşanan aksaklıklar geliyor. Ne yazık ki bu zorluk, günümüzün önemli iletişim kanallarından biri olan görüntülü sohbet esnasında otizmli bireylerin karşısındakilerle kurduğu iletişimde aşılması zor bir duvar oluşturuyor.

ABD’nin en büyük özel telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Cox Communications (Cox) Otizm Farkındalık Ayı kapsamında geliştirdiği projesiyle bu özel durum için yaratıcı bir çözüm üretiyor.

180LA tarafından hazırlanan Project Convey kampanyası, görüntülü sohbet esnasında otizmli bireylerin karşıdaki kişiyle daha anlamlı bağlar kurmasını hedefliyor. Kelimelerden bağımsız olarak, duygu bütünlüğü ve kendimizi anlatabilme adına büyük önem taşıyan ses tonu ya da yüz ifadesi gibi tamamlayıcı ipuçlarını okumakta zorlanan kişiler için bu ifadeleri görselleştiren proje, emojilerden destek alarak bir çeşit görsel altyazı oluşturuyor.

Yüz tanıma teknolojisi kullanılarak hazırlanan prototip; yüz ifadelerini tarıyor, kelimeleri ve ses tonunu analiz ediyor. Bu veriler gerçek zamanlı olarak işleniyor ve o ifadeye karşılık gelecek şekilde tasarlanan emojiler, ekranda konuşan kişinin görüntüsünün altında beliriyor. 

Teknoloji şu aşamada sadede bir prototip olsa da Cox, ilerleyen süreçte her türlü görüntülü sohbet platformunda bu ve benzeri araçların kullanıma sunulabileceğini öngörüyor. Project Convey de bu yönde yapılacak olan çalışmalar için yol gösterici olma özelliği taşıyor. Şirket ayrıca yeni çıkacak ürünlerine de bu teknolojiyi entegre etmenin yollarını aradığını belirtiyor.


Elon Musk Twitter’ı 44 Milyar Dolara Satın Aldı

Elon Musk, Twitter’ı satın almak için geçtiğimiz haftalarda 43 milyar dolarlık bir teklifle masaya oturmuş, yönetim kuruluyla oldukça çekişmeli bir sürece girmişti. Sürecin ardından geçtiğimiz günlerde anlaşma kapsamında Twitter yönetim kurulu ile müzakerelere başlayan Musk, 44 milyar dolara Twitter’ı satın alarak masadan kalktı. Satın alım haberleri duyulur duyulmaz Twitter’ın hisse değerlerinde değişimler başladığı görüldü.

Attığı tweetlerle Twitter’ı sürekli eleştiren Musk, bir süre önce bu konuda harekete geçmiş ve Twitter’ın yüzde 9,2’sini satın almıştı. O dönemde Elon Musk’ın satın aldığı 73 milyon 486 bin 938 Twitter hissesinin değeri, 2,89 milyar dolar olarak ölçülüyordu.

Buna rağmen Twitter’ın yönetim kuruluna katılamayan Musk, son hamle olarak Twitter’ın tamamını almak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) nasıl kaynak sağladığını anlatan bir dokümanla birlikte 43 milyar dolarlık bir teklif sundu.

Başlarda şirketi satmaya pek yanaşmayan Twitter yönetim kurulu, çekişmeli geçen sürecin ardından ikna oldu ve Elon Musk, 44 milyar dolara Twitter’ın sahibi oldu.


Parkinson Hastalarına Özel Uygulama

Vücudun bir veya daha fazla bölgesinde yaşanan istemsiz ve ritmik titremeler olarak tanımlanan Parkinson hastalığından muzdarip olan ve bu sebeple dijital deneyimleri kısıtlanan insanlar için özel olarak geliştirilen bir uygulama, bu hastaların dijital deneyim kısıtlamasına çözüm olacak gibi görünüyor.

Havas New York ve Havas Germany tarafından geliştirilen uygulama, Parkinson hastalarının akıllı cihazları daha rahat kullanmasına ve dijital deneyimlerle etkileşime geçmesine yardımcı oluyor.

Staybl ismindeki uygulama aslında veya Chrome ya da Safari’ye benzeyen bir tarayıcı; hastanın kontrolsüz titremelerini algılamak ve buna bir karşı hareket oluşturmak için akıllı cihazlardaki ivmeölçer verilerini kullanıyor. Üç eksenli ivmeölçerden alınan veriler, hareketi gerçek zamanlı olarak algılıyor. Titreme algılandıktan sonra tarayıcı, ekranını titremenin tersi yönünde hareket ettiriyor. Bu sayede tableti elinde tutan Parkinson hastası ekran ürerindeki dokunmatik işlemleri daha rahat gerçekleştirebiliyor.

Titremenin şiddeti, uygulama içindeki ayarlardan artırılıp azaltılabiliyor. Ayrıca tarayıcının boyutunu büyütüp küçültmek ve bu sayede dokunmatik ekranı daha rahat kullanmak, yazıları ve görsel ögeleri daha rahat seçmek de mümkün oluyor.

Uygulama aynı zamanda Esansiyel Tremor (titremeye yol açan bir hareket bozukluğu tipi) hastaları için de çözüm oluyor. 

Tarayıcının sunduğu deneyimi test etmek ve ince ayarları yapmak için Alman Parkinson Derneği’ndeki ve ABD’deki hastalarla çalışılmış. Uygulama şu anda ücretsiz olarak App Store’dan indirilebiliyor. Yeni iPad’lerdeki yüksek ekran yenileme hızı nedeniyle uygulama şimdilik sadece iPad’ler için sunuluyor.


Google Türkiye’den İlk Tweet

Türkiye’de en çok aranan bazı başlıklara ve bu konularla alakalı popüler videolara odaklanan #AramayaDevam etiketli video, Google Türkiye’nin Twitter hesabından paylaşılan ilk gönderi olma özelliği taşıyor. Paylaşılan içerikte popüler kültür ögeleri ve sosyal medyada viral olan videolardan kesitlerin yanı sıra, Google’ın Türkiye’deki kullanıcılar için hazırlamış olduğu Doodle’lardan da örnekler görmek mümkün.

Kısa sürede binlerce beğeni alan gönderiye yapılan yorumlara da esprili ve yaratıcı cevaplar veren Google Türkiye, Twitter hesabını sosyal medyada daha fazla kişi ile iletişime geçmek, Google tarafından geliştirilen uygulamaları ve hizmetleri tanıtmak için kullanacak gibi görünüyor.


Canlı Podcast Uygulaması: Spotify Live

Geçtiğimiz yıl Clubhouse’un bir anda yakaladığı başarı sonrasında Spotify da Greenroom adlı bir uygulama yayınlamış ve bu uygulama ile kullanıcılarının canlı yayın yapmalarına izin vermişti.

Sesli sohbet odalarını podcastlere entegre etme amacıyla yola çıkan Spotify, Greenroom uygulamasının adını Spotify Live olarak değiştirdi. Bu değişiklik ile birlikte uygulama, sesli sohbet odalarından çok podcastlere yönelik bir hale geldi. Uygulamanın asıl hedefi, kullanıcıların “Spotify Original” etiketli podcastleri kayıt sırasında dinleyebilmelerini ve hatta programlara katılabilmelerini sağlamak.

Spotify Live’ın önemli bir başka özelliği de yalnızca sese bağlı kalmaması. Uygulama aynı zamanda tartışma odalarına da sahip ve bu odalarda dinleyicilerin yazı ya da GIF paylaşmalarına da izin veriliyor.

İlk etapta yaklaşık 24 podcast ile kullanıma açılan uygulamadaki podcast sayısının zamanla artırılması planlanıyor. Apple Store ve Google Play’den indirilebilen Spotifiy Live uygulamasının bazı özelliklerine Spotify uygulamasından ulaşmak da mümkün. Spotify’ın arama kısmında “Live” araması yapıldıktan sonra çıkan “Live on Spotify” etiketli içerikler canlı olarak dinlenebiliyorlar.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu