Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 25 / Ekim 2019

Uygulamalarda Dark Mod Akımı

Dark mod, yani gece modu arka planın koyu olduğu, gözlerimizin daha az yorulmasını sağlayan ve pil tasarrufuna destek veren bir özellik. Bu uygulamaya ilk geçen sosyal medya platformları Instagram ve Youtube olmuştu. Diğer sosyal mecralar da karanlık mod uygulamasına geçiş için harekete geçtiler. Karanlık mod, koyu arka planı sayesinde tüm gün ekrana bakan gözlerimizi daha az yoracak ve pil tasarrufu sağlayacak güzel bir özellik.

Instagram – Dark Mod

Şimdi ise sıra Facebook ve Whatsapp’ta. Facebook Messenger’a zaten “dark modu” getirmişti ama anasayfada kullanımı yoktu. Yeni site ara yüzü ve tasarım için de çalışmalara başlandı, beta sürüm yayında. Whatsapp’dan da uzun zamandır beklenen yeni güncelleme haberi sonunda geldi ve bu özelliklerinden birisinin “dark mod” olduğunu duyurdu. Peki Whatsapp’a başka hangi özellikler geliyor?


Whatsapp’a Grup Gizliliği Özelliği Geliyor

Whatsapp’a beklenen güncelleme gelmek üzere. En çok ilgi çeken özelliklerden birisi ise grup gizliliği olacak gibi. Grup gizliliği kontrolü artık ayarlar yoluyla kısıtlanabilecek. İstemediğiniz kişilerin sormadan sizi gruba dâhil etmesine sınırlama getirmek mümkün olacak..

WhatsApp

Bunun için üç seçenek mevcut. Sadece kişilerim beni gruba eklesin. Herkes beni gruba eklesin veya hiç kimse olarak değiştirebilirsiniz. Böylece sizin onayınız olmadan seçtiğiniz kişiler sizi gruba ekleyemeyecek. Diğer bir özellik ise sessize alınan kişilerin paylaştıkları durum güncellemelerini de gizleyebileceksiniz.


Google Haritalar’a Görme Engelliler İçin Yeni Uygulama

Google ayrıntılı sesli haritalar uygulamasıyla görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir adım attı. Uzun zamandır bu konu üzerinde çalışan Google, en sonunda görme engelliğilerin günlük hayatlarını kolaylaştıracak bir gelişme ile karşımıza çıkıyor. Google Haritalar uygulaması sesli yönlendirmeler ve yol tarifleri sunacak.

Google Haritalar’a Görme Engelliler İçin Yeni Uygulama

10 Ekim’de kullanılmaya başlanan bu uygulama sayesinde görme engelliler şehir hayatında artık daha az kaygılı olarak günlük işlerini halledip gezebilecekler ve trafikte karşıdan karşıya geçerken daha kolay hareket edebilecekler. Görme engellilerin dışında da bilmediği bir yerde seyahat eden biri için güven verici bir özellik. Ayrıca yeni yerler keşfetmenin de yoluna açacak. 


Youtube’da Geçmiş Hareketleri Otomatik Silme Özelliği

Sıklıkla kullandığımız bir sosyal medya platformu olan Youtube’a da en sonunda geçmişi silme özelliği geldi.  Bu özellik daha önce Whatsapp’a da gelmişti. Geçmiş verilerin otomatik silinmiyor oluşu kişiler için bazı rahatsızlıklar yaratabiliyor. Kişisel verilerin başkası tarafından okunması ihtimalini azaltma ihtiyacı ya da daha temiz bir geçmişte dolaştığınızda aradığınızı bulabilme olanağının artması açısından bu özellik işimize yarayacak gibi.

Youtube geçmişi silme özelliği

Youtube geçmişi silme özelliği ile aramalarınızı istediğiniz süre aralığını belirleyerek otomatik bir şekilde silebileceksiniz. Otomatik olarak silmek için ise, üç seçenek sunulacak. Bu seçenekler ise: 18 aydan sonra otomatik olarak sil, 3 ay saklı tuttuktan sonra sil veya ben silene kadar tut. Siz hangi seçeneği isterseniz, onu kullanabilirsiniz. 


Twitter Instagram Hesabı Açtı

Instagram üzerinden bir çok profil sadece Twitter üzerinden çok beğenilen tweetleri ve trend topic olan tweetleri paylaşıyor. Hatta öncelikle Twitter’da sohbet konusu olan, gelişen birçok şey Twitter’dan sonra Instagram’a yansıyor bir şekilde. Sadece tweetlerin paylaşıldığı, binlerce kullanıcıya sahip sayıca yüksek profiller var. Twitter ise geçen günlerde bir kullanıcının tavsiyesi yoluyla resmi olarak instagram hesabını açtı.

Twitter Instagram hesabını açtı

Bir Twitter kullanıcısı, Twitter’ın hesabına bu durumu anlatan bir mention atıyor.  Instagram’ın Twitter üzerin çok fazla malzeme kullanıyor olması üzerine tavsiye vermesiyle Twitter, resmi bir  Instagram hesabı açıyor. Twitter şu anda izin alarak kullandığı tweetlerin kendi Instagram hesabından ekran görüntüsünü paylaşıyor ve şimdiden 1 milyona yakın takipçisi var. Bu eğlenceli hesabı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Youtube Anasayfa Video Reklamlarına Artırılmış Gerçeklik Özelliğini Getirmeye Başladı

Ürün satın almadan önce deneyimlemek özellikle kozmetik, otomotiv sektörlerinde çok önemli. Müşteri artık deneyimlediği şeye değer veriyor ve bunları denemek için de mağaza mağaza dolaşmak istemiyor. Artık mağazaya gitmeden bu deneyimi yaşamanın yolu açıldı. Youtube ana sayfa reklamlarında artırılmış gerçeklik kullanılarak sanal bir deneyim sunmaya başlayacak.

AR Beauty Try-On

İlk önce AR Beauty Try-On’nun alfa sürümü kullanıma sunulmuştu artık beta sürüm dünya çapında kozmetik markalarının da kullanımına sunuluyor. Bu uygulama sayesinde müşterilerin videodaki malzemeleri akıllı telefonları ile  makyaj malzemelerini deneyimleyip, fikir sahibi olup satın alabilecek. Bu özelliğin benzeri şeyler otomotiv firmaları tarafından uygulanmış hatta sanal bir araba showroom’u yapılmıştı. Farklı ürünler için de benzerleri yapılacağa benziyor.


Müze Tarihinin İlk Sanal Gerçeklik Deneyimi

Gelişen VR teknolojisi ile VİVEPORT küresel boyutta hizmet vermeye yakın zamanda başlamıştı.  HTC VİVEPORT VR bir sanal gerçeklik mağazası. Louvre Müzesi’nin mağazayla yaptığı bu anlaşma sayesinde Mona Lisa’yı kişisel bir biçimde deneyimlemek artık mümkün. Mona Lisa’yı kişisel olarak deneyimlemek neden bu kadar önemli? Müzeye gittiğinizde normal koşullarda bu tabloyu görebilmek için dakikalarca sırada bekleyip kalabalığın içerisinden kafanızı uzatarak ona ulaşmaya çalışırsınız ve yaklaştığınızda da tablonun gerçek boyutunun hayalinizdekinden çok farklı olduğunu görüp henüz bu şaşkınlığı atamadan kısacık bir zaman dilimine hapsolmuş şekilde Mona Lisa’yı gördükten sonra kalabalığa karışarak yolunuza devam edersiniz.

Mona Lisa Camın Ötesi’nde Sergisi

Müzeye giden bir çok kişinin deneyiminin bu şekilde olduğu söylenir. Mona Lisa Camın Ötesi’nde Sergisi ile dünyanın her yerinden VR gözlüklerinizi kullanarak ve sembolik bir ücret ödeyerek sınırları aşmak mümkün. Da Vinci’nin ünlü eseriyle bu şekilde kişisel bir deneyim yaşayıp onunla yalnız kalabiliyorsunuz. Sergi 24 Ekim’den itibaren VİVEPORT üzerinden sanal gözlükler ile izlenebilecek.


Apartmanınızdaki Duvarda Kaneviçe Resimleri Olsaydı?

Ana Martins

Şehirler geliştikçe dört duvarlar çoğaldı. Çoğalan ve zaman zaman insanın içini bunaltan duvarları renklerdirmek ise tasarımcılara kaldı. Kaneviçeyi kendi stiliyle birleştirerek adeta sokalara nakşeden Ana Martins kelimenin tam anlamıyla harikalar yaratıyor. Grafik tasarımdaki yeteneğini ve birikimini anneannesinden öğrendiğini söylediği ve beğendiği kaneviçelerle birleştirerek sokak sanatına dönüştüren genç sanatçı, aynı zamanda geleneksel bir sanatı günümüz modern teknolojileriyle de birleştiriyor. Ortaya ise birbirinden renkli ve güzel çalışmalar çıkıyor.

Ana Martins’in sanatını incelemek ve gerçekleştirdiği işleri görmek isterseniz onu sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz. Instagram hesabı için buraya, facebook hesabı için buraya, web sitesi için ise buraya tıklayabilirsiniz.


Helvetica Fontu Cadılar Bayramına Hazır

Türkçemize Cadılar Bayramı olarak geçen nam-ı değer “Halloween” kutlamaları kostümler, partiler, makyajlar derken sosyal medyada da tanık olduğumuz üzere oldukça şenlikli şekilde kutlandı. Bu süreç içinde Halloween ruhuna uygun bir çok uyarlama yapıldı. İşte o uyarlamalardan biri yazı fontuyla alakalı. Dünya üzerinde en çok kullanılan fontlardan biri olan Helvatica, Halloween ruhuna uygun bir şekilde değiştirildi.

Helvatica – Halloween

Fikir ise tamamen yanlış yazılan bir e-posta aracılığıyla ortaya çıkıyor. Helvetica yazılmak istenirken Hellvatica yazılıyor ve bu andan itibaren Halloween uyarlaması başlıyor. Uyarlamada önemli olan ise fontun mümkün olduğunca çirkin ve asimetrik olması.  


Smart Future Expo Fuarı Digital Sponsoru egegen

egegen olarak bu yıl Türkiye’nin en kapsamlı akıllı teknoloji ve dijital dönüşüm etkinliği Smart Future World Expo‘nun Dijital İçerik Sponsoru olduk. 30-31 Ekim tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen fuarda biz de stantımızla oradaydık.

egegen – Dijital İçerik Sponsoru

Teması dijital kobi sponsoru olan ve yapay zekadan, VR teknolojilerine; yeni nesil reklam stratejilerinden, marka stratejilerine kadar pek çok konunun masaya yatırıldığı Smart Future World Expo 2019 fuarının hem katılımcılarıyla hem de ziyaretçileriyle beraber aynı atmosferi paylaşmaktan oldukça keyif aldık.

egegen – Smart Future World Expo 2019

Smart Future Forum tarafından ilki 2016 yılında yapılan Smart Future World Expo 2019: Akıllı Teknolojiler Zirvesi ve Fuarı teknoloji, iş dünyası ve kamunun önemli kurum ve kuruluşlarının destekleriyle organize edilmektedir. Teknoloji üreticileri ve hizmet sağlayacılarının Türkiye’deki sanayici, iş dünyası temsilcileri ve yerel yöneticileriyle buluşması için Türkiye’nin en kapsamlı akıllı teknolojiler ve dijital dönüşüm etkinliği olma özelliği taşıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu