Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 30 / Mart 2020

Global anlamda zor zamanlardan geçtiğimiz günler yaşıyoruz. Koronavirüs’ün tüm dünyayı etkisi altına almasıyla beraber hayatlarımızda değişti. Çoğunlukla evden çalışıyoruz, tüketim alışkanlarımız başkalaştı, hatta artık interneti daha farklı şekilde kullanıyoruz. #evdekal kuralına uyulması ile beraber, işler neredeyse tümüyle dijitalleşti.

Trend Raporu’nun 30. Sayısında, Mart ayının öne çıkan haberleriyle karşınızdayız. 

Yüzünüze Dokunmanızı Önleyen Uygulamalar

Coronavirüs’ün bulaşma hıznı arttıran şeylerden birisi de temas, özellikle yüze yapılan temas. Son dönemde yapılan araştırmalar, 1 saat içinde ortalama 23 kez yüzümüze dokunduğumuzu ortaya çıkartıyor. Hal böyle olunca, yüzünüze dokunmanızı engellemenize yardımcı olacak uygulamalar ve internet siteleri oluşturuluyor. Yüze dokunmak bir refleks olduğu için kontrol etmesi de oldukça zor. Belli aralıklarla yüzünüze dokunmamanızı hatırlatacak bir uygulama indirebilir, bilgisayarınıza ya da telefonunuza zamanlayıcı koyabilirsiniz. 

Yüze Dokunmayı Engelleyen Uygulamalar

Peki neden sürekli yüzümüze dokunma ihtiyacı duyuyoruz. Değerli bir youtube fenomeni olan Barış Özcan, çektiği videoda nedenini olasılıklar ve deneyler eşliğinde açıklamış. Eğer bu sorunun cevabını merak ediyorsanız linke tıklayabilirsiniz.   

Evde Kalanın Kazandığı Bir Uygulama : Zenly

Dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği faydaları Koronavirüs sebebiyle daha iyi anlıyor olduk. Snapchat’in konum paylaşma uygulaması Zenly, sosyal mesafeyi bir liderlik tablosuyla oyunlaştırdı. Aslında Zenly uygulamasının amacı takipçilerini daha sosyal olmaya yönlendirmekti. Ancak Koronavirüs sebebiyle uygulamanın amacı tamamen değişerek tam tersine dönüştü.

Zenly Evde Kal Uygulaması

Corona salgını boyunca evde kalmayı “evde kal” adlı liderlik oyunuyla bir meydan okumaya dönüştürdü. Kullanıcıların evde kalma oranlarını hesaplayarak en yüksek skora ulaşmış beş kullanıcıyı bir liderlik tablosuna yerleştiriyor, böylece kullanıcıların evde kalmasını teşvik ediyor. Aynı zamanda ülkelerdeki coronavirus vaka sayılarını takip edebilecekleri bir harita da sunuyor. 


Twitter’a Hikâyeler Özelliği Geliyor

Snapchat’le birlikte hayatımıza giren 24 saatte kaybolan hikâyeler İnstagram Facebook gibi platformlarından ardından şimdi de Twitter’a geliyor. Twitter, tüm dünyada kullanıma sunmayı planladığı Fleets adlı hikâyeler formatını Brezilya’da test etmeye başladı. Twitter’ın yaptığı açıklamaya göre Fleets, geçici düşüncelerin paylaşılmasına yönelik bir özellik.

Twitter Fleets hikaye özelliği

Koronavirüs ile kullanım oranı artan twitter, kullanıcılarını virüs sonrasında da aktif tutmak istiyor olacak ki, yeni gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Fleets ile beraber 24 saat içinde yok olmasında bir zarar olmayan anlık düşüncelerini paylaşabileceksiniz. Peki sizce bu uygulama, Twitter’ın sıklıkla başını derde sokan uygunsuz içeriklerin daha kolay paylaşılmasını sağlamaz mı? 


WhatsApp’tan Karanlık Mod Özelliği

Whatsapp Dark Mode Özelliği

Göz yorgunluğunu azaltan ve şarj tasarrufu sağlayan karanlık mod özelliği Android ve iOS kullanıcılarına geldi. Whatsapp karanlık mod özelliğini bir reklam filmiyle kamuoyuna sundu. Dilerseniz link üzerinden tanıtımını inceleyebilirsiniz. Ancak bu özellik yalnızca Android 10 ve iOS 13 ve üzeri sürümlere sahip cihazlarda kullanılabilecek. Sosyal mesafenin artması, elektronik aletler olan mesafemizi azalttı. Yakın çevremizle ancak online yollardan iletişim kurabiliyoruz. Bu durum Whatsapp kullanımının da artmasına neden oluyor. Karanlık mod ise gözleri çok daha az yorduğu için, dark mode özelliğinin faydalı olduğu düşüncesindeiyz.  


Microsoft’tan Akıllıca Bir Hamle: İstenmeyen Sesleri Filtreleyen Yapay Zeka

Evden çalışıyorsanız, toplantılarınızı dijital ortamlarda gerçekleştirmeye alışmışsınız demektir. Bir çok firma ise online bağlantı kurmaya yarayan uygulamalarını iyileştirme yolunda adımlar atıyor. Toplantı esnasında internet bağlantınızın gücü dışında arka planınız ve dışarıdan sesler büyük önem taşıyor. Bu konuda hızlıca aksiyon alarak iyileştirme çalışmalarını hızlandıran bir adım Microsoft’un Team uygulamasından geliyor. 

Microsoft Teams

Microsoft, Teams için sesiniz olmayan arka plan gürültüsünü tanımlayabilen bir yapay zeka yazılımı kullanıyor.  Koronavirüs salgınından dolayı evden çalışmak, ders işlemek zorunda olanların en büyük sorunlarından biri toplu iletişim kurabilmek. Microsoft Teams  ise sadece sizin sesinizi algılayarak arka plandaki gürültüleri engelleyerek daha güçlü bir iletişim kurmaya yardımcı oluyor.


Instagram Görüntülü Sohbete Yeni Özellik

Koronavirüs ile beraber birçok mecra görüntülü konuşma özelliklerini geliştirmeye çalışıyor. Yenilenmeyi ve gündeme ayak uydurmayı asla bırakmayan Instagram ise çoktan kolları sıvamış olacak ki, görüntülü sohbet özelliğini hızlıca geliştirerek aktif hale getirdi. 

Instagram Görüntülü Konuşma

Instagram, Koronavirüs salgınıyla birlikte insanların birbirleriyle bağlantıda kalmaları için görüntülü sohbete yeni bir özellik eklediğini belirtti. Görüntülü sohbet üzerinden Instagram gönderilerini birlikte görüntüleme özelliğini kullanıma sundu. Bu özellikle insanlar görüntülü sohbetteyken sağ alt köşedeki fotoğraf ikonuna tıklayarak, kaydettikleri,beğendikleri fotoğraf ve videoları arkadaşlarıyla birlikte görüntüleyebilecek. Instagram böylece hem takipçilerin birbirleriyle olan etkileşimini hem de kendi aralarındaki iletişimi artırmayı planlıyor. 


Corona Virüs Konulu AR Oyunu

Snapchat, kullanıcılarına AR (Artırılmış Gerçeklik) destekli yeni bir oyun sunuyor. Corona virüsü hakkında güvenilir, teyit edilmiş en doğru bilgiler Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) web sitesinden alınıyor ve böylece Snapchat’in yeni oyunu, kullanıcıları eğlendirirken diğer yandan konuyla ilgili bilgi edinmesini sağlıyor.

Snapchat Korona Virüs AR

 Oyun şu şekilde; virüs ve etkilerini çevreleyen birçok soru ile ekranın alt kısmında bir sınav açılıyor. Oyunu oynamaya başladığınızda, doğru veya yanlış şıklarıyla cevaplayabileceğiniz Corona virüsü hakkında sorular alıyorsunuz. Sorulara vermiş olduğunuz cevapları da kontrol edebiliyorsunuz.


Evde Oturarak Müze Gezmeye Ne Dersiniz? 

Teknolojinin gelişmesi ile beraber kültürel bir çok aktivitelerimiz de sanal alemdeki yerini almıştı. Bunlardan bir tanesi, e-kitap. Kitapçıya gitmeye gerek kalmadan kitaplarınızı internet üzerinden satın alabilir ve okumalarınızı online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu fikre alışığız ancak Koronavirüs ile beraber hayatımıza yeni fikirler de girdi. Örneğin, internet üzerinden online olarak izleyebildiğiniz tiyatro oyunları. Ancak daha fazlası var. Artık müzeler de online olarak gezilebiliyor. Üstelik bunun için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.    

Evde Oturarak Müze Gezmeye Ne Dersiniz

Corona salgınından müzelerin de kapanmasına üzülen sanatseverler için evden çıkmadan,  dünyanın pek çok yerinden müzelere sanal turlar düzenleniyor. Evden çıkmadan gezilebilecek bazı müzeler: Metropolitan MuseumBritish MuseumLouvreGalleria degli UffiziPinacoteca di BreraMusei VaticaniMuseo ArcheologicoPradoHermitageNational Gallery of Art


BONUS: Ücretsiz Olarak Erişebileceğiniz E-dergi Listesi

Evde kal kuralına uyarak sağlığınızı korumanız için birçok kuruluş güzel adımlar atmakta. Ücretsiz eğitimler, ücret ödemeden film izleyebileceğiniz platformlar, gazete abonelikler ve çok daha fazlası erişime açılmış durumda. Aynı şekilde birçok dergi de Nisan sayılarını online ortamlardan ücret ödemeden ulaşabileceğiniz şekilde erişime açtı. 

Ücretsiz Olarak Erişebileceğiniz E-dergi Listesi

Herkesin ilgi odağına uyum sağlayacak şekilde, dilediğiniz ve ilginizi çeken konular hakkında aşağıda listesini verdiğimiz dergilere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. 

  • Sokrates  
  • Toplumsal Tarih
  • Yeni E
  • Marketing Türkiye
  • Bant Mag

Bir sonraki Trend Raporu’muzda sağlık dolu günlere kavuşmamız dileğiyle, keyifli okumalar dileriz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu