Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 41 / Mart 2021

COVID-19 salgınının, tüm alışkanlıklarımızı, günlük hayatımızı, iş yaşantımızı, uygulama kullanımlarımızı etkilemesinin üzerinden 1 yıl geçti. egegen Trend Raporu’nun 41. Sayısı ile bu süreçte yeni normale göre evrilen gündemler, trendler, uygulama güncellemeleri ve önemli haberlerle sizlerleyiz…

INSTAGRAM HİKAYELERİNE ALT YAZI ÖZELLİĞİ GELİYOR

Instagram Hikayelerine yeni bir özellik daha ekleniyor. Yeni özellikle birlikte Instagram Hikayelerine sesleri yazıya çeviren bir alt yazı çıkartması eklenecek. Özellikle pandemi ile birlikte sosyal medya uygulamalarının kullanımının artmasıyla kullanıcıların paylaşımları da çoğaldı. Son zamanlarda kullanıcılar gönderi paylaşmak yerine Hikaye paylaşmayı daha çok tercih ediyor. Bu sebeple Instagram, Hikayeler için büyük bir özellik üzerinde çalışıyor.

Özellikle birlikte test aşamasında olan alt yazı çıkartması Hikayelere eklenerek videodaki konuşmalar otomatik olarak alt yazıya aktarılabilecek. Bu yeni özellik ile işitme engeli bulunan kullanıcılara verimli bir deneyim sunmak amaçlanıyor.


TWİTTER COVID-19 AŞISIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLERİ “YANILTICI” OLARAK ETİKETLEYECEK

Popüler sosyal medya platformu Twitter, COVID-19 aşılarıyla ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla yeni kuralları uygulamaya koyacak. Yeni kurallar çerçevesinde şirket, yanlış bilgi barındıran içerikleri “yanıltıcı” olarak etiketleyecek. Ayrıca belirlenen kuralları defalarca yok sayan hesaplar da engellenecek. Etiketlerde “Bu tweet yanıltıcı. COVID-19 aşılarının pek çok için neden güvenli olarak değerlendirildiğini öğrenin” ifadesi yer alacak, içerikler retweet edilemeyecek fakat tweetleri alıntılamak mümkün olacak. Twitter, COVID-19 aşılarına dair yanlış bilgilere karşı savaş açan tek sosyal ağ değil. Facebook, TikTok ve YouTube’dan sonra Twitter da bu konuda önlem alan platformlar arasında bulunacak.


WHATSAPP’A KENDİ KENDİNE KAYBOLAN FOTOĞRAF ÖZELLİĞİ GELİYOR

Gündemden düşmeyen WhatsApp, yeni özellikler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Test edilen özellik ile fotoğraflar kendi kendine kaybolabilecek. Yani kullanıcılar, sohbet sayfasından çıkıldığı an kaybolacak fotoğraflar gönderebilecekler. Fotoğraf gönderme sayfasında bir buton yer alacak ve bu butona dokunan kullanıcılar, kaybolan fotoğraf özelliğini aktif edebilecekler. Bir süre önce yaygınlaşmaya başlayan “kendi kendini yok eden mesajlar” gibi artık “kendi kendini yok eden fotoğraflar” da hayatımıza dahil olacak.

Kaybolan fotoğraf özelliğinin dezavantajı ise kullanıcıların gönderilen fotoğrafı ekran görüntüsünü alarak telefonlara kaydedebilecek olması. WhatsApp ise bunun önüne nasıl geçeceği hakkında henüz bir bilgi paylaşmadı.


TWİTTER ANA AKIŞINDA GÖRSELİ KIRPMAYACAK

Twitter‘ın ana akıştaki görselleri kırpma sistemi, yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte ortadan kalkacak. Artık ana akıştaki tweet görselleri sağdan soldan veya üstten alttan kırpılmayacak ve kullanıcıların karşısına fotoğraf tam boyutunda gözükecek. Şu an Twitter’a yüklenen ve görüntü oranı 16:9 olmayan tüm fotoğraflar kırpılıyor. Özellikle son yıllarda çok fazla eleştiri alan bu sistem daha önceden de beyaz tenli insanları siyahi insanlara göre daha fazla öne çıkardığı için tepki almıştı.

Twitter’ın tasarım ekibinin başındaki isim olan Dantley Davis şu şekilde açıklamada bulundu:

“Bu testle yeni yaklaşımımızın daha iyi olup olmadığını görmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca resimli tweetlerde ‘gördüğünüz anladığınızdır’ deneyimini sağlamak için yapmamız gereken değişiklikleri öğrenmeyi istiyoruz.”


INSTAGRAM YORUMLARINA MESAJ ÖZELLİĞİ GELİYOR

Instagram, test aşamasında olan bu özellik ile kullanıcıların bir gönderiye yorum yaparak doğrudan mesaj göndermelerine olanak tanıyacak. Gönderilere yapılan yorumları beğenme ve yanıtlama özelliğine hali hazırda sahip olan kullanıcılar yeni bir sekmede mesaj butonunu da görmeye başlayacaklar. Bu sayede yapılan bir yoruma yanıt vermek isteyen ve bunu herkesin görmesini istemeyen kullanıcılar doğrudan DM üzerinden yorum sahibiyle hızlıca iletişime geçebilecek.

Gelen yoruma karşılık verildiğinde kullanıcılar “Söz konusu kullanıcı adı ile ilgili bir yoruma yanıt verdiniz.” uyarısı ile karşılaşacak. Bu şekilde bir başkasına yorum yapıldığında, diğer kullanıcıya yanıt bir mesajla bildirilecek ve diğer kullanıcı yine DM aracılığıyla yanıt verebilecek.


GOOGLE EARTH MOBİL’E YENİ ÖZELLİK: ZAMAN MAKİNESİ

Google Earth, mobil sürümüne bir zaman makinesi özelliğini getirmek için çalışmalara başladı. Kullanıcılarına mobil cihazlarda da web sürümündeki özelliklerden biri olan zamanı geri alma ve geçmiş yılların uydu görüntülerini kontrol etme seçeneğini sunacak. Özellik sayesinde kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerindeki bölgenin geçmişte çekilmiş uydu görüntülerine de göz atabilecek.

Geçmiş yıllarda çekilen uydu görüntülerini dahi kalite düşük olmasına rağmen incelenebileceği de belirtiliyor. Google Earth’ü sürekli olarak güncelleyen Google, eski görüntüleri silmeyerek geriye dönük bir inceleme yapılmasına izin veriyor. Hatta zaman makinesi özelliğinde “time lapse” gösterimi de bulunuyor ve bölgedeki değişim gözlemlenebiliyor.


NEFES ALMANIN GELECEĞİ: NOSY

“Dünyanın temiz hava solumasına yardımcı olmak için” tasarlanan Nosy adlı hava filtresi, solunum sistemi için hem konforlu hem de sürdürülebilir olan, etkili koruma sağlayan giyilebilir bir teknoloji.

Kullanıcıyı hava kirliliğinden koruma amacıyla tasarlanan Nosy, hava kirliliğinin beraberinde getirdiği felç, akciğer kanseri, kalp hastalığı, kronik solunum yolu hastalıkları riskini de azaltmak istiyor. Tüm yüzü kaplayan bir maske yerine daha konforlu bir tasarım olarak sadece buruna takılmasıyla fark yaratan hava filtresi, kullanıcılarına dikkat çekici bir görüntü de kazandırıyor. Filtreleri 100 saate kadar dayanıklı olan Nosy’nin daha hijyenik bir kullanım için filtrelerin haftada en az bir kez değiştirilmesini öneriliyor.


YOUTUBE VİDEOLARIN ALTINDAKİ BEĞENMEME SAYISINI GİZLEYECEK

YouTube, kullanıcıların videolarındaki beğenmeme sayısını gizlemeye hazırlanıyor. Şirket, içerik oluşturucularını bu tarz olumsuzluklardan korumak adına böyle bir özelliği test edeceğini açıkladı.

Test aşamasından sonraki yeni YouTube düzeninde videoların kaç beğeni aldığı gösterilirken, kaç kullanıcı tarafından beğenilmediği gösterilmeyecek. Fakat bu durum kullanıcıların bir videoyu beğenmemelerini engellemeyecek. Videoları yükleyenler, YouTube Studio üzerinde videolarına gelen beğenme ve beğenmeme sayılarının oranlarını görmeye devam edebilecekler. Şirket, böyle bir özelliği test etmesinin sebebine “İçerik oluşturucularının beğenmeme kampanyaları hakkındaki geri bildirimlerine yanıt” şeklinde yanıt verdi.


APPLE HARİTALAR’DA GERÇEK ZAMANLI KALABALIK TESPİTİ YAPILABİLECEK

iOS 14.5 ile Apple Haritalar üzerinde yepyeni bir özellik aktif edeceği açıklandı. COVID-19 pandemisinin dünyayı etkisi altına alması Apple ekibinin Haritalar için yeni bir güncellemeye gitmesine sebep oldu.

İşletmelerin, parkların, açık/kapalı alanların ne kadar kalabalık olduğunu kullanıcılar rahatça görerek bu noktalara gidip gitmeme kararını verebilecek. Bununla birlikte Apple Haritalar’da bu alanların günün hangi saatlerinde ne kadar yoğun olduğu konusunda genel bir grafik de görülebilecek. Kullanıcılar, uygulamaya giriş yaptıktan sonra ekranı yukarı kaydırdıklarında yeni sürüm ile birlikte yeni bir menü ile de karşılaşacaklar. Yeni sürümden sonra gelen güncelleme ile Haritalar Siri’yle entegreli olarak çalışacak ve kullanıcı sadece sesini kullanarak da bildirimde bulunabilecek.


UZUN SÜRELİ FERAHLIK SAĞLAYAN MASKE ÇIKARTMALARI

Rahat nefes alamama hissine sahip olanları ferahlatacak kokulu çıkartmalar piyasaya sürüldü! Officine Universelle Buly adlı marka okaliptüs, limon ve nane ferahlığı veren kokulu çıkartmalar ile maske kullanıcılarını rahatlatacak. Uzun süreli ferahlık sağlayan çıkartmalar her tür maskede kullanılabiliyor. Maskenin türüne ve kullanım sırasındaki koşullara bağlı olarak altı saate kadar da etkisini sürdürebilen çıkartmalar hijyen açısından tek kullanıma uygun. Biyolojik olarak parçalanabilir yapıda olduklarından da çevre için bir tehlike yaratmıyorlar.


BİZDEN HABERLER

Bu yıl güzel şeyler de olmuyor değil! Sevgili Ajans Başkanımız Ali Atay Türkiye’nin sektördeki ilk ve tek gelenekselleşmiş bağımsız organizasyonu Altın Örümcek Ödülleri’nde bu yılın jürileri arasındaki yerini aldı! Gurur duyuyor, gün geçtikçe birlikte daha çok güçleniyoruz.

Hoş geldin Abalım Yem!

Herkes mutlaka bir gün doğal yaşama geçeceği günün hayalini kurar… Biz onlara gitmenin hayalini kurarken, onlar geldi ve bize yerleştiler bile. Türkiye’nin En Büyük Yem Üreticisi Artık Bizimle…

Bu süreç içerisinde Abalı Yem’in dijital tüm işleri bize emanet!

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

egegen (@egegen)’in paylaştığı bir gönderi

Abalı Yem’in hesaplarını takip etmeyi unutmayın.

Abalım Yem Facebook

Abalım Yem Instagram

https://twitter.com/abalimyem

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu