Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 10 / Temmuz 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu dokuzuncu sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


Citroën’den Yol Tutmasına İyi Gelen Gözlük

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Seetroën marka gözlükler sayesinde artık yol tutması yaşayan kişilerin duyduğu rahatsızlık belli bir seviyeye kadar azalabilecek ve yol tutan kişiler de yolculukları boyunca özgürce bir şeyler izleyip okuyabilecekler.
Kimisi yolda gazete okuduğunda kötü olabilir, bir şey izlerken bir anda midesi bulanmaya başlayabilir.

Citroën’in yeni kampanyasının reklamında açıkladığı veriye göre her 3 kişiden 1’ini yol tutuyormuş. Herkesin konforlu bir şekilde seyahat etmesini arzulayan Citroën de bu veriden faydalanarak yol tutan kişilere yepyeni bir ürün deneyimini sunmayı amaçlıyor.

Seetroën isimli bu projede Citroën, 30 milyon Avrupalının yol tutmasından muzdarip olduğunu fark ediyor. BETC Group ajanslarından Traction’ın markayla birlikte geliştirdiği kampanyada yol tutmasına ilaç gibi gelecek bir gözlük tasarlanıyor. Gözlüğü bu kadar özel kılan özelliği ise gözlüğü taktığınızda yol tutmasını engelleyecek camlara sahip olmasıdır.

Gözlüğün içerisinde kullanılan renkli sıvılar, göz çevresinde düzenlenmiş halkalarda ön cephede sağ-sol ekseninde aynı zamanda ön-arka denen sagittal yönde hareket ediyorlar. Bu renkli sıvıların hareketi de görüşü ve iç kulağı yeniden senkronize edebiliyor.


Youtube Kadın Hareketi; Biz

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Üretmekten, var etmekten ve çevrelerine etki etmekten her ne olursa olsun vazgeçmeyen kadınların sesinin birlikte duyurulması amacı ile YouTuber’lar tarafından “Biz” adlı yeni bir hareket başlatıldı. Diğer kadınları harekete geçirmek adına onlara umut olabilecek kadınların öykülerini 360 derece yansıtmaya çalışan “Biz” hareketinin, Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan çok sayıda kadına ilham, cesaret ve güç kaynağı olması amaçlanıyor.

Merve Özkaynak, Refika Birgül, Rahşan Gülşan ve İlker Gümüşoluk’un öncülüğünde başlayan hareketin, hikâyesini paylaşmak isteyenlerin desteği ile gelişip, hayat bulması hedefleniyor.

Proje kapsamında YouTuber’lar, izleyicilerini, doldurulacak anketlerle  günlük hayatta farklılaşarak elde ettikleri başarılarla efsane olmuş veya olmaya aday kadınların hikâyelerini paylaşmaya davet ediyor. Katılımın herkese açık olduğu anket sonucunda seçilecek hikâyeler ise izleyicilerle YouTuber’ların anlatımı ile buluşacak.


Facebook Haber Kaynağı’nda artırılmış gerçeklik reklamlarını test ediyor.

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Facebook şimdiye kadar benzerlerini Snapchat’te  görmeye aşina olduğumuz bir reklam modeliyle karşımıza çıkıyor. Facebook’taki artırılmış gerçeklik reklamları sayesinde artık reklamverenler kullanıcıların ürünleri deneyimlemesini sağlayabilecek. Messenger reklamlarına ilgi çekmek için daha önce arttırılmış gerçeklik kullanan Facebook, bu reklam modelini Haber Kaynağı’na taşımaya karar verdi. Şimdilik sadece bir grup reklamcıya açık olan bu özellik, Ty Ahmad-Taylor tarafından paylaşıldı.

Facebook’un küresel pazarlama çözümleri departmanında ürün pazarlama başkan yardımcısı olan Ty Ahmad-Taylor, yüzünü Candy Crush oyununa yerleştirdi. Bu kapsamda yayına alınan diğer reklamlar ise alışveriş yapan kullanıcıların, sanal güneş gözlüğü ve makyaj malzemelerini yüzlerinde denemesini sağlıyor.

Bu reklamların başlangıçta haber kaynağında normal olarak görüneceğini belirtelim. Ancak reklamın üzerinde bulunan “denemek için bas” seçeneğini kullanarak AR özelliklerini aktif hale getirebiliyorsunuz.  Ürünleri artırılmış gerçekliğe taşımanızın ardından, ürünü beğenirseniz satın almanız da mümkün…


Şarkı ile ödeme yapmaya ne dersiniz?

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Temiz enerji firması Fortum; Singalong Shuttle projesi ile dünyanın ilk şarkı söyleyerek ödeme yapılabilen taksi hizmetini yarattı.

TBWA\Helsinki tarafından yaratılan aktivasyon, 6-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu iki gün boyunca Finlandiya’nın Turku şehrinde düzenlenen Ruisrock müzik festivali için Fortum Singalong Shuttle taksilerini kullananlar, ödemeleri para yerine şarkı söyleyerek yaptı. Sürücüler ne nakit ne kredi kartı kabul ettiler, yolcuların yollarına devam edebilmek için tek yapması gereken şarkı söylemeye devam etmekti.

Singalong Shuttle; sadece BMW i3 elektrikli araçlarda verilen bir hizmet olduğundan ve her Fortum Singalong Shuttle aracı, ses düzeyini ölçen bir cihazla donatıldığından yolcular egzoz sesi veya motor gürültüleri olmadan sadece müziğin keyfini çıkarabildiler. Araçlara aynı zamanda yolcuların diledikleri şarkıları seçmelerini ve sözleri takip edebilmelerini sağlayan tabletler yerleştirildi.

Dünyanın ilk şarkı söyleyerek ödeme yapılabilen taksi hizmeti olan Singalong Shuttle projesinin amacı elektrikli bir otomobil ile temiz ve çevreci bir çözüme yönelmenin rahatlığını ve kolaylığını insanlara anlatmak. Bir yandan da 2000 elektrikli otomobil şarj istasyonu ile Nordik ülkeler içinde şarj istasyon ağına sahip olan Fortum hakkında bilinirlik sağlamak. Aynı zamanda Fortum bu proje ile araçların elektrik ile ne kadar sessiz çalışabildiğini de vurgulamak istiyor…


Roger Federer’in Raketiyle Yaptığı Müzik

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Wilson; Pro Staff RF 97 Autograph raketinin tanıtımı için tenis efsanesi Roger Federer ve müzik yapımcısı Money Mark’ı bir araya getirdi.

Tenis dünyasının bir numaralı ismi Roger Federer’in müzikle bir ilgisi yok ama rakete adeta şarkı söyletiyor. En azından spor markası Wilson böyle düşünmüş olacak ki müzik yapımcısı Money Mark‘ı iş birliğine çağırmış ve Federer’in oyununu kullanarak orijinal bir beste yapmasını sağlamış.

Yapım şirketi Farm League’in katkılarıyla gerçekleştirilen proje; Federer’in Pro Staff RF 97 Autograph raketinin tanıtımı için hazırlanmış. Beastie Boys gibi isimlerle çalışmış yapımcı Money Mark; Federer’in topa vuruşlarının yarattığı ritim ile Play Your Heart Out isimli bir parça ortaya çıkarmış.

Parçanın videosu için Mojave Çölü’nde kurulan bir mini kortta, Federer tüm gün boyunca bir top fırlatıcıdan atılan topları karşılamış. Bu esnada çıkan tüm sesler de Money Mark tarafından kaydedilmiş. Sadece topun uçuş sesleri veya raket vuruşu değil, top kutusunun kapağının açılması, fermuar sesi gibi sesler de yakalanmış.  Ortamın çöl olması da hem sağlam bir akustik sağlamış, hem de hoş bir görsel tat katmış…


Instagram’ın beklenen yeni özelliği ‘Soru Sorma’ kullanımda!

Instagram’da kullanıcıların çevrimiçi olduğunu gösteren işaret: Yeşil nokta

Facebook‘un popüler platformu Instagram’a bugün yeni bir özellik daha eklendi. Kısa süre önce IGTV uygulamasını ekleyen Instagram şimdi de ‘Soru Sorma’ özelliği ile karşımızda.

Çok hızlı şekilde büyüyen platform, Hikayeler altyapısıyla da her ay 400 milyondan fazla kişiye ulaşıyor. Yakında herkes için aktif edilecek yeni özellik, kullanıcılara Hikayeler üzerinde soru sorulmasına dayanıyor.

Hali hazırda kişiler paylaştıkları Hikayeler üzerinde anket açabiliyor. Bu sayede takipçilerinin görüşlerini alabilen kişiler, artık “soru alma” özelliğine de kavuşuyor. Çıkarma şeklinde gelen özellik, takipçilerin mesaj atmak yerine direkt olarak Hikaye üzerindeki kutudan soru sormasına imkan tanıyor.

Bu yeni özellikle ilgili en çok merak edilen konuysa cevapların anonim olup olmayacağıydı. Yeni gelen bilgilere göre cevapları veren kişilerin kimliği soruyu yönelten kişi tarafından görülebilecek ve kişi isterse gelen yanıtları farklı bir hikaye olarak yayınlayabilecek. Ancak yayınlanan hikayede cevaplayan kişinin fotoğrafı ve bilgileri görülmeyecek.

Karşılıklı etkileşimi artırmak adına gerçekten çok güzel duran özellik, paylaşımı yapan kişinin girdiği mesaj üzerinden şekilleniyor. Aylık 1 milyar aktif kullanıcısı bulunan Instagram, şu sıralar Facebook’tan çok daha popüler konumda bulunuyor.

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Instagram Hikayeler’i için yenilikler bitmiyor.

Şu an Hikayeler ana akışın en üzerinde yer alıyor ve aşağıya kaydırma yaptığınızda kayboluyor. Yani içeriklere bakmak için tekrardan sayfanın üstüne çıkmak gerekiyor. Yeni değişiklik işte bunu ortadan kaldırmaya geliyor.
Çünkü kişiler aşağıya kaydırma yapsa dahi Hikayeler hep arayüzde sabit kalıyor. Yani akışın neresinde olunursa olunsun içerikler hep karşınızda oluyor. Bu da kimileri için oldukça güzel görünüyor.


Apple Yöneticileri Dünya Emoji Günü için Memoji’ye Dönüşürse..

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018Dünya Emoji Günü için Apple‘ın yöneticileri internet sitelerindeki profil fotoğraflarını WWDC 2018‘de duyurdukları yeni özellikleri memoji ile değiştirdi.

Apple, emoji dünyasına yön veren şirketlerin başında geliyor… Emojiyi kendi dünyasına uyarlayan her şirket, platform, işletim sistemi kendine özgü bir dil yakalamaya çalışıyor. Apple’a ek olarak bu ekosistemin içinde Samsung, Google, Microsoft, Twitter, Facebook, WhatsApp ve çeşitli ölçeklerdeki şirketler yer alıyor. Yaklaşık 10 ay önce iPhone X ile birlikte Animoji de hayatımıza girdi. Yani emojileri artık yüzümüze haritalayarak kullanabiliyorduk. Bu yılki WWDC’de ise animoji bir tık daha öteye giderek kendi kendimizi animojiye dönüştürebilir olduk. Ve, karşınızda memoji!egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Apple’ın CEO’su Tim Cook başta olmak üzere; şirket sunumlarından tanınan, adeta teknoloji dünyasının süper yıldızları imajı çizen Katherine Adams, Angela Ahrendts, Eddy Cue, Craig Federighi, Jonathan Ive, Philip W. Schiller  gibi isimlerin tamamı da memojiye dönüştü.

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Ufak bir not daha; Eylül ayında yayınlanacak olan iOS 12 ile hayatımıza yepyeni 70 emoji daha geliyor olacak. Bu yeni emojiler arasında nazar boncuğu, yeni yüz ifadeleri, süper kahraman figürü, papağan, kanguru, tavus kuşu, kek ve marul gibi ögeler eklenecek.


Instagram’da kullanıcıların çevrimiçi olduğunu gösteren işaret: Yeşil nokta

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Instagram kullanıcıların platformda aktif görünüp görünmediğini anlamamıza yardımcı olacak “yeşil nokta” özelliğini aktif ediyor. Yeni özellik ile herhangi bir arkadaşınızın platformda online olup olmadığını görebileceksiniz.

Yeşil nokta, bir iletiyi biriyle paylaşmak istediğinizde, uygulamanın doğrudan mesajlaşma bölümünde ve arkadaşınızın listesinde görünecek. Instagram, “Yalnızca sizi takip eden arkadaşlarınız veya Direct’te konuştuğunuz kişiler için aktiflik durumunu görebileceksiniz” açıklamasını yaptı. Düzenlemenin böyle olması da daha önce konuştuğunuz kişilere daha fazla konuşmanızın önünü açmış olacak.


LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

Profesyonel hayatın vazgeçilmez uygulamaları arasında yer alan LinkedIn’i artık çok daha verimli kullanabilmek mümkün.

Platform üzerinden önceden de mesajlaşabiliyorduk fakat son güncellemeyle gelen özellikler profesyonel hayatımızı daha da geliştirebilmemiz için oldukça önemli adımlar içeriyor. Yeni gelen özelliklerle LinkedIn üzerinden mesajlaşmak hem faydalı hem de keyifli olacağa benziyor. Gelin, en yeni özellikleri birlikte inceleyelim.

1. Çok daha uzun mesajlar yazabilmemiz mümkün.

LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

Son güncellemeyle geliştirilen sohbet arayüzü üzerinden çok daha uzun mesajlar yazabilme olanağına kavuştuk. Bunun için yalnızca mesaj oluşturma kutusunu genişletmemiz yeterli olacak. Şu an için sadece mobilde kullanılan bu özellik önümüzdeki günlerde masaüstüne de gelecek.

2. CV ve benzeri dosyalarımızı göndermek artık çok daha kolay.

LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

LinkedIn uygulamasını kullanarak akıllı telefonumuz aracılığıyla özgeçmişimiz de dahil olmak üzere pek çok belgeyi paylaşmamız bu güncellemeyle son derece kolaylaştı. PDF, DOC, XLS ve PPT desteklenen formatlar.

3. Sözcükler yetersiz kaldığında, çare emojiler!

Duygu ve düşüncelerimizi uzun uzun anlatmak yerine emoji kullanmak bazen en pratik yoldur. Kategorilendirilmiş liste veya anahtar kelimelerle tam da ihtiyacımız olan emojiyi bulabiliriz. Bu özelliğin şimdilik yalnızca masaüstünde geçerli olduğunu da hatırlatalım.

4. Grup mesajlaşmaları da gelen yenilikler arasında.

LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

Yalnızca + tuşuna basıp grup mesajlaşmasına başlayabiliriz! Okuduğumuz okul, şu anki veya önceki iş deneyimlerimizde edindiğimiz arkadaşlarımız ya da son konuştuğumuz kişiler akıllı listeler halinde önümüze sunuluyor. Bu gruplardan mesajlaşmak istemediğimiz kişileri çıkarabilmemiz de mümkün. Üstelik grup içinde yalnızca birine hitap ettiğimiz mesajlarda “@” ile adını yazarak mention özelliğinden de faydalanabiliriz.

5. Mesajlara görsel eklemek son derece kolay.

LinkedIn Mesajlaşma Özelliği Artık Çok Daha Kullanışlı!

Mesajlarımızı daha görsel bir hale getirmenin tek yolu emojilerden geçmiyor. İnternetten bulduğumuz veya ekran görüntüsü aldığımız görselleri kopyalayıp da son derece pratik bir biçimde mesajlarımızı zenginleştirebilir, anlatmak istediklerimizi çok daha rahat bir biçimde ifade edebiliriz!


Miniminicik Bir Akıllı Telefon: Minima

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Minima, bir akıllı telefonun temel özelliklerini 3 inçlik bir ekrana taşıyan, minyatür boyutlarda bir akıllı telefon

Sadece 3 inçlik bir ekrana sahip olan Minima; bir konsept telefon. Bir akıllı telefonun tüm ana işlevlerine sahip, rahat bir klavye sunuyor ve cebe rahatlıkla sığıyor. İnsana rahatsızlık vermeyen küçük ama işlevsel tasarımıyla, günümüz için ideal bir iletişim aracı olmayı amaçlıyor.

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Tüm İşlevler Yan Düğmelere Taşınıyor

Oldukça şık görünümlü bir cihaz olan Minima’nın tasarımı ön kısımda gördüğümüz bütün düğmeleri yan taraflara taşıyarak ekranı daha sade ve rahat hale getiriyor. Yan taraftaki düğmeyi kaydırarak cihaz açılıyor, düğmelere basılarak saat görülebiliyor.

Ayrıca Wi-Fi bağlantısı içerdiğinden internete yine bağlanabiliyorsunuz. Müzik egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018dinlemek isteyenler için bu özellik de var. Küçük ekranı sayesinde düşük enerji harcayan ince bir pil içeriyor. Tüm bunların yanı sıra Minima, hibrid bir işletim sistemine sahip. Akıllı saatlerde kullanılan işletim sistemiyle akıllı telefonlarınkini bir araya getiriyor. 18:9 oranlı ekranıyla piyasadaki tüm uygulamalarla uyumlu.


Kadınların Koltuk Altını Reklam Alanı Haline Gelirse…

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Japonyalı reklam ajansı Wakino, kadınların koltuk altı bölgesini saatlik kiralanabilen reklam alanına dönüştürdü.

Wakino; alışılmadık bir şekilde genç kadınların koltuk altını kiralanabilir reklam alanlarına dönüştürüyor. “Waki” koltuk altı anlamına geliyor ve Wakino da Liberta adındaki, koltuk altı güzellik ve bakım ürünleri konusunda uzman bir markanın ajansı.

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Özetle, bu interaktif reklam, koltuk altını bakımlı tutmak hakkında. Wakino’nun sıra dışı reklam alanı, iş arama web siteleri, oyunculuk okulları gibi bazı niş ve yeni reklamcılık alanları için de fikir veriyor.


Snapchat’ten “Görsel Arama” Özelliği

egegen Trend Raporu 10 / Temmuz 2018

Raporlara göre, Snapchat, kod adı “Eagle” olan bir projeyle yeni “görsel arama” özelliği üzerinde çalışıyor.

Snapchat kamerasıyla arama, bulma ve online mağazalardan ve diğer ortaklardan alışveriş yapmayı sağlayacak yeni özellik kameraya basıp tutuğunuzda bir objeyi, şarkıyı ya da barkodu tanımlayabilecek. Elde edilen veri Amazon, Shazam ve diğer iş ortaklarıyla paylaşılacak. Bir nesne ya da barkod tarattıklarında kullanıcılar Amazon’daki sonuçlara ulaşabilecek. Kendini  “kamera şirketi” olarak tanımlayan Snapchat’in üstünde çalıştığı görsel ürün araması mantıklı bir hareket…


Twitter, Aktif Olmayan Hesapları Kapatıyor!

Twitter, Aktif Olmayan Hesapları Kapatıyor!

Twitter, tweet atarak etkileşime geçmeyen, aktif olmayan sahte ve bot hesapları platformdan temizliyor.

Twitter hesabınız da takipçi sayınızda bir düşüş olduğunu fark etmişsinizdir.  Sosyal ağ, bu hafta başında takipçi listelerindeki aktif olmayan hesapları kaldırmaya başladı. Sosyal ağ, büyün hesapların ortalama 4 takipçi kaybedeceğini belirtti. On milyonlarca hesabı kaldıran Twitter’ın bu hamlesiyle, daha fazla takipçiye sahip hesaplar, daha büyük takipçi kaybına uğradı.

Peki Twitter’ın bu hareketi sonucu hangi profiller daha çok etkilendi?

Socialbakers, bunu 500 Twitter hesabı ve takipçi sayılarıyla ilgili bir listeyle açıkladı. Sosyal medya uzmanı Matt Navarra’ya göre ise platformdaki bazı kullanıcılar takipçilerinin %70’ini kaybetti.

Twitter, Aktif Olmayan Hesapları Kapatıyor!

Twitter, bu sayede takipçi konusunda hile yapanları da ortaya çıkarmış oldu. Hatta kendi takipçileri arasından bile bot hesapları ayıkladı. Twitter’ın en kalabalık takipçi sayısına sahip Katy Perry ve Justin Bieber’ın hesaplarında çok büyük bir değişiklik olmadığını görüyoruz.

Sosyal ağ, kaldırılan hesapların tümünün aktif olmadığını belirtiyor. Takipçi sayısını şişiren ‘ölü’ hesaplar, yalnızca sayılardan ibaret bu hesaplar etkileşime geçmiyor, tweet atmıyor. Bunun gibi düzenlemeler olumlu.

Çünkü Twitter, gerçek takipçilerin etkileşimlerini ölçmeyi, hesaplardaki takipçi sayılarının anlamlı şekilde artmasını ve şüpheye yer bırakmamak istiyor.

Influencer marketing yükselişini sürdürürken, platformlardaki uzmanlardan yararlanmak, markanızın iletmek istediği mesajı duyurmasında daha önemli hale geliyor.

Twitter, Aktif Olmayan Hesapları Kapatıyor!

Siz de Twitter veya Sosyal Medya ile alakalı merak ettiğiniz tüm sorularınızı info@egegen.com adresine veya sosyalmedya@egegen.com adresine gönderebilirsiniz.


Hoş Geldin Kristal Yağları!

Hoş Geldin Kristal Yağları!

Türkiye’nin ilk markalı zeytinyağı olma özelliğine sahip Kristal Yağları yeni dönemde tüm dijital çalışmaları bize emanet!

egegen olarak Temmuz ayında başladığımız çalışmalar kapsamında; sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama stratejileri, proje geliştirme, online itibar, içerik ve topluluk yönetimi gibi tüm süreçleri yönetiyor olacağız…

80 yıldan beri “kaliteli ürün” prensibini ve “kusursuz hizmet” anlayışını benimseyen Kristal Yağları; isim tescilini kendilerini Türkiye’ye getiren gemiyi simgeleyen “Vapur Alamet-i Farikası” takip etmiştir. O günlerde “Vapurlu Yağ” olarak bilinen Kristal Yağları, Anadolu’da hala bu isimle tanınmaktadır.

Kristal Yağları ile birlikte güzel projelere imza atıyor olacağız, bizi takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu