Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 35 / Eylül 2020

Eylül ayında yaşanan dijital gelişmeleri, güncellemeleri, değişimleri ve yenilikleri içeren 35. egegen Trend Raporumuz ile sonbaharı selamlıyoruz…

TWITTER’DA SESLİ MESAJ DÖNEMİ BAŞLIYOR

egegen Haziran Raporu’muzda Twitter’ın sesli tweet özelliğini kullanıma sunduğunu söylemiştik. Bu özellik sayesinde kişiler yazdıkları içeriklere ses kaydı ekleyerek paylaşım yapabiliyordu. Uygulama şimdi de bu özelliğin bir benzeri olan sesli mesaj kaydetme ve gönderme yöntemini test ediyor. Twitter’da mesajlardan sorumlu ürün müdürü Alex Ackerman Greenberg “İnsanların kendilerini Twitter’daki sohbetlerinde hem halka açık hem de özel olarak nasıl ifade edecekleri konusunda daha fazla seçenek istediğini biliyoruz.” açıklamasında bulundu. Sesli mesaj özelliğinin yakında iOS ve Android için aktif edilmesi bekleniyor.


KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ MÜZİK LİSTESİ: SPOTIFY ZAMAN KAPSÜLÜ

Kullanıcılarının eski müziklere olan ilgisini fark eden Spotify, daha önce sunduğu Zaman Kapsülü isimli çalma listesini yeniledi. Her kullanıcıya özel olarak hazırlanan bu listede, birbirinden farklı kategorilerde geçmişten günümüze kadar uzanan şarkılar yer alıyor.  Spotify bu listeyi abonelerinin kendi müzikal geçmişine göre şekillendirdiğinden kullanıcılara adeta bir zaman tüneli hatırlatması yaşatıyor. Uygulamanın giriş ekranındaki “Senin İçin Derlendi” bölümünde veya mobilde “Dönem Müzikleri” kısmında yer alan Zaman Kapsülü, abonelerini eski müzik hatıralarına geri götürecek.

Bu yeni özelliğin, Spotify Free ve Premium kullanıcıları için geçerli olduğunu belirtelim.


FACEBOOK VE INSTAGRAM’DAN MASKE TAKMA UYARISI!

Kullanıcılara, maske takma kurallarını hatırlatmak için Facebook ve Instagram‘a maske takma uyarısı ekleniyor. Yeni gelecek özellik ile birlikte Facebook ve Instagram ana sayfalarının en üstünde maske takılması gerektiğini hatırlatan bir uyarı olacak.

Yeni sosyal hayata geçişle birlikte normalleşme adımları atılmaya başlanmıştı. Ancak yeni normalin “eskisi gibi olma” olarak algılanması, vaka sayılarının tüm dünyada yeniden artış göstermesine neden oldu.

Facebook, pandemi süresince yayılan yanlış bilgilerin platformda önüne geçmek ve kullanıcıların gerçek bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla uygulamasına yeni özellikler ekleyerek kullanıcılar tarafından iyi bir imajla anılmayı hedefliyor.


INSTAGRAM REELS VİDEO SÜRESİNİ ARTTIRDI

Geçtiğimiz günlerde keşfet butonunun Reels özelliği ile değiştirilecek olması birçok kullanıcı tarafından tepki çekmişti. Reels özelliğini ön plana çıkarmak isteyen Instagram, video süresini arttırdı.

Kullanıcılar artık 30 saniye uzunluğunda Reels videoları çekebilecek. TikTok uygulamasına rakip olmayı hedefleyen Instagram’ın, TikTok’ta bulunan birçok kullanışlı özelliğin Reels sekmesinde yer almamasından dolayı istenilen seviyeye ulaşamadığı söyleniyor. Bundan dolayı da Instagram, Reels sekmesine her geçen gün yeni özellikler eklemeye çalışıyor.  Video uzunluğunun ileride daha da artacağını belirten Instagram, yeni özellikler eklemek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini de açıkladı. Uygulamanın Reels özelliğinden istediği sonucu elde edememesi nedeniyle yeni hamleler yapmaya devam edeceği düşünülüyor.


WHATSAPP GELİŞTİRİCİLERİ SUNULMASI PLANLANAN ÖZELLİKLERİ DUYURDU

WhatsApp geliştiricileri, popüler mesajlaşma uygulamasına yeni özellikler eklemek ve var olan problemleri ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ediyor. Yakın zamanda eklenecek yeni özellikler ise şu şekilde:

Daha Kolay Depolama Yönetimi

Kullanıcıların çoğunun sahip olduğu çok sayıda aktif görüşme ile beraber indirilen dosyalar, tekil olarak az yer kaplasada, hızlı bir şekilde birikiyor. WhatsApp’ın ve dosyalarının cihazınızda ne kadar yer kaplayacağını yönetmek için yeni ve özel bir kontrol paneli ile bu durum daha kolay hale gelecek. Bu yeni panel, tek bakışta ne kadar depolama alanının kullanıldığını ve ne kadarının boşta olduğunu görmeye imkan tanıyacak, büyük olan dosyaları da öne çıkartarak kullanıcının bunları silmeye veya saklamaya karar vermesine yardımcı olacak.

Sticker Araması

Kullanıcıların hızlıca ve kolaylıkla kendini anlatmak için kullandığı stickerlar oldukça hoş gözüküyor. Ancak her ne kadar bunları temaya göre filtreleme seçeneği olsa da tam olarak aranan stickerı bulmak bazen zaman alıcı olabiliyor. Yeni özellikle stickerlara özel bir arama aracı gelerek bu durum değişecek.

Daha Kolay Kamera Erişimi

Sohbette yazı girişi çubuğunun yanında telefon kamerasına ulaşmak için bir tuş olsada, telefondan bir dosya ekleme tuşuna yanlışlıkla basılırsa artık kameraya hızlı bir şekilde erişme seçeneği bulunmuyor. WhatsApp bu durumu düzeltmek için ikinci kamera kısa yolunu tekrar ekleyecek ve paylaşım ekranı daha büyük olarak biraz daha az toplu gözükecek.


FACEBOOK’TAN BİRLİKTE VİDEO İZLEME ÖZELLİĞİ

Facebook Messenger için çıkan Watch Together video izlerken aynı zamanda arkadaşlarınızla görüntülü olarak konuşmanıza imkan tanıyor. Görüntülü konuşmalara yönelik olan bu özellik ile sohbetteki üyeler bir videoyu aynı anda izleyebilecek ve gerçek zamanlı olarak yorumlayarak etkileşime girebilecek. iOS ve Android için küresel olarak kullanıma sunulan Watch Together bir bakıma Facebook’un geçtiğimiz yıllardaki Watch Party özelliğine de benziyor. Özelliği kullanmak isteyen kullanıcılar bir Messenger görüntülü görüşmesi başlatarak veya Messenger Room oluşturarak Watch Together’ı diledikleri gibi kullanabiliyorlar. Birlikte izleme deneyimi mobil Messenger cihazlarında sekiz kişiye kadar Messenger Rooms üzerinden ise 50 kişiye kadar destekleniyor.


KORONAVİRÜSÜN GEN ANALİZİNİ YAPAN MOBİL UYGULAMA

Bilim insanları, MinION sıralayıcı gibi cihazları akıllı telefonlara bağlayarak Koronavirüsün gen analizini yapabilen bir mobil uygulama geliştirdiklerini açıkladılar.

Bilim insanları, bir genetik materyalin analizini yapmak için ultra güçlü sunucu bilgisayarlarına ya da süper bilgisayarlara bağlanan bulut servislere ihtiyaç duyuyorlardı. Ancak Oxford Nanopore Technologies’in MinION sıralayıcı gibi USB bellek gibi taşınabilir cihazları ve Genopo adlı mobil uygulama ile bu analiz işlemini akıllı telefonlara ulaştırıyor. Söz konusu teknoloji zaten Kuzey Kutbu’ndaki mikrobiyal yaşamı genetik olarak analiz etmek, Batı Afrika’da Ebola salgınını izlemek için ya da mevcut koronavirüs pandemisinde zaten kullanılıyordu. Fakat Genopo uygulaması, bu teknolojiye erişimi çok daha kolay hale getiriyor.


TIKTOK’UN ABD’DE YASAKLANMASI ASKIYA ALINDI

ABD‘de bir yargıç, TikTok uygulamasının indirilmesine yönelik yasağı, geçici bir yürütmeyi durdurma emriyle askıya aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı kararname ile TikTok’un ABD’de kullanımını yasakladığını duyurmuştu. Bu duyurunun üzerine ABD’li bir şirkete satışı için görüşmeler başlamış ve TikTok’un ABD’deki partneri Oracle ve Walmart olmuştu.

Tüm bunların ardından bir federal yargıç, Trump yönetimininin koyduğu TikTok’a uygulanacak olan indirme yasağına karşı ihtiyati tedbir kararı verdi. Kararın detayları henüz açıklanmamış durumda fakat TikTok’un davası sonuçlanmadan, yasak da kesinleşmeyecek.


YOUTUBE MUSIC’TEN YENİ ÖZELLİKLER

YouTube Music geliştiricileri, yeni gelen özellikleri anlattı. Hazırlanan blog yazısında anlatılan özellikler, YouTube Music’in Spotify‘la arasındaki rekabette öne geçmek için yenilikler aradığını gösteriyor.

ABD merkezli Google‘ın sahip olduğu dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube, “YouTube Music” olarak isimlendirilen müzik dinleme hizmet ile Spotify ve benzeri uygulamaların alternatifi olarak kendini geliştirmeye çalışıyor.

  • Çalma listesi oluştururken YouTube Music’ten tavsiye alma,
  • Diğer kullanıcılarla ortak çalma listesi oluşturup bu listeyi paylaşma,
  • Diğer kullanıcıların profil sayfalarını görüntüleyebilme,
  • Dinlemek istediğiniz bir tür ya da içinde bulunduğunuz moda göre oluşturulmuş çalma listeleri oluşturma gibi yeni özellikler yakın zamanda Youtube Music’e eklendi.

MİNİ TELESKOP: CANON POWERSHOT ZOOM

Canon, diğerlerinden oldukça farklı yapıda olan Canon Powershot Zoom adını verdiği yeni kamera modelini tanıttı. Tek elde kullanılan bu kamera adeta bir dijital dürbün gibi! Ürün, 12,1 megapiksel 1/3 inç CMOS sensör üzerine kuruluyor ve gücünü DIGIC 8 işlemciden alıyor. 1080P çözünürlükte video çekebilen kamera, sadece 145 gram ağırlığında ve 100-400mm seviyesinde bir lens taşıyor. Modelin çekim aralığı dijital zoom ile 800mm seviyesine kadar yükseltilebiliyor. Modelin gövdesinde bir ekran olmadığı için çekilen görseller kablosuz olarak bağlandığı akıllı telefon üzerinden gerçek zamanlı olarak gösteriliyor.


EVLERİN YENİ GÜVENLİĞİ OTONOM GÜVENLİK DRONU

Amazon’un alt markası Ring, güvenlik kamerası olarak geliştirdiği Ring Always Home Cam modelini tanıttı.

Üst kısmında otonom olarak çalışabilen bir drone bulunduran Ring Always Home Cam, temelde evinizde kullanmanız için geliştirilmiş bir model. Ev içerisinde güvenlik kamerası ile gezebilen bu drone 249 Dolar gibi bir fiyat etiketine sahip olacak ve önümüzdeki yıl satışa sunulacak.

Ring Always Home Cam evde şüpheli bir hareket olduğunda ev sahiplerinin telefonlarına uyarı göndererek canlı görüntüleri görmesine imkan tanıyor ve eve birden fazla kamera takmak yerine evin herhangi bir odasını kolayca anlık olarak görüntüleme imkanı sunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu