Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 47 / Eylül 2021

Bir mevsim geçişini daha geride bırakırken ay boyunca ilgimizi çeken sosyal medya güncellemeleri, haberleri ve dijital dünyaya dair diğer tüm gelişmeleri bulabileceğiniz Egegen Trend Raporu 47. sayısı ile karşınızda!

Twitter’a Yeni Heads-Up Özelliği

Twitter, doğası gereği fikir çarpışmalarının yoğun olduğu bir mecra. Bilgi akışının bu denli yoğun ve sınırsız olduğu bir platformda zaman zaman kendimizi yorum kalabalığında kaybedebiliyor veya hararetli tartışmaların içinde bulabiliyoruz. Twitter, bu ve benzeri durumlar için Heads Up özelliği ile önlem almaya hazırlanıyor.

Kullanıcıları zihinsel sağlıklarına zarar verebilecek hararetli çevrimiçi tartışmalardan kaçınmaları konusunda uyaracak bir güncelleme üzerinde çalışan Twitter, Heads Up olarak adlandırdığı bir algoritma ile kullanıcıları kendileri için rahatsız edici nitelikte olabilecek içerikler hakkında uyarmayı hedefliyor.

Yeni özellik, rahatsız edici olma potansiyeli taşıyan tweetleri bazı özel anahtar kelimeler eklediği yapay zeka teknolojisi aracılığıyla algılıyor. Herhangi bir tweette bu tür anahtar kelimeler algıladığı durumda, bir açılır ekran ile Heads Up uygulaması görüntülenecek ve ilgili tweetin rahatsız edici olabileceği kullanıcılara bildirilecek.

Bu açılır ekranda yer alan mesaj, kullanıcılara farklı bakış açılarının değerli olduğunu hatırlatma amacını taşıyor.


TikTok’tan markaları ve içerik üreticilerini buluşturan yeni özellik: Marketplace

Popülaritesini gün geçtikçe arttıran Tiktok, 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile son dönemin en başarılı sosyal medya mecraları arasında zirveye oynuyor.

Özellikle pandemi döneminde yükselişini ivmelendiren başarılı platform, geçtiğimiz ay düzenlenen bir etkinlikte içerik üreticilerini ve markaları bir araya getirmeyi hedefleyen Marketplace özelliğini tanıttı. TikTok Markeplace adı verilen özellik, markaların içeriklerine en uygun kişilerle çalışmalarına olanak sağlamayı amaçlıyor.

İçerik üreticilerden oluşan bir katalog olan TikTok Marketplace, markaların kendilerine en uygun kişiyi bulmaları için tasarlandı. Reklam verenler, burada tüm popüler kullanıcıları bularak hedef kitlelerine daha kolay erişebilecek, bu üreticileri kategorize edebilecek ve kendilerine en uygun arama koşullarını oluşturabilecek.

Daha profesyonel bir tecrübe için ise profesyonel ajanslara erişim izni verilen bir iş birliği programı hayata geçirilecek. Belirli bir erişim yetkisi verilen bu ajanslar, marka ve içerik üretici arasında köprü görevi üstlenecek.

Ek olarak reklam verenlerin etkileşimini artıracak yeni yöntemler de platformda yerini alacak. Örneğin kullanıcılar bir TikTok videosu izlerken ekranda tanıtılan ürünü gösteren bir etiket görecek. Etikete tıkladıkları zaman ise oldukça hızlı yüklenen bir satın alma sayfasına ulaşacak. Şirket bu sayede tıklama ve satın alma oranlarında ciddi bir artış yaşanacağını öngörüyor. 


Twitter’da Bitcoin ile Bahşiş Dönemi

Twitter’da uzun dönem gündem olan bahşiş özelliğinin açılıp açılmayacağı konusu, firmadan gelen açıklama ile son buldu. Twitter kullanıcıları artık platform üzerinden Bitcoin ile bahşiş verebilecek.

Kullanıcıların birbirlerine itibari para gönderebilme imkanlarını yanı sıra Lightning Network üzerinden bitcoin ile de bahşiş göndermek de mümkün olacak. Lightning Network’ün kullanılmasının nedeni ise daha yüksek hızda ve daha düşük ücretle işlem yapılabilmesini sağlama amacı taşıyor.

Bahşiş özelliğini eğlenceli bir paylaşımla duyuran Twitter, resmi hesabından yaptığı paylaşımda “Bahşişler özelliğini test ettik, insanlar parayı seviyormuş. Yakında iOS ve Android için yayınlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Gifi görüntülemek için tıklayınız;

İlk olarak Mayıs ayında test edilmeye başlanan Lightning Network destekli sistem, Strike API’nin entegre edilmesiyle kullanıma hazır hale geldi. Böylece kullanıcılar yakın zamanda birbirlerine kripto para ile bahşiş verebilecek.


Instagram’dan Akışınızı Şekillendirmenizi Sağlayacak ‘Favoriler’ Özelliği!

Son zamanlarda sosyal medya devleri, platformlarına ekledikleri yeni özellikler ile gündem olmaya devam ediyor. Twitter, yakın dönemde hem yeni özelliklerini kullanıma sunmuş hem de yeni gelecek özelliklerden bahsetmişti. Şimdi sıra Instagram’da.

Instagram, Favoriler özelliği ile dilediğiniz kişileri favorilere ekleyerek sayfa akışınızı şekillendirecek yeni özelliğini test ediyor. Favorilerinize eklediğiniz kişilerin gönderilerinin diğerlerinden öncekarşınıza çıkmasını sağlayan özellik ile birlikte daha önce görmek isteyeceğiniz paylaşımları kaçırmamış olacaksınız. 

Favoriler listesi gizli olacağından dışarıdan herhangi biri, favori listenizi görüntüleyemeyecek. Bununla birlikte favorilerinize eklediğiniz veya çıkardığınız hesaplara bildirim gitmeyecek.

Instagram, yeni Favoriler özelliği ile ilgi alanınıza giren içerikleri önce görmenizi ve bu sayede daha fazla kişiselleştirilmiş bir akış deneyimi sunmayı hedefliyor.


LinkedIn’den Rekabeti Kızıştıracak Yeni Özellik: Rakipler

Linkedin, rekabette söz sahibi olmak isteyen firmaları sosyal medyada daha iyi bir noktaya taşımak için geliştirdiği Rakipler özelliği ile gündemde. Şirketlere ait sayfaları aynı sektördeki diğer firmalarla kıyaslayan özellik, küçük işletmelerin büyük ölçekli olanlar ile aralarında ne gibi farklar olduğunu anlamalarını sağlıyor ve rekabete dahil olabilmeleri için neler yapılabileceği konusunda fikir vermeyi hedefliyor.

Rakipler, hesapları öncelikle sayfa kalitesi açısından kıyaslıyor. Bu bağlamda bir şirketin sayfasını yöneten kişi, rakiplerinin takipçi sayılarını, gönderi sayılarını, son dönemlerdeki aktiflik durumunu ve yapılan paylaşımlarla nasıl etkileşim içinde olunduğunu istatistiksel olarak görebiliyor. Sadece bununla yetinmeyen platform, sayfanın nasıl yönetileceğine ilişkin tavsiyelerde bulunmayı da vadediyor.

Linkedin’in bu yeni özelliğiyle ilgili sektörün genel kanısı, iş dünyasına yeni bir soluk getireceği yönünde. Rekabet açısından dezavantajlı şirketler, Linkedin’in tavsiyeleri yoluyla sosyal medyada daha popüler hale gelecek, alanında iyi isimler gelecek vadeden şirketleri daha kolay keşfedebilecek. Bu da piyasadaki rekabet ortamını hareketlendirecek gibi görünüyor.


Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından Whatsapp, IOS uygulamasında birtakım değişikliklere gitti. Söz konusu tasarım majör değişiklikler getirmese de sohbet baloncuklarının tasarımında göze hitap eden değişikliklere odaklanıyor.

Yeni güncelleme ile birlikte sohbet baloncuklarının rengi, tarzı ve büyüklüğü değişmiş olacak. Boyutları büyüyen baloncuklar, bu kez daha yuvarlak kenarlara sahip olan bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra baloncuk renklerinde de ufak çaplı değişiklikler göze çarpıyor.

Sohbet baloncuklarına odaklanacak olan güncellemenin ne zaman geleceğine dair bir bilgi bulunmuyor fakat o kadar da köklü değişikliklerin yapılmamış olması, çok da fazla beklemeyeceğimiz anlamına geliyor.


Spotify’dan Çalma Listelerinize Otomatize Eden Yeni Özellik: Geliştir

Popüler müzik uygulaması Spotify, kullanıcılarına çok daha kullanışlı ve zengin bir müzik deneyimi sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. Uygulamaya yeni eklenen Geliştir özelliği, çalma listenize uygun olan ve beğenme potansiyelinizin olduğu şarkıları listenize otomatik olarak ekleme temeline dayanıyor.

Peki bu algoritma nasıl çalışıyor? İşin sırrı tam olarak burada. Sadece önce dinlediğiniz şarkıların tarzına ve dönemine uyuyor diye şarkılar rasgele listenize eklenmiyor. Listenizdeki şarkıların stilleri ve temasına göre beğenme ihtimaliniz olan parçalar listeleniyor ve algoritma bu listeye göre eklenecek şarkıları belirliyor.

Yeni özelliği kullanmak ise oldukça kolay. Çalma listesine girdiğinizde listenin isminin altında geliştir düğmesini göreceksiniz. Bu düğmeye bastığınızda özellik aktif hale gelecek. Özelliği kapatmak içinse aynı düğmeye bir kez daha basmak yeterli oluyor.  Yeni özelliğin çalma listesine eklediği şarkılar parlak yeşil ikonlarla görünecek. Şarkıları listenize kalıcı eklemek isterseniz şarkının isminin yanında çıkan artı butonuna basmanız gerekiyor. Eklenen şarkılardan memnun kalmazsanız özelliği kapatarak listenizi ilk haline geri getirebileceksiniz.

Spotify, bu özelliği önümüzdeki aydan itibariyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkede premium kullanıcılara açacak. Özelliğin uygulamada çok daha zengin bir kullanım sunacağı kesin. Fakat diğer yandan algoritmanın nasıl çalışacağı da merak konusu. Bekleyip görelim.


IKEA’dan Gezici Uyku Kozaları

Gün içinde yapılan şekerlemenin zihin ve beden sağlığı için çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? IKEA, bunun altını çizen son derece yaratıcı bir kampanya örneği ile karşımızda.

IKEA Fransa, gün içinde şekerleme yapmayı seven Parislilere 13:30-18:30 saatleri arasında hizmet verecek tam donanımlı uyku kapsülleri hazırladı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kampanya süresince kapsüller 8 adet elektrikli bisiklet filosu tarafından taşındı. Kullanıcılara kapsüllerde uykunun verdiği iyi ve sağlıklı hissetme durumunu deneyimletmek amacı taşıyan kampanya ile Parisliler, IKEA kozalarının rahatlığını test etmeye davet edildi.

Farklı sertlikte yataklar, yazlık örtüler, yorganlar, ergonomik yastıklar ve akustik çözümler sunan şirket; uyku servisiyle uykuya dair tüm ihtiyaçlara uygun ürünler sunduğunu vurgulamış oldu. Daha önce de kaplumbağa-tavşan masalına getirdiği çağdaş yorum ve gece kulübünde verilen uyku partisi gibi kampanyalarıyla uyku ürünlerine dikkat çeken yaratıcı işler gerçekleştirmişti.

IKEA konforunu temsil eden mobilyalarla donatılmış uyku kapsülleri, bir hafta boyunca Paris’te kullanıcıların hizmetine sunuldu. Parisliler, kentin diledikleri noktasına koza siparişi verebildiler.

Kozada uyumak isteyen kullanıcıların belli şartları yerine getirmeleri istendi. Bu şartlar; Instagramda ve Twitter’da IKEA Fransa’dan bahseden ve #lasiesteIKEA etiketini içeren bir hikaye veya tweet paylaşmaları idi. Siparişlerin onaylanmasının ardından bisikletliler, sipariş verene ulaşarak 30’ar dakikalık sürüşle onlara uyku keyfi sundu.


Görüntülü Aramalarınızı Kontrol Etmek İçin Dev Tuş Takımı

Özellikle pandemi döneminde iş hayatında da daha sık kullanılmaya başlanan video görüşmelerinde yaşanan tatsız kazaları önlemeye odaklanan ChonkerKeys, görüntülü aramalarınızı kontrol etmenin kolay ve eğlenceli bir yolu olarak karşınızda.  

Klavyedeki kısayol tuşlarının kolay olmaması, kamera ve mikron açma kapama tuşlarının ufak olması, bu tip kazaların ortaya çıkmasına ön ayak oluyor. ChonkerKeys, tam da bu amaçla yola çıkarak fiziksel özellikleri ve özelleştirilebilir düğmeleriyle yenilikçi ve eğlenceli bir tuş takımı olarak hayata geçirildi

Orijinal ve Max olmak üzere iki farklı tasarımı olan mekanik tuş takımının birinde 5 tuş diğerinde ise 9 tuş bulunuyor. Standart modelde mikrofon ve kamera açma/kapama tuşları, beğendim emojisi, ekran paylaşımı tuşu ve kırmızı bir “toplantıdan ayrıl” tuşu bulunuyor. Gelişmiş seçenekte ise kayıt alma, ileri sarma, duraklat/oynat ve yorum tuşları da ekleniyor. Bu sayede Netflix ya da YouTube gibi yayın platformlarındaki videoları da tek tuşla kontrol etmek mümkün.

Her ne kadar pufuduk görünümlü, renkli ve çekici olsa da bu kadar büyük bir mekanik tuş takımının sadece belirli işlerde kullanılabilecek olması bir eksi tabii. Dolayısıyla küçük bir masada çalışanlar için pek kullanışlı bir ürün olmadığını da belirtmek gerekir.

Kickstarter’daki finansman hedefinin başarıya ulaşmasının ardından 2022 yılının başından itibaren ürünün sahiplere gönderilmesi planlanıyor.


Yüksek Yenileme Hızına Sahip Ekranları ve Daha İyi Pil Ömrüyle iPhone 13 Serisi

Eylül ayına damga vuran gelişmelerinden biri de Apple’ın iPhone 13 serisinin tanıtımı oldu. 14 Eylül’de gerçekleşen etkinlikte gelişmiş kamera sistemine, yüksek pil ömrüne ve performansı artıran yüksek yenileme hızına sahip ekranlarıyla iPhone 13 serisini tanıtıldı.

14 Eylül’de gerçekleşen California Streaming etkinliği ile iPhone 13 serisi başta olmak üzere 9. Nesil iPad, Apple Watch Series 7 gibi yeni ürünlerinin duyurusunu gerçekleştirildi. Etkinliğin en beklenen ürünü hiç kuşkusuz iPhone 13 serisiydi. A15 Bionic çipiyle gelen iPhone 13 ailesi (iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro ve 13 Pro Max) iyileştirilmiş pil ömrü, geliştirilmiş kamerası ve 120 Hz ekran yenileme hızıyla dikkat çekiyor.

Tasarım açısından bir önceki modele (iPhone 12) çok büyük farklar bulunmasa da göze çarpan ufak değişiklikler bulunuyor. Keskin ve köşeli hatlar bu sefer de öne çıkarken ahize bir tık daha yukarı kaydırılıyor. Bu sayede iPhone 13 daha küçük bir çentikle (yüzde 20) karşımıza çıkıyor. Bu alanda ahize dışında ön kamera yer alıyor. Tüm akıllı telefon camlarından daha sağlam olan Ceramic Shield ön yüzey bu seride de bulunuyor.

Altın, gümüş, grafit ve Sierra mavisi renk seçeneklerinin sunulduğu iPhone 13 serisinin Türkiye satış fiyatları da belli oldu. iPhone 13 mini 10.999 TL’den, iPhone 13 11.999 TL’den, iPhone 13 Pro 15.999 TL’den ve iPhone 13 Pro Max 17.999 TL’den satışa sunulacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu