Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 39 / Ocak 2021

39. egegen Trend Raporumuzun keyifli ve dopdolu içeriği ile yeniden sizlerleyiz.

Yeni yılın ilk ayında yaşanan dijital gelişmeleri, önemli güncellemeleri ve ilginizi çekebilecek teknolojik ürünleri sizler için derledik…

WHATSAPP’TAN BEKLENEN ÖZELLİK

Dünyamızı saran salgın sebebiyle insanların birbirleriyle yüz yüze iletişime geçemeyişi, 2020 yılında video görüşmelerinde büyük bir artış yaşattı. Bu durumdan iyi fayda sağlayan WhatsApp, mobil uygulama tarafında görüntülü görüşme özelliklerini geliştirirken, web tarafında ise bu duruma dair bir güncelleme yapmamıştı. Uzun süredir web tarafından beklenen görüntülü konuşma özelliği WhatsApp Web için de mümkün hale geliyor. Özellikle toplantı görüşmelerinde Google Meet ve Zoom gibi uygulamalara yetişemeyen WhatsApp, yeni özelliği sayesinde büyük bir sıçrayış yaşayacak gibi gözüküyor. Şimdilik beta aşamasında olan yeni özelliğin bu yıl yakın zamanda kullanıma sunulacağı söyleniyor.


RUH HALİNE GÖRE ŞARKI ÖNERİSİ

Spotify, kullanıcılarının hoşuna gidecek yeni bir özellik üzerinde çalışmaya başladı.

Kullanıcılarının ruh haline göre şarkı önerisi sunmak için yeni bir patent alan Spotify, tavsiyelerini geliştirmek için kullanıcıların duygusal durum, cinsiyet, yaş gibi değişkenlerini izlemeyi planlıyor.

Music Business Worldwide’ın yayınladığı raporlara göre kullanıcıların konuşma ve arka plan gürültülerinin kayıtlarını kullanarak ne tür müzikleri dinlemek istediğini tahmin edecek bir algoritma geliştiriyor. Spotify’ın bu teknolojinin patentini aldığını duyuran raporlarda yazan özellikler ise şu şekilde:

Kullanıcının sesinden, tonlama, vurgu, ritim ve benzeri konuşma seslerinden çıkarım yapılmasını sağlıyor. Kullanıcıların yalnız mı yoksa yanında birilerinin mi olduğunu da tespit edebiliyor bu algoritmanın, ses kaydına dayalı olarak tanımlama yapabilmek için konuşma tanımayı kullanabileceği de söyleniyor.


SNAPCHAT’E KARANLIK MOD GELİYOR

Bir zamanların en popüler uygulamalarından olan şimdilerde popülerliğini yitirmesine rağmen pek çok kullanıcı tarafından kullanılmaya devam eden bir uygulama olan Snapchat, “karanlık mod” üzerinde çalışıyor.

Apple, karanlık mod desteğini iOS 13’le birlikte kullanıcılara uzun bir süre önce sunmuştu. Dünyanın en popüler mobil uygulamaları da art arda karanlık mod desteği vermeye başlamışlardı.  Snapchat uygulama geliştiricilerinin, karanlık mod üzerinde çalıştıkları ve özelliğin oldukça kısıtlı iOS kullanıcı kitlesiyle test edildiği söylendi. Karanlık mod özelliğinin ne zaman kullanıma sunulacağı ve Android için de böyle bir çalışmanın olup olmadığı şu an için bilinmiyor.  


YOUTUBE’TAN BEKLENEN “KIRPMA” ÖZELLİĞİ

YouTube uzun zamandır beklenen “Kırpma” özelliğini duyurdu. “Clips” adı verilen bu yeni özellikle birlikte kullanıcılar, yükledikleri videolarını kısa kliplere dönüştürerek paylaşabilecek.

Testin aktif olduğu kanallarda beğenme (like), beğenmeme (dislike) ve paylaş (share) butonlarının yanında ‘Kırpma’ seçeneği de görünüyor. Kullanıcılar paylaşılan videonun altında bulunan makas imgesiyle kanala daha önce yüklenmiş canlı yayın veya videolara da bu özelliği uygulanabilecek. Şu an test aşamasında olan özellik yakın zamanda tüm kullanıcılara açılarak hem masaüstü hem de mobil cihazlara uyumlu olacak. 5 ila 60 saniye arasında klipler oluşturulabilecek 140 karakterlik bir açıklama eklenebilecek. Böylece oluşturulan kısa videolar sosyal medyada da paylaşılabilecek.


SAĞLIK BAKANLIĞINDAN AŞILAMA SÜRECİNE YÖNELİK UYGULAMA

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşılama sürecine yönelik özel bir uygulama hazırladı. “Aşıla” adındaki uygulamanın önemi oldukça büyük. Aşı takibi için indirme işleminin yapılması gereken uygulama, Sağlık Bakanlığı’nca aşı takibini kolaylaştırmak için hizmete sunuldu. Uygulama ile ilk olarak Covid-19 aşı kayıtları yapılacak, aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kod okutularak kayıt tamamlandıktan sonra aşı yapılacak.

Geliştirilen uygulama ile hekimler ve sağlık personelleri, kolay ve hızlı bir şekilde vatandaşların aşılanma sürecini takip edebilecek.


AKILLI TELEFONUNUZ TELESKOPA DÖNÜŞSÜN

Vaonis‘in geliştirdiği Stellina ve Vespera cihazları, kullanıcının akıllı telefonunu, cihazların özel bir mobil uygulaması aracılığıyla astronomik gözlem yapabileceği bir teleskopa dönüştürecek.

Herkesin galaksiler ve bulutsular gibi derin gökyüzü nesnelerini gözlemlemesine imkan tanıyan teknoloji harikaları Vespera ve Stellina, gökyüzünü bir mobil cihazda görüntüleyerek teleskop vazifesi görüyorlar. Mobil uygulama aracılığıyla kolayca kontrol edilebilen cihazlar, akıllı telefonunuzun GPS‘ini kullanarak ve neredeyse hiç kurulum gerektirmeden bulutsu, galaksi ve yıldız kümeleri gibi derin uzay nesnelerini sorunsuz bir şekilde gösterebiliyorlar.

Hem Vespera hem de Stellina‘da efraktör lensler kullanılmış ancak Vespera, Stellina’nın 3 inç (80 mm) f / 5 diyafram açıklığına kıyasla 2 inç (50 mm) daha küçük bir açıklığa ve f / 4 odak oranına sahip.

Çok hafif ve küçük olduklarından sırt çantasına atılıp her yere götürülebilen bu akıllı cihazlar sayesinde akıllı telefonunuz adeta bir keşif istasyonu olacak!


INSTAGRAM WEB SÜRÜMÜNDE GÜNCELLEME

Dünyanın en çok indirilen paylaşım platformlarından olan Instagram‘ın masaüstü web sürümü güncellendi ve yapılan güncelleme ile birlikte kullanıcılara yeni bir Hikaye Sayfası sunuldu.  Instagram masaüstünde açılan Hikayeler bundan sonra, önceki ve sonraki kullanıcı hikayelerinin de bir ön izlemesini sunuyor.

Kullanıcı deneyimini sürekli olarak iyileştirmek için yenilikler yapan uygulama, masaüstü web sürümünde Hikayeleri izleyen kullanıcılar için daha iyi bir görsellik sunuyor.

Güncellemeden önceki tasarım, sadece açılan Hikaye ile ilgili bilgi veriyor, diğer Hikayelerle ilgili herhangi bir bilgi bile sunmuyordu. Yeni tasarımla birlikte eskiden ekranı kaplayan tek bir Hikaye gözükmeyecek. Kişiler artık bunun yerine bir Hikayenin öncesindekileri ve sonrasındakileri de ön izleme şeklinde görebilecek.


TEKNOLOJİK N95 MASKE: PROJECT HAZEL

Yeni normal için tasarlanan ve “en akıllı maske” olarak ifade edilen maskenin prototipi piyasaya sürüldü.

Razer, bu yıl ilk kez dijital ortamda gerçekleştirilen CES 2021 için yeni konsept ürünlerini sundu. Bu ürünlerden biri de akıllı yüz maskesi Project Hazel. Adeta bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi duran maske aslında ergonomik bir dizayna sahip. Hava giriş çıkışını tam anlamıyla önlemek için silikon kenarlıklar çevrili olan maske bu özellikle birlikte yüze takıldığı anda konfor sağlıyor. Kulak halkaları da farklı boyutlarda ayarlanabilir şekilde tasarlanan maskenin, iletişim süreçlerini kolaylaştırmak için ağız bölgesindeki alan şeffaf olarak tasarlanmış.


GOOGLE EKRAN PAYLAŞIMINDA BİLDİRİMLERİ GİZLEYECEK

Pandemiden dolayı evden çalışma ve uzaktan eğitimin pek çok yerde zorunlu hale gelmesiyle birlikte ekran paylaşımı özelliği de popüler hale geldi. Çalışanlar ya da öğretmenler, gerek toplantılara girmek gerek eğitimi sürdürmek için bilgisayar ekranlarını paylaşmak durumundalar.

Ancak bilgisayarlar yalnızca eğitim ya da iş için kullanılan cihazlar olmadığından ekran paylaşımları sırasında bazı kazalar ya da dikkat dağıtan unsurlar da ortaya çıkabiliyor. Özellikle bu unsurların başında ansızın ortaya çıkan bildirimler geliyor.

Resmi blogunda yeni bir yazı paylaşan Google, görüntülü konuşma esnasında ekran paylaşımı açık olduğunda Chrome’un web bildirimlerini otomatik olarak gizleyeceğini açıkladı. Google Chat, e-posta ve üçüncü taraf web sitelerinden gelen bildirimlerinin bu güncellemeye dahil olduğunu da ifade etti. Yeni güncellemeler ile artık yöneticilerin dahi bildirimlerin içeriğini görmesine izin verilmeyecek.


YOUTUBE’DA ALIŞVERİŞ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Google, doğrudan YouTube videoları üzerinden alışveriş yapmayı sağlayan yeni bir özelliği test ediyor!

YouTube, kullanıcılarının izledikleri kanallarda kullanılan veya bahsedilen ürünleri satın almasını sağlamak için yeni bir güncelleme sunacak. Test aşamasında olan hizmet, içerik oluşturucuların belirli ürünleri sisteme eklemesini sağlayarak ekranın sol alt köşesindeki alışveriş çantası simgesi sayesinde videoda öne çıkan öğelerin bir listesini kullanıcıların karşısına getirecek. Bu sayede kullanıcılar ürünler hakkında daha fazla bilgiye göz atabilecek, ilgili videoları izleyebilecek ya da sepeti onaylayarak alışverişi tamamlayabilecekler.  İlk etapta Android, iOS ve uygulamanın web sitesi üzerinden bu özelliklerin sunulması planlanıyor daha sonra ise akıllı televizyonlara da entegre edilebileceği konuşuluyor.


BİZDEN HABERLER

Hoş geldin Tuna Ofis!

Yaklaşık 50 yıl önce ürün ve hizmet kalitesini en üst seviyeye taşımak, öncü ve yenilikçi yaklaşımıyla sektörün standartlarını yeniden belirleyen marka olmak vizyonuyla yola çıkan Tuna Ofis’in dijital ajansı olduk!

Bu süreç içerisinde egegen olarak; Tuna Ofis’e dijital strateji, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama faaliyetlerine kadar 360 derece hizmet vereceğiz…

Tuna Ofis’in hesaplarını takip etmeyi unutmayın.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuna Ofis (@tunaofismobilyalari)’in paylaştığı bir gönderi

Facebook

Linkedin

Youtube

Twitter

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu