Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 42 / Nisan 2021

egegen Trend Raporu’nun 42. sayısında, dijital gelişmelerin yansımalarından, ilgi çekici teknolojik çalışmalardan ve uygulamaların kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek için yaptıkları güncellemelerden bahsettik. Keyifli okumalar dileriz…

 SPOTIFY SESLİ KOMUT ÖZELLİĞİ

Spotify, bir süredir test ettiği “Hey Spotify” komutu ile uygulamayı aktifleştirebilme özelliğini bazı kullanıcıların hizmetine sundu. Bu özellik sayesinde Spotify uygulaması telefona dokunmadan çalıştırılabiliyor ve istenen bir şarkının ya da podcastin dinlenebilmesi sağlanıyor.

Aylık 345 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşan Spotify, son yılların en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu. Kullanıcılara kaliteli uygulama deneyimi sunmak için sürekli güncellemeler yapan Spotify, ​uygulamaya dahil edilen yeni özelliğe göre “Hey Spotify” komutu ile aplikasyonu telefonlarda ve tabletlerde aktif hale getirmeyi mümkün kılacak. Ayrıca yine cihaza dokunmadan istenen şarkı ya da podcast dinlenebilecek.

Şu an için kısıtlı bir kullanıcı kitlesinin hizmetine sunulan özelliğin tüm kullanıcılar için ne zaman aktifleştirileceği ise bilinmiyor.


TUZLU SUYU ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜREN TAŞINABİLİR CİHAZ

Küresel ölçekte elektrik talebinin 2035 yılına kadar %70 artması beklenirken geleneksel fosil yakıtlarının önümüzdeki 52 yıl içinde tükeneceği tahmin ediliyor. Bundan dolayı yenilikçi bir çözüme ihtiyaç duyan Kolombiya merkezli yenilenebilir enerji şirketi E-Dina doğal bir kaynak olan tuzlu suyu elektrik enerjisine dönüştürebilecek olan WaterLight isimli cihazı tanıttı.

WaterLight yaklaşık yarım litre deniz suyuyla 45 gün boyunca ışık enerjisi sağlayabiliyor. Dönüşüm ise çok kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Tuzlu sudaki elektrolitler cihazın içinde yer alan magnezyum ile reaksiyona giriyor ve bu reaksiyon sonucunda da elektrik üretiliyor.

Mini güç üreteci görevi gören cihaz, entegre USB portu üzerinden bir cep telefonu veya başka bir küçük cihazı şarj etmek için de kullanılabiliyor.


YOUTUBE, ANDROID VE IOS İÇİN YENİ ÇÖZÜNÜRLÜK KALİTELERİNİ DUYURDU

Dünyanın en çok kullanılan platformlarından olan YouTube, Android ve iOS uygulamaları için yeni video çözünürlük ayarlarını kullanıcılarına sundu. Şimdiye kadar YouTube, uygulamanın internet bağlantınızın hızına bağlı olarak video kalitesini otomatik olarak ayarlamasına izin veren Otomatik seçeneğiyle birlikte video oynatma için bir çözünürlük listesi sunmuştu. Ancak yeni güncelleme ile görüntü kalitesi menüsünde toplamda dört seçenek bizi karşılıyor; otomatik, daha yüksek resim kalitesi, veri tasarrufu ve gelişmiş.

Otomatik, eskisi sürümdeki gibi çalışmaya devam ederken, yüksek resim kalitesi ayarı daha kaliteli bir yayın için daha fazla veri kullanacak. Veri tasarrufu ise daha az veri tüketecek ve çözünürlüğü 480 ile sınırlayacak. Gelişmiş menüsü, oynatma için video çözünürlüklerinin listesini bulacağınız yer olacak. Ayarlar> Video kalitesi tercihleri menüsüne giderek tüm videolar için varsayılan video kalitesini ayarlama seçeneğiniz olmasına rağmen, yaptığınız değişikliklerin yalnızca mevcut video için geçerli olacak.


TELEGRAM’A GRUP VİDEO GÖRÜŞMELERİ ÖZELLİĞİ GELİYOR

Anlık mesajlaşma uygulamalarından biri olan Telegram’a uzun süredir beklenen grup video görüşmeleri özelliği geliyor. Telegram CEO’su Pavel Durov’un kendi Telegram kanalından yaptığı bir açıklamayla özelliğin önümüzdeki ay kullanıcılara sunulacağı belirtildi.

Grup video görüşmelerinin sahip olacağı özelliklerle ise şu şekilde olacak:

Ekran paylaşımı, şifreleme, gürültü engelleme, masaüstü ve tablet desteği, modern bir video konferans aracından bekleyebileceğiniz her şey, Telegram düzeyinde kullanıcı arabirimi, hız ve şifreleme.

Özellikle son dönemlerde WhatsApp’ın yeni Gizlilik Sözleşmesi sebebiyle kullanıcı sayısında ciddi artışlar yaşayan ve daha popüler bir hale gelen Telegram, pandemiyle birlikte de bir artış sağlamıştı.


YENİ MİNİ POLAROID GO CEBE SIĞABİLİYOR!

Esasen hoş bir retro Polaroid Now‘ın küçültülmüş bir versiyonu olan Polaroid Go, hemen hemen her yere götürebileceğiniz bir şipşak kamera!

Polaroid’in trendlere uyarak teknolojiyi çok yakından takip etmesi ve bunu kullanıcı ile paylaşması yıllardır süregelen başarısının kaynağı. Akıllı telefon çağında fotoğraf makinesi almaya istemeyenlerin bile dikkatini çeken marka, yeni çıkardığı Polaroid Go ile en çok talep görecek gibi.

Dünyanın şimdiye kadar yapılmış en küçük şipşak analog kamerası olan Polaroid Go biçimsel olarak ikonikleşmiş Polaroid’le tıpatıp aynı, tek farkı ise cebe sığacak kadar küçük olması. Ekstra olarak selfie özelliği, otomatik zamanlayıcı ve çift pozlama özellikleriyle donatılan cihaz şu anda 119,99 dolar fiyatla yalnızca ön siparişe açık.


TWİTTER’DAN YENİ COVİD-19 ADIMI

2019’un sonlarında ortaya çıkan COVID-19 ne yazık ki hala dünyamızın ortak gündemi olmaya devam ediyor. Popüler sosyal medya platformu Twitter, COVID-19 salgını ile ilgili yeni bir adım attı.

Kullanıcıların zaman çizelgelerinin en üstünde COVID-19 aşıları hakkında bilgiler içeren bir bildirim gözükecek. Bildirim insanları bu aşıların güvenliği ve etkinliği hakkında halk sağlığı uzmanlarından gelen bilgilere yönlendirecek. Twitter konu ile ilgili paylaştığı bir tweet’te “COVID-19 aşıları daha yaygın hale geldikçe, ülkenizdeki en son aşı bilgilerine erişmenizi istiyoruz. Bu hafta, zaman çizelgenizde aşı güvenliği, etkinliği ve halk sağlığı uzmanlarından gelen haberlerle ilgili kaynaklara bağlantı veren bir bilgi mesajı göreceksiniz” dedi.


SİRİ GEREKTİĞİNDE BAĞIRIP FISILDAYABİLECEK

Apple’ın dijital asistanı Siri, yakında çevresel koşullara bağlı olarak sesini yükseltme veya alçaltma beceresi gösterebilecek. Siri, bulunduğu odanın gürültüsünü, üzerinde bulunduğu platformun konumunu ve kişiye olan mesafesini değerlendirebilecek, buna bağlı olarak da sesini duyurmak için duruma göre bağırabilecek, sessiz bir ortamda ise fısıldayabilecek.

Şu anda her zaman aynı ses seviyesinde ve aynı tonlamayla cevap veren dijital asistan, rakiplerini bu özellikle geride bırakacak gibi görünüyor. Alexa bir süredir Fısıltı Modu’na sahipken, Siri hem fısıldayabilecek hem de gerektiğinde bağırabilecek.


INSTAGRAM LIVE’A YENİ ÖZELLİK

Instagram, canlı yayın yapan kullanıcıların görüntülerini kapatmasını sağlayan yeni bir özellik ile karşımıza çıkıyor. Ek olarak bir de görüşmelerde sesi anlık olarak kapatıp açmayı sağlayan seçenek de bulunuyor. Her ne kadar tam olarak aynısı olmasa da Instagram‘ın bu özelliği Clubhouse‘tan esinlendiği söyleniyor.

Clubhouse, bu yılın başlarında trendlerde üst sıralara yükseldi ve herkesin konuştuğu bir uygulama haline dönüştü. Diğer sosyal medya devleri Twitter, Facebook, LinkedIn, Discord gibi platformlar da peş peşe “Clubhouse benzeri güncellemeleri” kullanıcılarına sundu.

Instagram canlı yayınlarında, tıpkı Clubhouse’daki gibi kullanıcıların mikrofonlarını sessize almalarına ve hatta videolarını kapatmalarına olanak tanıyan yeni özellikle birlikte, kullanıcılara daha esnek bir yayın ortamı sağlanacak.


YOUTUBE’TA VİDEONUN BELİRLİ BİR SANİYESİ İÇİN YORUM YAPILABİLECEK

Google, YouTube‘a eklenen yorumlarla ilgili yeni bir özelliği test etmeye başladı. Test edilen yeni özellik ile kullanıcılar videonun belli bir anına yorum yapabilecek. Bu özellik aslında, müzik platformu SoundCloud’u kullananlar tarafından zaten biliniyor. Kullanıcı platformu kullanırken SoundCloud’daki bir şarkının belirli bir saniyesine yorum ekleyip, bunu herkese açık olarak paylaşabiliyor. YouTube‘un özelliği de buna benzer bir özellik olacak.

Video izlerken yorum okumaktan hoşlanan kullanıcıların ilgisini çekecek yeni özellik, bir video ile ilgili en önemli yerin kaçıncı saniye olduğunun anlaşılmasını sağlayacak. Videonun altındaki yorum bölümünde bir sıralama tuşu olacak ve kullanıcılar izlediği bir videonun belirli bir saniyesi için yorum yapabilecek.


FACEBOOK UYGULAMA İÇİ PODCAST ÖZELLİĞİNİ OLUŞTURUYOR

Kendi uygulama içi podcast özelliğini oluşturmaya başladığını doğrulayan Facebook’un bu özelliği Spotify oynatıcısından ayrı olacak. Podcast yayıncıları, içeriklerini Facebook sayfaları aracılığıyla paylaşabilecekler. Facebook, “170 milyondan fazla insan Facebook’taki yüz binlerce podcast sayfasına bağlı ve 35 milyondan fazla kişi podcast’lerle ilgili hayran gruplarının üyesi.” diyerek bu entegrasyonu, kullanıcıların bazı aktiviteler için uygulamadan çıkmalarına gerek olmadığını göstermek için yaptığını belirtti. Kullanıcılar yeni güncellemeler ile Facebook’un kendi içinde rahatlıkla vakit geçirebilecek. Ayrıca platformun Google, Apple gibi diğer teknolojik devlere karşı rekabet ettiği de açıkça ortada.


BİR DENEY TAVŞANI YAŞAMINI ANLATIYOR

Kozmetik sektörü için kullanılan deney hayvanı Ralph’in yaşadığı zorlu hayatı konu alan Save Ralph (Ralph’i Kurtar) isimli kısa film, tüm dünyada çok kısa bir zamanda büyük bir yankı uyandırarak farkındalık sağlanmasına vesile oldu. Kobay olarak kullanılan Ralph aslında “ironinin” kullanıldığı bir mockumentary (yalancı belgesel). Kobay oluşunu bir meslek gibi anlatan Ralph gözündeki, kulağındaki ve sırtındaki hasarı sıradan bir durummuş gibi anlatıyor ve bunun için mutlu olduğunu belirtiyor. Biz insanların daha önemli olduğunu, üstün varlık olan bizlerin mutluluğu için acı çekmenin normal olduğunu söyleyerek aslında alt metinde bizim kendi mutluluğumuz, güzelliğimiz için başka canlılara eziyet çektirdiğimizi ve bunu normalleştirdiğimizi vurguluyor. Binlerce kişinin paylaştığı bu video yalnızca kozmetik sektöründe gerçekleştirilen hayvan deneylerinin görünen kısmı.


https://www.youtube.com/watch?v=G393z8s8nFY

GOOGLE ALIŞVERİŞ SEKMESİYLE HIZLI VE KOLAY ALIŞVERİŞ

Google Alışveriş Sekmesi’ni kullanarak alışveriş yapan milyonlarca tüketicinin hızlı ve kolay bir şekilde aradığı ürünlere ulaşıp rahatça siparişini verebiliyor. Alışveriş Sekmesi üzerinden kullanıcılar istedikleri ürünleri sırayla listeleyebiliyor ve bununla birlikte herhangi bir siteye yönlendirmeden farklı sitelerdeki incelemek istedikleri ürünler hakkında da bilgi sahibi olabiliyorlar.

Diğer alışveriş siteleri gibi ön plana çıkmak, ilkler arasına yerleşmek isteyen Google, Alışveriş Sekmesinin hızlı ve kolay erişebilir olduğunu vurguluyor. Bu sekme sayesinde kullanıcıların daha fazla ürüne ve markaya ulaşabileceklerini belirtiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu