Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 06 / Mart 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu altıncı sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


WhatsApp Mesaj Silme Süresini Uzattı

WhatsApp, platforma geçtiğimiz yıl Ekim ayında yanlışlıkla gönderilen mesajları “herkesten silme” özelliği getirmişti. Kasım ayında ise bu özellik, tüm dünyadaki kullanıcılara açıldı. Kullanıcılar, bu özellik sayesinde mesajı gönderdikten en geç 7 dakika sonrasına kadar geri alabiliyordu. Özelliğin güncellenmesiyle birlikte mesajı geri alma zaman süresi artık 1 saat 8 dakika 16 saniye oldu.


Instagram ve Snapchat GIF Desteğini 2 Hafta Askıya Aldı

Instagram ve Snapchat GIF Desteğini 2 Hafta Askıya Aldı

Mart ayının başlarında GIPHY içerisinde ırkçı materyaller bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından Instagram ve Snapchat ortak bir kararla tüm GIF altyapısını kapatma kararı aldı. Karara sebebiyet veren olay ise bir kullanıcının “crime” yani “suç” yazdığı zaman siyahi kişilerin aşağılandığı bir GIF’e ulaşmasıydı.

Yapılan açıklamaya göre söz konusu GIF kaldırıldı, benzer bir sorunun bir daha yaşanmaması için kontrol süreci sıkılaştırıldı. GIPHY mevcut GIF arşivini detaylı biçimde dört defa taradığını belirtti. GIPHY aynı zamanda yeni GIF’leri kütüphanesine eklemeden önce sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğine dair kamuoyuna söz verdi. Alınan tedbirlerin ardından kullanıcıların sevdiği eklenti Instagram ve Snapchat’e geri döndü.


GetContact Uygulamasıyla Instagram’da ‘’Rehberlere Nasıl Kaydedilmişim’’ Story Rüzgarı Esti

GetContact Uygulamasıyla Instagram’da ‘’Rehberlere Nasıl Kaydedilmişim’’ Story Rüzgarı Esti

’Numaram nasıl kaydedilmiş’’ sorusunun cevabına ulaşma imkanı tanıyan GetContact uygulaması Mart ayında Türkiye’de indirme rekorları kırdı. Sevilen uygulamanın çalışma sistemi oldukça basit. Sisteme giren kullanıcılar telefon rehberini paylaşıyor, ve ortak bir havuzda bu bilgiler toplanıyor. Haliyle kullanıcılar bu uygulamaya girip rehberini paylaşan arkadaşlarının telefon rehberinde isminin nasıl göründüğünü öğrenebiliyor. Uygulamanın asıl amacı kullanıcıları rahatsız eden telefon numaralarının aramasını önlemek için filtre koymak. Milyonlarca indirilen uygulama güvenlik konusunda şüphe taşıdığı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Android ve İOS mağazalarından kaldırıldı.


Nike Yeni Reklam Kampanyasıyla ’’Dünya Dönmeyi Bıraksa Ne Olurdu’ Sorusunu Cevaplıyor


Nike, Mart başında yayınladığı “Choose Go” reklam filminde, dünyanın dönmeyi bırakması nedeniyle insanların koşarak dünyayı yeniden harekete geçirme çabasını oldukça eğlenceli bir şekilde ele aldı. Filmde basketbolun efsanesi Kobe Bryant, futbolcu Edinson Cavani, bilim adamı Bil Nye gibi birçok ünlü isim bir araya gelerek dünyanın yeniden dönmesi için koştu.

Nike kampanyanın yanı sıra, reklam filmiyle sesli koşu programlarını lanse ediyor. İsteyen herkes bu koşu programlarına Nike Run Club uygulamasından erişebiliyor.

Nike, kampanyayı gerçek hayata taşımayı hedefliyor. Düzenlenecek şehir koşularında Los Angeles, Paris, Tokyo ve Buenos Aires gibi şehirlerde insanlar koşmaya teşvik edilecek.


Shazam’dan Hayat Kurtaran Özellik

Shazam’dan Hayat Kurtaran Özellik

Bilmediğimiz şarkıları bulmamıza yardım eden müzik uygulaması Shazam, saldırı anında atılan çığlığı analiz ederek emniyet birimleriyle bağlantı kuruyor.

Normal konuşma sesimiz 4-5 Hz iken korkuyla atılan çığlıklar 30-150 Hz frekansları arasında değişir. “Scream Out by Shazam” adını verilen bu kampanya, frekansın şiddetini algılayarak normal bir çığlığı tehlike anında atılan çığlıktan ayırt edebiliyor. Uygulamanın çığlıkları birbirinden ayırması hayatımızı kurtaracağı gibi güvenlik birimlerine de asılsız ihbar gitmesinin önüne geçiyor.


Facebook Geçici Arkadaşlık İsteklerini Test Etmeye Başladı

Facebook Geçici Arkadaşlık İsteklerini Test Etmeye Başladı

Facebook, arkadaşlık isteklerine bir geri sayım ekleyerek kararınızı 14 gün içinde vermenizi istiyor. Facebook sözcüsü bu özelliği onaylayarak, bu testin yakın zamanda gönderilen arkadaşlık isteklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak için yapıldığını söyledi. Facebook’a göre bu yeni özellik ile insanların gördüğü ancak kabul etmediği istekler silinerek, istenmeyen arkadaşlık isteklerinin yönetimi kolaylaşacak.

Geçici arkadaşlık istekleri, kişinin alabileceği arkadaşlık isteği sayısı belli bir rakamı aşamadığı için gözden kaçan isteklerin kurtarılmasında yardımcı olabilir. Bu özellik şu anda test aşamasında olduğundan yalnızca belli bir kullanıcı kitlesinin kullanımına sunulmuş durumda.


‘’Doğru Bilgiyi Yayalım’’ Sosyal Deneyi


Gent Üniversitesi öğrencilerini doğru bilgiyi savunma konusunda cesaretlendirmek adına öğretmenlerin yanlış bilgiler aktardığı bir sosyal deney yaptı. Deney öğrencilerin profesörlerinin söylediği yanlış beyanlara tepki gösterip göstermeyeceğini ölçüyor. Üç profesör öğrencilere sahte bilgilerle dolu beyanlarda bulunuyorlar. Kamerayla kaydedilen dersler, çevrimiçi bir videoya da dönüştürülmüş. Deney boyunca öğrencilerin bu söylemlere karşı çıkma cesaretini bulup bulmayacaklarını izliyoruz.

Deneyi desteklemek için anonim bir poster serisini de Gent şehrinin duvarlarına asılmış. Posterler “yoksulluk kalıtsal bir hastalıktır” gibi yapıcı olmayan ve yanlış olan cümleleri içeriyor. Gent şehri sakinleri posterlere oldukça sert bir tepki göstermiş.


Facebook 50 Milyon Kullanıcının Bilgilerini İzinsiz Paylaşmış

Facebook 50 Milyon Kullanıcının Bilgilerini İzinsiz Paylaşmış

Cambridge Analytica şirketinin, ABD seçimleri için 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerini usulsüz kullandığı bilgisi şirketin eski çalışanı Christopher Wylie tarafından ifşa edildi. Durumun öğrenilmesinin ardından Facebook’a yönelik eleştiriler arttı. Facebook, Cambridge Analytica ile iş birliklerini sona erdirdiğini ve alınan güvenlik önlemlerinin arttırılması için çalışılacağını açıkladı. Ancak açıklama facebook kullanıcıları için yeterli olmamış olacak ki twitter’da #deletefacebook kampanyası başlatılarak, kullanıcılar Facebook’u silmeye çağrıldı.

Harekete önce Whatsapp kurucusu Brian Acton, ardından Elon Musk  katıldı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Facebook hisseleri sürekli değer kaybı yaşamaya başladı. Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg yaşanan güvenlik krizi sebebiyle İngiliz gazetelerinde tam sayfa özür mesajı yayınladı. Şirket hem kullanıcılar hem de iş ortakları tarafından güven kaybetti. Mozilla, reklamlarını askıya alma kararı aldı.


Minimalist ve İşlevsel Telefon Light Phone 2 ile Tanışın

Minimalist ve İşlevsel Telefon Light Phone 2 ile Tanışın

Kredi kartı büyüklüğünde olan Light Phone 2, oldukça sade ve basit bir amaç üzerine kurulmuş. Sadece gerçekten ihtiyaçlarımız olan şeyleri karşılamayı hedefleyen telefon ile arama alabiliyor, sms gönderebiliyor, alarm kurabiliyor ve müzik dinleyebiliyorsunuz. Modifiye edilmiş bir Android sürümü olan LightOS işletim sistemine sahip olan telefonda 1 GB RAM ve 8 GB dahili depolama kapasitesine bulunuyor. 5 gün bekleme süresi sunan 500 mAh bataryanın yer aldığı model 80 gram ağırlığında ve 7,5 mm kalınlığında. İndiegogo tarafından fonlanan telefon, destekçileri tarafından büyük ilgi görüyor.


iPhone X‘in Face ID Özelliğini Tanıttığı Yeni Reklamları Yayında!


Apple iPhone’nun 10. Yılına özel olarak tasarladığı iPhone X’i 2017 Kasımının son günlerinde piyasaya sürmüştü. Apple’dan iPhone X satışlarıyle ilgili gelen raporlara göre satışlar iPhone 8’in oldukça altında. iPhone X’in geç satışa çıkması, tedarik sıkıntısı nedeniyle stok sorunu yaşanması ve yüksek fiyat satışları etkilemiş görünüyor. Marka düşük satış grafiklerini yükseltmek için kolları sıvayarak iPhone X’in can alıcı Face ID özelliğini merkeze alan yeni reklam filmlerini yayınlamaya başladı. Bir dizi reklam serisi şeklinde yayınlanan reklamların her birinde izleyenlere Face ID özelliğiyle kilit açma, satın alma gibi işlemlerin hızlı ve kolay hale geldiği eğlenceli bir dille anlatılmış.


Facebook’un Alışveriş Platformu Marketplace Türkiye’de!

Facebook’un Alışveriş Platformu Marketplace Türkiye’de!

Facebook’un kendi içinde ürün alım satımını sağlayan ücretsiz alışveriş platformu olan Marketplace Türkiye’de kullanıma sunuldu. Facebook içinde ürünlerin alım satımını tek yerde toplayarak kullanıcılara kolaylık tanıyan  Marketplace, Türkiye ile beraber 64 ülkede kullanılıyor ve yurt dışında 700 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Facebook üzerinden alışveriş yapmak ya da ürün satmak isteyen kullanıcıların platformu kullanması için yapması gereken yalnızca Facebook üzerindeki Marketplace simgesine tıklamak.


3D Yazıcı ile 24 Saatte Eviniz Olsun!


ICON adında bir şirket, 65 metrekarelik bir evi üç boyutlu yazıcıyla 24 saatte üretmeyi başardı.

Girişim, ilk olarak El Salvador sakinleri için yaklaşık 100 evden oluşan bir topluluk inşa edecek. Şirketin uluslararası konut çözümlerine dayanan bir sivil toplum kuruluşu olan New Story ile ortaklık kurması ile girişimin bir sonraki durakları Haiti ve Bolivya’daki yardıma muhtaç aileler olacak.

Vulcan yazıcısıyla üretilen evin tüm maliyeti ise 10 bin dolar. Şirketin ilerleyen dönemde bu fiyatı her bir ev için 4 bin dolara kadar indirmesi bekleniyor. Tipik Amerikan evlerinden çok daha ucuz olacağı belirtilen evlerin, yaklaşık 400 metrekare büyüklüğünde olacağı ifade ediliyor.


Youtube’a Masaüstü için Yeni Özellik Geldi

Youtube’a Masaüstü için Yeni Özellik Geldi

YouTube mobil uygulamasının videoları ekranın sağ alt köşesinde küçültüp, sitede dolaşmaya devam etme özelliği, platformun web sürümüne geliyor. YouTube bu özelliği şuan için küçük bir kullanıcı grubunun kullanımına açtı.

Özelliğin tüm platformda devreye alınmasıyla birlikte, kullanıcılar bir video izlerken, onu durdurmaya gerek duymadan sitedeki diğer bölümlerde dolaşmaya devam edebilecek. Video ise sağ alt köşede oynamaya devam edecek. Sağ alt köşeye küçültülen video oynatıcısının başlat, durdur, geri sar ve sonraki videoya geç gibi kontrolleri de kullanılabilecek. Herkese ne zaman geleceği henüz bilinmeyen modun, sadece paralı YouTube Red abonelerine özel olabileceği de söyleniyor.


Messenger’da Grup Konuşmalarına Yönetici Ayrıcalıkları Geliyor

Messenger’da Grup Konuşmalarına Yönetici Ayrıcalıkları Geliyor

Facebook’tan bağımsız bir sosyal platform olma yolunca ilerleyen Messenger, geçtiğimiz yıl platformda her gün 2.5 milyon yeni grup oluşturulduğunu açıklamıştı. Facebook, grup konuşmalarına getirdiği yeni özelliklerle kalabalık Messenger gruplarını yönetmeyi kolaylaştırarak platformu daha kullanışlı ve bağımsız bir hala getirmeye çalışıyor.

Bu kapsamda yöneticiler, grup üyelerini konuşmaya ekleyip konuşmadan çıkartabiliyor. Üstelik kendilerine tanınan yönetici ayrıcalıkları dahilinde kullanıcıları yükseltebiliyor ya da indirgeyebiliyorlar. Gruplara yönetici atamayı mümkün kılan Facebook, maksimum üye sayısını da 250’ye çıkardı. Facebook üzerinde artık büyük etkinlikler için de rahatlıkla sohbet grupları oluşturulabilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu