Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 13 / Ekim 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu on üçüncü sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!

Apple’ın özel etkinliğinde yeni Mac Mini tanıtıldı

New York’ta gerçekleştirilen Apple özel etkinliğinde MacBook Air’in yeni modelinden sonra tanıtılan bir diğer Apple ürünü de yeni Mac Mini oldu.

Yeni Mac Mini, en az 4 çekirdek en fazla ise 6 çekirdek işlemciye sahip olacak. Mac Mini’de grafikler yüzde 60 daha hızlı olacak.

Yeni Mac Mini’nin hafızası 2 terabayt’a kadar desteklenecek. Apple Macbook Air ve Mac Mini için özel bir güvenlik çipi olan T2’yi geliştirmiş.

Cihazın arkasında ise Ethernet, Thunderbolt 3, HDMI ve USB portları bulunuyor. 8 GB rame sahip olan en düşük Mac Mini modeli 799 dolardan satışa çıkacak.

Dış kasası yüzde 100 geri dönüştürülmüş alüminyum olan Mac Mini, tıpkı yeni MacBook Air gibi önümüzdeki hafta, yani 7 Kasım’da satışa çıkacak. Fakat iki cihazın da ön siparişi bugün verilebiliyor.

 

IAB Türkiye 2018’in ilk yarısındaki dijital reklam yatırımlarını açıkladı

2018’in ilk yarısındaki Dijital Reklam Yatırımları IAB Türkiye tarafından açıklandı. Dijital yatırımlar 2018’in ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 büyürken, dijital reklam pazarının yılın ilk yarısında 1.213 milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaşması dikkat çekti.

IAB Türkiye’nin yaptığı açıklamaya göre; display reklam yatırımları, 2018’nin ilk 6 ayında yüzde 14 büyüyerek 704 milyon TL’ye ulaştı. Gösterim ya da Tıklama Bazlı reklam yatırımları ise 500 milyon TL ile Display reklamlar kategorisindeki en büyük payı almayı başardı.

Video reklam yatırımları yüzde 27’lik büyümeyle 156 milyon TL olarak gerçekleşirken, Native ise 48 milyon TL’ye ulaştı. Bu arada Native reklam yatırımlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemi 35 Milyon TL olduğunu söyleyelim.

Rapora göre Ücretli Sıralama Yatırımlarını içeren Arama Motoru reklam yatırımlarının büyüklüğü 444 milyon TL’ye ulaşırken, İlan Sayfaları reklam yatırımları 55 milyon TL’ye yükseldi. Bu noktada raporda yer verilen İlan Sayfaları reklam yatırımlarına yaratıcı işlerin, mevcut müşterilere yapılan CRM çalışmalarının ve SEO yatırımlarının dahil olmadığını söylemekte fayda var.

Yayınlanan raporda, Mobil reklam yatırımları 454 milyon TL’den 621 milyon TL’ye ulaşarak yükseliş gösterirken, 205 milyon TL’lik büyüklüğe erişen Sosyal Medya reklamlarının yüzde 77’sinin mobil cihazlarda yer alması da dikkat çekti.

Programatik satın alma ise 2018’in ilk yarısında şimdiye kadar gösterdiği artışı sürdürdü. Böylece 2017’nin ilk altı ayında yatırım hacmi 625 milyon TL olan Programatik satın almanın büyüklüğü 809 milyon TL’ye çıktı.

Google Lens artık Google Görseller üzerinde arama deneyimi sunacak

Google’ın görsel arama sağlayan Google Lens adlı uygulaması bağımsız bir uygulama olarak ortaya çıkmasından bu yana Google tarafından geliştirilmeye devam etti. Google son yaptığı güncelleme ile birlikte ise Google Lens’i, Google Görseller’e yani Google’ın görsel arama motoru içerisine entegre etti.

Google Görseller içerisinde yapılan görsel arama sonrasında bir buton ile çalıştırılabilecek olan Lens uygulaması sayesinde kullanıcılar görseller içerisinde yer alan cisimleri seçerek bunlar özelinde bir arama gerçekleştirebilecek. Google Görseller bünyesindeki arama motoru ise sizi bu aramasını yaptığınız ürünlere ya da benzer ürünlere yönlendirecek.

Google’ın bu devrimsel nitelikteki özelliğinin bir büyük amacı ise elbette reklamlar. Bugüne kadar anahtar kelime odaklı yapılan reklamlar ya da içerik çalışmaları yerini daha görsel odaklı çalışmalara bırakacak. Kısacası artık reklam verenler burada da çok ciddi bir yarış verecek ve Google artık sadece kelime arama motorundan değil görsel arama motorundan da para kazanacak. En azından Google’ın gelecek planlarının bu yönde olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Instagram gönderilerine basarak geçme özelliği geliyor

Hikayeler arası hızlıca ilerlemek için basarak geçme özelliği yakında Instagram gönderilerinde belirmeye başlayacak. Suprateek Bose isimli kullanıcı tarafından farkedilen bu özellik, Instagram tarafından da doğrulandı.

Ancak bu özelliğin Instagram’ın akışında belirmesi beklenirken bir Instagram sözcüsü bunun hali hazırda aktif olarak önceliklendirilen bir özellik olmadığını belirtti.

 

 

Google arama sonuçlarında yakın zamanda değişecek 5 şey

Geçtiğimiz gün San Francisco’da Google tarafından düzenlenen bir basın toplantısında Google aramanın geleceğini konuştu ve yaptıkları bazı yenilikleri duyurdu.

“Future of Search – Aramanın Geleceği” etkinliği başlıkları şöyle;

Google Discover – Keşfet

Google arama sonuçlarında yakın zamanda değişecek 5 şey

Google, her 8 aramadan en az 1’inin düzenli olarak tekrarlanan bir arama olduğunu söylüyor. Kullanıcılar genel olarak çok ilgili oldukları alanlarda daha düzenli ve sık aramalar yapıyorlar. Google bu aramayı artık siz daha yapmadan öne çıkarılmış bir şekilde ana sayfasında size sunmaya hazırlanıyor.

Recalling past queries – Eski aramaları hatırlatma

Google arama sonuçlarında yakın zamanda değişecek 5 şey

Google yine ilerleyen haftalarda yayına alacağı yeni özelliğiyle daha önce yaptığınız aramaları ve tıkladığınız sayfaları tekrar karşınıza çıkarıyor. Örneğin görselde olduğu gibi “kamp yapmak” üzerine bir arama yaptıysanız hemen aşağıda daha önce bu aramayı yaptığınız zaman tıkladığınız siteler ve aynı konuda yani arama yapabileceğiniz başlıklar sunuyor. Dilerseniz bu özelliği ayarlardan kapatabileceksiniz.

Koleksiyonlar

Google arama sonuçlarında yakın zamanda değişecek 5 şey

Bir yeni özellik olarak; Google arama sonuçlarınızı daha sonra tekrar kontrol edebilmek için kategoriler halinde kayıt etmenize olana sağlıyor. Bu kategorileri analiz ederek size yeni öneriler sunarak aramanızı derinleştirmek ve size daha fazla şey sunmak buradaki ana amaç.

Stories – Hikayeler

Hikayeler” şimdi de Google’da. Snapchat sonrası Instagram, Facebook, Whatsapp ve hatta Skype bile hikayeler ile bir şeyler denedi. Google “bizde niye yok?” demiş olmalı ki yapay zeka tarafından popüler aramalardan yola çıkarak önemli isimlere yönelik hikayeler oluşturmaya karar vermiş görünüyor.

Dinamik Organizasyon

Google’a her şeyi sorabildiğimiz ve sorduğumuz için Google bundan biraz daha fazlasına sahip diyebiliriz. Yapılan aramalardan yola çıkarak Google sizin bir sonraki arayacağınız başlığı artık tahmin edebiliyor. Buradan yola çıkarak yeni arama sonuç sayfasında Google bir sonraki olası aramanıza yönelik cevabı da önceden vererek size bir paket şeklinde sonuç göstermeye başlayacak.

Twitter, Londra ofisine tweet atarak iş başvurusunda bulunulmasını sağlıyor

Twitter, Londra’daki merkezinde çalışmak isteyenlere kendi platformu üzerinden başvurma şansı veriyor. Twitter üzerinden atacağınız tweetleri özgeçmiş olarak kabul eden şirket, işe alma sürecinin değişmesini gerektiğini vurguluyor.

Twitter İngiltere, Londra merkezinde beş kişiye özel bir iş deneyimi fırsatı sunmaya karar verdi. Twitter İngiltere, bu pozisyona başvuruyu sadece Twitter üzerinden atılan tek bir tweetle kabul ediyor.

Elemeyi geçen adaylar; Pazarlama, Mühendislik, Ürün, Pazarlama, Satış, İşe Alım ve Twitter Moments da dahil olmak üzere Twitter İngiltere’deki bir çok farklı departmanı deneyimlediği bir gün geçirecek. Bu fırsat sayesinde adaylar,  kodlama gibi  özellikle ilgilendikleri ya da daha kapsamlı bir şekilde araştırmak istedikleri bir iş alanını da belirtebilecek.

Eğer siz de bu fırsattan faydalanmak isterseniz #OneTweetCV hashtagini kullanarak @TwitterUK‘a tweet atabilirsiniz. Başvuru yapacak olan adayların, Twitter’ın anketler, GIF’ler, videolar, fotoğraflar ve anlar gibi tüm ürün özelliklerinden yararlanması tavsiye ediliyor. 

iOS için Facebook Lite ve Messenger Lite sadece Türkiye’ye açıldı

Daha önce Messenger Lite’ın Android versiyonunu Türkiye’ye açan Facebook, şimdi de uygulamanın iOS versiyonunu sadece Türkiye’ye açtı.

iOS cihazlar için piyasaya sürülen Facebook Lite ve Facebook Messenger, tahmin edebileceğiniz gibi 140 MB’ı bulan normal versiyondan çok daha az bir indirme boyutuna sahip. App Store’da Facebook Lite’ın 5 MB az indirme boyutuna sahip olduğu belirtirken bu rakam Messenger Lite için 10 MB az olarak öne çıkıyor.

Messenger Lite’ın tanımında “daha az mobil veri kullanır ve “Hızlı yüklenir ve verimli çalışır” gibi ibarelere de yer verilmiş.

Uygulamaların ilk etapta sadece Türkiye açılması ise şirketin, ülkedeki internet kullanıcısının internet paketleriyle ve telefon hafızasıyla olan problemlerine çözüm getirmek istediğini gösteriyor. Bu anlamda Facebook’un Türkiye’yi önceliklendirmesi ise ülkemiz insanın platformun kullanıcı tabanındaki önemini doğrular nitelikte.

Sıradan Gözlük Görünümlü Teknoloji

North tarafından geliştirilen Focals, bildiğimiz ve alıştığımız gözlük tasarımı içinde artırılmış gerçeklikle donanmış görüş sunuyor.

North tarafından geliştirilen Focals artırılmış gerçeklikle sıradan gözlük görünümünü harmanlayıp optimum teknoloji sunuyor.

Bildirimlerinizi, mesajlarınızi görebilidiğiniz ve neredeyse telefonunuzu oradan kontrol edebildiğiniz bir gözlük hayal edin. Focals size bunları fazlasıyla sunuyor. Bluetooth ile telefona bağlanan Focals, cihaz üzerinden Uber çağırma, yol tarihi, takvim ve hava durumu raporu gibi temel bilgileri sunabiliyor. Sağ lens üzerinde 15 derecelik görüş alanı ve 300*300 pixel büyüklüğündeki bir alanı kaplayan görüntüsüyle ihtiyaç olduğu anda gerektiği kadar teknoloji sunuyor.

 

 

Google’dan Ekranlı Ev Asistanı: Google Home Hub

Google’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Pixel 3 ve 3 XL lansman etkinliğiyle “Made by Google” ailesinin yeni üyesi Google Home Hub tanıtıldı.

Google Home Hub, tıpkı diğer ev asistanları evinizdeki akıllı cihazları tek merkezden yönetebileceğiniz bir akıllı ekran. 7 inçlik ekranıyla Google Fotoğraflar için bir resim çerçevesi ve YouTube’u izlemek için video akışıyla entegre bir cihaz. Google Assistant desteği sayesinde Home Hub ile aramalarınızı sesli komutlarla da yönetebiliyor; YouTube, Google Fotoğraflar, Takvim, Haritalar ve diğer Google hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz.

Google Home Hub, 1.000’den fazla popüler markanın 10.000 türü aşkın akıllı ev cihazı ile uyumlu. Bu da örneğin ABD’de Google Home Hub’la uyumlu 200 milyondan fazla cihaz olduğu anlamına geliyor. Home Hub kullanıcısı, Phillps Hue ile evindeki ışıkları kısabiliyor, Nest ile evinin sıcaklığını ayarlayabiliyor, Vizio ile TV’nin sesini açabiliyor, kapıyı August ile kilitliyor, akıllı güvenlik kameralarının görüntülerini izleyebiliyor ve kapıya gelen misafirleri videolu kapı zili Nest Hello ile karşılayabiliyor.

Minimal ve şık görüntüsüyle Google Home Hub, evinizin dekoruyla uyumlu şık bir tasarıma sahip gibi görünüyor. Chalk, Charcoal, Aqua ve Sand adı altında 4 farklı renk seçeneği sunuyor. Google Home Hub, 22 Ekim’den itibaren 149 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkacak.

 

Hoş geldin Lezita!

Türkiye’de kendi sektörünün lider markalarından ABALIOĞLU Grubu’nun gözbebeği Lezita, yeni dönemde tüm dijital işlerini egegen’e emanet etti!

egegen olarak yepyeni markamız Lezita için; sosyal medya yönetimi, moderasyon süreçleri, reklam yönetimi, online itibar yönetimi, dijital pazarlama gibi tüm 360 derece entegre iletişim süreçlerini yönetiyor olacağız.

Türkiye’nin en büyük ve en modern et entegre tesisine sahip olan Lezita, ülkenin dört bir yanına yayılan dağıtım ağıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaşırken aynı zamanda 4 kıtadaki onlarca ülkeye yaptığı ihracatla adını dünyaya duyurmaktadır.
Biz de yeni dönemde dijital platformlardan Lezita ile birlikte güzel ve yaratıcı işler çıkarmaya devam edeceğiz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu