Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 24 / Eylül 2019

Pinterest’e Video Yükleme Özelliği Geldi!

Ülkemizde hala değeri pek anlaşılmasa da özellikle Amerika ve Avrupa’da Instagram kadar popüler bir sosyal medya mecrası Pinterest. İlgi alanınıza uygun panolar oluşturabildiğiniz, alışveriş yapabildiğiniz ya da blog yönlendirmeleri ile ihtiyacınız olan bilgilere kolaylıkla ulaşabildiğiniz Pinterest’e artık kullanıcılar da video yükleyebilecek.

Peki Pinterest’e video yükleme nasıl yapılır? Sayfanızdaki panolar kısmına gelerek, pano oluştur kısmına tıklamanız ve gerekli işlemleri gerçekleştirdikten sonra pin oluştur diyerek  video yüklemeniz yeterli. Pinterest’in bu yeni özelliği ile beraber oldukça yaratıcı videolarla karşılaşacağımıza eminiz.

Google Özgün İçerikleri Ön Plana Çıkartıyor.

Google algoritma değişikliğine giderek özgün içerikleri ön plana çıkaracağını ve daha üst sıralara taşıyacağını duyurdu. Google içerik üreticilerine büyük önem veriyor ve web sitelerinde yer alan içeriklerin kaliteli olmasına özen gösteriyor. Yıl içerisinde açıkladığı hedeflerinde de bu konuyu sıklıkla dile getiren Google, algoritmasını değiştirerek özgün içerik hassasiyetini bir tık öteye taşıyor.

Web sitesinde yayınlanan özgün bir içeriğin kullanıcılar tarafından kopyalanarak diğer sitelerde yer almasından şikayetçi olan Google, bu durumu ortadan kaldırarak ve kopya içeriklerinin önüne geçerek internette özgün içeriklerin yer almasını sağlayacak.

e-belediye Sistemi Geliyor…

e-devlet’i kullanmaya başlamamızla beraber özellikle evrak işlerimiz oldukça rahatlamış, sadece bilgisayarımızı açarak işlerimizi halledebilir hale gelmiştir. Şimdi ise yeni bir e-belediye sistemi geliyor ve bu sistem ile beraber yılda 3 milyar TL tasarruf elde edileceği konuşuluyor.

E-devlet sisteminin 2020 yılında uygulamaya geçirileceği söyleniyor. Bu şekilde tüm belediyeler tek bir link üzerinde yer alabilecek ve bizlerde belediye ile olan işlemlerimizi internet üzerinden gerçekleştirebileceğiz.

E-devlet sisteminden beklenen en büyük fayda ise bürokrasi nedeniyle oluşan yoğunluğun ortadan kalkması ve gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi.

Instagram’a Gece Modu Geliyor…

Son dönemde bir çok uygulamanın hayata geçirdiği “gece modu” özelliği çok yakında Instagram’da… Şimdilik sadece Android işletim sistemine sahip cihazlarda yer alacak olan “Dark Mode” yani karanlık modu seçeneği hakkında daha fazlası için tıklayın

Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddete Ortak Olmuyoruz.

Son yıllarda markalar sosyal sorumluluk projelerine önem veriyor ve desteklediği kampanyalarla da değişimin bir parçası oluyorlar. Kurumsal sosyal sorumluluk ile ilgili muhteşem bir çalışma da Samsung Türkiye’den geldi. Dizilerde kadına ve çocuğa karşı psikolojik ve fiziksel şiddetin yer aldığı projelere sponsor olmayacaklarını belirtti.  Türk televizyonlarında yayınlanan dizilerde karşılaştığımız kadına ve çocuğa uygulanan şiddet ve bunun ekranlar aracılığıyla göz önüne serilmesine karşı çıkan Samsung Türkiye’nin bu projesine diğer markalardan kısa sürede destek mesajları ve katılım gelmeye başladı.

Burger King ve McDonald’s Oyuncakları Kaldırıyor…

Zaman içerisinde çığ gibi büyüyen plastik tüketimi artık büyük markalarında dikkatini çekiyor. Pek çok marka plastik tüketimine dur demek için yeni yollar arıyor ya da stratejilerini değiştiriyor. Aynı Burger King ve McDonald’s örneğinde olduğu gibi… İngiltere’nin Hampshire kentinde yaşayan, yaşları 9 ve 11 olan iki kardeşin Burger King ve McDonald’s’a plastik oyuncakları kullanmamaları üzerine attıkları mektup ve change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyası üzerine her iki marka da plastik oyuncaklardan vazgeçeceklerini açıkladılar. 

Ella McEwan ve Caitlin McEwan isimli kardeşlerin başlattıkları kampanya sonucunda Burger King oyuncakları kaldırırken eski oyuncakları da toplayarak geri dönüşüme vereceğini duyurdu. McDonald’s ise plastik oyuncak Happy Meal yerine meyve ve ya kitap hediye etme hazırlıklarında.

İkonik Yapıları Yaka İğnesine Dönüştüren Sanatçılar

Dünyayı gezen bir mimar ve grafik tasarımcı hayal edin, ikonik yapıları ziyaret ediyor, inceliyor ve en sonunda minimal yaka iğnelerine dönüştürüyor. Bu hayal size hoş geldiyse, Drop-a-Pin markasıyla gerçeğe dönüştüğünü belirtebiliriz. Micro gerçekçi yaka iğneleri tasarlayan gezgin çift bugüne kadar Notre Dame Katedrali, Geisel Kütüphanesi, Nakakin Kapsül Kütüphanesi gibi Avrupa’nın önde gelen mimari yapılarını yaka iğnesine dönüştürmüş durumda.

Gezgin çiftin bir de yaka iğnelerini sergiledikleri instagram hesapları bulunuyor. Sınırlı sayıda ürün çıkarmak istediklerini belirtirken, çalışmalarının devam edebilmesi açısından yardım fonu oluşturdular. Yardım fonundan bekledikleri miktarı elde eden çiftin yeni ikonik yaka iğnelerini merakla bekliyoruz. Instagram hesaplarını incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.   

Instagram’dan bir yenilik daha!

Dört gözle beklenen yenilik artık Instagram’da… Creator Studio’ya yeni bir güncelleme yayınlayan Facebook bundan sonra işletme hesaplarının Instagram gönderilerini ve IGTV yayınlarını planlayabileceğini duyurdu. Nasıl mı? Cevabı burada

Facebook Veri İhlali Cezası Aldı.

Facebook sistemlerinden biri olan “video yükleyici”, “doğum günü kutlayıcı”, “başkasının gözünden gör”’ün etkileşim kısmında oluşan hata sonucunda veri ihlali tespit edildiği açıklandı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu ise, Facebook’a veri ihlali nedeniyle toplamda 1 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Veri ihlalinden yüzbinlerce kişinin zarar gördüğü ve etkilendiği konuşulurken Ülkemizde ve Facebook’u Türkçe dil seçeneği ile kullanan 280 bin 959 kişinin ihlalden etkilendiği konuşuluyor. Kişisel Verileri Koruma Kurulu daha önce de yine aynı sebepten (veri ihlali) Facebook’a 1 milyon 600 bin TL para cezası kesmişti.

Elon Musk Starship Uzay Gemisini Tanıttı

Gezegenler arası seyahat etmemizi sağlayacak olan ve uzun bir süredir merakla beklenen Starship kamuoyuna tanıtıldı. Elon Musk’ı Tesla Motors ve SpaceX gibi dünyanın tarihini değiştirecek girişimlerinden tanıyoruz. Yaptıkları ve ürettikleriyle her daim sınırları zorlayan Elon Musk şimdilerde Starship ile Ay’a ve Mars’a gitme hayallerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Starship’in tanıtımı Texas’ta yapıldı ve sahip olduğu teknolojinin dışında tasarımıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.  

5350 ton itiş gücüne sahip olan Starship 40 kabin, 1 mutfak ve bir adet barınağı içinde barındırıyor. Böylece bizler de yıllardır filmlerde izlediğimiz bir hayalin gerçek oluşuna tanıklık ediyoruz.

Google Dökümanlara Kelime Sayacı Özelliği

Sunduğu çevrimiçi özelliği ve paylaşılabilir olması nedeniyle Microsoft Word’ü tahtından sallayan Google Dökümanlar’a kelime sayacı özelliği geliyor. Özellikle içerik üreticileri tarafından sıklıkla tercih edilen, online ve paylaşılabilir olduğu için kullanım kolaylığı sağlayan bir platform. Google Dökümanlar’a özel birçok özellik olsa da kelime sayacı özelliği yoktu. Bu ise yazıların kaç kelimeden oluştuğunu anlamamızı zorlaştırıyordu. Eklenen yeni özellik ile bu sorunu ortadan kaldıran Google Dökümanlar’ın zaman içerisinde çok daha fazla kişiye hitap edeceği ise kesinlik taşıyor.

Kitaplara Dokumanın Verdiği Keyfi Anlatan Fotoğraf

Pek çoğumuz kitaplara dokunarak büyüdük. Saatlerce resimlerine baktık, sayfalarını çevirdik, dokunduk, öğrendik. Şimdiki çocuklar ise bu deneyimi e-kitap ile beraber çok daha az yaşıyorlar. Sayfa çevirmek yerine tuşa basan ve okuma deneyimini elektronik bir ortamda yaşayan çocuklar Ellen Cantor’ın dikkatini çekmiş olacak ki, bu durumu bir projeye çevirmiş.

Prior Pleasures ismini verdiği fotoğraf sergisinde deneyime odaklanan sanatçı çoklu pozlama tekniği ile kitap sayfalarını tek bir pozda buluşturuyor ve bunu yaparken photoshop kullanmıyor. Okuduğumuz kitabın içerisindeki kendini kaybetme anını yansıtmak isteyen sanatçı bizce oldukça başarılı… Ellen Cantor hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz web sitesini ziyaret edebilirsiniz.  

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu