Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 04 / Ocak 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu dördüncü sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


Facebook Haber Kaynağında Büyük Değişiklik

Mark Zuckerberg, Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşım ile yeni yıl kararlarını açıkladı. Bu kararlara göre Facebook Haber Kaynağı’nda algoritma değişikliğine gidiliyor.

Algoritma değişikliği ile birlikte kullanıcıların Facebook’ta geçirdikleri süreyi anlamlandırmak için aile ve arkadaşlarının paylaşımları genel içeriklere oranla üst sıralarda olacak.


Intel, VR Gözlüklerden Canlı Yayın Yapacak

Intel, gelecek ay Güney Kore’de gerçekleşecek 2018 Kış Olimpiyatları’nda sanal gerçeklik kullanarak izleyicilere farklı bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Verilen bilgilere göre olimpiyatlarda yer alacak 30 farklı etkinlik VR gözlükleriniz ile canlı veya banttan takip edilebilecek.

Yayın sırasında farklı kameraları seçip gerçek zamanlı istatistikleri takip ederken, evinizde oturduğunuz yerden etkinlik alanındaki doğal sesleri dinleyecek ve oyunları 360 derece izleyebileceksiniz.


Ve Nihayet WhatsApp Business Yayınlandı!

Çok sayıda beta sürümünden sonra artık işletmelerin de bir WhatsApp’ları var. Şimdilik sadece Android cihazlara indirilebilir olan WhatsApp Business, bir işletme uygulamasından beklenen temel işlevleri sunuyor.

WhatsApp Business ile; açıklama, adres ve iletişim bilgileri gibi ek bilgiler içeren bir işletme profili oluşturabilir ve sık karşılaşılan soruların yanıtları için hızlı yanıtlar sunabilirsiniz. Tebrik mesajları yaratabilir ve bazı basit analitikleri görüntüleyebilirsiniz, böylece hangi mesajların daha etkili olduğunu görebilirsiniz.


Twitter, Kamera Merkezli Bir Özellik Üzerinde Çalışıyor

Twitter, kullanıcıların sosyal paylaşım sitelerine videolar göndermesini kolaylaştıracak yeni bir araç üzerinde çalışıyor.

Şu anda, tweet’le videoları yüklemek veya canlı olarak yayın yapmak için kullanıcıların tweet oluşturması ve ardından kamerayı veya canlı düğmeyi seçmesi gerekiyor. Süreç birkaç tıklama gerektiriyor ve Twitter, yeni kamera ürününün adım sayısını azaltarak bunu çözeceğini söylüyor. Hareket, kameraya doğru açılan Snapchat ve kamerada uygulamayı açmak için yalnızca bir kez hızlıca kaydırma veya dokunmaya ihtiyaç duyan Instagram gibi rakip uygulamalarla aynı çizgide.


Facebook’tan Yeni Bir Zaman Dilimi; Flick

Facebook yeni bir zaman dilimi icat ettiğini duyurdu. Flick adı verilen bu zaman dilimi saniyenin 1 / 705.600.000’i olarak tanımlanan bir nanosaniyeden daha büyük olan en küçük zaman birimidir.

Flick; kaydırmalar, video kare hızları için tek tek çerçeve süresinin ölçülmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Videonuzun 24hz, 25hz, 30hz, 48hz, 50hz, 60hz, 90hz, 100hz veya 120hz olup olmamasına bakılmaksızın, tam sayılar kullanırken (ondalık yerine) her şeyin senkronize olduğundan emin olmak için Flicks’i kullanabileceksiniz.


Burger King’ten İddialı Bir Reklam Daha!

https://www.youtube.com/watch?v=ltzy5vRmN8Q

2017 yılının sonuna doğru, ABD’nin Federal İletişim Kurumu olan FCC internet kullanıcılarının eşit düzeyde hizmet almayalarını sağlayan ağ tarafsızlığı ilkelerini kaldırmaya karar vermişti. FCC’nin bu kararına Burger King’ten eğlenceli bir reklam ile eleştiri geldi.

Ağ tarafsızlığı ilkesi ile gelecek olan ne kadar para o kadar hızlı internet anlayışını ne kadar para o kadar yemek anlayışı ile açıklayan Burger King, reklam ile birlikte bir kampanya da başlattı.Konuyu daha iyi anlamak için Burger King’in reklamını izlemekte fayda var.


Apple ve Colgate Ortak Ürünü: Akıllı Diş Fırçası

Colgate CES 2018‘de tanıttığı, ağzımın bir haritasını çıkaracak kadar akıllı, yeni diş fırçası E1’i sadece Apple mağazalarında satacak.

E1 olarak adlandırılan akıllı elektronik diş fırçası, diş fırçalama anında gerçek zamanlı fırçalama geri bildirimi veriyor. Ağzı haritalamak ve daha fazla plak oluşumunu engelleyip temizlemek içinse “sonik titreşimler” kullanır ve topladığı verileri Colgate Connect adlı bir iPhone uygulamasına gönderip orada depoluyor. Colgate, bizlere bu yüksek teknoloji diş fırçasını satmak içinse Apple ile birlikte çalışıyor.


KFC’den Tavuklu Turta Tabanlı Meditasyon Sistemi!

YouTube meditatif etkide videolarla, ASMR çılgınlığıyla, satisfying (tatmin edici) video akımıyla dolup taşıyor; markalar da bundan geri kalmıyor elbette. IKEA reklamı ve Eti Tutku işi bunlara örnek olarak verilebilir. Ünlü fast food zinciri KFC’nin son internet kampanyası ise tüm bu akımlarla  dalga geçiyor.

Reklam sağlıklı beslenmeyle, meditasyonla uzaktan yakından alakası olmayan bir marka olan KFC’yi alıyor. ‘KFC’nin Konfor Alanı: Tavuklu Turta Tabanlı Bir Meditasyon Sistemi’ isimli kampanya süreleri 3 ile 9 dakika arasında değişen 6 videodan oluşuyor.


YouTube Gelir Modeli Değişikliği

YouTube, gelir modelinde büyük bir değişikliğe gideceğini duyurarak YouTube İş Ortağı Programı‘yla ilgili olarak yeni düzenlemeleri paylaştı. Daha önce YouTube kanallarının reklamlara yer verebilmesi ve YouTube İş Ortağı Programı’na dahil olabilmesi için toplam 10 bin görüntülemeyi zorunlu tutuyordu.

Açıklanan yeni kararda bu 10 bin görüntüleme zorunluluğunu kaldıran YouTube, bugünden itibaren yeni kanalların reklam alabilmek için 1000 aboneye ve son 12 ay içinde 4 bin saat izlenme süresine sahip olması gerekecek.


Instagram’dan Direkt Mesajlara Son Görülme Tarihi Özelliği!

Instagram, mesajlaşma bölümünü Facebook Messenger ve WhatsApp gibi popüler uygulamalarda bulunan yeni bir özellikle geliştirmeye devam ediyor. Doğrudan mesajlar ekranından takip ettiğiniz veya daha önce sohbet ettiğiniz kişilerin Instagram’ı en son ne zaman kullandığınızı artık görebileceksiniz.

Hareket Durumunu Göster seçeneği Instagram’ın ayarları içinde varsayılan olarak etkindir. Yaptığınız şey konusunda kimsenin bu kadar güncel olması gerektiğini düşünmüyorsanız kapatmayı seçebilirsiniz. Ancak, etkinlik durumunu kendiniz devre dışı bırakırsanız, bu bilgiyi başka kimseler için göremeyeceğinizi unutmayınız.


Google Arts&Culture Sayesinde İkizinizi Bulun!

Google Arts & Culture uygulaması, yüz tanıma teknolojisiyle sanat tarihinin nadide eserlerindeki ikizinizi ortaya çıkarıyor.

Arts & Culture son yayınladıkları özellikle ile dikkat çekmeyi başardı. Arts & Culture ana sayfasında çıkan bir buton ile sanat dünyasındaki resim ikizinizi bulabiliyorsunuz. Daha önce fiziksel olarak müze gezip kendimize benzeyen figürlerle fotoğraf çekmek bir internet mîmiyken Google bunu sahip olduğu veritabanı ve yüz tanıma teknolojisiyle buluşturarak adeta bir fenomen yaratıyor.


‘Bu İlanla Test Yaparsanız Hayatınız Değişebilir!’

IKEA‘nın hem reklam hem de bir hamilelik testi olan yeni basılı ilanında test pozitif ise Sundvik model beşikteki indirim IKEA’nın bebek hediyesi!

IKEA, “Where Life Happens” kampanyasıyla aile yaşamının reklamlarda kullanımı tercih edilmeyen yönlerine değiniyor. Bizlere bu kampanya içerisinde boşanma, ergenlik, bekar çalışan anne gibi konuları anlatıyor. Basılı ilan olan bu reklamda da IKEA’nın Sundvik marka beşiğini görüyoruz. İlanın üstündeki metin ise gayet açıklayıcı: “Bu ilanla test yaparsanız hayatınız değişebilir”. İlandaki küçük işaretli bölge aynı zamanda bir hamilelik testi. Eğer ilanla test yaparsanız ve hamileyseniz, Sundvik beşiğin indirimli fiyatı ortaya çıkıyor.


Instagram Hikayelere GIF Çıkartması!

Instagram‘a uzun süredir beklenen GIF özelliği sonunda Hikayeler için kullanıma sunuldu. Yeni özellikle birlikte artık Hikayeler’de fotoğraf ve videolarının üzerinde çıkartma şeklinde hareketli GIF’ler paylaşılabilecek.

Hikayeler’de GIF seçeneğine, sağ üst köşedeki çıkartma sembolünden erişiliyor. Kullanıcılar, öne çıkanlardan veya arama yaparak GIPHY’nin kütüphanesinden yaşadıkları anı en iyi anlatan GIF’i seçebiliyor. Bir hikayeye eklenebilen GIF sayısında bir sınırlama bulunmuyor.


Adidas Ayakkabısı Olana Yıllık Metro Geçişi Bedava!

adidas ve BVG iş birliğiyle, yıllık metro bileti olarak işlev gören EQT Support 93/17 Berlin adlı ayakkabı piyasaya sürüldü. EQT Support 93/17 Berlin model ayakkabıyı edinenler, yıl boyu serbest geçişle metroyu kullanabilecek.

BVG’nin en hesaplı yıllık bileti şu an 728 Euro iken ayakkabının fiyatı 160 Euro. Dolayısıyla sınırlı sayıda üretilen bu ayakkabıya sahip olacak kent sakinleri oldukça şanslı. 31 Aralık 2018’e kadar serbest geçiş hakkı sunan ayakkabılar, şehirdeki adidas mağazalarında ve Overkill’de satışta.


Dünyadaki Depremler Artık Yanınızda

Fransız tasarım şirketi Parse/Error, tehlikelere dikkat çeken ilginç lamba tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Daha önce Donald Trump her tweet attığında ve Twitter’da politik bir olay gündeme geldiğinde şimşek çakan Political Lamp üreten şirket, Earthquake Lamp ile dünyadaki depremlere gerçek zamanlı olarak tepki gösteren, internete bağlı bir lamba daha üretti.

Earthquake Lamp, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen depremleri sadece birkaç dakika geciktirerek yeniden üretiyor. Lamba, insan ile üzerinde yaşadığı gezegen arasındaki bağı, somut bir etkileşim modeli olarak ortaya koyuyor ve doğanın gücüne duyduğumuz korkuyla karışık hayranlığı bir aydınlatma tasarımı olarak dile getiriyor.


Lisa, Hangi Fotoğrafınızın Daha Çok Beğeni Alacağını Söyleyecek

Daha fazla beğeni, daha fazla kişiye ulaşmak ve daha fazla etki günümüzün kilit metriklerinden. Tarık Demir, Orkan Yılmaz ve N. Kemal Üre tarafından geliştirilen Ask Lisa tam bu noktada hayatınıza girerek Instagram yaşantınızı sizin için kolaylaştırmayı hedefliyor.

Ask Lisa, kendisine sunulan farklı fotoğrafları inceliyor ve en fazla beğenilme ihtimali olan fotoğrafı seçiyor. Ardından bunu gerekçeleriyle açıklıyor ve yönlendirmeler yapıyor. Bir de üzerine olası etiketler de öneriyor ki gönderinin erişimi iyice yükselsin. Fotoğraf derecelendirme veya analiz etme alanında farklı alternatifler bulunsa da Ask Lisa, tutarlı ve anlaşılabilir analizler yapıyor.


Ege Fren Tüm Dijital Pazarlama Çalışmaları İçin egegen’i Seçti!

ege fren egegen

Bayraktar Grubu ve dünyanın önde gelen otomotiv teknoloji şirketlerinden Meritor ortaklığında faaliyet gösteren Ege Fren tüm dijital pazarlama çalışmaları için egegen’i seçti.

egegen olarak Ege Fren’in sosyal medya yönetimi, içerik ve konsept üretimi, proje geliştirme, web sitesi gibi tüm dijital iletişim süreçlerinden sorumlu olacağız.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız!


E.C.A. 20 Yıl Garanti Kampanyası’nın Dijital Çalışmaları egegen’den!

Armatür sektörünün lider markası E.C.A. Türkiye’de ilk defa bataryalarındaki garanti süresini 20 yıla yükselttiğini duyurduğu “E.C.A. ile Yıllarca Beraber Olmak Garanti” kampanyası kapsamındaki dijital pazarlama ve tanıtım çalışmalarını gerçekleştirdik.

Google Display & Network, Youtube (Trueview, Bumber, Seeding) Facebook, Instagram (video, stories), sabit satın alma (Milliyet-Masthead, Hürriyet-Masthead, Hürriyet TV, Puhu TV-Midroll, AdMatic) reklamlarının yönetimi gibi dijital mecralardan yürüttüğümüz kampanyanın kısa sürede tüm Türkiye’de adından söz ettirmesini sağladık.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu