Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 14 / Kasım 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu on dördüncü sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!

Samsung’dan Katlanabilir Akıllı Telefon!

Samsung’un katlanabilir bir akıllı telefon çıkaracağı uzun zamandır gündemi oyalıyordu. Yıllar süren haberlerden sonra Samsung, katlanabilir modelini ilk kez karşımıza çıkardı.

Dün gerçekleştirilen geliştirici konferansında tanıtılan katlanabilir akıllı telefon, Samsung’un Infinity Flex Display teknolojisini kullanıyor.

Üzerinde bir katlanabilir, bir normal olmak üzere iki farklı ekran bulunduran bu akıllı telefonun, henüz prototip aşamasında olduğunu söylemekte fayda var.

, henüz prototip aşamasında olduğunu söylemekte fayda var.

Sahnede Infinity Flex Display ve katlanabilir akıllı telefon modeli ile ilgili bilgiler veren Samsung kıdemli başkan yardımcısı Justin Denison, önümüzdeki dönemde Infinity Flex Display teknolojisinin seri üretimine başlayacaklarını da paylaştı.

Samsung’un katlanabilir akıllı modeli, Android işletim sistemi kullanıyor ve Googletarafından destekleniyor. Henüz net bir tarih verilmemiş olsa da 2019 yılında tanıtılması öngörülüyor.

Son olarak Samsung’un haricinde Huawei, Lenovo, Xiaomi ve LG gibi akıllı telefon pazarının önemli oyuncularının da katlanabilir akıllı telefon modelleri üzerinde çalıştıkları gerçeğini hatırlatalım.


Instagram’dan alışveriş yapmayı kolaylaştıran 3 yeni özellik

Sosyal medyanın en dikkat çeken ve popüler platformu Instagram, değişen talepler doğrultusunda her geçen gün yenilenmeye devam ediyor.

Şu sıralar alışveriş özelliğiyle gündemde olan Instagram, ürünleri alma ve satma özelliğine ek, 3 yeni özellik daha açıkladı.

Bu güncellemelerden ilki, özel bir alışveriş bölümünde, satın almak isteyebileceğiniz ürünlere ait bağlantıları özel olarak kaydetmenize olanak tanıyan yeni bir koleksiyon olarak karşımıza çıkıyor.

İkinci bir özellik ise videolara eklenen Shoppable yani “Alışveriş yapılabilir” anlamına gelen ürün etiketleri. Bu da şirketlerin videolarında görünen bazı ürünlere bağlantı kurmasını sağlıyor. Bildiğiniz gibi bu özellik uzun zamandır büyük markaların Instagram hesapları için kullanılabiliyordu, artık tüm satış hesaplarının kullanımına da açılmış durumda.

Bir diğer güncelleme ise belirli öğeleri satın almayı kolaylaştıran yeniden tasarlanmış bir “mağaza” bölümü oldu. Adından da anlaşılacağı üzere Instagram’ın mağaza bölümü, platformu bir nevi e-ticaret sitesine dönüştürüyor.


Dünyayı 3 metre karelik alanlara bölen adres bulma yöntemi: What3Words

Teknoloji gelişim gösterdikçe konum servislerinin de gelişimi hız kazanmaya devam ediyor. Birbirinden farklı konum servisi özellikle şehir merkezlerinde oldukça yüksek bir doğruluk oranıyla harita üzerinde ulaşmak istediğimiz yeri bulmamıza olanak tanıyor.

What3Words adındaki İngiliz girişim, konum servislerine yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Dünyayı 3 metre karelik alanlara bölen bu girişim, her bir kareye 3 kelimeden oluşan isimler vermiş ve böylelikle konumunuzu sadece bu 3 kelimeyle paylaşabiliyorsunuz.

Sadece 3 kelimeden oluşan adresinizin bulunmama ihtimali yok denecek kadar az diyebiliriz.

Sağladığı API ile özellikle e-ticaret şirketleri için de büyük bir kolaylık sağlayabilecek olan bu girişim uzun ve karmaşık adres girişlerinden, yönlendirici tariflerden kurtulmamızı sağlayabilir. Hem kullanıcılar hem de kargo sistemleri bu altyapı ile çok daha rahat konum tespiti yapabilirler.

Bu uygulamanın kargo firmaları için faydası bir yana otonom araçlar ve drone teslimatlar için de önemi oldukça büyük. Bir drone ile yapacağınız teslimatı bu uygulama sayesinde dünyanın herhangi bir noktasına neredeyse kusursuz teslim edebilirsiniz. Aynı zamanda otonom bir taksi de sizi istediğiniz noktadan alıp tam olarak istediğiniz noktaya ulaştırabilir.

Adresi olmayan yerlerin bile bu servis sayesinde net bir adrese sahip olduğunu belirten What3Words CCO’su Clare Jones, bugüne kadar Mercedes-Benz, Sony, Intel ve Deutsche Bank gibi şirketlerin kendilerine yatırım yaptıklarını belirtiyor.


DIE WITH ME: Şarjı bitenler kulübü

iOS ve Android cihazlar için yayınlanan Die With Me, şarjı bitmek üzere olan insanlar ve bu ölüm zamanını birlikte geçirmek isteyenler için kurulmuş küresel bir mesajlaşma odası.

Dries Depoorter ve David Surprenant tarafından Ocak 2018’de geliştirilen uygulama sadece telefonun şarjı %5’in altına indiğinde kullanılabiliyor. Ve dünyanın dört bir yanından aynı durumda olan kişilerle yazışmanızı sağlıyor.

Uygulamanın marketlerde aldığı yorumlar ise bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğinin sinyalini veriyor. Mesajlaşma odalarının bölgesel sınıflama koymuyor oluşu kaos ortamı yaratıyor. Bu da zaten az kalan şarjınızın yüzlerce insanla aynı anda sadece bir gürültü içerisinde geçirmenize sebep oluyormuş. Yabancı dillerle iletişim kurmaya çalışmak bir zorluk iken yüzlerce kişinin aynı yerde olması gürültü oluşturuyor.


Motorola’dan Kullanıcılarına Telefon Tamir Kiti

Akıllı telefon üreticileri, insanları vaktinden önce yeni telefon satın almaya ikna etmek çokça bütçe ve mesai harcıyor. Ayrıca etik açıdan hiç de hoş olmayan durumlar söz konusu. Çünkü bunu yaparken yükseltme programları kullanmak, pili değiştirilemeyen telefon üretmek, yedek parçaların bulunmasını zor veya imkansız hale getirmek ve onarım hareketine karşı lobi yapmak gibi yöntemler kullanıyorlar. Hal böyleyken Motorola ters köşe bir adım atıyor ve müşterilerinin kendi telefonlarını tamir etmelerini kolaylaştırıyor. İş birliği yaptığı iFixit, bir onarım kılavuzu platformu. Platform bir eşyasını onarmak isteyen isteyen insanlara bunu nasıl yapacaklarını ücretsiz olarak gösteriyor.

Motorola’nın kitleri; orijinal yedek parçalar, çeşitli aletler ve cihazınızı nasıl düzelteceğinize dair talimatlardan oluşuyor. Tüm yeni modellerin yedek parçaları satışa sunulacak. Moto X, Z, G4, G5 ve Droid Turbo 2 gibi modellerin tamir kitleri için iFixit ile anlaşmış ve çoktan satışa başlanmış.


Instagram’ın kullanıcı odaklı yeni profil tasarımı yolda

Instagram’ın blog sayfasında yayınladığı habere göre, Instagram hesaplarımızda profil tasarımlarında değişikliğe gidilecek. Açıklamaya göre, bu süreçte kullanıcılar profilinin üst kısmında yer alan ikonlar, düğmeler ve sekmeler arası geçiş yapma şekli değişime uğrayabilir. Bu noktada profilde yer alan fotoğrafların Izgara görünümünün değişmeyeceği görülüyor.

Değişmesi beklenen profillerin görünümü, takipçi sayılarından çok kullanıcı profillerini öne çıkaracak. Takipçi sayısı profilin üst kısmından kaldırılarak daha küçük bir font ile kullanıcı adının altında yer alacak.

Bu ay sahte takipçileri, yorumları ve beğenileri platformdan kaldıracağını duyurması ile gerçekleşen bu yeni gelişme, şirketin üçüncü partilerden sahte takipçi satın alan kullanıcıların ilgisini başka bir yöne çekmek istediğini gösteriyor.

Yeni tasarım kapsamında takip et ve mesaj gönder düğmeleri yan yana duruyor. Bunun yanı sıra kullanıcının profilindeki takip edilenler sekmesi bastığınızda ortak takipçileri görebiliyorsunuz. Bu tasarım değişikliği işletme hesaplarına ise daha detaylı olarak yansıyacak. İşletme hesaplarına Alışveriş Yap sekmesi eklenmesinin yanı sıra profilde Yol Tarifi, Ara ve Sipariş Ver düğmelerine de yer verilecek.


iPhone’ların çok bilinmeyen muhteşem klavye özelliği

3D Touch teknolojisi sayesinde iPhone modellerinin trackpad olarak kullanılabilmesine alışkınız. iOS 9 işletim sisteminden bu yana bu özellik 3D Touch teknolojisine sahip olan iPhone modelleri tarafından kullanılabiliyor. iOS 12 sayesinde benzer bir özellik tüm iPhone modellerine geldi.

Eğer iPhone’unuz ile uzun bir yazı yazıyorsanız klavyede herhangi bir alana gitmek veya yanlış yazdığınız bir harfi değiştirmek bazen oldukça zor olabiliyor.

Söz konusu özellik sayesinde sadece space tuşuna basılı tutarak klavyede gitmek istediğini bir alana kolayca gidebilirsiniz. İstediğiniz alana gitmek için space tuşuna basılı tuttuktan sonra parmağınızı sağa, sola, yukarı veya aşağı doğru kaydırmanız yeterli.


Google Haritalar’ın birbirinden işlevsel özellikleri

Google’ın navigasyon uygulaması Google Haritalar, gitmek istediğiniz rotadan çok daha fazlasını sunuyor. Uygulamanın birbirinden işlevsel ve pek bilinmeyen özelliklerini sizler için derledik.

Bu özellikleri kullanmak için Google Haritalar uygulamasının son sürümünü kullanmanız gerektiğini hatırlatalım

‘İş Rotası’ sekmesi

Son güncellemelerle beraber, Google Haritalar’a İş Rotası sekmesi eklendi. Bu sekmeye ilk girdiğinizde ev ve iş adresinizi ayarlamanız isteniyor. Konumları ayarladıktan sonra sizden hangi ulaşım aracını kullandığınızı ve iş saatlerinizi soruyor. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra artık işe gitmeden önce size hangi saatlerde çıkmanız gerektiğini, hangi rotayı takip edeceğinizi gösterecek yol yardımcınızı kullanabilirsiniz.

‘Konum paylaşımı’ Sekmesi

Son yıllarda WhatsApp’ta da bulunan anlık konum paylaşımı özelliği, Google Haritalar’ın kendisinde de bulunmaktaydı. Bu özelliğin kullanım amacı, biriyle buluşacaksanız onun nerede olduğunu öğrenmenizi sağlamak.

Bu özelliği de yan menüden Konum paylaşımı seçeneği ile kullanabilirsiniz. Sekiz saate kadar anlık konum paylaşımı yapabilir, bunu bir bağlantı aracılığıyla veya paylaşılabilecek herhangi bir mecra üzerinden gönderebilirsiniz.

Zaman Çizelgesi ile ne yaptığınızı görün

Bu özellik sayesinde gün içinde hangi saatlerde, hangi noktalarda, ne kadar süre kaldığınızı görebiliyorsunuz. Örnek olarak gün içinde gittiğiniz bir restoranın adını unuttunuz ve hatırlamak istiyorsunuz. Google Haritalar’ı açtıktan sonra menüden Zaman Çizelgesi’ni seçerek o gün nereleri gezdiğinizi görebilirsiniz.


23 Kasım Cuma alışverişlerinde internetten kartlı ödeme rekoru

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 23 Kasım Cuma günü dünyanın dört bir yanında heyecan yaratan ve ülkemizde de gerçekleşen indirim festivaliyle ilgili verileri açıkladı. Bu yılki festivalde internetten kartlı ödemeler 1 milyar TL’ye ulaşarak rekor kırdı.

Her 3 alışverişten 1’i internet üzerinden yapıldı. 110 bin farklı kartın ise ilk kez kampanyanın gerçekleştiği gün internetten yapılan ödemelerde kullanılması dikkat çekti.

Türkiye’de “Süper Cuma”, “Şahane Cuma”, “Muhteşem Cuma” ve “Efsane Cuma” gibi isimler de verilen Black Friday alışveriş festivalinde mağazalar birçok ürüne indirim uygulayarak müşterilerine fırsatlar sundu. Bu noktada Türkiye’deki bankaların yaptıkları kampanyalarla bu günü kart kullanıcıları için daha cazip hale getirdiğini belirtelim.

BKM’nin açıkladığı verilere göre, 23 Kasım Cuma günü 3,4 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılının aynı gününe denk gelen cuma günüyle karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 38 artış görüldü.

Açıklanan verilere göre 23 Kasım Cuma günü 975 milyon TL tutarında kartlı ödeme internetten gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında bu yıl internetten gerçekleşen kartlı ödemelerin yüzde 68 oranında artış gösterdiğini belirtelim. Hatta kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı da rekor kırarak yüzde 29 seviyesine ulaştı.


Hoş geldin Lezita!

Türkiye’de kendi sektörünün lider markalarından ABALIOĞLU Grubu’nun gözbebeği Lezita, yeni dönemde tüm dijital işlerini egegen’e emanet etti!

egegen olarak yepyeni markamız Lezita için; sosyal medya yönetimi, moderasyon süreçleri, reklam yönetimi, online itibar yönetimi, dijital pazarlama gibi tüm 360 derece entegre iletişim süreçlerini yönetiyor olacağız.

Türkiye’nin en büyük ve en modern et entegre tesisine sahip olan Lezita, ülkenin dört bir yanına yayılan dağıtım ağıyla geniş bir müşteri kitlesine ulaşırken aynı zamanda 4 kıtadaki onlarca ülkeye yaptığı ihracatla adını dünyaya duyurmaktadır.
Biz de yeni dönemde dijital platformlardan Lezita ile birlikte güzel ve yaratıcı işler çıkarmaya devam edeceğiz.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu