Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 08 / Mayıs 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu sekizinci sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


Facebook’a Tinder Özellikleri Geleceği Açıklandı

Facebook, Tinder’a Rakip Oluyor!

Facebook’un her yıl düzenlediği geliştiriciler konferansı F8’de Mark Zuckerberg, Amerika’da yapılan 3 evlilikten 1’inin internette tanışma sonucu ortaya çıktığı bilgisini paylaştı ve platformun yeni tanışma hizmeti “Dating”i duyurdu. Zuckerberg, Facebook’un yeni arkadaşlıklar kurma konusunda uzman olduğunu ve platformun bu nedenle tanışma için en uygun mecra olduğunu belirtti. Yeni özelliğin Facebook‘un tüm hizmetlerinde olduğu gibi ücretsiz olacağı da açıklandı.

Facebook algoritması potansiyel talipleri tercihlere, ortak beğenilere ve ortak arkadaşlara göre belirleyip eşleştirecek. Çeşitli etkinlikler sırasında örneğin, bir konserde profiliniz etkin olabilecek ve aynı konserde yer alan potansiyel taliplerinizi görüntüleyebileceksiniz. Tanışma hizmetinin test edilmesine bu yıl başlanacak ve hedef reklamlar için paylaşılan bilgiler kullanılmayacak.


Kadına Şiddet’e Meksika Sokaklarından Yaratıcı Çözüm

Kadına Şiddet’e Meksika Sokaklarından Yaratıcı Çözüm

Kadına şiddetin yaygın olarak yaşandığı Meksika’da günde ortalama 81 suç işleniyor. Pedofili, kapkaç, tecavüz, cinayet, kaçırma gibi sayısız suçun işlendiği ülkede; bu suçların yalnızca %6’sı otoritelere bildiriliyor. Bu duruma karşı kayıtsız kalmak istemeyen Meksika’nın en büyük otomobil güvenlik şirketi Tracking Systems de Mexica, geliştirmiş oldukları proje ile sokakları kadınlar için daha güvenli hale getirmek istiyor.

StreetGuard (Sokak Koruması) adı verilen sistem, temel olarak kadın ve çocukların yanlarında taşıyacakları ya da isterlerse kıyafetlerine takabilecekleri bir acil durum düğmesinden oluşuyor. Bahsi geçen cihaz, araçların üzerine yerleştirilen sensörler sayesinde 25 metre çapındaki tüm otomobillerin alarmlarını aktif ederek hayat kurtarıcı olmayı amaçlıyor.

Sokakta park etmiş durumdaki otomobilleri kadınlar için bir güvenlik ağına çeviren sistem, bu sayede bir kadının tehlike sezdiği anda kolaylıkla yardım isteyebilmesini ve tehlikeyi uzaklaştırabilmesini sağlıyor. Cihaz, tek başına çalıştığından otomobilin iç aksamlarını hiçbir şekilde etkilemiyor


Spotify’dan Ekran Görüntüsü Almanıza Gerek Kalmayacak

Spotify Şarkılarınızı Instagram Hikayenizde Paylaşın

Bugüne dek Spotify’da dinlediğiniz şarkıları Instagram’da paylaşmak istediğinizde, ekran görüntüsü alıp paylaşmak durumundaydınız. Artık bunun için ekran görüntüsü almaya gerek kalmayacak. Spotify’a gelen yeni özellik sayesinde kullanıcılar, dinledikleri şarkıyı Instagram hikayelerinde paylaşmayı direkt olarak Spotify üzerinden gerçekleştirebilecekler. Spotify’da dinlediğiniz şarkıyı Instagram’da hikayenizde paylaşmak istiyorsanız, paylaş menüsünde Instagram Hikayeler kısmına tıklamanız yeterli olacak.

Şarkı hikayede paylaşılırken ne yazık ki ses formatı eklenmiyor. Fakat şarkıyı merak edenler, ekranın sol köşesinde yer alan “Spotify’da Dinle” ibaresine tıklayarak şarkıyı dinleyebiliyor. Sportify bu hamlesiyle muhtemelen üye sayısını arttırmayı hedefliyor. Çünkü arkadaşınızın paylaştığı şarkıyı Spotify’dan dinleyebilmek için üye olmanız gerekli.


McDonald’s 50 Yıl Sonraki Hayatımızı Anlatıyor

Popüler kültürün bir parçası haline gelen dünyaca ünlü hamburgerin Big Mac’in 50. yaşını kutlayan McDonald’s, kampanya filminde bundan sonraki 50 yılın nasıl olacağını hayal ediyor.

Reklam filmi, 50 yıl sonra insanların hologram saatlerle uyanacağını, sıkıştırılarak bloklar haline getirilmiş tek lokmalık yiyecekler tüketeceğini, hava durumu ve saati ellerinin üstüne yansıyan ışıklı bir göstergeyle görebileceklerini, başlarının üstünde açılan ve havada asılı kalan şemsiyeler kullanacağını, ofis yaşantısının daha da sıkıcı bir hal alacağını ön görüyor. Filmin sonunda ise, 50 yıl sonra tek değişmeyecek şeylerden birinin Big Mac lezzeti olacağı vurgulanıyor.


YouTube Spotify’a Rakip Oluyor

YouTube, Spotify’a Rakip Oluyor

Dünyanın en popüler video paylaşım platformu olan YouTube, kullanıcıların karşısına iki yeni servisle çıkmaya hazırlanıyor. İlk servis platformun yeni çevrimiçi müzik servisi olacak YouTube Music, Spotify modeline benzer şekilde hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanıma sunulacak. İkinci olarak YouTube Red’in yerini alacak YouTube Premium, müzik uygulamasının yanı sıra kullanıcılara orijinal video içerikleri sunacak.

YouTube Music’in ayda 9,99 dolar karşılığında kullanılabilecek olan versiyonu ise YouTube Music Premium olarak adlandırılacak. Hem masaüstünde hem de mobilde çalışacak uygulamalara sahip olacak olan YouTube Music, şarkı önerileri için Google’ın yapay zeka teknolojilerini kullanacak. İlk etapta ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika ve Güney Kore ülkeleri için kullanıma sunulacak platformun Türkiye için ne zaman sunulacağı henüz belli değil.


FIFA’yı Süt İçerek İzlemeye Ne Dersiniz?

FIFA Dünya Kupası bu yıl Rusya’da düzenleniyor. Turnuvadaki maçlar, Rusya saatiyle öğleden sonra ve akşam saatlerinde oynanacak fakat saat farklı nedeniyle dünyanın birçok ülkesindeki futbolseverler, maçları sabah ya da gece geç saatlerde izlemek zorunda kalacak. Rusya ile arasında sekiz saat fark bulunan Meksika’da maçlar sabah saatlerine denk gelecek.

Maç izlerken bir şeyler içmenin vazgeçilmez bir alışkanlık olduğunun farkında olan süt markası Lala ise Rusya ile Meksika arasındaki saat farkını lehine çeviren bir kampanyaya imza atıyor ve FIFA Dünya Kupası heyecanını ekranları başında yaşayacak olan Meksikalı futbolseverlere eğlenceli reklam filmiyle lezzetli bir alternatif sunuyor.


IKEA’nın Uyku Getiren Basılı Reklam Kampanyası

IKEA’nın Uyku Getiren Basılı Reklam Kampanyası

IKEA, uykuya dalmakta zorluk yaşayan kişiler için lavanta kokusu ve beyaz gürültü yayan bir basılı reklam kampanyası hazırladı. Uyku getiren basılı reklam kampanyası “#IKEASÖMNIG”i hazırlamak için yapılan bir araştırmanın sonuçlarından yararlanıldı. Bu araştırmaya göre; Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki her 10 kişiden 9’unun uyku problemleri yaşadığı için geceleri 8 saat boyunca uyuyamadığı ortaya çıktı.

Kaliteli bir gece uykusu uyuyabilmek için hazırlanan reklamı IKEA kataloğundan ayırmak, açmak ve yatağın başucuna yerleştirmek yeterli. Uykuya dalmayı kolaylaştıran beyaz gürültü (white noise) frekansı yayan SÖMNIG, aynı zamanda kullanılan mürekkep sayesinde kasları gevşeten ve kalp atış hızını düşüren lavanta kokusu da yayıyor.


Güneşi Gören Kıyafetlere Yaz Geliyor

Macy’s İlkbahar-Yaz koleksiyonunu duyuran filminde, üzerlerine düşen güneş ışığıyla birlikte kışlık giysilerinden kurtulan kadınları ekrana getiriyor.

Yazın gelişiyle beraber kalın, koyu renkli kışlık giysiler yerini tiril tiril, uçuşan, hafif kıyafetlere bırakıyor. “Spotlight” isimli Macy’s filmi de tam olarak bu dönüşümü anlatıyor. Filmde gördüğümüz kışlık giysiler içerisindeki kadınlar üzerlerine düşen güneş ışığıyla birlikte kendilerinin yaz haline geçiyor.


Şehir İsimlerinin Anlamlarını Gösteren Harita

Şehir İsimlerinin Anlamlarını Gösteren Harita

Şehirleri genellikle o şehri kuranlar ya da sonradan orayı ele geçirenler isimlendirmiş, birden fazla kültürde yer edinen şehirler ise birden fazla isimle anılır olmuştur. On the Go Tours adlı seyahat sitesi isimlerin anlamlarını inceleyerek dünyadaki 191 önemli şehrin adının anlamını içeren etkileşimli bir harita hazırlamış. Bu 191 şehri isminin anlamına göre 6 kategoriye ayırmış. Bu kategoriler adını bir insandan almak, doğadan almak, hayvandan almak, hislerden almak, insanlar tarafından yapılan eylemden almak, diğer kavramlardan almak.

Haritada yer alan bilgilere göre;

  • Afganistan’ın bir şehri olan Kandahar adını Büyük İskender’den,
  • Almanya’nın başkenti Berlin adını bataklıktan
  • Uzak Doğu ülkesi olan Singapur adını aslandan
  • Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat adını aşk şehrinden
  • Hindistan’ın başkenti Delhi adını itibar
  • Japonya’nın başkenti Tokyo adını Doğudaki başkent unvanından almış.

Gelecekte Denizler Nasıl Görünecek?

Greenpeace yeni filminde okyanuslardaki plastik atık sorununa değinmek için bir grup çocuğun akvaryum ziyareti üzerinden dünyamızın gerçeğini çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

Okyanus ve denizlerdeki plastik atık sorunu özellikle çevre kuruluşlarının en çok eğildiği konulardan biri. Doğada çözünmesi yüzyıllar alan plastiğin vahşi yaşama verdiği zarar yıkıcı boyutlarda. Bu plastik atığın bir kısmı da süper market alışverişlerimizde kullandığımız naylon torbalardan kaynaklı.

Greenpeace’in son filmi de insanları ve marketleri plastik torba ve ambalaj kullanımı konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Kampanya, önlem alınmadığı takdirde çocuklarımıza bırakacağımız dünyaya çarpıcı bir şekilde anlatıyor.


KFC’nin Kraliyet Düğünü Kovası

KFC’nin Kraliyet Düğünü Kovası

Kraliyet düğünü, dünya gündemini meşgul ededursun markalar da fırsatı değerlendirmekten kaçınmıyor. Meghan Markle’ın Prens Harry’nin kendisine ızgara tavuk eşliğinde evlenme teklifi ettiğini anlatması üzerine tavuk diyince akla gelen ilk markalardan olan KFC de bu fırsatı değerlendirmeden geçmedi. Kraliyet Düğünü’ne özel hazırladığı porselen kova ile Royal Wedding rüzgarına katıldı.

Kentucky Fine China” bildiğimiz KFC kovasının porselen versiyonu. İngiliz porselen üreticisi Milton China tarafından elle üretildi. Kovada aynı zamanda 22 karatlık altın kenar bulunuyor. Kovanın arkasında ise Amerikan bayrağıyla İngiltere bayraklarından oluşan bir arma görülüyor. Bunun yanı sıra KFC logosu ve Colonel Sanders çizimi de yer alıyor. Sadece 25 adet üretilen bu özel KFC kovaları, KFC’nin sadakat programı olan “Colonel Club” üyelerine özel bir yarışmayla Pazar günü sahiplerini buldu.


Play-Doh ile Yeniden Yaratılan Ünlü Fotoğraflar

Play-Doh ile Yeniden Yaratılan Ünlü Fotoğraflar

Sanatçı Eleanor Macnair, ünlü fotoğrafçıların karelerini belli bir çatıda topluyor ve onları yeniden Play-Doh‘la yaratarak fotoğraflıyor.

Play-Doh yaşımız ne olursa olsun bizi eğlendiren, hayallerimizi besleyen bir oyuncak. Marka kendi reklamlarında da sıkça bu temayı benimsiyor. Eleanor Macnair, Play-Doh fotoğraflarına 2014 yılında başlamış. O günden bu yana yeniden yorumladığı fotoğraflarını “Sofas, Birds and Knees”, adındaki fotoğraf sergisinde sergiliyor.


Kayıp İnsanları Bulalım

Kayıp İnsanları Bulalım

Hindistan’da çocukların kaybolması sık rastlanan ciddi bir problem. Ülkede aranan çocuklarla, devlet koruması altındaki kimliği bilinmeyen çocukları tek tek karşılaştırmak oldukça zor bir iş. Ancak yüz tanıma teknolojisi sayesinde sadece 4 günlük bir çalışmayla yaklaşık 3 bin kayıp çocuk bulundu.

Henüz deneme aşamasındaki programın gelecekte Hindistan’ın diğer bölgelerinde de kullanılması planlanıyor.

Benzer bir yöntemi Avustralya’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu da izliyor. MPAN (Kayıp Kişiler için Eylem Ağı) adlı kuruluş, Invisible Friends (Görünmez Arkadaşlar) adlı bir program başlattı. Program dahilinde, kayıp kişiler için Facebook profilleri açıldı ve başkalarının yüklediği halka açık fotoğraflarda bu kişilerin yüzünün algılanması halinde bildirim gelmesi için gerekli ayarlar yapıldı. Artık kayıp kişiler herhangi bir Facebook kullanıcısının yüklediği fotoğrafın arka planında bile tespit edilse Facebook bu fotoğrafı etiketlemek için bildirim gönderiyor. Böylece MPAN yetkilileri, kayıp kişinin ne zaman nerede görüldüğünü tespit edebiliyor.


Elektriksiz Çamaşır Makinesi: Drumi

Gerek sürdürülebilirlik adına gerekse dünyanın elektrik olmayan bölgelerine fayda sağlamak amacıyla elektriksiz çalışan ürünler sık sık gündeme geliyor. Bu doğrultuda elektriksiz klima, elektriksiz buzdolabı gibi ürünler üretiliyor.

Elektriksiz ürün kullanma amacıyla bu kez elektriksiz bir çamaşır makinesi üretildi. Kanadalı şirket Yirego’nun ürettiği çevre dostu çamaşır makinesi Drumi, tamamen insan gücüyle çalışıyor. Bir defada yaklaşık 2,3 kg çamaşır yıkayabiliyorsunuz. Çamaşırlarınızı yıkamak için 3-5 dakika boyunca pedalına basmanızın yeterli olduğu, buna ek olarak durulama için 1-2 dakika ve sıkma için de 30 saniye daha çalıştırmanız gerektiği belirtilmiş. Çamaşır miktarına göre 6-12 litre su 3-5 ml deterjan kullanılması önerilmiş. Otomobilinizin bagajına atarak dilediğiniz yere götürebileceğiniz bir cihaz.

Elektriksiz çamaşır makinesi Drumi; tesisat gerektirmeyen, çevre dostu ve taşınabilir bir alternatif olarak bu yaz satışa sunulacak.


Hatırlayamadığınız Rüyaları Kaydedebilirsiniz

Hatırlayamadığınız Rüyaları Kaydedebilirsiniz

MIT araştırmacıları, insanların uykuya dalmadan hemen önce akıllarından geçen fikirleri kaydetmek için Dormio adlı bir sistem geliştirdi.

İnsanlar uykuya dalarken bilinci kapanmadan önce mantıklı düşünme yeteneği ve bilişsel filtreleri ortadan kalkıyor. Hipnopompi adı verilen uyku ve uyanıklık arası bu aşamada aklımıza yaratıcı fikirler geliyor ancak bu aşamadan sonra derin uykuya geçtiğimiz için bu fikirleri unutuyoruz. Tesla ve Poe gibi dahiler, bu yaratıcı aşamadan faydalanabilmek için yatağa uzanıp ellerine çelik bir top alıyorlardı. Böylece uykuya dalmak üzereyken top ellerinden düşüyor, sesle uyanınca da düşündükleri fikirleri kağıda döküyorlardı.

 Dormio, günümüz teknolojisinden faydalanarak bu işlemi uyanmaya gerek kalmadan gerçekleştiriyor. Kişinin eline geçirilen algılayıcılarla kalpı bir eldiven, nabzı, kas hareketlerini ve deri iletkenliğini ölçüyor. Kişi dikkatini sisteme verdikten sonra bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uyuyan kişiye sorular soruluyor ve o sırada aklından geçenleri anlatması isteniyor. Uygulamaya kaydedilen bu konuşma daha sonra dinlenebiliyor.


Brezilya’da Yüz Tanıma Sistemiyle Tepki Ölçen Reklam Panoları Uygulaması

Brezilya’da Yüz Tanıma Sistemiyle Tepki Ölçen Reklam Panoları Uygulaması

Brezilya‘da metro girişine yerleştirilen yüz tanıma özelliğine sahip ekranlar, kişisel verilerin gizliliği ve emniyeti bakımından endişe yaratıyor.

Sao Paolo’da bir metro hattında, metro girişine yerleştirilen yüz tanıma nitelikli ekranlar, kişisel veri ve gizlilik bakımından ciddi endişelere sebep oldu. Ekran bir yandan bu reklamları gösterirken, öbür yandan da her gün bu hattı kullanan yaklaşık 700.000 yolcunun tepkilerini sensörleri vasıtasıyla algılayarak kaydediyor.

Yüz reaksiyonları mutlu, tatminsiz, şaşırmış ve nötr olarak kategorize edilmiş. İnsanların reklamlara olan tepkilerini izlemenin yanında, her yolcunun cinsiyetini ve yaşını da yaklaşık olarak tahmin edebiliyor. Şu anda Brezilya’da, kişisel bilgilerin bu biçimde (kamusal alanda yüz tanıma vasıtası ile) toplanmasını ya da kullanılmasını engelleyen hiçbir yasa yok. Brezilya Ulusal Kongresi, ‘kişisel verilerin korunması kanununu’ gözden geçiriyor ve yakın bir gelecekte daha çok düzenlemeye gidilebileceğinin işaretlerini veriyor


Türkiye’nin en yenilikçi kahve zinciri Espressolab’ın ajansı egegen!

Türkiye’yle beraber yurt dışındaki 40 şubesiyle Türkiye’nin en büyük 3.nesil kahve zinciri olan Espressolab, reklam çalışmalarını egegen ile yürütmeye karar verdi.

Butik ve en ileri kavurma ve pişirme tekniklerinin kullanıldığı üretim süreçlerine dayalı en kaliteli ürünü sunarak, third wave kahve akımının Türkiye’deki en başarılı temsilcilerinden biri olan Espressolab ile yapılan iş birliğinde yaratıcı kampanya oluşturma, proje geliştirme, iletişim çalışmaları, strateji danışmanlığı alanındaki tüm çalışmaları yürüterek markaya 360 derece hizmet vereceğiz.

https://www.instagram.com/p/Bi1KIbwDcoB/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu