SEO

Doğru SEO Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dünyanın en trend meslekleri arasında yükselişte olan SEO, arama motorlarının Web sitelerini daha iyi bir şekilde taramasına olanak sağlayan çalışmaların tümü anlamına geliyor diyebiliriz. Bir Web sitesinin “optimize” edilmesi, arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirmek olarak anlatabiliriz. Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltmasından oluşan SEO, tüm Web sitelerinin ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır. Bu sebeple bu hizmeti alabileceğiniz SEO Ajansı’nı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç başlığa göz atabilirsiniz. 

SEO Ajansı’nı seçerken gerçekleştireceğiniz görüşmelerde bazı soruları yönelterek alacağınız hizmet hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Güvenebileceğiniz ve enerjinizin tuttuğu bir ekiple çalışmak size hızlı yol aldıracaktır.

Biriktirilen Deneyimler Size Rehberlik Eder!

Görüşme yapacağınız SEO Ajansı size özellikle benzer sektördeki çalışma deneyimlerini sunar. Yapılan çalışmalar, üretilen fikirler ve yönetilen kriz noktaları anlatılırken markanıza yapılacak çalışma hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Burada hem ajansın hem de size hizmet verecek ekibin deneyimleri oldukça önemlidir.

Ajans ve Ajans Dışı Çalışma Dengesi İyi Kurulmalıdır

SEO çalışmasını ana başlık olarak düşünürsek bu sistemi besleyen birçok alt başlık bulunur. Bu sebeple bazı alt başlıklar için ajans dışından destek alınabilir. Potansiyel ajansınızdan bu sürecin bilgisini alabilirsiniz. Hangi işlerin ajans içinden hangi işlerin ajans dışından yürüyeceğini ve daha fazla detayı sorup öğrenebilirsiniz. Böylelikle resmin bütünü hakkında fikir sahibi olursunuz.

Ajans Kadar Sizin de Sürece Katkınız Önemli

Bir SEO Ajansı ile çalışma sürecinde markanın da aktifliği önemlidir. Burada birlik olmak ve onaylanan plana uyum sağlamak gerekir. Bu sebeple ajansın sizden neler talep edebileceğini sorabilirsiniz. Böylelikle siz de kendi içinizde doğru desteği vermek için iç planlamanızı oluşturabilirsiniz.

SEO Çalışmaları Uzun Vadede Sonuç Alınan Çalışmaları İçerir

SEO çalışması birkaç gün sonra etkisini görebileceğiniz bir sisteme sahip değildir. Bunun sebebi Google algoritmalarına herhangi bir müdahalede bulunamamasıdır. Gerekli çalışmalar yapılır ve doğru planlanan bir sistemle sonuçlar sektöre, dış faktörlere ve çalışma yoğunluğuna göre sonuca varılır. Buradaki sonuç birinci basamaktır. Çalışmalar her zaman devam etmelidir ve kriz noktaları iyi yönetilmelidir. Bu sebeple ajansınız size net bir tarih vermesi sağlıklı olmayacaktır.

Anahtar Kelimelerinin Seçim Stratejisi Konuşulabilir

Anahtar kelimelerinin seçimi SEO çalışmalarında önemli bir başlıktır. Bu stratejiyi nasıl gerçekleştireceklerini potansiyel ajansınıza sorabilirsiniz. Bu bilgi çerçevesinde işi nasıl analiz edecekleri, sitenin eksik ve geliştirilmesi gereken yönleri ve rakip dünyasını nasıl ele alacakları hususlarında fikir sahibi olabilirsiniz.

Çalışacağınız Ajansın Uzmanlık Alanını Sorgulayabilirsiniz

Bazı ajanslar sadece SEO odaklı çalışırken bazı ajanslar SEO odağının dışında dijital pazarlama alanında da hizmet verebilirler. Daha kapsamlı bir çalışma sürecini tek çatı altından yürütmek isterseniz bu farklılığa göre ajansınızı seçebilirsiniz. 

Yürütülen Çalışmaların Gerekli Aralıklarla Size Raporlanması Gündemini Sorabilirsiniz

SEO çalışmaları uzun vadede sonuç veren bir sistemdir. Bu sebeple belli aralıklarla yapılan çalışmaların size raporlanması gerekir. Potansiyel ajansınıza bu tip raporlamaları hangi sıklıkla ve kapsamla yapılacağını sorabilirsiniz. Size raporlama yapmayan ajansları ya da bu raporları nasıl değerlendireceğinizi/ okuyacağınızı size ifade etmeyen çalışma modelini kabul etmemeniz doğru bir tercih olacaktır. 

SEO ajansı arayışı içindeyseniz çok kısa sürede sonuç alabileceğinizi söyleyen, çok geçmeden birinci sıraya geleceğinizden bahseden, hizmet için çok düşük bir teklif veren ve Google’da tanıdıklar var yardımcı olurlar bize, diyen ajanslara/kişilere itibar etmemenizi önerebiliriz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu