Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Trendleri

Dijital pazarlama ve sosyal medya önüne geçilemeyen bir ivmeyle popülerliğini artırıyor. Bu popülerlik ile her firma bu sektörde yer almak istiyor. Yer almanın kolay tutunabilmenin zor olduğu dijital dünyada trendleri ve gelişmeleri takip etmeleri, başarı ile uygulamalı ve markanızı zirveye taşımalısınız. Firmanızın yeni gelişmeler hakkında bilgisi olsun istiyorsanız aşağıdaki başlıkta yer verdiğimiz dijital pazarlama trendleri incelemelisiniz.

2017 Dijital Pazarlama Trendleri Nelerdir?

Giyilebilir Teknoloji

Tamamıyla bireye özel olan cihazlar ve mobil kullanım konseptleri, akıllı cihazlar sayesinde yaşamımızda yer edinerek kısa bir sürede teknolojiyle olan bağımızın güçlenmesini sağladı. Bu konseptlerin ileri bir adımı ise giyilebilir teknoloji oldu. Son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde yükselen giyilebilir teknolojilerin tarihi 2010’a dayanıyor. 2010’da ise Google Glass, Apple Watch ve Oculus Rift gibi ürünler ile dijital dünyaya hızlı bir giriş yapıldı ve giyilebilir teknolojilerin satışı günümüzde 100 milyonu aştı. Bu potansiyeli göz önünde bulundurursak dijital pazarlamanın geleceğinde giyilebilir teknolojilerin ne kadar fazla bir öneme sahip olacağını söyleyebiliriz.

  • Bu teknolojilerin pazar hacminin 2017 yılında 4.12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • ABD’de bu teknolojileri kullananların sayısı 74 milyonu bulacak.

Lokasyon Pazarlama

Mobil kullanımın masaüstü kullanımı geride bırakmasıyla dijital pazarlama mobilin önemi oldukça arttı. Mobil potansiyeli kullanmanın en etkin yolu ise lokasyon bazlı verilen reklamlardır. Bu reklamlar günümüzde hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldi. Mobilin yükselişi yakın bir zamanda sona ermeyeceğinden, müşteri hedefleme noktasında lokasyon bazlı reklamların kullanılması dijital pazarlama trendlerinin en önemlisi olacak.

  • Günümüzde markaların % 40’ından fazlası lokasyon pazarlama stratejisini kullanıyor.
  • Bu stratejiyi kullananların % 75’i lokasyon bazlı reklamların dijital pazarlama stratejileri için oldukça önemli olduğunu söylüyor.
  • 2019 yılında lokasyon bazlı reklamlardan 18 milyar dolar gelir elde edileceği öngörülüyor.

Chatbotlar

Chatbotlar; kullanıcıların, mesajlaşma platformları üzerinden farklı alanlarda bilgi alabildiği veya bazı işlemleri otomatik olarak yaptırabildiği yazılımlardır. 2017 yılından itibaren firma – müşteri ilişkisinde oldukça önemli bir yere gelecek. Chatbotlar yemek siparişi vermekten toplantı ayarlamaya, hava durumu bilgisini vermekten sohbet etmeye kadar pek çok işlevi olan yazılımlardır. Facebook’un firmaların kullanımı için sundukları chatbot geliştirme arayüzü de dijital pazarlama trendlerinin en büyük habercisi oldu.

  • Messenger’da 30 binden fazla chatbot var.
  • Pazarlama sektöründe yer alan önemli kuruluşların % 80’i, 2020 yılına kadar chatbot çözümlerini hazır hale getireceklerini açıkladılar.

Canlı Videolar

Günümüzün en güçlü içerik formatı: Video. Canlı videolar ise, firmaların hedef kitleleriyle gerçek zamanlı bir iletişim kurmalarını ve gerçek zamanlı satış yapabilmelerini sağlıyor. Bu videolar müşterilerle daha sıcak, daha doğal ve daha gerçek bir iletişim için oldukça ideal.

Facebook Live’in ve çıktığı andan beri oldukça fazla kişi tarafından kullanılan Instagram Live’in başarısına bakılırsa, canlı videolar markalar için bir velinimet olacak.

  • Facebook, canlı video içeriği üretmeleri için 140 medya şirketi ve ünlüyle anlaşma yaptı ve canlı videolara 50 milyondan fazla yatırım desteği verdi.

Influencerlar

Son zamanların yükselen dijital pazarlama trendlerinden biri de Influencer Marketing. Dijital dünyada kitleleri etkileyebilmek adına kullanılan bu pazarlama tekniği özellikle sosyal medya platformlarında sıkça kullanılıyor. Bu noktada firmalar “hedef kitle ile doğru iletişim nasıl kurulur” sorularına cevap bulmuş oluyorlar.

  • İçeriklerin influencerlar tarafından paylaşılması, geri dönüş oranları 10 kat artırıyor.
  • Firmaların % 69’u yeni ürün ve hizmet tanıtımı yapmak istiyorsa influencerları kullanıyorlar.
  • Tanıtımı yapılan bir ürünü veya hizmeti satın almak isteyen 18 – 24 yaş arası kullanıcıların % 62’si Youtuberların görüşlerine önem veriyor.

Programatik Reklamlar

Programatik satın alma sistemlerine yapılan yatırımların git gide artması bu reklamların en hızlı yükselen dijital pazarlama trendlerinden biri olmasını sağladı. Programatik reklamlar medya alım – satım işlemlerinin otomasyonunu sağlıyor. Geleneksel medya alım – satım yöntemleri ile karşılaştırıldığında çok daha büyük bir kitleye ulaşılan bu sistem, medya alım – satımının geleceği niteliğinde.

  • Pazarlamayı kullananların % 60’ı bu satın alma sistemini kullanıyor.
  • 2017 yılında % 31’lik bir büyümeye ulaşacağı tahmin ediliyor.
  • Uzmanlara göre 2020 yılı itibariyle reklam alım – satım işlemlerinin tamamı bu sistemle yapılacak.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

Dijital pazarlama trendlerinin sonuncusu tabii ki de dönüşüm. Diğer trendler ile karşılaştırıldığında önemini hiç yitirmeyecek olan dönüşüm oranı optimizasyonu, lokasyon pazarlama ve mobil pazarlama ile birlikte bambaşka bir boyuta geçecek. Yalnızca hedef kitleye ulaşabilmek adına değil, hedef kitle ile ilgili datalar elde edebilmek için kullanılan mobil teknoloji ve lokasyon bazlı pazarlama, müşteri dönüşümlerine dair yapılacak analizlerin önemli birer parçası haline gelecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu