Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarla; Üreticiler açısından, üretilen malın ya da hizmetin kalitesi kadar önem taşıyan bir diğer nokta da bu ürün ya da hizmetin nasıl pazarlanacağıdır. Pazarlama metotları; geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama olarak ikiye ayrılır. Şirketlerin ürün ve hizmet tanıtımlarını ve pazarlamalarını yapabilmeleri amacıyla tüketicilerle ya da diğer şirketlerle iletişime elektronik cihazlar aracılığıyla geçmesi, dijital pazarlama nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır. Günümüzde firmalar ve markalar internet dünyasından yararlanarak E-Mailler ve sosyal platformlar aracılığıyla yeni pazarlar yaratabiliyorlar. Böylelikle daha kısa sürede, daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşabiliyor, ürün ve hizmet tanıtımını farklı platformlarda yaparak çalışmalarını geliştirebiliyorlar. Bu pazarlama çalışmaları yalnızca internet üzerinden değil, mobil cihaz, radyo vb iletişim araçları üzerinden de yapılabilmektedir.

Dijital Pazarlamanın Önemi

Dijital dünya çağı olarak isimlendirdiğimiz bu çağda markaların, çağın ve sektörlerinin gerisinde kalmamaları için dijital pazarlama yöntemleri başvurmaları gerekir. Geleneksel pazarlama metotlarına göre daha avantajlı olan bu pazarlama metoduyla, daha fala kitleye ulaşılabilir. Ayrıca bu pazarlama metotları ile markalar, daha az süre ve daha az emekle tüm çalışmalarını yürütmüş olacaklar. Dijital pazarlama teknikleri ile hedef kitleye ulaşabilmek, hedef kitlenin istek ve şikayetlerini tespit etmek çok daha kolaydır. Aynı zamanda iletişime geçilen kitleden interaktif bir biçimde geri dönüş alabilmek bu pazarlama türünün önemini daha da arttırıyor. Müşteri tarafından bakıldığında da müşterinin ürün ya da hizmet ile ilgili aktif bir döngüye girebildiğini, istek ve şikayetlerini ilk ağızdan bildirebildiğini görürüz.

Dijital Pazarlamada Hangi Araçlar Kullanılır?

Günümüzde dijital pazarlama genellikle sosyal medya platformları ile yapılmaktadır. Özellikle mobil cihazlarda yer alan mobil uygulamalarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya platformlarında gerçekleştirilen pazarlama çalışmalarına viral pazarlama adı verilmektedir. Markalar da kendi web sitelerini kullanarak, bloglar açarak, farklı web sitelerine reklam vererek veya etkinliklere sponsor olarak pazarlama yapabilirler. Ayrıca markaların ürün veya hizmetlerini toplu bir biçimde tanıtabilmesi için E-Mail pazarlama ya da E-Bülten gönderimi yapabilmeleri sağlanmaktadır. Bir de arama motorları reklamları ile veya müşterinin ilgisini çekecek görseller ile ürün ve hizmetler tanıtılabilir. Satış ortaklığı yöntemiyle de bu pazarlama yapılabilir fakat ülkemizde henüz yaygın olmayan bir yöntemdir. Bu yüzden pek tercih edilmemektedir.

Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Dijital pazarlamada farklı tekniklerden bahsedilebilir. Bu aşamalar;

  1. İlki müşteriyi web sitesine çekmeye yönelik yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalar için arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında aktif olmak ve böylelikle ulaşılabilirliği sağlamak gerekmektedir.
  2. Diğer bir yöntem ise dijital pazarda var olan müşteriyi kazanmak ve müşterinin sadık kalmasını sağlamak için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalarda hedef kitlenin özel bir alana çekilmesi oldukça önemlidir. Yani müşterilerin web sayfanızla ilgilenmesini, zaman harcamasını, ürün ve hizmetler hakkında değerlendirme yapmasını sağlamalısınız.
  3. Üçüncü aşamada markaların kendilerini değerlendirmeleri gerekmektedir. Yapılan hata var ise bu hataların tespit edilerek giderilmesi gerekmektedir. Bu aşama başarılı geçirildiyse oldukça başarılı olunmuş demektir.
  4. Son aşamada mevcut hedef kitlenin korunmasını ve kaybedilmemesi adına çalışmalar yapılmalı ve hedef kitlenin memnuniyetinin maksimum düzeye çıkarılması amaçlanmalıdır. Bu aşamada önemli olan doğru stratejilerin kullanılıyor olmasıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu