Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlamanın Avantajları

Dijital pazarlama; bir firmanın dijital ortamlarda yürüttüğü pazarlama sürecine verilen isimdir. Yazılı basın, radyo, televizyon gibi geleneksel pazarlama yöntemlerinin yerine daha interaktif yöntemler kullanılan dijital pazarlama gün geçtikçe popülerliğini artırıyor. Pek çok firma tarafından kullanılmakta olan dijital pazarlamanın avantajları da oldukça fazladır.

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Hedef Kitlenin Belirlenmesi ve Ölçülebilirlik

Dijital pazarlamanın avantajlarından biri de özel pazarlama teknikleriyle hedef kitlenin belirlenmesi ve net sonuçlara ulaşılabilmesidir. Geleneksel yöntemlere oranla daha az maliyetlidir ve bu maliyetlerin ölçülebilir olması büyük bir fayda sağlar. Kaybetme ve boşa gitme olasılığı olmadığı için minimum bütçe ile maksimum verim alınabilir. Bunların yanı sıra tıklanma ve görüntülenme sayıları da net bir şekilde görüntülenebildiğinden yanlış giden bir durum olduğundan hızlı bir biçimde önüne geçilebilir.

İletişim

dijital pazarlamanın avantajları biri de interaktif iletişimdir. İnternet kullanıcıları reklamını gördükleri ürün ya da hizmet hakkında E-Mail atabilir, sosyal medya platformlarında yorum yapabilir, site içi online müşteri hizmetleri aracılığıyla firmayla canlı irtibata geçebilir ve hızlı bir şekilde geri dönüş alabilir. Tüm bunlar geleneksel pazarlamada oldukça güçtür. McKinsey&Company şirketinin yaptığı “müşteri hizmetleri ve memnuniyeti” araştırmasında geleneksel müşteri iletişim araçları ile dijital iletişim araçları karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda dijital iletişim araçlarının diğer iletişim araçlarına oranla % 33 daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Müşteriyi Çekmek

AC Nielsen araştırma şirketinin Türkiye’de yaptığı bir araştırmaya göre, internet kullanıcılarının % 84’ü alışveriş yapmadan önce ürün ve hizmetler hakkında internet üzerinden bilgi topluyor. Deloitte tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre, 2020 yılında mağazalardan yapılan satışların % 95’i dijital platformlardan etkilenerek gelen kişiler tarafından yapılacak. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda firmaların doğru dijital pazarlama teknikleriyle müşterileri web sitelerine veya mağazalarına çekmeleri oldukça basittir.

İçerik Pazarlama

dijital pazarlamanın avantajlarından biri de içerik pazarlamadır. Firmalar kendi markalarını farklı medya formatları kullanarak ve eğlenceli ya da eğitimsel içerikler paylaşarak pazarlayabilirler. Bu metot sayesinde müşteriyle daha iyi ilişkiler kurulur ve müşteri sadakati kazanılır. Geleneksel pazarlamada içerikler klasiktir ve broşür, katalog gibi yöntemler kullanılarak direkt satış yapmak amaçlanır. Ancak bunlar bir kere okunup atılmaktadır.

Müşteri Bilgilerini Edinmek

Dijital pazarlamanın avantajlarından bir tanesi de müşteri bilgilerini edinmektir. Online sipariş esnasında ya da herhangi bir E-Mail bülten aboneliklerinde müşterinin bilgileri edinilebilir. Geleneksel pazarlamada ise müşteriler ile ilgili bilgi almak oldukça güçtür. En iyi olasılıkla satış esnasında bilgi sağlanabilir.

Müşteri Davranışlarının Analiz Edilmesi

Dijital pazarlamanın avantajlarının bir diğeri müşteri davranışlarının analizidir. Firmalar, Google Analytics sayesinde 50’den fazla rapora erişebilirler. Bu raporlar ile web sitelerinin ne sıklıkta ziyaret edildiğini, hangi anahtar kelime ile siteye ulaşıldığını, web sitesinin hangi sayfalarına daha çok tıklandığını, hangi web sayfasında daha çok vakit geçirildiğini ve daha pek çok farklı bilgiyi edinebilirler. Özellikle dijital pazarlama reklam kampanyalarının performansını ölçümleyebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu