İnternet Dünyası

WikipediA’ya Erişim Neden Engellendi?

İnternetin ansiklopedisi olarak bilinen WikipediA, ülkemizde 29 Nisan’dan itibaren erişime kapatıldı. Erişim engeli Türkçe WikipediA sayfasıyla kalmamakla birlikte tüm dillerdeki sayfaları da kapsıyor. 29 Nisan Cumartesi saat 08.00’den bu yana kullanılamayan WikipediA’nın açılıp açılmayacağı ise henüz belli değil.

WikipediA’ya erişim neden engellendi sorusuna cevap verecek olursak, Türkiye’yi terörle aynı düzlemde ve iş birliği halinde gösteren yazılara ve yorumlara yer verdiği için. Daha önce bu tarz içerikler tespit edilmiş ve bu içeriklerin kaldırılmasıyla ilgili site yetkilileriyle gereken görüşmeler yapılmıştı. Bu görüşmelere rağmen içerikler kaldırılmadığı için WikipediA’ya erişim engeli konuldu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre; WikipediA‘ya gereken uyarıların yapıldığı, buna rağmen teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye’ye uluslararası alanda karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline geldiği gerekçesiyle engellendiği belirtildi. Yapılan erişim engelinin idari bir tedbir olduğu, Türkiye’nin isteklerinin yerine getirilmesi durumunda erişim engelinin ortadan kalkacağı söylendi.

Türkiye’nin ilgili kuruluşları son zamanlarda, sosyal medya ajansları ve internet siteleriyle olan görüşmelerini artırırken, bu platformlardan şunları yapmalarını istiyor;

  • Türkiye’de temsilcilik açılması
  • Uluslararası hukuk kurallarına uygun davranılması
  • Mahkeme kararlarına uyulması
  • Türkiye’ye yapılan karalamaların bir parçası olunmaması

e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamada WikipediA‘ya herhangi bir erişim engelinin bulunmadığı belirtilse de hala erişim sağlanamamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu