İnternet Dünyası

Wikipedia Türkiye’yi Özlüyor!

Türkiye’de bir yılı aşkın süredir erişime kapalı olan Wikipedia, geçtiğimiz ay başlattığı “Türkiye’yi Özledik” kampanyası kapsamında bir video yayınladı. Wikipedia geçtiğimiz yılda Türkiye’de yasaklanmış ve internet kullanıcıları tarafından çok tepki çekmişti. Mart ayında “We Miss Turkey” adında bir hashtag açıp Instagram hesabında paylaşımda bulunmuştu.

Wikipedia Türkiye’yi Özlüyor!

Wikipedia Türkiye’yi Özlüyor!

Neden Erişime Kapatılmıştı?

2001 yılında kurulan Wikipedia, kullanıcılar tarafından ortaklaşa oluşturulan ve birçok dilde içeriğin olduğu ücretsiz bir internet ansiklopedisi olarak internetin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında yer alıyor. Dünya için pek çok yerde gerekli hatta zorunlu bir site olarak görülen Wikipedia, oldukça önemli bir bilgi kaynağı sitesi. Ancak Türkiye’de bir yıldır kullanıma kapalı ne yazık ki. Hatırlayacağınız üzere geçen yıl site içerisinde Türkiye’yi terörle aynı düzlemde gösteren içerikler tespit edilerek bununla ilgili girişimler başlatılmıştı. Site yetkilileriyle gerekli yazışmaların yapılmasının ardından söz konusu içeriklerin kaldırılmadığı tespit edildiği için siteye erişim engeli konulmuştu.

#WeMissTurkey

Wikipedia’nın Türkiye’de kullanıma kapatılması sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tepki çekmişti. Yürüttüğü kampanyadan da anlayacağınız üzere Wikipedia, Türkiye’ye geri dönme konusunda çok ısrarlı ve oldukça kararlı. ‘’A year without Turkey’’ ( Türkiye olmadan bir yıl) başlığıyla yayınlanan videoda farklı ülkelerden Wikipedia kullanıcıları, sitedeki Türkiye başlığını kendi dillerinde okudu. Daha sonra Türkiye’nin son  bir yıl içinde dünyanın geri kalanıyla bilgi paylaşmak için en önemli kaynaklarından birini kaybettiği, aynı şekilde dünyanın da Türkiye hakkında bilgi almakta zorlandığı ifade edildi. Anıtkabir başta olmak üzere Türkiye’nin en çok tanınan bölgelerinden görüntüler paylaşan Wikipedia, “Türkiye olmadan dünya kaybeder.” ifadesini kullandı. Video farklı dillerde “Türkiye’yi özledik” diyen kişilerin görüntüleriyle sona erdi.

Konu ile ilgili Wikipedia’nın blog sayfasında yayımlanan yazıda ise yasağın ardından Türkiye’den gelen trafiğin bir hafta içinde yüzde 90 azaldığı ve tüm ülkenin adeta sessizliğe gömüldüğü belirtildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bu sadece bir sitenin engellenmesinden çok daha fazlası. Bu yasak insanlık tarihinin iş birliği ile oluşturulmuş en büyük serbest bilgi kaynağına erişimi engelliyor. Tüm dünyadan katılım gelmezse Wikipedia bunun acısını çeker. Wikimedia Vakfı olarak bilgiye erişimin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz. Özgür bilgiye, küresel söylemlere ve sınırları, dilleri ve deneyimleri aşan herkese açık iş birliğine erişimi güvence altına alan prensipler için savaşmayı sürdüreceğiz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu