SEO

WebP Nedir?

Her internet sitesinin sahibi hayalleri arasında hızlı yüklenen bir web sitesi olduğunu biliyoruz. Web sitesi sahibi olan herkes sitesinin daha hızlı açılmaısnı ister. Nedeni ise ziyaretçiler yavaş açılan bir sitede vakit kaybetmek istemez. Sayfa hızını optimize etmek yani sayfanızın hızlı açılmaısnı istiyorsanız WebP formatında görüntüler kullanabilirsiniz. WebP nedir diye merak ediyorsanız JPEG’den daha küçük boyutlara sahip olan küçük boyutlu olmasına rağmen zengin ve kaliteli görüntü sunmanızı sağlayan bir formattır. Biz de bu yazımızda WebP nedir, artıları ve eksileri nelerdir ve WordPress üzerinde nasıl kullanacağınız hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacapız. 

WebP Tam Olarak Nedir?

WebP ne işe yarar
WebP Nedir

Google tarafından seneler 2010 yılını gösterdiğinde geliştirilen dosya formatıdır WebP. WebP, mevcut kaliteyi koruyarak daha yüksek sıkıştırma oranı sağlamaktadır. Sitenizin daha hızlı yüklenmesi ve görüntülenmesi için küçük boyutlard görüntüler hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem ile PNG ve JPEG formatına göre daha kayıpsız bir sıkıştırma uygulamış olursunuz. WebP, kayıpsız görüntüleri PNG’ye kıyasla %26 daha fazla sıkıştırmanıza yardım eder. 

Bir diğer yandan kayıplı karşılaştırma denilen şey orijinal veriyi kaldırarak dosya boyutunu küçültmek anlamına gelmektedir. Herhangi bir görüntüyü kodlama ile, kayıplı WebP, görüntü dosya boyutunu %25 oranından %34 oranına düşürürken JPEG formatı gibi bir kalite sunmaktadır. 

Hreflang etiketi nedir öğrenmek için: Hreflang Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Avantajlar

WebP tam olarak nedir
WebP Avantajları

Yukarıda da söylediğimiz gibi küçük boyutlu resimler internet sitelerinin daha hızlı açılmasını sağlar. Bir diğer yararı ise eğer internet siteniz yemek ve seyahat blogu sahibi iseniz WebP ile daha fazla bant genişliği kullanmayabilirsiniz. 

JPEG ve PNG formatlarına değinerek farkı çok daha iyi anlayabiliriz. 

JPEG (veya JPG)

Renkli görüntüler ve mükemmel fotoğraflar için format tercih edilse de sıkıştırma dezavantajına sahiptir. Sıkıştırma sebebiyle görüntü kalitesinde bir miktar kayıp olduğunu söyleyebiliriz.

PNG

Her ne kadar sıkıştırılmış olsa da görüntü kalitesini korumak için mükemmel bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu formatta, logo, metin ağırlıklı görüntüler ve resimler gibi pekçok veri veyahutta piksel içeren görüntüler için idealdir ancak söz konusu fotoğraflar olunca doğru bir tercih olmayacaktır.

WebP ile bu iki formatı bir arada kullanabilirsiniz. Hem görüntü kalitesini koruyabilir hem de %25-34 arası daha küçük boyuta sahip olabilirsiniz. 

Dezavantajları

Birçok avantajı beraberinde getiriyor olsa da bazı dezavantajları da bulınmaktadır. İlk dezavantajı Safari ve Internet Explorer’ın bu formatı desteklememesidir. Google Chrome, Opera ve Firefox’da ise sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Safari ve Internet Explorer’ında yakın zamanda bu formatı kullandıracak düzenlemeleri yapacağını düşünüyoruz. WordPress şu anda WebP görüntüleri desteklememektedir. Yani WebP dosyaları WordPress kitaplığınıza yükleyemezsiniz. Bu sorun için endişelenmeyin sadece bir eklenti ile bu sorunu çözebilirsiniz. 

WordPress’te WebP Kullanımı

WordPress’te WebP kullanmak istiyorsanız WebP Express’i eklemeniz gerekmektedir. WordPress tabalı sitelere bu eklentiği ekleyerek WebP dosyaları kütüphanenize ekleyebilirsiniz. 

Bu yazımızda siz değerli kullanıcılarımız için  WebP nedir, artıları ve eksileri nelerdir ve WordPress üzerinde nasıl kullanılır ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için faydalı bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu