Teknoloji

Tüm Dünyanın Merakla Beklediği Telefon: iPhone X

Dünkü özel etkinlikle Apple, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ı tanıttı. Ancak Tim Cook bize, gerçek Apple tarzında, “bir şey daha” vaad etti. Bu, kullanıcı deneyimini her şeyin ötesine geçiren, nihayet tam dokunmatik ekranlı bir cihaz fikrini yürürlüğe koyan ilk internet bağlantılı akıllı telefon olan iPhone X‘di. iPhone’un 10. yılında tanıtılan cihaz, “10” olarak telaffuz edildi.

iPhone X Özellikleri Nelerdir?

Tasarım

iPhone X, yeni iPhone 8 ve iPhone 8 Plus gibi yepyeni bir tasarımla geldi. Çerçevelerden çıkan cihazda, ön ve arka cam tercih edildi. Apple camda “akıllı telefonu daha dayanıklı” yapan daha derin bir güçlendirme tabakasını olduğunu söylüyor. Bu yeni tasarım sayesinde iPhone X su ve toza karşı dayanıklı olacak. Paslanmaz çelikten üretilen cihaz iki renk seçeneğiyle karşımıza geliyor: Uzay grisi ve gümüş.

Ekran

Akıllı telefonlardaki güncel trendin ardından Apple, uçtan uca 5.8 inçlik bir ekran sunarak iPhone X’de çerçeve kullanımını ortadan kaldırdı. Aslında Apple, ilk defa bir OLED ekran sunan Süper Retina Ekran ile bu bölümde ilerleme kaydediyor. Bu, daha doğru renkler, ekran boyunca daha iyi görüntü bütünlüğü gibi OLED’in tüm standart faydalarını beraberinde getiriyor. IPhone X Super Retina ekran; hem Dolby Vision hem de HDR’de 455 PPI ve HDR ile 2046 × 1125 çözünürlüğü destekliyor. Şirketin panel başına 125 dolar ödediği ve bu da daha pahalı bir iPhone’un raporlarının nedeninin bir parçası olduğu bildiriliyor.

FaceID

iPhone 10, cihazın ön yüzüne elen yeni ekranla birlikte TouchID düğmesi bulunmayan ilk iPhone’dur. Kullanıcılar, cihazı ekrandaki herhangi bir bölümü sürükleyerek açabilirler. Bir uygulamayı kapatmak için ekranı yukarı doğru hızlıca kaydırın ve atın. Kullanıcılar Siri’ye “Hey Siri” diyerek ya da yan düğmeye basarak erişebilecekler.

Home düğmesinin iPhone’un güvenliğinin merkezinde yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda, FaceID kullanıcının yüzünü tespit ederek telefonun kilidini açacak bir ön kamera derinlik algılama biçiminde geliyor. Bu iPhone’un her açıdan yüzünüzün neye benzediğini bileceğine ve örneğin bir masanın üzerinde dururken kilidini açabileceği anlamına geliyor. Ayrıca gerçek yüz yerine iki boyutlu bir fotoğrafın kilidi açması gibi aldatmacalara duyarlı olarak üretildi. Apple, birinin FaceID’i kandırıp telefona girme şansının milyonda bir olduğunu söylüyor.

FaceID; kızılötesi kamera ile donatılmış, nokta projektör ve daha birçoğu iPhone cihazının içine yerleştirilmiş True Depth bir kamera sistemi tarafından etkinleştirilir. Bu özellik, Apple Pay’in yanı sıra mesajlaşma için Animojiler adlı yeni bir özelliğin kullanılmasını da sağlıyor. Animojiler, yüz ifadelerinizi emojilere entegre etmek için FaceID’i kullanır, böylece kendinize eşsiz bir fotoğraf çekebilirsiniz. Bir düzineden fazla farklı animasyonlu emoji arasından seçim yapabilirsiniz.

Kameralar

Arka kamera 12 megapiksel çözünürlüklü bir sensöre, f1.8’de çift lensler ve f2.4 açıklıklarına sahip. Çift görüntülü OIS dörtlü LED TrueTone flaş ile birlikte gelir. Yeni A11 Bionic ve gelişmiş kamera kombinasyonu nedeniyle Apple, kullanıcıların ışık efektlerini seçmelerine izin veren yeni bir Portre Aydınlatması sunuyor. Bunlar filtreler değil, kişinin yüzüne çarpan ışığın gerçek zamanlı analizi ve bu aydınlatma efektleri fotoğraf çekilmeden önce ve sonra eklenebilir.

Video da büyük ölçüde geliştirildi. Bu A11 işlemciyle birlikte, düşük ışık modunda, daha hızlı çerçeve hızı desteği ve 4K yakalama ile 60FPS’de video yakalanabilir. 1080 p’de çekilen ağır çekim videoları 240 FPS’ye sahip olacak.

Ön kamera, FaceID’i destekleyen True Depth fotoğraf makinesi sistemi tarafından desteklenmektedir. Ancak burada büyük haber, Portre modu ve Portre aydınlatmasının ön kamerada kullanılabilmesidir.

Teknik Özellikler

Dün açıklanan diğer yeni iPhone’ların yanı sıra iPhone X, bu yeni cam sırt sayesinde kablosuz olarak şarj edilebilecek. Kablosuz şarj işlemi, kablosuz şarj endüstrisinde standart olarak kabul edilen Qi tarafından desteklenmektedir. Artı, pil ömrü iPhone 7’den iki saat daha uzundur ve iyileştirmelerin çoğu yazılım geliştirmeleri yoluyla gerçekleşir. Ancak Apple, işleri bir sonraki seviyeye taşımayı sevdiğinden, yeni iPhone’larda kablosuz şarj AirPower olarak adlandırılan yeni bir aksesuarla geliyor. Kullanıcıların iPhone’larını, Apple Watch ve AirPod’ları aynı anda şarj etmelerini sağlayan daha geniş bir altlık.

IPhone X, yeni A11 Bionic işlemci ile donatıldı: 64 bit tasarım, altı çekirdek, A1’dan % 25 daha hızlı iki yüksek performanslı işlemci ve % 70 daha hızlı 4 yüksek verim çekirdeği. GPU da % 30 daha hızlı.

iPhone X Fiyatı

iPhone X fiyatı 64 GB model için 999 Dolar‘dan başlayacak. Türkiye fiyatı ise henüz açıklanmadı ancak 5000 TL ve üzerinde olması bekleniyor. Ön siparişler 27 Ekim’de ve normal satışlar da 3 Kasım’da başlayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu