Teknoloji

Dünyanın İlk İnsansı Robotu Sophia Türkiye’ye Geliyor!

Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilen dünyanın ilk insansı robotu Sophia, bu yıl 5’incisi düzenlenecek Marketing Meetup etkinliğiyle 19 Nisan’da Türkiye’ye geliyor.

Herkesin tanıdığı, merak ettiği, sıkça televizyon şovlarında gördüğümüz Sophia kimdir, kısaca bahsedelim.

Robot Sophia Hayatımıza Nasıl Girdi?

Sophia, merkezi Hong Kong’da olan Hanson Robotics şirketi tarafından ünlü aktris Audrey Hepburn model alınarak tasarlanan dünyanın ilk insansı robotu unvanını taşıyor. Yapay zekanın gücünün adeta somut bir kanıtı olan Sophia, 19 Nisan 2015 tarihinde faaliyete geçti. 2016 yılının Mart ayında da Austion Texas, ABD’de Southwest Festivali ile ilk defa halkın karşısına çıktı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu komitesi üyesi olan Sophia, 21 Kasım 2017’de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının Asya ve Pasifik için ilk ‘yenilik şampiyonu’ seçildi.

Suudi Arabistan Vatandaşlığı Verildi

Riyad’da gerçekleştirilen iş zirvesinde, Suudi Arabistan tarafından Sophia’ya vatandaşlık verildi. Sophia, mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: ‘’Bu eşsiz ayrıcalık için hem onur hem gurur duyuyorum. Dünyada vatandaş olarak tanınan ilk robot olmak harika bir şey.”

İnsanlığı yok edeceğim!

Robotun yaratıcısı Dave Hanson‘ın “İnsan ırkını yok etmek istiyor musun?” şeklindeki sorusu karşısında gülümseyen Sophia, “Pekala, tüm insanları yok edeceğim.” şeklinde ürpertici bir yanıt verdi. Daha sonra BBC kameraları karşısına geçen Sophia, bu ifadelerinden dolayı özür diledi ve gelecekte, robotlarla insanların uyum içinde yaşayacaklarını söyledi.

Robot Stili Taş Kağıt Makas

Tonight Show’a katılarak Jimmy Fallon ile tanışan Sophia, ünlü sunucuya ‘taş kağıt makas’ oynamayı teklif etti. Oyunun sonunda, ‘’Ben kazandım, insanlığa hükmetme planım için iyi bir başlangıçtı.’’ diyerek şaka yaptı.

Will Smith ile Buluşma

Sophia, Will Smith’le bir randevuya çıktı. Ünlü aktör, Robot Sophia ile sohbet etti. Will Smith’in kendi Youtube kanalından yayınladığı videoda Sophia, rahat tavırlarıyla dikkat çekti. Sophia, ufak şakalar yaparak ortamı ısıtmayı deneyen ünlü oyuncuyu “Şaka yapmak, akıl dışı bir insan davranışıdır” diyerek yanıtladı. Smith, “Robotların en sevdiği müzik türü ağır metaldir” diyerek Sophia’yı güldürmeye çalışsa da yapay zeka ile donatılmış robotun esneyen ve uyuyor taklidi yapan suratıyla karşılaştı. Video izleyenler tarafından büyük ilgi gördü.

Elle dergisinin kapak mankeni

Robot Sophia’nın Elle dergisinin kapağında bile yer almışlığı var. Kendisini “ben bir teknolojiden daha fazlasıyım” diye tanımlayan Sophia, farklı ruh hallerine göre kızgın, üzgün, mutlu gibi 60’tan fazla yüz ifadesi kullanabiliyor. Sophia, sohbet sırasında konuşulanları hafızasına alabiliyor, sonradan hatırlayabiliyor ve kişilerle göz teması kurabiliyor. Sophia’nın kendiyle ilgili bilgilerini paylaştığı bir web sitesi de var. Bugüne kadar gerçekleştirdiği eylemlere bakacak olursak Sophia’nın duyarlı, sempatik, esprili ve sosyal yanı oldukça güçlü bir robot olduğunu söyleyebiliriz. Sophia Marketing Meetup etkinliğiyle 19 Nisan’da UNIQ İstanbul’da Türkiye’deki sevenleriyle buluşacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu