Teknoloji

SpaceX, Türk Uydusu UBAKUSAT’ı Uzaya Gönderdi!

Elon Musk’ın sahibi olduğu, ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX, NASA ile yaptığı 16 milyar dolar değerindeki anlaşma kapsamında uzaya kargo taşımaya başlamıştı. Uzay araçlarının görevlerini tamamladıktan sonra geri dönüştüren SpaceX, milyonlarca dolar değerinde olan bu malzemeleri tekrar kullanarak uzay yolculuklarını daha az maliyetli bir hale getirmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz günlerde daha önce başka görevlerde kullanılan Falcon 9 adlı roketi ve Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na 2,7 tonluk malzeme gönderdi. Anlaşma kapsamında 14. kez uzaya malzeme taşınmış oldu. 2 Nisan gecesi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gönderilen Falcon 9 roketinin kalkışı her zaman olduğu gibi SpaceX‘in Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

Dragon Kapsülü ile Neler Taşınıyor?

2.700 kilogramlık yük içerisinde Uzay İstasyonu’na deney ve ihtiyaç malzemeleri taşınıyor. Ayrıca farklı ülkelere ait, istasyondan fırlatılmak üzere gönderilen küp uydular da bulunuyor. Bunlardan biri de Türkiye’ye ait UBAKUSAT uydusu.

UBAKUSAT, İTÜ Tarafından Geliştirildi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün, Japon uzay ajansı ile işbirliği çerçevesinde İTÜ öğrencileri tarafından geliştirilen mini uydu, Falcon 9 roketinin taşıyacağı Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na getirildikten sonra, astronotlar tarafından uzaya bırakılacak.

İTÜ yetkilileri, yaklaşık 3 kg ağırlığında, 10X10X34 cm boyutlarındaki ve ses verisi aktarımında kullanılacak küp uydunun geliştirilmesinde insan emeği hariç sadece donanım için yaklaşık 100.000 dolar harcandığını ve uydunun 250 bin euroluk fırlatma ücretinin Japon hükümeti tarafından karşılanacağını bildirdi. Yörüngede 6-12 ay arasında görev yapması beklenen UBAKUSAT’ın bugün istasyona varması, ardından bir ay yörüngede kaldıktan sonra Dünya’ya dönmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu