Sosyal Medya

Sosyal Medya Raporlamasının İpuçları

Sosyal medyada günlük paylaşımlarınızın ne kadar etkileşim aldığını günü gününe takip etmenin yanı sıra aylık detaylı raporlamalar ile de genel bir özet çıkarmanız oldukça önemlidir. Hem müşteriye sunarak aylık ne kadar yol kat edildiğini gösterebilir hem de kendi çalışmalarınızı ölçebilirsiniz.

Aylık rapor hazırlarken ise kendinize dikkat etmeniz gereken birkaç nokta belirleyebilir ve raporlarınızı bu şekilde hazırlayabilirsiniz. Benim belirlediğim başlıklar ise şöyle:

Tüm istatistikleri kullanın.

Sosyal medya hesaplarınız için rapor hazırlarken elde edebildiğiniz tüm istatistikleri raporlayın. Facebook’un istatistik konusunda kullanıcı dostu olduğunu biliyoruz onun dışında farklı sitelerden de yönettiğiniz markaların ölçümlemesini yaparak istatistiklerinizi genişletebilirsiniz.

Önceki aylarla karşılaştırın

Raporlarınızda mutlaka önceki ayı baz alan verilere de yer verin. Böylelikle bir önceki aya kısa dönüşler yaparak gelişme veya gerilemeleri gözlemleyebilirsiniz. Örneğin Temmuz ayı içerisinde her şey yolunda gibi gözükürken aslında Haziran ayında daha iyi sonuçlar elde etmiş olabilirsiniz. Bu da Temmuz ayında bir şeylerin eksik gittiği anlamına gelebilir. Özetle geçmiş dönem verilerini de raporlarınıza ekleyerek, daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Belirli aralıklarla rakip analizine yer verin

Her ay yapılmasına gerek duyulmasa da belirli aralıklarla rakip analizlerine yer verebilirsiniz. Öncelikle yönettiğiniz markaların tüm rakiplerini sosyal medyada takibe almanızı tavsiye ederim. Böylelikle günlük olarak hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Fakat 3 aylık periyotlar gibi belirleyeceğiniz zaman dilimleriyle kendi sunumlarınızda rakip analizlerine yer vererek markanın da dijital dünyada rakipleri arasında hangi sırada olduğunu görmelerini sağlayabilirsiniz. Unutmayın dijital dünyada markaların büyüklüğü gerçek hayattaki satış cirolarına benzemeyebilir. Bu yüzden marka tarafını dijitaldeki ilerleyiş hakkında daha çok bilgilendirmenizi öneririm. :)

Açıklayıcı olun

Raporunuzu sadece kendi çalışmalarınıza göz atmak için hazırlamadığınızı unutmayın. Aynı zamanda sizin çalışmalarınızı inceleyecek olan marka yetkilileri de bulunmakta. Bu yüzden bol veriler ve anlaşılmayan terimler yerine açık ve net olun. Kolay yoldan anlatın. Eğer mümkünse, aylık raporları markaya sunmayı teklif edin ve yapacağınız sunumda gelen bütün soruları cevaplama şansına sahip olun.

Raporlardan yeni stratejiler oluşturun/yeni projeler önerin.

Aylık raporlarınızdan bugüne kadar oluşturduğunuz çalışmalardan bir sonuç çıkarmanın yanı sıra gelecek için de öngörülerde bulunun ve yeni stratejiler oluşturun. Şu ana kadarki tablo çok hoşunuza gitmediyse neleri değiştirebileceğinizi düşünün. Marka takipçilerini daha iyi analiz ettiğinize inanıyorsanız, takipçilerinizin hoşuna gidebilecek yeni projeler geliştirin.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu