Dijital PazarlamaSosyal Medya

Snapchat Pazarlaması

Snapchat popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Popülerliğinin artması ve ciddi bir kullanıcı sayısına ulaşması ise markaların ilgi odağı olmasını sağlıyor. Markalar Snapchat’i pazarlama stratejilerinde konumlandırmış durumda. Zaman zaman bu popülerliği gözlemlemiş olan markaların “Biz Snapchat’e girmeli miyiz?” diye bir düşüncesi de oluyor. Snapchat’in popülerliği sorgulanamayacak durumdayken, tabii ki bu noktada da markanın hedef kitlesi ve Snapchat kullanan kişilerin demografik özelliklerini incelemekte fayda var.

Sosyal medyada her mecra için geçerli olan bir kural var. Hedef kitlenizin olmadığı bir yerde olmanız boşa kanat çırpmaktan başka bir işe yaramıyor. Ürününüzü satamayacağınız bir lokasyonda dükkan açmanız gibi düşünün. Sosyal medya mecraları da aynen öyle… Hedef kitlenizi bulun ve onlarla aynı platformda yer alın.

Snapchat kullanıcılarını incelediğimiz zaman ise genç neslin kullandığını görüyoruz. Yaş aralığı 13 – 25 olarak belirlenmiş durumda. Günlük gönderilen snap sayısı ise gerçekten hayret edilecek kadar fazla. Snapchat’te günlük 400 milyon snap gönderiliyor. Bu hızlı akış ise genç nesle hitap eden markaların Snapchat’te yer almasını bir nevi zorunlu kılıyor.

Column Five ve Marketo tarafından hazırlanan infografik verilerine göre Snapchat kullanıcılarının %70’i kadınlardan oluşuyor. iPhone kullanıcılarının ise %18’i Snapchat kullanıyor.

Ülkemizde markaların Snapchat kullanımına baktığımız zaman Mavi’nin Snapchat’i ilk kullanan marka olduğunu hatırlatalım. Marka Snapchat  hesabını Facebook, Twitter gibi güçlü olduğu diğer mecralardan duyurarak güçlü bir tanıtım yaptı ve projelerine reklam yüzleri olan Serenay Sarıkaya, Kerem Bürsin gibi isimlerin snaplerine yer vererek genç neslin bir hayli ilgisini çekmeyi başardı.

Son dönemde ise LYS sonuçlarının açıklanması ile üniversitelerin tanıtım yarışlarını izledik. Boğaziçi Üniversitesi öğrenci sorularını yanıtlamak için kuralların dışına çıktı ve Snapchat’i, Periscope’u öğrenci sorularını yanıtlamak için kullandı.

snapchat_ftc

Snapchat’in dünya çapındaki bu başarısı ise gözleri genç girişimci ve Snapchat’in CEO’suna çekti.  Evan Spiegel’in 1990 doğumlu olduğunu hatırlatalım. Her genç girişimciye ilham verebilecek bir başarıya sahip olan Spiegel’in Snapchat’i Facebook’a satmaması ise oldukça dikkat çekmişti. Spiegel’in yaptığı açıklamayla yazıyı bitirelim ve fikirlerinizden asla vazgeçmemeniz gerektiğini hatırlatalım!

“Artık şuna emin oldum ki bir şeyin doğru olduğunun en hızlı kanıtı, başkalarının sizi ondan ayırmak için bir sürü para önermesidir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu