SEO

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Açılımı Search Engine Optimization olan SEO’nun Türkçesi arama motoru optimizasyonudur. Web sitelerinin arama motorlarındaki sıralamasını etkileyen çalışmalardır. Başarılı bir biçimde yapılan SEO çalışmaları ile arama motorlarında üst sıralara gelebilirsiniz. Web siteniz için yapacağınız SEO çalışmalarını kendiniz yapabilirsiniz fakat profesyonel bir yardım almanız daha doğru olacaktır. Peki SEO çalışması nasıl yapılır? SEO çalışması iki farklı aşamada yapılır. Bunlardan biri site içi, diğeri site dışı SEO çalışmasıdır.

SEO Çalışması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İndexleme

Web sitelerinin index alması oldukça kolaydır. İndexler ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Fakat en kalitelisi doğal olandır. Hem ülkemizde hem de dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google üzerinden yapacağınız indexlemelerde Search Console’un “Google Gibi Getir” özelliğini kullanabilirsiniz. Düzenli olarak içerik giriyorsanız her içerik girişinizde bir süre “Getir” özelliğini kullanın. Böylece Google botları bir süre sonra kendi gelmeye başlayacak ve manuel işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Robots.txt

Web sitenizin doğru ve hızlı bir biçimde taranmasını istiyorsanız robots.txt dosyasının yüklendiğinden emin olunuz. Bu dosyayı kullanarak arama motoru botlarının sitenizde bulunan hangi sayfaları indexleyip indexlemeyeceğine karar verebilirsiniz. Ayrıca bu dosyanın var olması arama motoru dostu olduğunuz anlamına gelir.

Domain

Web sitesinin en kilit noktasıdır. Domain alırken web sitenizin içeriğiyle alakalı olmasına ve hedeflediğiniz anahtar kelimenin domainde geçmesine dikkat etmelisiniz. Ancak domain isminizin kısa olmasına dikkat etmelisiniz. Hem Google açısından hem de kullanıcıların aklında yer etmesi bakımından önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur domain yaşıdır. Bir web sitesi ne kadar eskiyse yapılacak SEO çalışması o denli etkili olacaktır.

Site Haritası

Site haritası ile arama motoru botlarının web sitenizde yaptığınız değişiklikleri görmesini sağlayabilirsiniz. Site haritalarının otomatik olarak güncelleniyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde yaptığınız her değişiklikte güncelleme yapmanız gerekir. Site haritaları oluştururken farklı kategorilerde olması sizin açınızdan fayda sağlayacaktır.

Mobil Tema

Son dönemlerde artan mobil cihaz kullanımı beraberin mobil web sitelerini de getirdi. Web sitelerinin mobil cihaza uygun tasarlanması Google’ın koşullarından biridir. Uygulanmazsa web sitelerin sıralamasında düşüş yaşamasına sebep olur.

İç Linkler

SEO çalışması yapılırken uygulanabilecek bir diğer unsur iç linklemedir. Web sitesinde bir sayfadan diğer bir sayfaya bağlantı sağlanması gerekmektedir. Bu kullanıcıların ilgili diğer sayfaları da görüntüleyebilmesini sağlar.

H Tagları

SEO çalışmasını en etkili noktalarından biri H taglarıdır. Sitedeki başlık yapısını oluşturmaya yarayan bu taglar; H1, H2, H3, H4, H4 ve H6 şeklindedir. Sitede bulunan her sayfada kullanılması gereken tagların belli başlı kuralları vardır. Örneğin; ana başlık her zaman H1 formatında olmalıdır.

Başlık (Title)

SEO çalışmasında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur başlıkların seçimidir. Başlıkları seçerken aranma hacmine sahip anahtar kelimelerden oluşmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca başlıkların 60 karakteri geçmemesine özen göstermelisiniz.

Açıklama (Description)

İnternet sayfanızı anlatan, 140-160 karakterden oluşan kısa metinlere description adı verilir. SEO çalışması yaparken açıklama kısmında anahtar kelimenizi geçirdiğinizden emin olunuz.

İçerik

Sitenizde yayınlayacağınız içeriklerin bilgi verici ve uzun olması gerekmektedir. Ancak içerik uzun olacak diye gereksiz bilgilendirmelere ve tekrarlamalara yer verilmemelidir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta içeriğin özgün olmasıdır.

Backlink

Site dışı SEO çalışmasının en önemli noktasıdır. Ancak bu noktada yapılan en büyük yanlış aşırı backlink alımıdır. Aşırı backlink siteye zarar verir. Bu nedenle backlink alımını belli zaman dilimlerinde, kaliteli sitelerden almalısınız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Başa dön tuşu