Mobil Uygulama

Native ve Hibrit Uygulama Arasındaki Fark

7/24 yanımızdan ayırmadığımız mobil cihazlar, yaşamımızın merkezi haline geldiler. Mobil cihaz kullanımının bu denli artması, mobil uygulama kullanımını da zorunlu hale getirdi. Artık istediğimiz her alanda pek çok farklı mobil uygulamayı kullanabiliyoruz. Bankacılık işlemlerinden tutun da sağlık kontrollerine kadar her şeyimizi mobil uygulamalar sayesinde yapabiliyoruz. Durum böyle olunca markalar dijital dünyanın gerisinde kalmamak için mobil uygulama geliştirme alanına adım attılar. Ancak bu noktada kafaları karıştıran iki farklı alan vardır. Çünkü mobil uygulamalar iki farklı sistem ile geliştirilebilir. Bunlar; native uygulamalar ve hibrit uygulamalardır. Native ve hibrit uygulama arasındaki fark nedir öğrenmek için aşağıdaki başlıkları detaylıca incelemelisiniz.

Native Uygulama Nedir?

Akıllı telefonlar sayesinde hayatımıza giren mobil uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Android işletim sisteminde kullanılan uygulamaların sayısı 2,5 milyonu bulurken, iOS işletim sistemindeki mobil uygulamalar ise 2 milyonu bulmuştur. Mobil uygulama dendiğinde ilk akla gelen mobil yazılım formatı nativedir. Çünkü ilk mobil uygulamalar bu format ile geliştirilmiştir. Native uygulama demek sadece tek bir işletim sistemi için geliştirilen uygulama demektir.

iPhone ile ortaya konulan iOS işletim sistemi koşulları, geliştiricilerin gerek yazılım gerekse tasarım altyapısında uyması zorunlu olan kurallar bütünüdür. Güvenlik gibi belli başlı sebepleri göz önünde bulundurarak cihazlara dışarıdan uygulama yüklenmemesi şartını getiren Apple, bu şarta uymanın da zorunlu olduğunu belirtti. Bu sebeple geliştiriciler, mecburi olarak, koşullar doğrultusundaki yazılım altyapıları ile uygulama geliştirmeye başladılar.

Ardından çıkan Android işletim sistemi herhangi bir zorunluluk getirmedi ancak iPhone’dan alışılagelmiş olan Uygulama Sektörü konseptine devam etti. Her işletim sistemi zamanla kendi koşullarını ortaya koymaya başladı. Fakat bu yazılım altyapısında ve işletim sistemi koşullarında farklılık yarattığından, uygulama maliyetlerinin ciddi bir seviyeye gelmesine sebep oldu. Native uygulamalardaki bu sınırlandırmalar aslında kullanıcı deneyimini ve performansı artıran noktalardır. Cihazın donanımı göz önünde bulundurularak geliştirilen bu uygulamalar kullanıcılar açısından iyi bir deneyim sunar.

Native uygulamaların avantajları şunlardır;

  • Mobil cihaz kullanıcılarına hızlı, güvenli ve istikrarlı çalışan uygulamalar sunulmasını sağlar.
  • Akıllı cihazların donanımsal ve yazılımsal tüm fonksiyonlarına ulaşılabilmesini sağlar.
  • Sürekli güncelleme gerektiren bu uygulamalar için cihazın kendi bildirim sisteminin kullanılması sağlanır.
  • Uygulamada daha fazla vakit harcanması sağlanır.
  • Native uygulamalar cihazdaki yeniliklere daha hızlı ayak uydurabilir.
  • Bu uygulamaları geliştirirken cihazın kendi tasarım şablonları da kullanabilirsiniz.

Native uygulamaların dezavantajı ise sadece geliştirildikleri cihazda çalışmasıdır. Yani birden çok platformda desteklenen bir native uygulama geliştirmek imkansızdır. Ancak bütçeniz yetiyorsa kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak native uygulama geliştirmenizi öneririz.

Hibrit Uygulama Nedir?

Hibrit uygulamalar; HTML, CSS ve JS ile tasarlanabilirler. Native uygulamalar gibi mobil cihazların fonksiyonlarına erişebilmek açısından cihazın kendi yazılım ve donanım özelliklerini kullanabilirler. Farklı işletim sistemleri için farklı yazılım ihtiyacı duymadıklarından, her uygulama marketinde yayınlanabilme özelliğine sahiptirler. Bu noktada native uygulamalardan ayrılırlar.

Native ve hibrit arasındaki farkı anlamak oldukça güçtür. Ancak ikisi karşılaştırıldığında hibrit uygulama çok daha caziptir. Çünkü her işletim sistemine uygun uygulamalar geliştirilmesini sağlar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. helal olsun kısaca native ve hibritin farkını anladım. bu arada 3 ay oldu bi yazılım sirketinde çalışmaya kod yazmaya başlayalı ve bunu okuduktan sonra tam anlamıyla anladımki hibrit uygulama geliştiriyormuşuzXDD

Başa dön tuşu