Web Tasarım ve Yazılım

Mobil Web Site Tasarımı Nedir?

Günümüzde sürekli yenisi çıkan tabletler ve akıllı telefonların kullanımının artmasıyla birlikte mobil üzerinden internet kullanımı da artmaktadır. Artık internet kullanıcıların büyük bir çoğunluğu arama motorlarının kullanımı dahil pek çok web sitesine mobil cihazlar üzerinden erişim sağlıyor. Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak mobil web sitesi tasarımı nedir sorusuna, bilgisayar ekranı dışında daha küçük ekranlı cihazlar yani tabletler ve akıllı telefonlar için web siteleri tasarlanıyor ve bu web sitelerine mobil web sitesi adı verilir cevabı verilebilir. Bu siteler genellikle farklı bir alt alan adı altında yani subdomain altında çalışırlar ve web sitesinden bağımsız bir biçimde tasarlanırlar. Mobil web siteler genellikle tüm site haritasına sahip değillerdir. Mobil web site tasarımında sadelik ve kolay kullanılabilirlik göz önünde bulundurulur.

Son yıllarda özellikle mobil aramalarda arama motorlarının mobil internet sitesine önem verdiğini, bu nedenle arama motorlarında üst sıralarda olmak için şirketlerin mobil cihazlara uyumu sağlamak zorunda olduklarını belirtmek gerekir. Google 2015 yılında mobil web site tasarımı ilgili bir açıklama yapmış ve mobil web sitesine uyumlu olmayan siteleri alt sıralara taşımıştır.

Mobil Web Site Tasarımının Önemi

İster ticari ister farklı bir hedefle kurulmuş olsun, tüm internet sitelerinin amacı arama motorlarında ilk sayfaya gelerek, üst sıralarda yer almaktır. Bu amaç için yapılması gereken işlemlerden bir tanesi de web sitesinin mobil uyumlu hale getirilmesidir. Mobil uyumlu web sitesi sayesinde internet kullanıcıları istedikleri yerden, istedikleri zaman, istedikleri mobil cihazla web sitelerine erişim sağlayabilirler. Bu da internet dünyasında rekabet halinde olan web siteleri arasında seçim farkına neden olacaktır. Aksi takdirde hedef kitlenizi kaybetme riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Hedef kitlesini kaybetmek istemeyen web sitesi sahipleri; özel olarak tasarlanmış, aşağıya doğru uzun tutulmamış ve kullanışlı bir mobil web site tasarımı yaptırmak durumundalar.

Mobil Web Site Tasarımı ve Responsive Tasarım Arasındaki Farklar

Aslında pek çok yönden birbirleriyle benzerlik içerisinde olan bu tasarımlar, bazı noktalarda farklılık göstermektedir.

  1. Responsive tasarım mobil cihaz ne olursa olsun o cihazın boyutuna uyum sağlar. Her cihaz boyutuna göre sürekli bir değişim halindedir. Responsive tasarımda; ekran tipi, genişlik ve yükseklik olarak kullanılan cihazdaki stilleri değiştirebilmek adına CSS medya sorguları kullanılmaktadır ve bu da sitenin farklı boyutlara geçmesindeki etkendir. Mobil web site tasarımında belli ölçüler vardır ve bu ölçülere göre düzenlenen statik ölçüler kullanılır. Bu tasarımda ekran boyutu algılanır ve web sayfası yüklendiği sırada uygun CSS dosyası da yüklenmeye başlar. Mobil web site tasarımında kullanılan ekran boyutlarının ölçüleri şunlardır; 320px, 480px, 760 px ve 960px. Sonuç olarak responsive tasarım her boyuta uyum sağlarken, mobil internet site tasarımı tek bir boyuta uyum sağlar.
  2. Responsive tasarım her boyuta uyum sağladığından kodlama tarafında çok fazla yük taşımış olur. Ancak mobil web site tasarımında her düzen için farklı bir CSS ve HTML kodu kullanılır. Bu da performans açısından; responsive tasarımdan 2 kat daha performansla çalışmak demektir.

Profesyonel bir ekip ile çalışarak, mobil web site tasarımı hizmeti almak istiyorsanız sizi yönlendireceğimiz ilgili sayfadan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Başa dön tuşu