Web Tasarım ve Yazılım

Blog Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde birçok e-ticaret sitesinin blog sayfası kullandığını görüyoruz. Hem kendi alanı hakkında değerli bilgiler vermek hem de trafik artışı sağlamak için blog sayfaları oluşturuluyor. Gelen ziyaretçinin sayfada daha uzun kalması için ise blog tasarımı oldukça önemli.

Blog tasarımında kullanılan yazı fontları, metinlerin yerleştirilmesi, başlık kullanımı, görsel seçimi gibi birçok detay bulunuyor. Yazımızda bu başlıklara tek tek yer verdik. Blog kurmak istiyorsanız ya da blog sayfanızdan yeterince randıman alamıyorsanız yazımızın devamını okuyarak fikir edinebilirsiniz. 

Blog Sayfalarında Kullanılan Izgara Sistemi

Web sitelerinin tasarım unsurlarından biri olan ızgara (grid) sistemi, sayfaları eşit bölünmesine ve bu eşit alanlara yazıların görsellerin yerleştirilerek daha yormayan düzenli bir sayfa oluşması sağlanabiliyor. Ziyaretçinin sayfada daha fazla vakit geçirmesi ve diğer başlıklara da uğraması için düzenli ve sade bir sayfa yapısının sunulması önemli. 

Izgara sisteminin içinde yazıları bölerek koymak ve görseli istenilen yere yerleştirmek mümkün. Ayrıca her ızgara sisteminin içinde farklı varyasyonlar kullanılabildiği için farklı bloglarda farklı yerleşimler kullanarak sayfaları özgünleştirebilirsiniz.  

Blog Sayfalarında Görsellerin Adapte Edilmesi

İster bu bir kitap olsun isterse bir sosyal medya isterse de bir Web sitesi… Görsel kullanımı yazı dilinin kullanımı kadar önemli. Site ziyaretçisinin blog sayfanızda daha uzun gezinmesi için dikkat çekici ve çözünürlüğü yüksek boyutlarda görsellerin kullanılması gerekir. Burada amaç görselin yazıyı okumasına teşvik etmesidir. Bu sebeple yazıyla ilişkili kullanabileceğiniz keyifli görseller seçmek blog sayfanızın tasarımı için oldukça önemli.

Blog Sayfalarında Metin Değeri ve Kullanımı

Yazılarınızın içinde ara görseller kullanabilirsiniz. Bu hem yazının okunma motivasyonunu artırır hem de tasarımsal olarak göze daha hoş gözükür. Yazınızın kısalığı ve uzunluğu önemli bir değerdir. Özellikle uzun bir yazı yazacaksanız görselle desteklemeniz kaliteli bir yazı değeri almanızı sağlayabilir.

Metni tasarlarken uzun paragraflar yerine daha konuları böldüğünüz kısa kısa paragrafları kullanmanızı tavsiye ederiz. Ara başlıklarla da anlatımı destekleyebilir ve okuyan kişinin daha rahat anlamasını sağlayabilirsiniz. Genel olarak yazınızda kullandığınız başlıklar ve içerik merak uyandırıyor olması gerekir.

Yazının başlığı, ara başlığı ve metnin içeriğinin ardından kullandığınız yazı karakterine de dikkat edebilirsiniz. Yazıyı okutacak ve görsel algıyı tamamlayacak bir font seçmeniz çalışmanın bütününe katkı sağlayacaktır. Seçtiğiniz yazı karakterinin okunaklı olması şeklinden önce önem vermeniz gereken konudur. Daha sonra tırnaklı ya da tırnaksız karakter yazılarından birini resmin geneline göre seçebilirsiniz. Tırnaksız daha yuvarlak hatlara sahip olan yazı karakterleri okumayı kolaylaştırır ve site ziyaretçisinin konuyu daha kolay anlamasını sağlayabilir. Yazının boyutunu standart ölçüler olan 11-12pt de tutabilirsiniz. Çok küçük ya da çok büyük kullanılması özel durumlar dışında ideal bir uygulama değildir. 

Blog Sayfalarında Gelişmelere Uyum Sağlayan Tasarımlar Kullanılmalı

Günümüzde diz ya da masaüstü bilgisayar kullanımlarından ziyade cep telefonu ya da tablet gibi mobile kullanım araçlarını da çok sık kullanıyoruz. Birçok Web sitesine mobile araçlarla giriş yapıyoruz. Bu sebeple Web sitenizin blog kısmının mobil uyumlu olmasına dikkat etmeniz önemli başlıklardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Blog sayfasında uygulanan görsellerin ya da metinlerin mobil araçlarda nasıl görüldüğünü kontrol etmek ve rahatsız edici bir durum varsa iyileştirmek gerekir. 

Blog Sayfalarında Yönlendirme Sisteminin Kullanılması

Birden fazla konu başlığını barındıran blog sayfaları kendi içinde yönlendirme linkleri kullanır. Başka sayfalar ya da başka bir konu başlığına site ziyaretçisini yönlendirmek istiyorsanız yazının içine ya da sonuna farklı bir renkte link yerleştirebilirsiniz. Yani, sızma zeytinyağını anlatırken yeşil zeytin yazısına ya da zeytin satışı yapıyorsanız ürüne link bırakabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu