SEO

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

İnternet hızını servis sağlayıcıları belirlenen limitin üzerine çıkamayabilirsiniz fakat vereceğimiz öneriler ile internet hızınızdan maksimum verim alabilirsiniz. Mobil ve sabit internetlere farklı yöntemler ile hız artırabilirsiniz. Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için internet hızı nasıl arttırılır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. 

İnternet Hızı Neden Yavaşlar?

İnternet hızınız düştüyse bunun birkaç tane sebebi olabilir. O sebepler aşağıdaki gibidir;

1- Bilgisayarınızda bulunan birtakım programlar internet hızının yavaşlamasına sebep olabilir. 

2- Modem ve mesafe kaynaklı sorunlarda internetin yavaşlamasına neden olabilir. Tabii ki modem arızaları ve modemin uzak olması gibi etkenlerde etkili olabilir. 

3- İnternet kullanmak istediğiniz aracın, internet ayarlarında herhangi bir problem olabilir. 

4- Servis sağlayıcıdan kaynaklı problemlerde internet hızının yavaşlamasına sebep olmaktadır. Zaman zaman bazı bölgelerde yoğunluk olması sebebi ile hız kayıpları yaşanabilir. 

5- Modeme gelen veya modemde bulunan kabloların sorunlu olması internet bağlantısını yavaşlatabilir. 

İnternet Hızınızı Nasıl Ölçebilirsiniz?

İnternet hızınızı ölçmek için Speedtest sitesi ve uygulamasını kullanabilirsiniz. Birçok farklı site yoluyla da hız testi yapabilirsiniz. Sabit internet hızını test etmek için ‘’speedtest.net’’ sitesini kullanabilirsiniz. Mobil cihazlar üzerinden de indirme işlemini yaparak internet hızını test edebilirsiniz. 

İnternet Hızlandırmanın 15 Yolu

İnternet hızı nasıl arttırılır merak ediyorsanız doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. İşte internet hızını arttırmanın 15 yolu;

1- İnternet Hızınızı Test Edin

internet hızını artırma yöntemleri
İnternet Hızınızı Test Edin

İlk olarak internet hızında bir problem olup olmadığını anlamak için hız testi yapmanız gerekir. Sağlayıcı kaynaklı problemlerde hızınız daha yavaş olurken programlardan kaynaklı sorunlarda ise daha kabul edilebilir bir düzeyde olacaktır. 

2- İnternet Sağlayıcısı ile İrtibata Geçin

İnternet hızını arttırarak mobil ve PC üzerinden internet kullanımını daha verimli bir hale getirebilirsiniz. İnternet hızının yavaşlamasının sebebinin servis sağlayıcı olduğunu düşünüyorsanız müşteri hizmetleri ile görüşerek teknik destek alabilirsiniz. 

3- Güncel Bir Antivirüs Programı Kullanın

İnternette yararlı siteler olduğu gibi birçok zararlı sitelerde bulunmaktadır. Bu tarz sitelerden bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar bulaşabilir. Bu virüsler, bilgisayarınızda sakladığınız bilgileri çalabilir. Bu yüzden dikkatli olmanız gerekir. Antivirüs programı kullanarak bunun önüne geçebilirsiniz. Hız problemlerini de güncel bir antivirüs programı kullanarak ortadan kaldırabilirsiniz. 

4- İnternet Paketinizin Vadettiği Maksimum İnternet Hızı Kontrol Edin

İnternet paketinize tanımlanmış olan upload ve download hız sınırının düşük olması ve bu limitlere yaklaşmanız durumunda internet hızında azalma olacaktır. İnternet hızınızı artırmak için paket değişikliğine gidebilirsiniz. 

5- Gereksiz Program ve Uygulamaları Kapatın

Bilgisayar, telefon veya tablet gibi eşyalarınızı kullanırken birçok programı açık unutabiliriz. Bu programları kapatarak internet hızında ciddi bir farklılık görebilirsiniz. WhatsApp, Discord ve Skype gibi arka planda çalışan uygulamaları kapatarak internet hızını artırabilirsiniz. 

6- Bilgisayar ile Modem Arasındaki Mesafeyi Azaltın

net hızı arttırma teknikleri
Bilgisayar ile Modem Arasındaki Mesafeyi Azaltın

Bilgisayar ve modem arasında fazla mesafe bulunuyorsa internet hızınız beklentileri karşılamayabilir. Modem ile bilgisayarın birbirine mümkün olduğu kadar yakın olmalıdır. Böylelikle 

7- Modemin Üzerini ve Önünü Kapatmayın

İnternet hızından maksimum verim alabilmek için modemin önüne bir herhangi bir şey koymayın. Modemin üzerini örtmekte internet hızını etkilemektedir. Bağlantıyı yavaşlatma ihtimali olan şeyleri modemin önüne koymayın veya modemin üstünü kapatmayın. 

8- Zorunlu Olmadıkça Cache Temizlemeyin

Bir siteye ikinci kez giriş yaptığınız zaman cache önbellekleme teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknolojinin en büyük artısı siteye başka zaman giriş yaptığınızda site içerisinde daha hızlı gezinebilirsiniz. 

9-Modeminizi Elektronik Cihazlardan Uzak Tutun

Modeminize yakın yerlerde mümkün olduğu kadar az elektronik cihaz olmasına dikkat edin. Yeni nesil beyaz eşyalar, modemin sinyal gücünü olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Modemin etrafında bu tarz eşyalara yer vermezseniz internetini daha hızlı olacaktır. 

10- Yüksek İnternet İçin İnternet Kablolarını Değiştirin

İnternet kablolarını değiştirerek hız arttırma işlemi yapabilirsiniz. Eski veya hasar görmüş kablolar varsa bu durum internet hızının yavaşlamasına neden olabilir. 

11- Modeminizi Resetleyin

internet neden yavaşlar
Modeminizi Resetleyin

Çok uzun bir süre aynı IP adresi üzerinde dolaşım yapmanız internet hızınızı geçici olarak yavaşlatabilir. Bu sorun var mı anlayabilmek için modeminizi 10-15 saniye boyunca kapatıp tekrar açabilirsiniz. 

12- Ağ Güvenliğinden Emin Olun

İnternet ağınıza sizden başka kişiler erişim sağlıyorsa, bu durum internet hızınızı düşürebilir. Ağ güvenliği için şifrenizi güçlü bir şekilde belirlemeniz gerekir. Güçlü bir şifre belirlemek bu tarz problemlerin önüne geçecektir. 

13- Tarayıcı ve İşletim Sistemi Güncelliği

Tarayıcı ve işletim sisteminizi güncelleyerek hız düşmelerinin önüne geçebilirsiniz. 

14- Sinyal Güçlendirici Deneyin

Modeminiz zaman zaman uzak yerlerde kalabilir. Bu tarz durumlarda sinyal güçlendirici kullanmayı deneyebilirsiniz. Sinyal güçlendirici kullanmak internet hızını artırmak isteyenlerin sık sık başvurduğu bir yöntemdir. 

15- Yüksek İnternet Hızı İçin Bant Genişliği Yüksek Kaliteli Modem Kullanın

Yeni nesil kaliteli modemler ile herhangi bir sorun olmadığı sürece interneti gayet verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Modem kaynaklı bir sorun bulunuyorsa bu sorunu kesinlikle dikkate almanız gerekir. Modem ayarları yapılandırması için servis sağlayıcınız ile görümeniz daha doğru olacaktır. 

Mobil Cihazlarda İnternet Hızını Arttırma

mobil cihaz hız artırma yöntemleri
Mobil Cihazlarda İnternet Hızını Arttırma

Mobil cihazlarınızın internet hızını artırmak için sabit internet hattından bağlantı yapılıyorsa, modemle alakalı önerileri kesinlikle dikkate almanız gerekir. Ek olarak cihazı uçak moduna alıp internet bağlantısını kesmek veya cihazı yeniden başlatmak gibi işlemler hız problemini çözecektir. Hız problemini çözemediyseniz abonesi olduğunuz operatör ile görüşmeniz gerekir.

Turkcell: 532 veya 0532 532 0000

Vodafone: 542 veya 0542 542 0000

Türk Telekom: 444 1 444

Chromium nedir ve avantajları nelerdir öğrenmek için: Chromium Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Operatörlere Göre İnternet Hızı Nasıl Değiştirilir?

Böyle bir durum söz konusu değildir fakat hız sorunu yaşıyorsanız kullanmış olduğunuz operatör ile görüşerek herhangi bir çalışma olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

Vodafone müşteri hizmetleri: 0850 542 1 542

Turkcell Superonline müşteri hizmetleri: 0850 222 0 222

TTNET müşteri hizmetleri: 444 1 444

Millenicom müşteri hizmetleri: 0850 333 0 333

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için internet hızı nasıl arttırılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu