SEO

Google Snippet Öne Çıkma Rehberi

Google geçtiğimiz yıllarda yaptığı güncelleme ile arama yapan kullanıcılara daha hızlı bilgiler sunmak için özelliklerini geliştirmiştir. Google, kullanıcı sorgularına hızlı yanıtlar sağlamak için öne çıkan snippet’leri kullanıma sunarak aslında sadece ilk sıradaki web siteyi aktif olarak kullanıma sunmuş oldu. Yeni özellikle birlikte sayfalara neredeyse sıfır çabayla arama sonuçlarının en üstüne çıkma şansı verdiği için aslında herkesin en üstte yer alma şansını yakalayabilecek hale getirdi.

Piyasaya sürülmesinden bu yana uzun zaman olsa da hala geçerliliğini koruyan öne çıkan snippet’lar, kullanıcılar için oldukça faydalı bir özelliktir. Özetle, arama sıralamanızı yükseltmek, sağlam bir strateji oluşturmayı, onu etkili bir şekilde uygulamayı ve trafiği en üst düzeye çıkarmak için stratejinizi ayarlayabilmeniz için en son algoritma güncellemelerini takip etmeyi içerir. Bunun haricinde yapmanız gereken, yazımızda da bahsettiğimiz üzere daha çok sorulara yanıt veriyormuş gibi yazılar yazmanız önemlidir.

Google Snippet Nedir?

Diğer arama sonuçlarına nazaran daha hızlı bilgi akışı sağlanması için üst sıralarda yer almayı ifade eder. Öne çıkan snippet’lar, Google’ın bazen belirli sorgular için gösterdiği organik arama sonuçlarının üzerinde yer alan bir bölümdür fakat her arama sonucu için bunu bekleyemeyiz. Arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde göründükleri için, altlarındaki arama sonuçlarından daha fazla trafik oluştururlar, bu yüzden alttaki web site sahipleri optimizasyona daha fazla değer vererek snippet’da yer almak için çaba göstermektedir.

Google, algoritmayı düzenli olarak değiştirdiğinden ve sorgulara en iyi yanıtı nasıl tanımladığını değiştirdiğinden, içeriğinizi arama motorunun öne çıkan snippet’i için nasıl optimize edeceğinizi öğrenmek zor olabilir. Ancak içeriğinizi öne çıkan snippet’ler için optimize etmek yazınızın snippet’larda çıkma olasılığı daha da fazla artıracaktır.

Öne Çıkan Snippet Bilgileri Nasıl Oluşmaktadır?

Google manuel olarak sitenizde yer alan verileri alıp snippet’larda çıkarmak için çabalamaz. Bunun yerine, Google botları güncel olmasına göre değişkenlik göstererek sitenizi sürekli taramaktadır, böylelikle Google’a bilgiler sunmaktadır. Hızlı bilgi sunmak için bir web sayfasından bilgileri otomatik olarak çıkaran bir sisteme ve bağlantı yapısına sahiptir.

Öne çıkan snippet, Google’ın asıl web sayfasını ziyaret etmek zorunda kalmadan soruyu en iyi şekilde yanıtlayacağına inandığı için içeriğin sadece arattığınız kısmını sizlere sunar. Bu nedenle, farklı aramalar için farklı bir snippet görebilirsiniz. Tamamen sitenizi güncel tutmak, verebileceğiniz en iyi bilgileri en doğru şekilde vermeye çalışmak bu süreçte sizi yukarılara çıkaracaktır.

Google Snippet Öne Çıkma Rehberi

Kesin bir bilgi olarak örneğin bunları yaparsanız snippet’larda çıkarsınız diyemeyiz, kimse diyemez. Öne çıkan snippet konumunda görünme şansınızı nasıl artıracağınızla ilgili birçok bilgi var, ancak bu, bunların hepsinin doğru olduğu söylenemez. Bizler sizlere daha olan tecrübelerimizden yararlanarak Snippet’larda çıkmayı kolaylaştıracak taktikler vereceğiz.

Sayfa başlıkları açıklayıcı olmalı

Yoast SEO eklentisi ile birlikte sayfanızın bir <title> etiketine sahip olduğundan emin olun.

Sayfa başlıkları bu noktada önemli olup kısa ve açıklayıcı ve 70 karakterin altında tutmaya özen gösterin.

Mutlaka göz atın => SEO Rakip Analizi Nedir? Nelere Dikkat Edilir?

Tekrarlanan kelimeler kullanmayın

Aynı soruyu yanıtlayan birden fazla sayfadan kaçının. Benzer sayfaları tek bir sayfada birleştirerek Google botlarının işini kolaylaştırın.

Meta açıklamalara dikkat edin

Meta açıklamalar bu bağlamda oldukça önemli olup doğrudan sayfadan içerik almaktan daha iyi olduğunu düşündüklerinde, sayfa içeriğinin kısa ve açıklayıcı bir özetini sağlamak için meta açıklamaları büyük önem taşır. Kullanıcıya sayfanın ne hakkında olduğunu söylemek için yeterli bilgi içermelidir.

İlgili resimleri ekleyin

Yazınızı görsellerle canlandırmak Google’ın hoşuna gidecek detaylar arasındadır. Google, öne çıkan snippet’larında görsel kullanmayı sever, bu nedenle içeriğinizde en az bir görsel bulunduğundan emin olun fakat bu görsel sıradan ya da rastgele bir görsel olmamalıdır, yazınız ile alakalı görseller kullanmaya çalışın. Görseller daha fazla paylaşılabilir olmakla kalmaz, aynı zamanda içeriğinizi ayırmaya yardımcı olur ve okumaya devam etmenizi teşvik eder. Görsel başlığınızda ve alt metin alanında anahtar kelimeyi kullanarak görsellerinizi optimize etmeyi unutmayın, böylelikle snippet’ta çıkma olanağınız da artar.

Google Snippet Hangi Bilgiler Görüntülenebilir?

Bazı yaygın örnekler şunlardır:

  • Yazar — Yazar fotoğrafı, adı ve diğer makalelere/eserlere bağlantı
  • Tarif — Fotoğraf, yemek tarifi, derecelendirme ve yemeği tamamlama zamanı
  • Video — Youtube Oynatma düğmesi ve zamanı olan video görüntüsü
  • Ürünler — Derecelendirmeler, resim ve fiyat aralığı
  • Etkinlikler — Etkinlik, tarih, yer, saat

Daha birçok kategoride istediğiniz türde web siteye sahip olun kaliteli içerik ve optimizasyonlarla beraber sizler de Google Snippet’larda çıkabilir, sitenizi daha popüler hale getirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Başa dön tuşu