İnternet Dünyası

Google, En Önemli Özelliklerinden Birini Sonlandırıyor!

Google, en önemli özelliklerinden biri olan Instant Search yani Anlık Arama özelliğini devre dışı bırakıyor. 

Anlık arama, şirketin arama ve kullanıcı deneyimi başkan yardımcısı olan Marissa Mayer‘in rehberliğinde ilk kez 2010 yılında kullanılmaya başlanmıştı. Bu, kullanıcıların Google’ı nasıl deneyimlediği değil, aynı zamanda bilgiyi bulmak için interneti nasıl kullandıklarının da önemli bir değişimiydi. Google, sonuçları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ortaya çıkararak ve bütün bir sorguyu yazmak için gereken süreyi kısaltarak saatte milyonlarca sorgu yapılabileceğini tahmin ediyordu.

Fakat şu anda Google aramaların yarısından çoğu mobil ortamda gerçekleşiyor ve zaman geçtikçe kullanıcılar sürekli olarak masaüstünden uzaklaşıyor. Anlık arama, parmaklarımızı ve sanal düğmelerimizi yazılımla etkileşim kurmak için kullandığımız ve ekrandaki klavyenin üst kısmında bir sonuç sayfası yüklemeye çalıştığımız bir özelliktir ve mobil ekranlarda kullanmak pek mantıklı değildir. Tam olarak iyi bir kullanıcı deneyimi sunmuyor. Bir Google sözcüsü Search Engine Land‘e verdiği demeçte, değişikliği şöyle anlattı:

Google Anlık Arama‘yı, kullanıcıların mümkün olan en kısa sürede ihtiyaç duydukları bilgilere ulaşmaları amacıyla 2010 yılında kullanıma sunduk. O günden bu yana, aramaların birçoğu daha farklı girdi, etkileşim ve ekran kısıtlamaları sunan mobil cihazlarda gerçekleşiyor. Bunu göz önünde bulundurarak, Google Anlık Arama’yı kaldırmaya karar verdik. Böylelikle tüm cihazlarda aramayı daha hızlı ve daha akıcı hale getirecek yollara odaklanabiliyoruz.”

Şimdi ise, otomatik tamamlama ile önerilen arama sonuçları, standart açılır menüde gösterilecek ancak sonuçlar sayfası gerçek zamanlı olarak görüntülenmeyecek. Kullanıcıların her zaman Anlık Arama’yı kapatma seçeneği vardı fakat şimdi masaüstü ve mobil arasında tutarlı bir deneyim yaratmanın iyi olacağına karar verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu