Sosyal Medya

Facebook Nedir? Ne İşe Yarar?

Facebook nedir sorusuna verilecek en iyi yanıt; insanların arkadaşlarıyla veya ailesi ile iletişim kurmasını sağlayan, aynı zamanda video, fotoğraf veya durum gibi özellikleri kullanmanıza yarayan sosyal bir platformdur. 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. 2 sene içerisinde büyük bir çıkış yakalayan Facebook, adını tüm dünyaya duyurmuştur. Günümüzde insanlar için olmazsa olmazlardan biri haline gelen platform, tüm özellikleri için herhangi bir ücret talep etmemektir. Bu bakımdan ücretsiz bir biçimde kayıt olabilir, hemen arkadaşlarınızı bulup, iletişim kurabilirsiniz. Platform, ismini üniversitelerde doldurulan forumlardan almaktadır, yani ”paper facebooks”. Günümüzde 2 milyardan daha fazla aktif kullanıcısı bulunan Facebook, dünya üzerindeki en fazla kullanılan platformdur. Mark Zuckerberg, kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmezken, gelirini sadece Facebook reklamlar üzerinden kazanmaktadır.

Facebook kullanıcıları, site üzerinden kendisine bir profil fotoğrafı koyabilmekte, bunun yanı sıra arkadaşlarıyla sohbet edebilmektedir. Sadece bunlarla sınırlı kalmayıp, gün içerisinde yaşanılan durumları Facebook üzerinden de takipçileriyle paylaşabilmektedir. Birçok özelliği içinde barındıran uygulama, kullanıcıların tüm bilgilerini, kullanıcı isterse saklı tutabilmektedir. Facebook sözcüsü olan Chris Hughes, genel bir ortalama süresi çıkardıklarını ve her bir kullanıcının ortalama 20 dakika Facebook’da vakit geçirdiğini açıklamıştır.

Facebook sürekli olan yenilikçi tavırları ile hep ilgi çekmeyi başarmıştır. 2009 yılında yeni bir arayüz geliştiren Facebook, artık bu arayüzü kullanmaya başlamıştı. Ancak kullanıcılar arasında bazı kitleler, yeni arayüzü hiç sevmemişti. Facebook gerekli birkaç adım attıktan sonra tamamen kullanıcıların istediği şekilde bir arayüz yapmış ve bir daha da değiştirmemiştir.

2009 yılında Facebook’un satılacağı haberleri çıkmış, ancak Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg bu haberi yalanlamıştır. Bununla birlikte açıklamalarına devam eden Mark Zuckerberg, uygulamanın asla satılmayacağını da sözlerinin arasına eklemiştir.

Facebook Reklamları

Facebook üzerinden reklam vererek firmanızı tanıtabilir, birçok insanın bilgilenmesine vesile olabilirsiniz. Günümüzde 750 milyondan fazla kullanıcısı olan Facebook üzerinden reklam vererek, ulaşmak istediğiniz kitleye sesinizi duyurabilir, aynı zamanda firmanızın tanıtımı çok iyi bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Facebook, sizden reklam vermek için hangi yaş aralıklarına hizmet ettiğinizi sormaktadır. Sizin vereceğiniz cevaba göre o kitlelere reklamınızı gösterecek ve daha fazla kullanıcı çekmiş olacaksınız. Reklamlar için sizden direkt olarak para istememektedir. Facebook’ta sizin reklamınıza tıklayan her bir kişi için birkaç kuruşluk ücret almaktadır. Bunun dışında herhangi bir ücret yansıtmamaktadır. Eğer firmanız adına bir Facebook sayfanız bulunmuyorsa hemen açabilir, insanlara firmanızı çok daha çabuk bir şekilde tanıtabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Üstelik böyle büyük bir platformda, bu kadar ucuz fiyatlara reklam verebilmek, gerçekten de büyük şans olsa gerek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu