Teknoloji

Facebook F8 Konferansı’nda Duyurulan Yenilikler

Facebook‘un yıllık geliştirici konferansı olan F8, bugün de devam edecek. Dünkü konferansta tanıtılan yeniliklerin neler olduğunu aşağıdaki başlıklardan öğrenebilirsiniz.

İşte Facebook F8 Konferansı’nda Duyurulan Yenilikler

AR Stüdyo: Fotoğraf makinenizdeki bir AR Platformu

Mark Zuckerberg, “Fiziksel dünyayı çevrimiçi olarak genişletme” arzusunu dile getirdi ve her birimizin sanal satranç dünyasını ayrıntılandırmak için arkasındaki monitörü kullanmadan önce “hayatımızdaki kaç şeyin fiziksel olması gerekmediğini düşünmemizi” istedi. Zuckerberg, Facebook ekibinin AR için üç özel kullanım durumu üzerinde çalıştığını belirtti;

  • Bilgi görüntüleme yeteneği
  • Resim ve videolara dijital nesneler ekleme özelliği
  • Mevcut nesneleri geliştirme kabiliyeti

Zuckerberg, SLAM olarak bilinen bir teknolojiyi ile (aynı anda yerelleştirme ve haritalama), örnek olması açısından bir mısır gevreği kasesini kullanarak aşırı duyarlı konum haritalama teknolojisinin bir demosunu sundu. Karmaşık gerçek zamanlı görsel bilgileri kullanarak eğlenceli bir AR deneyimine dönüştürdü; sanki günün en önemli yemekleri, kasede dolaşan köpekbalıkları ile masa başındaymış gibiydi. Çok etkileyiciydi ve SLAM‘ın en çok, dakika konum bilgilerini algılamada ve gerçek dünyadaki deneyimler için dijital flourishes eklemek için haritaya koymada ne kadar güçlü olduğunu gösterdi.

Zeckerberg, gerçekçi 3D nesneler elde etmek için, hassas konum takibi yapmanız gerektiğini söyledi. SLAM sadece Facebook’un yeni AR platformu için sunuluyor gibi görünüyor. SLAM’den, basit bir 2D hareketsiz görüntüsü çekebilir, aydınlatmayı ayarlayabilir, odayı su ile doldurabilir, canlandırıcı toplar ekleyebilir ya da yağmur yağması gibi eğlenceli efektlere, döndürme / kaydırma kamerasına izin verebilirsiniz.

Facebook diğer kullanım durumları üzerinde de çalışıyor. Çalışmalarınızı yeni yollarla görselleştirmek ve paylaşmak için Nike’ın bir AR aracı bulunur. Etkileri çoğunlukla saçma, ancak verileri çalıştırmak için ter, koşu bandı veya yeni arka planlar gibi kişisel dokunuşların eklenmesi, kullanıcıların Facebook’ta daha fazla kişisel veri paylaşmasına neden olabilir. Unutmayın ki şirket, insanların kişisel durum güncellemelerini paylaşmalarını istiyor. Şimdi, çoğumuz Facebook’u; Messenger’da konuşmak, bir işletme sayfasını yönetmek, haber ve videoları paylaşmak için kullanıyoruz. Resimlere ve videolara kişisel dokunuşlar eklenmesi sorunu düzeltebilir. Ya da, en azından Facebook’un umduğu şey bu.

AR platformunun belki de en havalı özelliği, her gün nesneye not ekleyebilme. Yani en sevdiğiniz menü öğelerini bir lokantada dolaştırabilir, en iyi masayı bir barda işaretleyebilir veya eşiniz için buzdolabında bir not bırakabilirsiniz. Bunların hepsi AR için hem pratik hem de faydalı ek kullanım örnekleri sunuyor. Platform ve Market VP’si Deb Liu; geliştiricilerin gelecek aylarda el ve hareket izleme gibi bazı harika özelliklerini de açıkladı. Platformun daha ileri özellikleri bu yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya sürülecek.

Resim Tanıma

Facebook CTO Mike Schroepfer, şirketin imaj tanıma konusundaki ilerlemeleri hakkında konuşmak için sahne aldı. 2012’de resim içeriği hakkında temel hesaplamalar yapabilen basit bir sinir ağı olan ‘alexanet‘ ile başladı. Harika değildi ama fotoğrafta bir kişi olsaydı veya bir ağaç olsaydı, belki de alexanet varlığını gösterebilirdi. Teknoloji oradan gelişti. 2015 yılına gelindiğinde, Facebook görüntüdeki birden çok nesneyi tanıyabiliyor ve (çoğunlukla) onları buna göre maskeleyebiliyordu.

Ve şimdi, Mask 4-CNN olarak bilinen bir teknoloji kullanan Facebook, bir görüntünün her bir nesnesinin etrafında, keskin bir maske çizip tanımlayabilir. Sahne ile ilişkili olarak bilgisayara (veya insanına) tam olarak ne kadar poz verdiği ve yönlendirdiği için 17 nokta anahtar indirgeme kullanabilir. Bu oldukça heyecan verici. Geçen ay piyasaya yeni giren Mask 4-CNN, Facebook kullanıcılarına gerçek zamanlı bir görüntüdeki nesneleri tamamen kaldırma seçeneği sunuyor. Schroepfer, bir rüzgar sörfçüsünün sahneye girdiği okyanusun bir videosunu kullandı. Videoyu çekerken Schroepfer, rüzgar sörfçüsünü çıkarıp arkasındaki okyanus görüntüsünü alabildi.

Affedici değil ama doğru bulduğunuzda sonuçlar oldukça şaşırtıcı. Bu yenilik, gerçek dünyadaki girdileri alıp sanal ortamlar yaratmak için uğraşırken, Oculus‘a (ya da Facebook’un yeni prototip kulaklık setine, SLAM ile bağımsız bir model ve dört izleme kamerasına) yardımcı olacak bir teknoloji türüdür.

Facebook Spaces

Ardından, Sosyal VR Başkanı Rachel Franklin sahne aldı. Facebook’un ilk sosyal VR uygulaması olan Spaces’i açıklamadan önce “VR doğal olarak sosyal bir platform ve bunu merkezdeki insanlarla inşa ediyoruz” dedi.

Uygulama, Facebook’ta sanal dünyayla etkileşime giren herkes için getiriliyor. Bir avatar oluşturduktan sonra, VR deneyimine katılmak için üç kişiyi bulmalısın. Bu sosyal deneyimler, kullanıcıların 360 derecelik videoya birlikte bakmasını, sanal bir gece geçirmesini veya yeni apartmanınızı arkadaşlarınızın ve ailenizin, Facebook’un sanal alanının her yerinde gösterebilmesini sağlıyor.

Daha iyisi, VR kulaklığa sahip olmayan arkadaşlarınızı arayabilir ve Messenger’da video görüşmesi yaparak, onlarla sanal bir oturum açabilirsiniz. Facebook Spaces, günümüzde Oculus mağazasında daha sonra da beta olarak piyasaya sürüldü.

Messenger Platform 2.0

Facebook’un Mesajlaşma Ürünleri Başkan Yardımcısı David Marcus, açılış notunu kapattı. Messenger platformunda kaydedilen ilerlemenin diğer herhangi bir kanaldan % 30 daha yüksek oranda olduğunu ve Rogers’ın müşteri memnuniyeti puanlarının Messenger’da müşteri hizmetleri sağladığından beri yüzde 60 arttığını belirtti.

İlk ve belki de en heyecan verici yenilik, hem Spotify hem de Apple Music‘in platforma geliyor olması. Artık Messenger içerisindeki yapıştırma bağlantılarını kapatabilecek anahtarlama uygulaması olmayacak. İkisi de gruptan görüntülü sohbet bile olsa, yerel deneyimler sunabilecek.

Ardından Marcus, yerel bölgenizdeki en iyi botları ve etkileşimleri sunarak “keşif yatırım” isteğini ayrıntılarıyla anlattı. Geçen Eylül ayında 33.000 botla başlayan şey şu anda 100.000’in üstünde ve keşfe şiddetle ihtiyaç duyuldu. Bunlarla birlikte mantıksal olarak ilerleme kaydedebilir ve bir kez daha ek işletmeler Facebook‘un ödeme programına atlama yaparsa, Messenger, günlük hayatımızın bir parçası haline gelebilir.

Ve son olarak Marcus, Facebook’un Oyunlar platformuna gelecek bazı güncellemeleri detaylandırdı. Güncelleme, oynamakta olduğunuz oyunları izleyebileceğiniz yeni sekmelerin yanı sıra arkadaşlarınız için gelen zorlukları da içermektedir. Marcus bugüne kadar 1.5 milyardan fazla oyun oynandığını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu