Web Tasarım ve Yazılım

9 Maddede Hazır Web Site ile Özel Tasarım Web Site Farkları

Yoksa sizin hala bir web siteniz yok mu? Sorusunu bile artık sormadığımız bir dünya zamanında yaşıyoruz. Yeni bir işin başındaysanız ve ilk yapılacaklar listesinde web sitesi başlığı varsa önünüze hemen iki seçenek çıkacaktır. Bunlardan ilki hazır web site diğeri ise özel tasarım web siteleri olacaktır. Başlıklardan hangisiyle ilerleyeceğinizi bilmeniz için ise tanımlarına ve aralarındaki farklara hakim olmanızdan geçer.

Hazır Web siteleri, kullanıma hazır bir şekilde sizi bekler. Seçmeniz ve içini dilediğiniz içeriklerle doldurmanız yeterli olacaktır. Genellikle altyapısında hazır bulunan temalardan birini seçerek Web sitenizin tasarımını belirleyebilirsiniz. Panelden logonuzu, fotoğraflarınızı ve yazılarınızı ekleyerek sitenizi özelleştirebilirsiniz. Özel tasarım Web sitelerinde hayal ettiğinize sahip olurken hazır Web sitelerinde sunulan birbirinden farklı ve şık hazır şablonlarla sınırlı kalırsınız. Özel tasarım Web sitelerine göre daha ekonomiktir ve bütçesi olmayan yeni kurulan şirketlerin sıklıkla tercih ettiği bir çalışma seçeneğidir. Altyapısı doğru hazırlanmış, sizi iyi ifade edebilen ve SEO uyumlu hazır Web sitelerini de kullanarak ziyaretçi memnuniyeti sağlayabilirsiniz. Burada sitenizin içeriğini nasıl dolduracağınız da önemli bir etken olacaktır. 

Özel tasarım Web sitesi, A’dan Z’ye oluşturulma sürecinin tamamen firmaya/markaya özel hazırlanması haline diyebiliriz. Müşteriden alınan brief ve siteyi hazırlayacak ekibin yönlendirmeleriyle ortaya nasıl bir çalışma çıkacağı planlanır. Daha sonra bu plan doğrultusunda kodlamalar yapılır ve içerikler yüklendikten sonra site aktifleştirilir. Bu çalışmanın içinde müdahale edemeyeceğiniz nokta yoktur. Yani başlık sayısından sayfa adedine, renginden animasyon haline kadar her seçenek istediğiniz şekilde hazırlanır. Hazır sitelerin yetemediği ve özel bir akışa sahip olması gereken işletmeler/markalar genellikle özel tasarım Web sitesi isterler. Tabii bu hususta belirleyici bir diğer iki madde ise maliyet ve zaman. 

Bu bahsi geçen iki Web sitesi çalışmasının arasındaki farkları gözler önüne seren 9 maddeye göz atmadan hazırlıklara başlamayın.

1.Hazır site kurmak hızlıdır. Yapılacak işleme ya da uygulayan kişiye göre süreler değişse de ortalama 1-2 gün kadar kısa sürede bir siteyi hazırlamak mümkün olabilir. Özel tasarım siteler ise oldukça uzun sürer. Ortalama 1-2 ay kadar sürebilir. 

2.Hazır siteyi seçenekler içinden görerek satın alırsınız. Özel tasarım siteler üretilene kadar tasarımını önceden göremezsiniz. Benzer örneklerle kıyaslanabilir ve fikir sahibi olunabilir.

3.Hazır site kurmak emek ve zaman bakımından daha avantajlı olduğu gibi fiyatı da bu paralellikte daha uygundur. Özel tasarım siteler oldukça maliyetlidir. Bu bütçeler yapan kişiye ve işin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. 

4.Hazır siteyi kısa eğitimlerden sonra kendi kendinize yönetebilir hale gelebilirsiniz. Özel tasarım siteleri kendinizin yönetmesi olası değildir. 

5.Hazır sitede özel isteklerinizi siteye adapte edemezsiniz. Özel tasarım sitelerde revizeler ve ek istekler gerçekleştirilebilir. 

6.Hazır sitenin hazır çekirdek yapısından dolayı çok hızlı çalışmayabilir. Özel tasarım sitelerde hız daha yüksektir ve belli çalışmalarla bu hız daha da yükseltilebilir. 

7.Hazır site SEO çalışmaları için uygun olmadığından arama motorları tarafından doğru algılanmayabilirler.  Özel tasarım siteler doğru kodlandığında performansı açısından SEO çalışmalarıyla avantajlı hale geçebilir. 

8.Hazır sitenin hacklenme riskleri daha yüksektir. Özel tasarım sitelerde doğa bilecek sorunlar daha hızlı saptanır ve sonuç alınır. 

9.Hazır sitede seçtiğiniz tasarım yüzlerce kişi tarafından kullanılıyor olabilir. Özel tasarım sitelerde temalar özgündür ve tamamen markaya özel tasarlanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu