Sosyal Medya

egegen Trend Raporu 18/ Mart 2019

Dijital pazarlama dünyasının yeniliklerini, sosyal medyaya damga vuran yeni haberleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu’nun on sekizinci, 2019’un üçüncü sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!

Instagram, Facebook ve Whatsapp Ağlarının Altyapısını Birleştirilerek Büyük Mesajlaşma Sosyal Ağını Oluşturmayı Planlıyor.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, sahibi olduğu Instagram, Facebook ve WhatsApp ağlarının altyapısını birleştirerek büyük bir mesajlaşma ağını oluşturmayı planladığını açıkladı.

Sürekli yenilikler eklenerek en yüksek kullanıcı sayısına sahip bu uygulamalar rakip platformlardan oldukça ilerde olarak, dünya genelinde en çok kullanılan sosyal ağları oluşturuyor. Şu an Whatsapp en çok kullanılan mesajlaşma ağıFacebook ve Instagram ise en fazla kullanıcıya sahip sosyal uygulamalar.

Facebook oluşturmak istediği mesajlaşma ağı hedefini “Mümkün olan en iyi mesajlaşma deneyimini sunmak” olarak açıkladı. Bu nokta da bu üç uygulama güçlerini birleştirerek ortak bir ağ oluşturmayı planlıyor. Bu birleşim sonucu, mesajların tek bir platformda toplanarak büyük bir mesajlaşma ağı oluşturmak hedefleniyor. Şu an proje daha ilk aşamasında ve 2019 sonu veya 2020 başında bitmesi planlanıyor.


Instagram Alışveriş Özelliğini Ödeme Yöntemiyle Genişletiyor…

Fotoğraf ve video paylaşma platformu olan Instagram’da markaların gönderileri, hikayeleri ve keşfet içeriklerinde gönderinin ürün etiketine basıp açtığımızda “Web Sitesinde Görüntüle” butonu yerine uygulama üzerinden ödeme sağlayacak “Instagram ile ödeme yap” düğmesini geliştirerek, bazı markalar için test amaçlı kullanıma açtı.

Instagram, İlk olarak ABD’deki kullanıcılara özel olarak başlattığı deneme yayınında; Adidas, Huda Beauty, Kylie Cosmetics, Zara ve Nike gibi oldukça popüler 20’ye yakın markaya bu hizmeti sundu

Getirmeyi hedeflediği sistemde, uygulamadan ayrılmadan ödeme yapma ve sipariş verme imkânı sağlayacak olan Instagram, isteyen kullanıcılar ödeme bilgilerini Instagram hesaplarına ekleyerek tek tuşla ödeme yapma imkanına da sağlıyor. Instagram’da bir ürün satın aldıktan sonra yeni gelecek olan “Siparişler” sekmesinden tüm teslimat sürecini takip edebilecek. Bu sekme içerisinde iptal etme seçenekleri ve satıcının iletişim bilgileri de barındıracak.


Retro Estetiğiyle Tasarlanmış Modern Cihazlar

Love Hultén’den el yapımı Retro tasarımlarının içine modern teknolojiyi harmanlayarak oyun tutkunlarına eşsiz deneyim…

Göteborg’da kendi bağımsız stüdyosunda çalışmalarını sürdüren Love Hultén, modern teknolojiyi retro estetikle ve sanatsal el becerileriyle harmanlıyor. Böylece eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunan oyun konsolları ve Synthesizer tasarımlarına imza atıyor. Üstelik tasarımdan parçaları birleştirmeye kadar her şeyi kendisi gerçekleştiriyor. Cihazları oldukça yüksek fiyatla sunmasına rağmen Vintage tasarım ve oyun tutkunlarından büyük ilgi görüyor.

Instagram’dan da Love Hultén takip edebilisiniz.

https://www.instagram.com/lovehulten/


Twitter Kamerasına Güncelleme Getiriyor.

Birçok alanda sürekli güncellemeler gerçekleştiren Twitter, şimdi de kamerasını güncelliyor. Yazı odaklı paylaşım gerçekleştirerek başladığı yolculuğuna, gün geçtikçe fotoğraf ve videoları da ekleyerek ilerliyor. Günümüzde de birçok farklı görüntü ve video odaklı çalışan platformlarda anlık görüntü yakalama ve paylaşım oldukça önem kazanıyor. Bu noktada Twitter’da harekete geçerek, kamerasını kolay ve daha verimli şekilde kullanım sağlamak amaçlı geliştiriyor.

Yeni güncelleme kapsamında gerçekleştirilen yenilikler şu şekilde;

  • İlk güncellemeyi, kameraya erişimde kolaylık sağlamak amaçlı gerçekleştiren Twitter,  kamerasına artık uygulamayı açıp sola kaydırarak hızlı bir şekilde erişilebilecek.
  • Yeni güncelleme ile Tweet’lerinizi doğru insanların olduğu, doğru konuşmalarla etkileşime sokmak daha kolay olacak. Örneğin, bir etkinlikte iseniz ve konumunuz açıksa kamera, etkinlikle ilgili bir etiket veya konum önerecek. Bu güncelleme büyük etkinlikler ve ABD spor oyunları ile başlayacak ve oradan da genişleyecek.

Etrafı Altüst Eden Bir Kediyi Hangi Ses Durdurabilir?

Adam&Eve DBB ajansı, bir kedinin Temptations mamaları için minyatür bir şehri alt üst etmesini konu eden reklam filmi çekti.

Kedilerle fotoğraf çekinmek bile zor olabilirken bir reklam filmi çekmeyi denemek cesaret istiyor. Adam&EveDBB bu zorlukları da göze alarak Whiskas’ın alt markası Temptations ile birlikte kedinin baş rolde olduğu animasyon reklam filmi çekti. Reklam için bir model şehir hazırlandı. Şehrin yeniden boyutlandırılmasıyla, kedi, şehirde bir Godzilla‘ya dönüştürüyor.
Aslında, her kedinin bir mama gördüğünde delirmesi ve ona saldırmasına farklı bir açıdan yaklaşan ve yırtık paketleri reklam afişi yapan ajans bu seferki çalışmasında da kedilerin günlük rutinlerinden bir sahneyi canlandırıyor.


Pinterest Yeni Alışveriş Özelliklerini Yayına Aldı…

Sanattan kozmetiğe, modadan ev dekorasyonuna kadar birçok fikre ev sahipliği yapan Pinterest, geçtiğimiz aylarda kullanıcıların platform üzerinden alışveriş yapmalarını ve markalara ulaşmalarını kolaylaştırmak için Catalogs özelliğini tanıtmıştı.
Yeni güncellemeler ile birlikte Catalogs özelliğin yayına aldı. Böylece Pinterest’e yüklenen ürün katalogları satın alınabilen pinlere dönüşümü sağlanacak.

Bunlarla beraber yeni özellikler kapsamında Alakalı Ürünler özelliğini de yayına alan Pinterest, incelenen ürün pinleri altına, marka tarafından yüklenmiş olan diğer ürünleri de öneri olarak göstererek alışveriş açısından oldukça kolaylık sağlayacak. Kişiselleştirilmiş ürün önerileri kapsamında da, kaydettiğimiz pinler odaklı olarak marka ve ürünleri bize öneriler sunacak olan yeni özellik uygulama da ana sayfamız ve Stil, Ev, Güzellik, DIY panolarında gösterilecek.


Google, AMP İle E-Postaları Daha Etkileşimle Hale Dönüştürüyor.

Google e-postaları daha dinamik hale dönüştürmeyi amaçlayarak,  Amp ile e-postaları daha zengin hale getiriyor.  Google, insanların pek çok konu hakkında e-postalarına güvendiğini belirterek,  AMP for Email formatının gelmesiyle birlikte temel e-postaları daha dinamik, güncel ve interaktif bir hale gelmesini kolaylaştıracağını belirtiyor. Kısacası e-postalar üzerinden otel listelerine göz atmak, formları doldurmak ve satın almak istenilen ürünlere göz atmak gibi basit hareketler oldukça kolay şekilde gerçekleştiriliyor.

Tüm bunlar e-postalar üzerinden gerçekleştirilen iletişiminizi etkilemeyerek, iş ve kişisel mesajlaşmalarınız eskiden olduğu gibi ilerleyecek.

Ayrıca zaman kazanma konusunda da oldukça kolaylık sağlayacak. Örneğin; uygulamayı açmak zorunda kalmadan, Google dokümanı ile size gönderilen bir yorumu yanıtlayabileceksiniz.

Bu yeni formatı şu anda bazı şirketler ve web siteleri desteklemeye başladı. Gmail’in AMP for Email özelliğini şuan Booking.com, Despegar, Doodle, Ecwid, Freshworks, Nexxt, OYO Rooms, Pinterest ve  RedBus  gibi şirketleri kullanıyor. Çok yakında maillerde bu değişimi deneyimleyebileceğiz.


Whatsapp, Grup Konuşmalarında Özel Olarak Cevapla Seçeneğini Tüm Sürümler İçin Geliştiriyor.

Whatsapp, geçen yıl test etmeye başladığı grup konuşmalarında ki ‘özel olarak cevapla’ seçeneğini yaygınlaştırıyor. Bu özellik, grup konuşmalarında ki kişilere özel mesaj atmanız sağlıyor. Şu an Android sürümlerle birlikte web ve masaüstü sürümlerinde de geçerli olan özellik, kullanıcılara oldukça kolaylık sağlayan türden.

Bu özelliği kullanmak için yapmanız gerekenler ise, grup konuşmalarında kişilerin mesajlarına tıklamanız veya basılı tutmanız gerekiyor. Bu adımın ardından karşınıza açılın pencerede “özel olarak cevapla” seçeneğini göreceksiniz. Seçeneği seçtikten sonra Whatsapp sizi doğrudan seçtiğiniz kullanıcının konuşma penceresine yönlendirerek, ilgili mesajı da metin penceresine otomatik olarak kopyalıyor. Bu sürüm şu anda İOS sürümlerinde bulunmuyor, ancak yakın zamanda geleceğini tahmin ediliyor.


Google’ın Yeni Tune Eklentisi Sosyal Medyadaki Olumsuz Yorumları Gizleyebilecek.

Google’ın Jigsaw ekibi tarafından ortay çıkarılan Tune, bir Chrome eklentisi olarak sunuldu. Tune eklentisi, YouTube, Facebook, Twitter, Reddit ve Disqus gibi platformlarda kullanılarak yorumları devre dışı bırakılmasını sağlıyor. Eklentinin temel amacı tüm yorumları gizlemek değil, olumsuz yorumların seviyesini ayarlamak diyebiliriz.

Eklentiyi etkinleştirmek için Google ile giriş yapmak gerekiyor. Ardından Tune’u hangi platformlar için etkinleştireceğinizi seçerek, Tune’nin bu platformlar üzerinden yorumlara erişmesi ve okumasına izin veriyorsunuz.

Bu izinle platformlardaki yorumların miktarını istediğiniz oranda kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Böylece Tune yorum seviyelerini ayarlama da oldukça geniş seçenekler sunarak, istediğiniz uygun profil yaratıma oldukça destek veriyor. Tune özellikle istismar ve taciz içeren yorumları ortadan kaldırmaya çalıştığını ifade ediyor. 


Apple Oyun Odaklı Yeni Servisi Apple Arcade’yi Tanıttı…

Daha iyi bir oyun deneyimi amaçlı yeni servisi geliştiren Apple, 100’den fazla oyun bulunacak olan Apple Arcade tanıttı.

Yeni çıkarılacak olan yeni oyun servisi Apple Arcade, aylık ücret üzerinden üyelik sistemiyle çalışacak ve iOS, macOS ve tvOS gibi işletim sistemlerinde aktif olacak. Şu an Google’ın geliştirmekte olduğu bulut oyun sisteminden farklı olarak, oyunlar direkt App Store’dan indirilecek. Tek bir Platform üzerinde oyun içi satın alma ve reklam gibi öğelerin olmayacağı yeni servis, tek bir abonelik şeklinde ilerleyecek.  Aynı zamanda Oyunlar iPhone, iPad, Mac ve Apple TV’lerde çapraz platform olarak da oynanabilecek. Ayrıca Family Sharing yani Aile Paylaşımı sayesinde sizin aldığınız oyunları aile paylaşımı ile aile üyelerinize de paylaşmanıza imkan sağlayacak.

https://youtu.be/Gh2UKFGJF5c

Servisi geliştirme noktasında birçok farklı şirketle çalışan Apple;  Disney, Konami ve Lego gibi faklı şirketlerle oyun geliştirme noktasında çalışacak. Bunlarla beraber pek çok bağımsız oyun stüdyosunun hazırladığı oyun da Apple Arcade bünyesinde yer alacak.  Yılın sonlarına doğru yeni servisin birçok ülkede aktif olması hedefleniyor.


Whatsapp Business Uygulaması IOS Kullanıcıları İçinde Aktifleşti.

Geçtiğimiz aylarda Android, web ve masaüstü kullanıcılar için kullanıma açıklan Whatsapp Business, şimdi de İOS sürümler için kullanıma açıldı.

WhatsApp Business, özellikle küçük işletmelerin müşterilerine daha kolay bir şekilde dönüş yapmasını amaçlıyor. İşletmelerin kişisel mesajlarını işle ilgili mesajlardan ayırabilmelerini sağlayan uygulama ile işletme tanımı, e-mail, adres ve web sitesi gibi bilgiler uygulamaya girilerek, genel işletme profillerini oluşturmalarını sağlıyor. Böylece WhatsApp kullanıcıları da konuşma esnasında bu profilin bir işletme hesabına ait olduğunu bilecekler ve işletme hesabı Whatsapp’ın profili onaylamasıyla onaylanmış hesap olarak görünecekler.


Instagram, Videolar İçin İleri Sarma Özelliğini Test Ediyor…

Instagram’da videolar için ileri ve geri alma özelliği bulunmuyor. Bu durum bazı durumlarda kullanıcılar için oldukça kullanışsız ve sinir bozucu olabiliyor. Özellikle uzun videolar için bu durum daha da fazla olduğu görülüyor. Instagram bu noktayı ele alarak, videolar için yeni özellik üzerine çalışmalarını başlattı. Geliştirmeye çalıştığı yeni özellik kapsamda, videolar için ileri ve geri sarma özelliği getirilmesi planlanıyor.

Bu özellikle kullanıcılar, videolarda tekrar izlemek istedikleri veya kaçırdıkları anlar için tüm videoyu baştan izlemek ve bunun için beklemek zorunda kalmayacak. Kullanıcılara daha kaliteli bir deneyim sağlayacak olan bu özelliğin, henüz ne zaman kullanıcılara sunulacağı konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.


Google’da Fotoğraflar Üzerinden Alışveriş Özelliğini Test Ediyor.

Şu günlerde tüm popüler sosyal medya platformları, uygulamaları üzerinden alışveriş özelliklerini geliştiriyor. Google da bu akıma katılarak, fotoğraflar üzerinden alışveriş sağlamak için bu özelliğini test ediyor. 

Geliştireceği özellik kapsamında, markaların görüntüleri üzerinde direkt adları ve fiyat etiketlerini bulundurarak açıklamalarına izin veriyor. Görsel içinde birden fazla öğe işaretlenebiliyor, kullanıcılar ekranda bulunan mavi etiket simgesine dokunarak ürün ve marka hakkında bilgileri görebiliyorlar. Kullanıcı Ayrıntıları gizlemek ve resmin tamamını görmek istemiyorsa, sağ alt köşeye tıklamaları gerekiyor. Böylece ürün bilgileri gizleniyor.


Google’dan Devrim Niteliğinde Yeni Çevrimiçi Oyun Servisi

Uzun süredir yeni oyun servisi için çalışmalar gerçekleştiren Google, Stadia ile büyük bir heyecan yaratarak, oyun dünyasında adeta yepyeni bir çağı başlattı.

Google CEO’su Sundar Pichai tarafından tanıtılan Stadia, kullanıcıların cihazlarında hiç bir ekran kartı ve donanıma sahip olmadan, oyun oynamalarına izin verecek. Kullanıcılar bilgisayarlarının yanı sıra, cep telefonu ve tabletlerinden de bu canlı akış oyunlarını rahatlıkla oynayabilecek. Ancak IOS işletim sistemine sahip cihazlarda da Stadia’nın olup olmayacağı hakkında bir bilgi verilmemiş.

Eğer Stadia gerçek hayata geçirilirse daha hızlı, daha güçlü yanıt veren ve oldukça pahalı oyun bilgisayarları ya da konsollara olan ihtiyaç sona erecek. Her anlamda oldukça hızlı ve erişilebilirlik sağlayacak olan Stadia, hızlı şekilde oyun indirerek çevrimiçi oyun oynamaya imkan sağlayacak. Ancak bu noktada iyi bir internetin gerekliliği de oldukça önemli olacak.


Microsoft Görme Engelli Çocuklar İçin Kod Yazma Programı Geliştirdi.

Microsoft görme engelliler için kod yazma programı geliştirdi. “Code Jumper” isimli program bir seri kapsülden oluşuyor. İşleyiş bakımından kolaylık sağlayacak şekilde geliştirilen bu seride, her

kapsül bir satır koda denk geliyor ve belirli bir komutu temsil ediyor. Bu program sayesinde engelli çocuklarda kod yazmayı öğrenecekler ve uygulayabilme imkanına sahip oluyorlar.

Aynı zamanda uygulamayı sadece engelliler değil, herkes kolaylık kullanabileceği şekilde geliştirildiği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu