Sosyal Medya

Sosyal Medyanın Avantajları ve Dezavantajları

Bilgisayar ve mobil cihaz kullanan herkesin; dijital dünyada, her alanda oluşturabilecekleri yazılı, sözlü, görüntülü olarak iletişimin ve paylaşımın yapıldığı mecralara sosyal medya ismi verilir. Günümüzde dünyada her 5 kişiden 2’si internet kullanıcısıyken, Türkiye’de her 2 kişinde biri internet kullanıcı olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde her 5 internet kullanıcısını 4’ü interneti sosyal medya platformları için kullanıyor. Tüm bu veriler göz önünde bulundurulduğunda sosyal medyanın varlığını reddetmek mümkün değil. Durum böyle olunca sosyal medya, yeni bir iletişim aracı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak sosyal medyanın avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlara dikkat edildiği durumda sosyal medya platformlarını kullanmak da herhangi bir sakınca yoktur.

Sosyal medya platformları konusunda uzman kadromuz ile ” Sosyal Medya yönetiminizi yapabiliriz.”

Sosyal Medyanın Dezavantajları Nelerdir?

  1. Kimlik oluşumunu olumsuz bir biçimde etkileyebilir. Çocuklar ve gençler kimlik oluşumu sırasında kendilerinde pek çok noktayı beğenmezler. Bu durum için mücadele edilmesi gereken sırada sosyal medyada oluşturabilecekleri sahte hesaplar bambaşka biri olmalarına neden olabilir. Bu da gelişim ve olgunlaşmadaki kimlik süreçlerini negatif bir biçimde etkileyebilir.
  2. Pek çok birey ergenlik dönemlerinde, kendisine yetişkin gibi davranılmasını ister. Yetişkin olarak görülmeyen gençler sosyal medya üzerinden aradıklarını bulduklarını sanarak kötü niyetli insanlar tarafından kandırılabilirler. Günümüzde ne yazık ki bu tür suistimaller oldukça sık görüldüğünden ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması gerekir.
  3. Sosyal medyayı kötü amaçlarla kullanan pek çok insan var. Ekonomik olarak sömürülme gibi durumlar yasa dışı davranışlara yol açabilir ve bu da beraberinde hukuki sorunları getirir.
  4. Sosyal medyanın dezavantajlarından biri de toplumdan uzaklaştırmadır. Ne kadar adında “sosyal” geçse de aslında dijital dünya kişileri yalnızlaştırıyor. Sosyal medya; aileyle ve arkadaşlarla geçirilen süreçlerin kısalmasına ve git gide toplumdan uzaklaşılmasına neden olur.
  5. Sosyal medya platformlarında geçirilen süre ne kadar artarsa hareketsizlik o kadar artar. Sosyal medyanın dezavantajlarından biri olan bu durum kilo alımına ve sağlıksız bir yaşama işarettir.

Sosyal Medyanın Avantajları Nelerdir?

  1. Dünyada neler olup bitiyor öğrenmek istiyorsanız sosyal medyayı kullanmalısınız. Sürekli güncel bir akışı olan sosyal medya sayesinde neler değişiyor öğrenebilirsiniz. Belki de sosyal medyanın avantajlarından en önemlisi budur.
  2. Beğendiğiniz, hoşlandığınız, gitmek istediğiniz, görmek istediğiniz pek çok şeyi sosyal medya sayesinde görebilirsiniz. Örneğin bir etkinliğe mi katılmak istiyorsunuz, o zaman sosyal medyadan yardım alın.
  3. Grup olarak zaman geçirdiğiniz bir arkadaş grubunuz varsa, sosyal medya platformlarını kullanarak daha hızlı iletişim sağlayabilirsiniz.
  4. Sosyal medyanın avantajlarından biri de sosyal paylaşım sitelerinin iş olanaklarını kişilere sunmasıdır. Bu sayede iş arayan kişiler aradıklarına ulaşabilirler.
  5. Kendisini ifade etmek isteyen herkes sosyal medya platformlarını kullanabilir. Herhangi bir görüşünü, isteğini, yorumunu sosyal medya platformlarından iletebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu