Sosyal Medya

egegen Trend Raporu 17/ Şubat 2019

Dijital pazarlama dünyasının yeniliklerini, sosyal medyaya damga vuran yeni haberleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu’nun on yedinci, 2019’un ikinci sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!

Etkinlikleri, Facebook Hikayelerinizde Paylaşın

Facebook Şubat ayının son günlerinde duyurduğu yeni özelliği ile kullanıcılara Facebook’da açtıkları etkinlikleri Facebook hikayeleri üzerinden arkadaşlarıyla paylaşma özelliğini duyurdu.

Bu zamana kadar etkinlikleri, Facebook sayfa akışında görebiliyor, katılıp katılmayacağımızı Facebook akışlarında paylaşabiliyorken bu yeni özellik ile kullanıcılar Facebook hikayelerinde istediği etkinliği paylaşabilecek, katılıp katılmadığı ile bilgiyi etkinliği açan marka veya kişiler görebilecekler. Bu yeni özellik sayesinde Facebook kullanıcılara arkadaşlarıyla plan yapabilme olanağını daha yaygın hale getiriyor.


Instagram Home Ürün Lideri, Instagram Hikayelerdekide Görüntüleme Sırasına Açıklık Getirdi

Instagram’da bir hikaye paylaştığınızda, hikayenizi görüntüleyen kişilerin sıralamasının nasıl gerçekleştiği kullanıcılar tarafından aylardır merak edilen bir konudur. Bu konuya açıklık getiren Instagram Home Ürün Lideri Julian Gutman, paylaşılan hikayelere listenizin en üstünde görülen kişiler, hikayeyi paylaşan kişinim en çok etkileşim içerisinde olduğu kişilerdir. Instagram algoritması, en çok etkileşimde bulunduğunuz kişileri tanımlar ve onları en üst sıralara yerleştirir. Instagram Home Ürün Lideri’ne göre hikaye sıralamaları kısaca iletişimde ve etkileşimde bulunduğunuz size en yakın kişilere göre belirlenmektedir. Instagram hikayelerinizi gören kişilere baktığınızda yaptığınız her yenileme eyleminde, fotoğraf ve videolarını beğendiğiniz kişilerin
listesini güncelleyerek sıralama yapmaktadır.


WhatsApp Business, Apple IOS için Kullanıma Sunuldu

IOS kullanan pazarlamacı ve reklamverenlerin sabırsızlıkla beklediği popüler anlık mesajlaşma uygulamasının iş dünyası için geliştirdiği WhatsApp Business artık kullanıma sunuldu.

Şimdilik sadece Apple TestFlight Beta programına kayıtlı kullanıcılar için açılmış olsa da dilerseniz App Store üzerinden TestFlight uygulamasını indirdikten sonra beta testlerine buradan tıklayın. Teste başla seçeceğine tıkladıktan sonra yine bu sayfadan TestFlight uygulamasına yönlendirileceksiniz. Ardından uygulamaya yönlendirildikten sonra beta testlerine katılım şart ve koşullarını kabul edin. Tüm bunları yaptıktan sonra TerstFlight uygulamasından WhatsApp Business uygulamasının Beta sürümünü indirip, uygulamanın beta sürü kullanabilirsiniz.


WhatsApp Grup Sohbetleri için Davetiye Özelliğini Getirecek

WaBetaInfo tarafından yayınlanan bir rapora göre, anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın grup sohbetlerine davetiye özelliği getirme ile ilgili çalışıldığı belirtildi. Bu özellik ile Whatsapp’da bir grup sohbetine katılmadan önce kişilere davetiye gidecek, böylece kullanıcı istemediği bir gruba dahil olmayacak.

Bu özellik ile aşağıdaki seçenekleri WhatsApp ayarlarınızdan aşağıdaki gibi seçerek size kimlerin davetiye gönderebileceğinizi seçebileceksiniz.

Herkes (Everyone): Bu seçeneği aktif ettiğinizde, herhangi bir kişi sizi WhatsApp grup sohbetlerine davet edebilecek,

Kişilerim (My Contacts): Bu seçeneği aktif ettiğiniz zaman, sizi sadece rehberinizde kayıtlı olan kişileriniz bir WhatsApp grup sohbetine dahil edebilecek,

Hiçkimse (Nobody): Bu seçenek sayesinde, rehberinizde kayıtlı olan kişileriniz de dahil olmak üzere, sizi hiç kimse bir grup sohbetine davet edemeyecek, bunun yerine davetiye göndererek siz bu gruba dahil olup olmayacağınızı seçebileceksiniz.


Instagram DM kutunuza, Masaüstü ve Mobil Tarayıcılar ile Erişebileceksiniz

Instagram uzun süredir masaüstü tarayıcısı üzerinde Instagram Mesaj kutunuza erişilmesine izin vermiyordu. Jane Manchun Wong tarafından verilen bir bilgiye göre, Instagram, masaüstü veya mobil internet tarayıcıları üzerinden mesaj kutunuza erişilebileceğimizi belirtti. Ancak, Instagram tarafından henüz bu konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Bu özelliğin aktif hale getirilmesindeki amacın, Instagram’ın geçtiğimiz yıl yayınladığı mesajlaşma için “Instagram Direct” uygulamasının beklenildiği gibi rağbet görmemesi olduğu konuşuluyor.


Youtube Düşük Aboneli Kanallara Destek Verecek

YouTube, kanalı olan kullanıcılara destek vermek adına birçok yenilik üzerine çalışmaktadır. Instagram ve WhatsApp’daki gibi YouTube’da da hikaye özelliğinin aktif hale gelmesi ile YouTube’da da artık Instagram’daki keşfet sekmesine benzer bir özelliğin daha kullanıcıların deneyimine sunulacağı duyuruldu.

Bu özellik sayesinde, daha az aboneye sahip ve keşfedilmemiş kanallar, izleyiciler tarafından daha fazla görünür hale gelecek.

Şimdilik bazı Android tabanlı telefonlara gelen bu özellik, ilerleyen günlerde herkese açık hale gelecek.


Türkiye’nin 2018 SEO Analiz Raporu Yayınlandı

Brands & Clicks firması, 2018 yılında SEO alanında en iyi performans gösteren işletme ve markaları yayınladığı raporda bir araya getirdi.

Dijital pazarlama stratejilerinde arama motoru optimizasyonu, organik internet sitesi trafiklerinin en büyük kaynağı olan SEO çalışmalarının önemi 2019 yılında daha da artacak. 2018 yılında SEO alanında en iyi performans gösteren işletme ve markaların bir araya geldiği bu raporda giyimden otomotive, kozmetikten sosyal medya platformlarına, e-ticaretten bankacılığa kadar 20 farklı sektörün önde gelen markaları hakkında SEO çalışmalarını, internet sitelerinin açılış hızı, arama hacmi ve organik trafik gibi temel kriterleri baz alarak bir çalışma sundu.

Bu raporda yer alan bilgilere baktığımızda, Elektronik sektöründe Apple ve Ahrefs’in %97’lik bir performans gösterdiği gözlemleniyor. 550 binden fazla Google arama hacmine sahip Samsung, Huawei ve Xiaomi birinciliği paylaşırken, Arçelik ve Apple sıralamada ikinci sırayı alırken rakiplerini büyük bir fark ile geride bırakıyor.

E-ticaret sektörüne baktığımızda, Hepsiburada %65’lik oran ile zirvede yer alırken, ahrefs %82’lik performansı ile Türkiye’den n11 ve Hepsiburada’nın önüne geçmektedir. Trendyol, 91 milyonluk
arama hacmi ile rakiplerini büyük bir fark ile geride bırakmıştır.


2019 yılında 230 adet Yeni Emoji Geliyor

Günlük yazışma dilimizin, sosyal medya iletişimimizin ve markaların pazarlama iletişimlerinin bile vazgeçilmez parçası haline gelen emojiler, 2019 yılında da 230 yeni emojiyi ailesine dahil ederek büyümeye devam edecek.

Son 5 yıla bile baktığımızda, kişi emojilerinde çeşitlenen cinsiyet ve ırk seçenekleri, tüm dünyadan kültürel ve tarihi yerlerin eklenmesi gibi varyasyonlar, emoji dilinin evrensel bir boyuta genişlediğinin göstergesidir. 2019 da telefonlarımıza gelecek yeni emoji setini incelediğimizde fiziksel engellere ait sembollleri, kadın veya erkek olarak kalıplaşmamış kişileri ve farklı ırktan çiftleri temsil edecek yeni emojiler bulunuyor. Yeni emojileri merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.


Görme Engellilere Özel Sesli ve Titreşimli Navigasyon Geliştirildi

Görme Engelli kişilere özel olarak Moment Design tarafından geliştirilen Thea isimli navigasyon, ilgili kişilere detaylı yön bilgisi sağlamasının yanında onlara günlük hayatında rehberlik ederek yaşamlarında karşılaştıkları pek çok zorluğu aşmasına imkan sağlıyor.

Thea navigasyonu, görme engelli kişilere sadece yön bilgisi vermiyor, bunun yanında kullanıcılarına toplu taşıma kartını hazırlaması gerektiğini, kullanıcının istediğine göre yakındaki mağazanın kaç adım mesafede olduğunun da bilgisini iletiyor.

New York’lu uzman ve tasarımcılardan oluşan Moment Design ekibi, uygulamayı hazırlama sürecinde 60’ın üzerinde görme engelli kişiler ile çalışarak, bu kişilerin günlük hayatta yaşadığı sorunları tespit ederek Thea navigasyonunu geliştirmiştir.


Selfie’lerin Dayanılmaz Güzelliği

Sosyal medyada nasıl göründüğümüz, fotoğraflarda nasıl çıktığımız hepimiz için o kadar önemli hale geldi ki, M&C Saatchi ve fotoğrafçı Rankin birlikte yürüttükleri ortak bir proje olan “Visual Diet” ile sosyal medyada değiştirilmiş görsel kültürüne dikkat çekiyor.

Görsel diyet olarak çevrilen Visual Diet, adından da anlaşılabileceği gibi sosyal medya ve internette tüketilen imaj, imge, dil, hikayelerin sorgulandığı bir proje olarak M&C Saatchi ve fotoğrafçı Rankin tarafından hayata geçirilmiştir.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, Rankin’in fotoğraflarını çektiği 13 ve 19 yaş arasındaki 15 gençten, akıllı telefonlarında bulunan uygulamalardan istediklerini kullanarak bu fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşıma hazır bir hale getirmeleri istendi.

Paylaşıma hazır hale gelen fotoğrafların, orijinalleri ile arasında büyük farklılıklar olduğunu yukarıdaki görsellerden görebiliyoruz. Bu farklılık, gençlerin sosyal medya ve internet ortamında kendilerinin nasıl algılanmak veya görünmek istediklerine dair gerçekleri ortaya koyuyor.

M&C Saatchi’nin Grup CCO’su Justin Tindall ise; tıpkı yediğimiz şeylerin bedenimizi nasıl etkilediğini biliyorsak, zihnimiz için tükettiklerimizin de yediklerimizle aynı etkiye sahip olduğunu belirtiyor. Bu nedenle de bu çalışma, insanların görsel diyetine dikkat çekiyor.


egegen’in tarzı Alfemo!

Türkiye’de ve dünyada tasarım mobilyanın en önemli markalarından Alfemo’nun dijital ajansı egegen oldu.

egegen olarak bu süreçte Türkiye’de ve dünyada 150’ye yakın bayisi, 5 kıtada 60’ı aşkın ülkeye yayılmış olan 31 konsept mağazası ve 105 satış noktasıyla hizmet veren Alfemo’nun web sitesi ve dijital danışmanlık & strateji geliştirme çalışmalarını birlikte yürütüyor olacağız.

Alfemo ile çalışmalarımıza hızlı bir başlangıç yaparak öncelikle Alfemo’nun web sitesini yeniden tasarlarken geliştirdiğimiz güçlü, esnek, modern ve modüler içerik yönetim sistemini de web sitesiyle entegre hale getirdik. Kusursuz navigasyon yapısıyla hazırladığımız yeni web sitesi sayesinde kullanıcılar artık koleksiyonlara, Alfemo bayilerine, kurumsal bilgilere, ürün kataloglarına ve blog sayfasına kolayca ulaşabiliyor.

Bu daha başlangıç! Alfemo ile birlikte nice güzel işler çıkarmaya devam edeceğiz.

https://www.instagram.com/p/BubWN0OAdsU/?utm_source=ig_web_copy_link

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu