Sosyal Medya

egegen Trend Raporu 15/ Aralık 2018

Dijital dünyanın yeniliklerini, 2018’in enlerini, 2018’e damga vuran haberleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu’nun on beşinci, 2018’in son sayısıyla karşınızdayız. Yeni yılda, her zaman olduğu gibi yeni trendler ile karşınızda olacağız. Keyifli okumalar dileriz!

2018’de Instagram’da öne çıkan her şey

Instagram, paylaştığı bir IGTV videosu ile 2018’de öne çıkanları duyurdu. Videoda GIFlerden yarışmalara, hashtaglerden konum etiketlerine, platformda 2018’e damga vuran her küçük detaya  yer veriliyor.

2018’in en iyi viral dans yarışması ise #inmyfeelingschallenge. Hatırlarsanız Spotify da bu yaz mevsiminin en çok dinlenen şarkısının, Drake’in internet fenomenine dönüşen “In My Feelings” şarkısı olduğunu açıklamıştı. Drake bu başarının çoğunu #inmyfeelingschallenge’a borçlu.

En Popüler Yüz Filtresi

En Popüler GIPHY Çıkartması

Instagram’ın en popüler çıkartması @arata_fukoe kullanıcısı tarafından oluşturulan kalp emojisi.

Tüm listeye ulaşabileceğiniz videoya burdan ulaşabilirsiniz..


2018’in en çok izlenen Youtube videoları

Spotify, Twitter, Instagram gibi sosyal medya devleri 2018’e ait bir takım verileri liste halinde paylaşırken bu trende Youtube da dahil oldu. Türkiye’ye ait “en çok izlenen videolar” listesini paylaşan Youtube, Genel İçerik ve Müzik olarak iki grupta hazırlanan listeler “YouTube Rewind” başlığı altında toplandı. Genel kategoride en çok izlenen video “Dans Eden Yeşil Uzaylı” videosu olurken ikinci sırada Enes Batur’un “Stay Where You Are” isimli video yer aldı.

1- Dans Eden Yeşil Uzaylı

 

2- SEN YERİNDE DUR (Hayal Mi Gerçek Mi Film) – Kötü Enes Batur Diss Şarkısı

 

3- Çağla | Uzaylı Dansı |

 

4- Niloya – Yeni Bölümler

 

5- Sen Anlat Karadeniz 1.Bölüm 

 

6- INNA İLE EVLENİYORUZ!

 

7- HESAP KİMDE? (37.000TL’LİK HESAP!)

 

8- Söz | 50.Bölüm

 

9- Çukur 2.Sezon 2.Tanıtım

 

10- Oğuzhan Uğur’la P!NÇ (Efsane Bölüm): Ramazan, Yaşlılar, SMA, Selçuk Balcı, Tuğçe Kandemir, Korku


2018’de Instagram’ın en çok beğenilen 5 gönderisi

Sosyal medya devlerinden 2018’e dair veriler gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Twitter ve Youtube gibi platformların 2018’in enlerini duyurmasından sonra Instagram da 2018 yılının en çok beğeni alan 5 gönderisini açıkladı.

5. XXXTentacion

https://www.instagram.com/p/Bi-hISIghYe/?utm_source=ig_embed

4. Ariana Grande

https://www.instagram.com/p/Bneu_dCHVdn/?utm_source=ig_embed

3. Kylie Jenner

https://www.instagram.com/p/BfzEfy-lK1N/?utm_source=ig_embed

2. Justin Bieber

https://www.instagram.com/p/BlBvw2_jBKp/?utm_source=ig_embed

1.Kylie Jenner

https://www.instagram.com/p/Be3rTNplCHf/?utm_source=ig_embed

Instagram’dan alışveriş yapmayı kolaylaştıran 3 yeni özellik

Sosyal medyanın en dikkat çeken ve popüler platformu Instagram, değişen talepler doğrultusunda her geçen gün yenilenmeye devam ediyor.

Şu sıralar alışveriş özelliğiyle gündemde olan Instagram, ürünleri alma ve satma özelliğine ek, 3 yeni özellik daha açıkladı.

Bu güncellemelerden ilki, özel bir alışveriş bölümünde, satın almak isteyebileceğiniz ürünlere ait bağlantıları özel olarak kaydetmenize olanak tanıyan yeni bir koleksiyon olarak karşımıza çıkıyor.

İkinci bir özellik ise videolara eklenen Shoppable yani “Alışveriş yapılabilir” anlamına gelen ürün etiketleri. Bu da şirketlerin videolarında görünen bazı ürünlere bağlantı kurmasını sağlıyor. Bildiğiniz gibi bu özellik uzun zamandır büyük markaların Instagram hesapları için kullanılabiliyordu, artık tüm satış hesaplarının kullanımına da açılmış durumda.

Bir diğer güncelleme ise belirli öğeleri satın almayı kolaylaştıran yeniden tasarlanmış bir “mağaza” bölümü oldu. Adından da anlaşılacağı üzere Instagram’ın mağaza bölümü, platformu bir nevi e-ticaret sitesine dönüştürüyor.


Instagram’dan Yakın Arkadaşlar Özelliği

Instagram Story- Hikaye kısmına, hikayelerinizi “Yakın Arkadaşlar”ınızla paylaşabilme özelliği geldi. Hikayeleri yalnızca belirli bir grup ile paylaşmayı sağlayan bu özellik geçtiğimiz günlerde kullanıcıların ilgisine sunuldu.

Kullanıcılar Yakın Arkadaşlar özelliğiyle, daha özel hikayelerini bu grup altında paylaşabilecek. Profil sayfanızdaki Yakın Arkadaşlar seçeneğiyle kendi özel listenizi oluşturabiliyorsunuz.

Bundan sonra hikaye paylaşırken yalnızca yakın arkadaşlar listesiyle paylaşma seçeneğini de görebiliyoruz. “Yakın Arkadaşlar” özelliğinin güzel yanlarından birisi de istediğiniz zaman herhangi bir kişiyi arkadaş listenize -kişinin haberi olmadan- ekleyip çıkarabiliyor olmanız.

Yakın arkadaşlar özelliği, aslında Instagram’ın, uygulama içi etkileşimi arttırmasının yeni bir yolu denilebilir. Facebook’ta gördüğümüz gizlilik ayarlarını Hikayeler’e taşıyan Instagram, bir anlamda kullanıcıların sadece yakın arkadaşlarıyla daha rahat ve doğal Hikayeler paylaşmasına da ön ayak oluyor.


Instagram kullanımında Dünya 5.siyiz

Ajans Press’in incelemesi üzerine, sosyal medya devi Instagram’ı kullanan kişi sayısına yönelik yapılan bir araştırma, Türkiye’yi de ilgilendiren sonuçlar doğurdu.

Ajans Press’in Statista verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre Türkiye, 37 milyon aktif Instagram kullanıcı sayısı ile beşinci sıraya yerleşti.

Dünya üzerindeki tüm ülkelerin içinde yer aldığı listenin başını ABD’nin çektiği görüldü. ABD, 121 milyon aktif kullanıcıyla dünyanın en çok Instagram kullanan ülkesi diyebiliriz. Listenin ikinci sırasını ise 71 milyon kullanıcı ile Hindistan kapmış görünüyor.

64 milyon kullanıcı ile Brezilya 3. Sırada yer alırken, 59 milyon ile Endonezya Brezilya’yı takip ediyor. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise; Rusya, Japonya, İran, Birleşik Krallık ve Meksika olarak kaydedildi.


2018 yılında Twitter Türkiye’de en çok neler konuşuldu?

Sosyal medyanın en popüler mecralarından Twitter da 2018 verilerinden bazılarını açıkladı.

İşte 2018’de Türkiye’de en çok konuşulan konular, kişiler, hashtagler:

2018’de en çok kullanılan hashtag’ler:

  1. survivor2018
  2. erkanmeriç
  3. hazalsubaşı
  4. adınısenkoy
  5. siyahbeyazaşk

Eğlence kategorisinde en çok kullanılan hashtag’ler:

Eğlence kategorisinde en çok kullanılan hashtaglerde Survivor 2018 ilk sırada yer alırken sırasıyla Adını Sen Koy, Sen Anlat Karadeniz dizileri için kullanılan hashtagler üst sıralarda yer aldı. Siyah Beyaz Aşk dizisindeki iki karakter için kullanılan asfer hashtag’i en çok kullanılan dördüncü hashtag oldu. Dizi oyuncusu Miray Daner ise hashtag’iyle en çok konuşulanlar arasında beşinciliği aldı.

  1. survivor2018
  2. adınısenkoy
  3. senanlatkaradeniz
  4. asfer
  5. miraydaner

Eğlence kategorisindeki sohbetlerde en fazla bahsi geçen ve etkileşime geçilen hesaplar:

  1. sozdizi
  2. SenAnlatKdeniz
  3. billboard
  4. bumasalbitmez
  5. DirilisDizisi

Erkan Meriç ve Hazal Subaşı hashtag’leri ile bu yılın en çok konuşulan ünlüleri olurken, Survivor 2018’e katılan ikili Hilmi ve Murat, #hilmur etiketi ile en çok konuşulanlar arasında üçüncü sırada yerini aldı. Fazilet Hanım ve Kızları’nda yer alan karakterler Yağız ve Hazan için oluşturulan #yaghaz hashtag’i ise en çok kullanılan dördüncü hashtag olurken, oyuncu Birce Akalay da en çok konuşulanlar arasında beşinci sırada yerini aldı.

Gurme yazar Vedat Milor’un başlattığı “soğan menemenli mi olur, menemensiz mi?” anketi yılın en çok ilgi gören anketi olarak tarihe geçti.

 

Sohbetlerde bahsi geçen ve en çok etkileşime geçilen Twitter hesaplarının başında ise K-pop grubu BTS geldi.

AHBAP Derneği Kurucusu, Twitter’ı oldukça aktif kullanan şarkıcı Haluk Levent ise resmi hesabıyla Twitter sohbetlerinde en fazla ismi geçen ikinci isim oldu. Onu Yıldız Tilbe, One Direction ve fenomen Danla Bilic takip etti.

Yıldız Tilbe’nin Sezen Aksu ile barışmasını ilan ettiği tweet ise en beğenilenler arasında yerini aldı.

En çok konuşulan ve sohbetlerde sözü geçen hesapların başında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi hesabı geldi. Onu tcbestepe hesabı ve seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin hesabı takip etti. MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin hesabı da yine en çok bahsi geçen hesaplar arasında yer aldı.


Google Maps’in kişiselleştirilmiş versiyonu iOS’a geliyor

2018’in ilk aylarında tanıtılan Google Maps’in kişiselleştirilmiş versiyonu iOS’a geliyor.

İşletmeler odağında çevreyi tarayan Google Maps, işletmelerin etkinlikleri ya da kampanyaları hakkında kullanıcıları bilgiledirebiliyor.

Uygulama aynı zamanda kullanıcılara görmeleri, yemek yemeleri veya keşfetmeleri için kişiselleştirilmiş önerilerde bulunuyor. Hatta bu ikinci özellik artık yenilenen Google Maps’in Sizin İçin sekmesinde yer alıyor. Yenilenen Google Maps’in Haziran ayında Android kullanıcılarının ilgisine sunulduğunu da hatırlatalım.

Bir süredir Android cihaz kullanan belli sayıda kullanıcıya açılmış olan Sizin İçin sekmesi, bugünden itibaren Android işletim sistemi için 130 ülkeye ve iOS için 40’dan fazla ülkeye açılıyor.

Bu sekmeyle birlikte birden fazla öneriyle karşılaşma şansı yakalıyorsunuz. Öneriler arasında yeni açılan mekanlar, restoranlar ve hatta favori restoranınızdaki yenilenen menü yer alıyor.

Google Maps, geçen Ekim ayında takip etme özelliğini devreye alırken, şirket geçtiğimiz ay da Google My Business uygulamasını işletme sahiplerine tanıttı. Google My Business sayesinde işletme sahiplerinin Google’daki işletme profillerini kolayca güncelleyebiliyordu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu