Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 07 / Nisan 2018

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu yedinci sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


Instagram Story’e Portre Modu Geldi!

Instagram Story’e Portre Modu Geldi!

iPhone 7 Plus ile tanıştığımız portre özelliği, Instagram tarafından hikayeler kamerasıyla kullanıcılara sunulmaya başlandı. Instagram’ın daha önceki güncellemeler ile hikayelere getirdiği Superzoom, Boomerang özelliklerinin yanına, bugün Focus’da eklendi. Instagram kamerasının Focus özelliği kullanılarak portre çekimler yapılabiliyor. Kullanıcıya  telefon kamerasından bağımsız olarak portre modunda çekim yapma özgürlüğü sunan Focus özelliği, kadraja giren yüze odaklanarak arka planı hafifçe bulanıklaştırıyor ve kişiyi ön plana çıkarıyor. Diğer tüm hikayeler kamera formatlarında olduğu gibi, Focus modu ile çekilen fotoğraflara da filtre, çıkartma ve yazı eklenebiliyor. Henüz tüm telefonlara gelmeyen bu özelliğin birkaç gün içinde tüm İOS ve Android kullanıcılarına sunulması bekleniyor.


Arayüzü Yenilenen Gmail’in Kullanışlı Özellikleri

Gmail Yeni Arayüzünü Tüm Kullanıcılara Sundu

Google, uzun süre sonra yenilediği Gmail arayüzünü tüm dünyada kullanıma sunmaya başladı. Tasarımsal değişikliklerin yanı sıra daha işlevsel hale gelen Gmail’in yeni arayüzünde kullanım kolaylığı ve kullanıcı güvenliğini ön planda tutulmuş. Yeni Gmail’in özellikleri şu şekilde:

Uygulamalar kenar çubuğu: Google Takvim ve not uygulaması Keep gibi popüler Google hizmetleri de Gmail ana sayfasının solunda, araç çubuğu üzerinde görünecekler. Böylece kolayca notlar alabilecek ve planlama yapabileceksiniz.

Akıllı yanıt sistemi: Yeni Gmail’de en çok tanınan Letgo uygulamasında olduğu gibi cevap bölümünde gelen maildeki cümlelere göre kısa mesaj seçenekleri mevcut.

E-posta hatırlatma: Önemli e-postalarınızın unutulup kaybolmaması için Gmail sizi uyaracak.

E-posta erteleme: Artık gelen kutunuzda bulunan ve daha sonra yapmanız gereken önemli bir işle ilgili olan e-postaları erteleme imkanınız olacak. Bu postaları zamanlama ayarı sayesinde istediğiniz saate programlayabileceksiniz.

Gizli e-posta: Google bazı e-postaların alıcılar tarafından değiştirilmesine engel olmak için kullanıcılara seçenek sunacak. Gizli ve kilitli bir e-posta, alıcı tarafından indirilemiyor ya da yönlendirilip bir başka kullanıcıya gönderilemiyor. Ayrıca iki taraflı kimlik doğrulaması sayesinde e-posta şifrelenebiliyor.

Zararlı e-postalar için uyarı: Ek dosyalarında, bulundurduğu bağlantılarda veya temel içeriğinde zararlı içeriklerin tespit edilen mailler geldiğinde Gmail sizi uyaracak.


Alzheimer Hastaları için Sanal Gerçeklik Uygulaması: The Wayback

Alzheimer Hastaları için Sanal Gerçeklik Uygulaması: The Wayback

The Wayback, Alzheimer hastaları için tasarlanan ve kolektif hafızada yer etmiş bir günü tüm ayrıntılarıyla yeniden canlandıran bir sanal gerçeklik uygulaması. Geçtiğimiz yıl lansmanı yapılan The Wayback, Alzheimer ve demans hastalığıyla yaşayan insanlar için yaratılmış bir sanal gerçeklik filmiydi. Bunun için İngilizlerin hafızasına yer etmiş özel bir gün seçilerek o gün tüm canlılığıyla film için yeniden yaratıldı. Böylece hatırlamakta güçlük çeken insanlar için sanal gerçeklik aracılığıyla, olumlu hislerle dolu geçmişten bir güne geri dönüş imkanı sağlanıyordu. Büyük övgü toplayan bu filmden sonra şimdi ikinci bir film için The Wayback, Kickstarter’da fonlamaya açıldı.

The Wayback, ücretsiz bir sanal gerçeklik uygulaması. İndirdiğiniz uygulamayı çalıştırıp telefonu karton bir sanal gerçeklik gözlüğüne yerleştirmek deneyimi yaşamak için yeterli oluyor. Film, sanal gerçeklik dışında YouTube üzerinde 360° video olarak da seyredilebiliyor. Hazırlanan internet siteside konu hakkında ipuçları ve bilgiler sunuyor.


KFC’nin Yakıcı Baharatlı Tavukları

KFC’nin Yakıcı Baharatlı Tavukları

Amerikan fast food zinciri KFC’nin Hong Kong ayağı, yeni reklam kampanyasında baharatlı tavuk parçalarını ateşe dönüştürdü. “Hot and Spicy” basılı kampanyası, oldukça yaratıcı ve başarılı.

KFC’nin Yakıcı Baharatlı Tavukları

İlanlarda KFC’nin tavuğu form olarak ateşe benzetilmiş. Yarış otomobili, fırlatılan bir roket ve aksiyon dolu bir patlama sahnesindeki ateş yerine kızarmış tavuk kullanılmış. Ateşin temsil ettiği acı metaforuyla KFC’nin baharatlı tavukları bütünleştirilmiş. KFC’nin bu basılı ilanları yaratıcı fikrin doğru görsel kullanımıyla birlikte ne kadar etkileyici olabileceğinin başarılı bir örneği olmuş.
KFC’nin Yakıcı Baharatlı Tavukları


Messenger’e 360 Derece Fotoğraf ve HD Video Desteği Geldi

Messenger’e 360 Derece Fotoğraf ve HD Video Desteği Geldi

Facebook, mesajlaşma uygulaması Messenger için güncelleme yayınladı. Güncelleme içinde en dikkat çeken yenilikler 360 derece panoramik fotoğraf desteği ve HD video yollama ve izleme özelliği. Facebook daha önce Messenger’i “daha görsel” bir ürüne çevirmeyi planladığını duyurmuştu, şirket bu güncelleme ile planlarının ilk adımını atmış oldu.

Messenger uygulamanızı en güncel sürüme getirdiğinizde, panoramik fotoğraflar ve HD videolar gönderebilecek ve izleyebileceksiniz. Panoramik fotoğrafların yanında bir pusula ikonu göreceksiniz, videolar ise HD ve SD olarak işaretlenecek. 360 derece fotoğraf özelliği şu an tüm dünyada, hem Android hem de iOS için kullanıma açık durumda. Ancak HD video özelliği Türkiye’ye henüz gelmedi.


Gerçek Zamanlı Çeviri Cihazı

Gerçek Zamanlı Çeviri Cihazı

Çin’in yerel arama motorunun da geliştiricisi olan Baidu, EmTech Digital 2018 konferasında, henüz adı konmamış olan yeni ve ufak çeviri cihazının tanıtımını yaptı. Baidu’nun derin öğrenme nöral ağlarını kullanan çeviri cihazı, etkinlikte gerçekleştirilen demo sırasında, İngilizce konuşan bir konuşmacı ve Çince’nin Mandarin lehçesiyle konuşan bir konuşmacı arasındaki konuşmayı başarıyla çevirdi.

Baidu’nun çeviri cihazı, şu anda İngilizce, Çince ve Japonca dillerinde hızlı bir şekilde gerçek zamanlı olarak çeviri yapabilmek amacıyla Çin’deki seyahat acentelerine ve havalimanlarına kiralanıyor. Cihaz genel satışa hazır hale geldiğinde ise daha fazla dil seçeneği de eklenmiş olacak. Bununla birlikte paylaşılan bilgilere göre, Baidu yeni çeviri cihazını hem kiralama hem de satın almak seçeneğiyle piyasaya sürmeyi planlıyor.


IKEA’nın Eğlenceli Hayaletlerle Dolu Reklam Filmi

IKEA‘nın yeni filmi sıkıcı bir ev partisini renklendiren havalı hayaletler üzerinden IKEA ev tekstili ürünlerini anlatıyor. IKEA; “Wonderful Everyday” stratejisi çerçevesinde, aile yaşamına eğlenceli bir dokunuş katan sevimli filmlerle geliyor. Yine bu strateji çerçevesinde IKEA bu defa da stil sahibi hayaletler aracılığıyla ev tekstili ürünlerini anlatıyor.


WhatsApp Ses Kayıtlarınızı Göndermeden Dinleyin

WhatsApp Ses Kayıtlarınızı Göndermeden Dinleyin

WhatsApp, son güncellemesiyle gelen aramayla kaybolan ses kayıtlarının önüne geçmeye hazırlanıyor. 2.18.123 sürümü ile birlikte WhatsApp, gönderilmemiş olsa dahi sesli mesajları ara belleğe kaydediyor. Böylece telefonunuz çalarsa ya da yanlışlıkla WhatsApp’tan çıkarsanız sesli mesajınız silinmiyor. Ayrıca yeni özellik, kullanıcılara sesli mesajları göndermeden önce dinleme imkanı da sunuyor.

Eğer sesli mesajınızı göndermeden önce dinlemek isterseniz, kaydı tamamladıktan sonra ana ekran tuşuna basın. Yeniden uygulamayı açtığınızda ses kaydınız durdurulmuş ve gönderilmek ya da silinmek üzere bekliyor olacaktır. Dilerseniz oynatma tuşuna basarak göndermeden önce mesajınızı dinleyebilirsiniz.


Google ile Antik Eserleri 3D Görebilme Fırsatınız Var

Google ve CyArk sayesinde artık nerede ve ne zamanda olursanız olun, bir tarihi eser yok olmaya yüz tutmadan her daim bu yapıları inceleyebileceksiniz.

Dünyadaki antik eserler doğal afetler, turizm ve savaş tehdidiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, Ben Kacyra’nın aklına, antik anıtları tarayarak dijital ortama kaydetme fikrini getirdi. Bu vesileyle Ben, kar amacı gütmeyen CyArk’ı kurdu.

Lazer tarama, fotogrametri, drone görüntüleme ve yapılandırılmış ışık taraması yardımıyla CyArk ekibi, Myanmar’daki Ananda Ok Kyaung Tapınağı, Suriye’deki Alemem Sarayı ve Meksika’daki Chichen Itza gibi yapıların ayrıntılı, dijital 3D görüntülerini geliştiriyor. Bu durumu keşfeden Google ekibi, bunu sanat ve kültür platformuna sunuyor. Google Arts & Culture ile artık 18 ülkede 25 tarihi yer görebilirsiniz.


LEGO Uyumlu Mobilyalarla Evinizi Oyun Alanına Dönüştürün

Lego Uyumlu Mobilyalarla Evinizi Oyun Alanına Dönüştürün

İtalyan tasarım stüdyosu NINE, çocuk kalanlar kadar, çocuklarıyla keyifli vakit geçirmek isteyenlerin de tercih edeceği güzel bir oyun alanı yaratmış. Stüda serisindeki dolapların yüzeyine LEGO blokları takılabiliyor. Dolaplar, doğrudan mobilya olarak kullanılabilir veya yüzeyi LEGO’larla kaplanarak kullanıcı tarafından süslenebilir. Dolayısıyla dolapların üzerine mesaj bırakabilir, vazolar, fotoğraf çerçeveleri, çanaklar, telefon şarj istasyonu gibi nesneler de ekleyebilirsiniz. Yatay bir yüzey üzerinde çalışacağınızdan LEGO bloklarının üzerine basıp canınızı yakma riskiniz de azalıyor.


Türkiye’de Üretilen Akıllı Baston WeWALK, Engel Tanımıyor


WeWALK, ABD’de Thomas Edison’a adanan Edison Ödülleri’nde Sağlık & İyi Yaşam kategorisinde altın ödül aldı. Cihaz, engel algılama yeteneğiyle görme engelli kullanıcısının göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek engelleri algılayarak kullanıcıyı uyarıyor. Bluetooth ile cep telefonuna bağlanarak, telefon ekranını taklit edip telefonu kontrol etme imkânı sunuyor. Böylece görme engelli kullanıcı cep telefonuna hiç dokunmadan, bastonu üzerinden navigasyon, arama ve mesajlara cevap verme gibi özellikleri kullanabiliyor. Açık platform özelliği ise WeWALK’un tüm mobil uygulamalarla entegre olabilmesi, sürekli yeni özellikler kazanabilmesi anlamına geliyor.

WeWALK, Ağustos 2016’da Arıkovanı’nda başlattığı destek kampanyasını 200.000 TL hedefini aşarak 289.971 TL ile tamamlamıştı. Artık cihazın görme engelli bireylerin hizmetine sunulacak bir ürün olarak Haziran’da piyasaya sürülmesi bekleniyor.


YouTube’da Story Rüzgarına Karşı Koyamadı

YouTube da Story Rüzgarına Karşı Koyamadı

YouTube’da sitede ve mobil uygulamalarında geçirilen zamanı artırmak için YouTube hikayeler diye adlandırabileceğimiz Song Stories özelliğini test etmeye başladı. Müzik sözü ve bilgileri sunan, Genius ortaklığıyla kullanıma sunulan Song Stories özelliği ile şarkıcıların; röportajlarına, şarkıların video kliplerinden kesitlerine, konser görüntülerine ve şarkı sözlerine ulaşılabiliyor. İçerikler, kartlar olarak sıralanıyor ve bu kartlara müzik dinlerken bakılabiliyor veya slayt gösterisi gibi izlenebiliyor. Snapchat’teki gibi 24 saat içinde kaybolmayan videolar, kişinin kanalında sürekli olarak görüntüleniyor.

Song Stories şu an için deneme aşamasında gibi gözüküyor. Henüz bütün kullanıcıların erişemediği ve YouTube üzerinden kullanılamayan bu özelliği Genius uygulamasını indirerek deneyimleyebilirsiniz.


Dünyanın En Kötü Şarkısını Atlayamamak…


Fransız perakende markası Monoprix, 80’ler parodisi görünümlü yeni reklamıyla dünyanın en kötü şarkısını yayınladı. Marka reklam filmi için dünyanın en kötü şarkısını yaratmaya çalışsa da ortaya hareketli ve iyi bir parça çıkarmış, özellikle klibi kendini sonuna kadar izletiyor. Şarkının sözlerinde müzik grubu dinleyene sesleniyor ve konuşmaya başlıyor. Bu şarkıyı neden dinlediğini soruyor. Videonun sonunda sorunun cevabını görüyoruz.


Dünyayı Burdan Kazmaya Başlasam Nerden Çıkarım?

Dünyayı Burdan Kazmaya Başlasam Nerden Çıkarım?

Antipodes Map, fiziksel olarak başaramasak da coğrafi konumumuzun tam karşıtındaki noktayı çıkaran bir etkileşimli harita. Kara parçalarının büyük çoğunluğu Kuzey yarı kürede bulunduğu için Antipodes Map üzerindeki denemelerin çoğu okyanuslara çıkıyor. Yaklaşık %75’i sularla kaplı olan bir gezegenden de aksini beklemek pek gerçekçi olmazdı. Fakat bunu deneyimlemek ve test etmek bile başlı başına bir beyin jimnastiği yaptırıyor.

Ayrıca dünyayı ortadan katlayınca üst üste gelen şehirleri de listelemişler. Yani birbirleriyle tam olarak alt üst olan şehirler bir hayli az. Tam olarak veya neredeyse simetrik olan toplam 16 nokta var. 15 noktada ise büyük şehirler birbirinin simetriği olmaya çok yaklaşıyor.


Duygusal İhtiyaçlar Otomatı

Duygusal İhtiyaçlar Otomatı

Elizabeth Commandeur ve Mark Starmach tarafından yaratılan “Intangible Goods“, göz ardı ettiğimiz psikolojik ihtiyaçlar ve ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Intangıble Goods (olmayan şeyler), duygusal ihtiyaçları temel alan aperatifler sunuyor. Bunlar, “zihin için uygun şekilde paketlenmiş tüketim malzemeleri”. Otomatlara da bu temalar etrafında hazırlanmış küçük barlar ve paketler yerleştirilmiş. Elbette “arkadaşlık” paketi aldığınızda sihirli bir şekilde size bir arkadaş vermiyor ama yeni bir arkadaş edinmek için bazı ipuçları ve telkinler içeriyor. Her bir paketin içinde temaya uygun şekilde sizi yönlendiren haritalar, notlar, kalemler ve yazılı komut benzeri şeyler bulunuyor.


Team Oscar, 5-6 Mayıs’ta İzmir Dragon Festivali’nde!

egegen, 5-6 Mayıs’ta Dragon Festivalinde!

egegen ailesi, Team Oscar olarak 5-6 Mayıs’da İzmir Dragon Festivali‘nde! İlk kez katılacağımız Dragon Festivali için antrenmanlarımızı tamamladık. Nefeslerimizi tuttuk, 5-6 Mayıs’ı bekliyoruz.

Bu sene rekor katılımın olduğu festivalde iş dünyasından güçlü rakiplerimiz var. Biz de Team Oscar olarak egegen bayrağını İnciraltı’nda dalgalandırmaya geliyoruz! Rakiplerimiz güçlü, biz daha güçlüyüz!

egegen, 5-6 Mayıs’ta Dragon Festivalinde!

Dragon Festivali Hakkında

İlki 2008’de gerçekleşen ve dünyanın 3 büyük festivalinden biri olan Dragon Festivali, Türkiye’deki kurumlar arası gerçekleştirilen en geniş kapsamlı spor organizasyonu. Bu etkinlikte iş dünyasının kurumsal şirketleri bir araya geliyor ve kano üzerinde yarışıyor. Festival kano yarışının yanı sıra kostüm, dans gibi yarışmalara da ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de İstanbul ve İzmir’de düzenlenen festivalin İzmir ayağı 5-6 Mayıs’da İnciraltı Sahili’nde düzenlenecek. İzmir Dragon Festivali’ne rekor katılımla bu yıl 53 kurum başvuru yaptı.

egegen, 5-6 Mayıs’ta Dragon Festivalinde!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu