Genel

Dünyanın En Değerli 100 Markası Açıklandı

Kantar ve WPP, ‘’dünyanın en değerli 100 markası’’ olarak gösterilen ‘’BrandZ Top 100 Global Brands 2018’’ raporunu yayınladı. Raporda yer alan 100 şirketin toplam değeri geçtiğimiz yıla göre %21’lik bir artış göstererek 4.4 trilyon dolara ulaştı. 748 milyar dolarlık bir artış anlamına gelen bu oran, son on yılda görülen en yüksek artış. Raporda yer alan tüm kategorilerde istisnasız büyüme gözlemleniyor.

13 yıldır düzenlenen BrandZ çalışması, markaların iş performansı, ürün performansı, konumlandırılması ve faaliyet alanındaki liderliği gibi çeşitli kriterlere dayanan bir marka değerlendirmesi oluşturuyor. Rapor dünyanın dört bir yanından markalara bakarak marka gücü ve değerine ilişkin önemli iç görüler sunuyor.

Dünyanın en değerli markaları listenin tepesinde geçtiğimiz yıl olduğu gibi Google ve Apple bulunuyor. Listenin birinci sırasındaki Google, %23 değer artışı ile 302.1 milyar dolarlık değere ulaşırken, 2. sıradaki Apple, değerini %28 arttırarak 300.6 milyar dolara ulaşmayı başardı. Amazon ise Microsoft’u geçerek üçüncü sıraya yerleşti. Online oyunlar, uygulamalar, mesajlaşma gibi hizmetleri olan Çinli teknoloji şirketi Tencent ise beşinciliği Facebook‘dan aldı.

Bu yılki dünyanın en değerli 100 markası sıralamasında göze çarpan bazı detaylar var. En iyi 10 listesindeki markaların 8’i teknoloji sektöründe yer alıyor. Bu sektör tek başına, sıralamanın toplam değerinin% 56’sını oluşturuyor. Rapordaki bir başka dikkat çeken detay ise Birleşik Devletler merkezli olmayan şirketlerin, Birleşik Devletler merkezli şirketlerden daha hızlı büyümesi oldu. Özellikle Çin markalarının %47, Amerikan markalarının ise %23 oranında büyümesi dikkat çekti. Böylece listede ilk kez iki Çin markası Tencent (5. Sırada) Alibaba  (9. Sırada) ilk 10’a girmeyi başardı.

Dünyanın En Değerli 100 Markası Açıklandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu