Dijital Pazarlama

Dijital Reklam Modelleri

Her geçen gün artmakta olan teknolojik gelişmeler pazarlama ve tanıtım yöntemlerinde de farklılaşmalara sebep olmuştur. İnternet kullanıcı sayısının oldukça yüksek olduğu günümüzde şirketler de alt yapı, iletişim ve reklam yatırımlarını da bu yönde gerçekleştiriyor. Özellikle Dijital Reklam Modelleri‘nde internet reklamcılığının sağladığı fırsatlar ve avantajlar sayesinde firmalar, ürün ve hizmetlerinin müşterilerine kolayca ulaşmasını sağlıyor.

Dijital Reklam Modelleri Nelerdir?

Dijital reklam modelleri:web siteleri, sosyal medya sayfaları, haber siteleri, arama motorları gibi dijital mecralarda reklam yayınlamasını sağlayan modellerdir.

Google AdWords

Dijital reklam modellerinden ilki AdWords’tür. Google arama motoru üzerinden reklam vermeye yarayan bir araçtır. Arama ortaklarında ve içerik ağlarında AdWords sayesinde reklam verebilirsiniz. Google AdWords ile ürün veya hizmetinizi arayan müşterilere direkt olarak ulaşabilirsiniz. Reklamınızla ilgilenenler ve sitenizi ziyaret edenler için ücret ödersiniz. İstediğiniz bütçe kadar reklam verebilirsiniz ve bu reklamların istediğiniz sonuca ulaşıp ulaşmadığını ölçümleyebilirsiniz. Google AdWords sayesinde;

  1. Müşterilerinize web sitenizde baktıkları ürün veya hizmet ile ilgili reklam gösterebilirsiniz.
  2. Mobil uygulamanızı ve mobil web sitenizi daha önce ziyaret etmiş müşterileriniz bir başka mobil web site ve mobil uygulamayı ziyaret ederken de kendi reklamanızın görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Daha önce web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara Google aramalarındayken reklam gösterebilirsiniz.
  4. Video reklam ağı kampanyaları sayesinde video reklamlarınızı YouTube videoları başlamadan gösterebilirsiniz.

Yandex Reklamları

Dijital reklam modellerinden bir diğeri Yandex reklamlarıdır. Yandex.Direct olarak bilenen yandex reklamları içerik bazlı reklamları yayınlayan bir araçtır. Ayrıca bu reklamlarda gösterim başına değil, reklama tıklandığı durumda ödeme yaparsınız. Yandex arama motorunda belirlediğiniz reklamların görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu reklamlar ile hedef kitlenize ulaşabilir, bütçe kontrolünü sağlayabilir ve reklam etkisini analiz edebilirsiniz. Yandex.Direct reklamlarının etkisinin yüksek olmasının nedeni; bu reklamları sadece ürün ve hizmet hakkında arama yapan kişilerin görüyor olmasıdır. Yandex reklamlarınız arama motorunda üst kısımda ve sağ kısımda olmak üzere iki blokta görüntülenir.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya denince ilk akla gelenler; Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve Linkedin’dir. Bu sosyal ağlarda verilecek reklamlar sayesinde firmalar, ürün ve hizmetlerini kullanıcıların önüne çıkartma şansına sahipler. Ayrıca müşterilerle kurulan yakın temas sayesinde hedef kitleye doğru yerde ve zamanda reklam yapabiliyor. Böylelikle firma değerinin ve imajının artması sağlanmaktadır. Dijital reklam modelleri arasında en etkili olan modellerden bir tanesidir.

  1. Facebook Reklamları: Firmaların kendilerinin hazırladığı ve ulaşmak istedikleri hedef kitleye ulaşmalarına yardımcı olan ücretli mesajlardır. Reklam verecek olan kurum veya kişiler, hedeflerine yönelik kampanyaları ve bu kampanyaların içinde de etkin olabilmek açısından da reklamları oluştururlar. Facebook reklamlarının ücreti ne kadar derseniz, bu sizin reklamlarınıza yapmak istediğiniz harcamaya bağlı olarak değişmektedir diyebiliriz.
  2. Instagram Reklamları: Reklam veren kişilerin veya firmaların marka bilinirliğini arttırmak ve geri dönüş oranında yüksek faydalar sağlamak için oluşturulmuş dijital reklam modellerinden bir tanesidir.
  3. Twitter Reklamları: Tüm dünyada gün geçtikçe popüleritisini arttırmakta olan Twitter da kullanıcıları için reklam verme özelliğini aktifleştirmiştir. Bu reklamlar sayesinde kullanıcıyı web sitesine yönlendirme, video tanıtımı yapma, tweet etkileşimi, uygulama tanıtımı ve hesap tanıtımı gibi yararlar sağlanır.
  4. Linkedin ReklamlarıAktif ve profesyonel bir topluluğun kullandığı Linkedin reklamları ile bu kişilere ve firmalara ulaşma imkanınız daha kolaydır. Yapısal olarak Facebook reklamlarına oldukça benzeyen bu reklamlar, maliyet açısından Facebook, Instagram ve Twitter’dan daha maliyetlidir.
  5. YouTube Reklamları: Video gösterimli reklamlara YouTube reklamları denir. Birçok farklı biçimde var olan bu reklamların maliyetini siz belirlersiniz. Bütçe kontrolünün siz de olduğu bu reklamlarda, videonuz 30 saniyeden kısa süre izlendiyse ya da sona ermeden izleyiciler tarafından atlandıysa ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız.
  6. Skype Reklamları: Marka bilinirlik amacıyla içerik reklamlarınızın Skype üzerinden en fazla dönüşüm hedefiyle yayınlanmasıdır. Dijital reklam modellerine bakılacak olursa Skype, bir iletişim aracı olması açısından kullanılan ve iyi sonuçlar elde edilen bir reklam modelidir.

Affiliate Marketing

Kazanç ortağı olarak adlandırılabilir. Kişiler özel affiliate programlarından seçtikleri ürünü kendi çabalarıyla tanıttıklarında ve reklamını yaptıklarında satış yaptıkları ürün üzerinden kazanç sağlarlar. Diğer dijital reklam modellerine göre farklılık gösteren bu model, yapılan satışın % oranı üzerinden alınan pay ile çalışılan bir ortaklık çalışmasıdır. Bu sistemde üç farklı yolla kazanç sağlayabilirsiniz. Bu yollar; tıklama başına ödeme, üyelik başına ödeme ve satış başına ödemedir.

Profesyonel bir ekip ile dijital pazarlama hizmeti almak için ilgili linkden kurumsal sayfamıza ulaşabilir. İletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu