İnternet Dünyası

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin son dönemlerde gündemi meşgul eden bir konu. Kısa tanımıyla dijital para diyeceğimiz Bitcoin’in merak edilen konularından birisi de Bitcoin madenciliği oluyor. “Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin nasıl çıkartılır? Nasıl üretilir? gibi sorular aklınızı kurcalıyor olabilir. Bitcoin madenciliği yaparak zengin olmak istiyorsanız biraz geç kalmış olabilirsiniz!

Öncelikle Bitcoin’i bu kadar büyük bir buluş yapan şeyin kilit noktalarından birsinin Proof-of-Work olarak bilinen konsept olduğunu söylemeliyim. Bunu bir yere not ettikten sonra madenciliğe geldiğimiz zaman şöyle düşünelim. Bilgisayarınızla özelliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret iken bu sayıyı özellikli yapan şey ise, bulunmasının oldukça zor olması ve aradıkça bu durumun zorlaşmaya devam etmesi.

Güvenlik Önlemi Mevcut

Zor bulunmasının ve zorlaşmasının altında ise önemli nedenler yatıyor. Altında yatan nedene geldiğimizde ise, bu dijital para biriminin protokolü tasarlanırken kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından bir güvenlik önleminin ayarlanmasından geliyor. Bu güvenlik önleminin nedeni ise herkesin istediği şekilde tabiri caizse kafasına göre bu parayı üretememesi için yapılmıştır.

Saman Yığınında İğne Aramak!

Madencilik olayını halk diliyle anlatacak olursak, bu olayı bir şans oyunu gibi ele alabilir ya da rakamlardan oluşan bir saman yığında iğne aramaya benzetebiliriz. Burada yaptığınız her bir arama işlemci gücünüzle doğru orantılıdır. Burada önemli olan kısım ise bu işe çok miktarda işlemci gücü yatırmanızda saklıdır. Ne kadar işlemci gücü yatırırsanız o kadar Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz. Burada ise saman yığınının büyüklüğünü ve iğnenin küçüklüğü düşünerek bu işin zorluğunu da anlayabilirsiniz. Siz bu işe başladığınızda şunu da sakın unutmayın iğne samanın içinde sürekli yer değiştiriyor!

İşlemci Gücü Gerekli

Bitcoin madenciliği için başka bir benzetme kullanacak olursak bunu bilgisayarınızdan kura çekmek olarak tarif edebiliriz. Şansı içinde barındırmasıyla beraber tam anlamıyla şansla elde edilen bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni ise kura çekilen havuzun çok büyük olmasıdır. Yani kura çekimi işine çokça emek (işlemci gücü) yatıran kişilerin bu çekilişi sürekli kazanacağı gerçeğinden ileri gelmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu