İnternet Dünyası

Android Oreo Yerini Android P’ye Bırakıyor!

Android ekosisteminde %1’lik payı yeni geçmiş olan Android Oreo, yerini Android P’ye bırakıyor. Google, mobil işletim sisteminin geliştirici önizleme sürümünü yayınladı ancak henüz “P” harfinin ne anlama geldiğini açıklamadı. Peki yeni işletim sistemi Android P beraberinde hangi yenilikleri getirecek? Bu içeriğimizde açıklayacağız.

Android P İle Gelecek Yenilikler Nelerdir?

Katlanabilir Telefon ve Çoklu Ekran Desteği

Geçtiğimiz sene ZTE, Axom M adını verdiği katlanabilir bir akıllı telefon tanıtmıştı. Bunun yanı sıra Samsung’un da katlanabilir telefon üzerinde çalışmalar yaptığı herkes tarafından biliniyor. Google, katlanabilir telefon üreticilerinin işini kolaylaştırması açısından Android P ile katlanabilir telefon ve çoklu ekranlara destek sağlayacak.

Yeni Geçiş Animasyonları

Akıllı telefonların arayüzlerinde gezinirken menüler arasındaki animasyon geçişleri oldukça keyifli hale gelmektedir. Bunun bilincinde olan Google, Android P ile bu geçişlerin daha akıcı ve keyifli hale gelmesini sağlayacak.

Medya Dosyaları İçin Volume Rocker Kontrolü

Android cihaza sahip olanların uzun bir süredir bekledikleri özelliklerden biri de Volume Rocker kontrolüydü. Android P ile beklenen bu özellik de geliyor.

Gece Modu

Android P ile gelecek olan gece modu sanılanın aksine mobil işletim sistemine dahili olarak gelmeyecek. Google, yalnızca uygulama geliştiricilerinin uygulamalara gece modu ekleyebilmesini kolaylaştıracak.

Arka Plan Uygulamalarına Mikrofon Engeli

Google, Android P ile birlikte güvenlik konusunda iyileştirmelere gidiyor. Bunlardan biri de kötü amaçlı yazılımların arka planda çalıştığı sırada mikrofonu kullanarak sesleri dinlemesini engelleyecek olmasıdır. Yüklenen her uygulamaya UID tanımlayıcısı verecek olan Android P, UID ile tanımlanan bir uygulama arka planda çalışmaya başlayınca Android Ses Sistemi sayesinde mikrofona olan erişim engellenecek.

Arka Plan Uygulamalarına Kamera Engeli

UID ile kötü amaçlı yazılımların mikrofonu engellemesini sağlayan Android P, benzerini kamera için de uygulayacak. Arka planda çalışmakta olan herhangi bir uygulama kamera erişimi isterse Android boş veri gönderecek ve yazılımın kameraya ulaşmasını engellemiş olacak.

Görüşmenin Kayıt Edildiği Uyarısı

Android işletim sistemi ile şu anda sesli görüşmelerin kayıt izin bulunuyor. Ancak üreticiler, gizlilik ve yasal zorunluluklar sebebi ile ses kayıt özelliklerini kullanmıyorlar. Android P ile eğer görüşme süresince ses kayıt işlemi yapılırsa her 15 dakika bir iki tarafa da bir uyarının gitmesi sağlanacak. Böylelikle iki taraf da görüşmenin kaydedileceğini bilecek ve kayıt yasalarca uygun hale gelecek.

Gizli Sinyal Gücü Verileri

Android işletim sisteminde kullandığınız mobil ağın sinyal gücünü desibel-miliwat cinsinden görebiliyorsunuz. Bu da sinyaliniz kötüleştiğinde anlamanızı yardımcı olabiliyor. Android P sayesinde operatörler, Android akıllı telefonlarında bu verilere erişilmesini engelleyebilecek.

Değiştirilebilir LTE Sinyal Çubukları

Android P ile operatörler LTE sinyal göstergelerini diledikleri gibi değiştirebilecekler. Bu değişiklikleri yaparken maksimum sinyal gücünü gösteren dBM verileri ile ilgili bilgi sahibi olmak da gerekmiyor. Yani operatörler sinyal çubuklarında doğru olmayan verilere de yer verebilirler.

Ekran Görüntüsü Alma Yöntemi

Şu anki yazılımda ekran görüntüsü almak için ses kısma butonu ile birlikte güç butonuna aynı anda basılması gerekmektedir. Akıllı telefonlarda ekran boyutlarının git gide genişlediğini göz önünde bulundurursak bu yöntem pek de pratik değil. Google, Android P ile cihaz kapatma menüsüne ekran görüntüsü alma yöntemi ekleyerek kullanıcılara daha pratik bir yol sunmuş olacak.

Telefonunuzu Bir Mouse veya Klavye Olarak Kullanın

Herkesin bildiği gibi Samsung, Dex ile akıllı telefonların bir bilgisayara dönüşmesine izin veriyor ve Huawei, bir kablo yardımıyla bunu gerçekleştiriyor. Ancak Android P’ye dahil edilen Bluetooth HID profili, bu yöntemleri kullanmadan yalnızca Bluetooth ile telefonunuzu bir bilgisayara dönüştürmenize izin verecek. Ancak şimdilik sadece telefonunuzu bir mouse veya klavye olarak kullanabilmenizi sağlayacak.

Çağrı Engelleme

Kullanılmakta olan Android sürümlerinde çağrı engelleme tek tek yapılabilen bir özellikken, Android P ile beraber rehberinizde olmayan numaraları, gizli numaraları, ücretli numaraları veya arayan kimliği bulunmayan numaraların tamamını bir kerede engelleyebileceksiniz. Ancak bu özelliğin aktif olarak kullanılabilmesi için operatörlerle problem yaşanabilir yani operatörler bu özelliğin kullanılabilmesi için aylık abonelik paket satışında bulunabilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu